Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Sie 2017 12:58 
Awatar użytkownika

Loty: 523
Kilometry: 841 507
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
To, że sobie latają to wiemy od dawna.
To, że my za to płacimy to też wiemy.
Poniżej dzisiejszy artykuł z Onetu:

https://krakow.onet.pl/malopolscy-poslo ... ch/yx2d0cy

Zainteresowała mnie inna kwestia - u każdej z osób koszt biletu to 572,40 PLN
Niezależnie od tego czy ktoś lata mało czy bardzo dużo.

W jaki sposób są kupowane te bilety ?
Czy zakupy u przewoźnika (zakładam, że wszyscy latają tylko LOT-em) są w jakiejś zryczałtowanej cenie ?

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 22 Sie 2017 13:18 
Awatar użytkownika

srebrny
Jeśli są wolne fotele to niech latają bo ze względu na to, że LOT jest spółką państwową to kasa i tak zostanie w budżecie. Gorzej jeśli by generowali overbookingi i narażali LOT na wypłatę rekompensat. Wtedy trzeba by było ich zganić.
 Profil Relacje PM off
wtak lubi ten post.

#3 PostWysłany: 22 Sie 2017 13:22 

niebieski
Stawka jest zryczałtowana, niestety na ogół jest to znacznie więcej niż bilet kupowany z rynku, nawet na ostatnią chwilę.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 22 Sie 2017 13:36 
Awatar użytkownika

złoty
Tak jak wspomniałem - nie chcę dyskutować o polityce tylko o stronie technicznej.
Z zestawienia w artykule wynika jednakowa kwota za przelot 572,40 PLN.
A przecież bilety są kupowane w różnym okresie - są droższe tańsze, kupowane OW albo RT.
Wszyscy wiemy, że to nie bilet na tramwaj, że jest w jednej cenie.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
m72 lubi ten post.

#5 PostWysłany: 22 Sie 2017 13:39 

https://www.pb.pl/senatorowie-wylatali-juz-13-mln-zl

...Za wszystkie te przeloty płaci Kancelaria Senatu, czyli podatnicy. Koszt pojedynczego rejsu jednego senatora liniami LOT, które mają podpisaną umowę z Kancelarią Senatu, to 572,40 zł. ..

Tekst o senacie, ale zasada pewnie ta sama w Sejmie. No i teraz pytanie: ile naprawde latali, a ile tylko ryczalt naliczylo...
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 22 Sie 2017 13:40 
Awatar użytkownika

złoty
@becek

Jeżeli nie płacisz to w sumie nie interesuje cię cena biletu.
Zresztą to samo dzieje się w biznesowych lotach - osoba lecąca firmowo jest najbardziej zainteresowana dobra godziną lotu, standardem, posiłkami itp.
A ostatnią rzeczą jaka ją interesuje jest koszt skoro płaci firma (oczywiście jeżeli jesteśmy pracownikiem a nie właścicielem firmy).

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 22 Sie 2017 13:44 
Awatar użytkownika

srebrny
interesuje mnie jako podatnika
bo ja , Ty i wszyscy inni za to placimy

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 22 Sie 2017 13:46 

Cena jest zryczałtowana, a LOT zobowiązuje się zapewnić wolne miejsce na każdym rejsie krajowym dla parlamentarzystów. Bulą za bilety nawet na trasach gdzie nikt nie poleciał.

Cała filozofia.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 23 Sie 2017 11:29, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 PM off  

#9 PostWysłany: 22 Sie 2017 14:28 
Awatar użytkownika

Loty: 480
Kilometry: 511 465
Krajów: 56 / 26.2%
niebieski
Gdzieś kiedyś wyczytałem, że na każdym rejsie krajowym są 2 miejsca dla parlamentarzystów, a w przypadku dni obrad sejmu/senatu, miejsca są 4. Do ostatniej chwili. Taki jegomość pojawi się godzinę przed odlotem, pokazuje legitymację i dostaje kartę pokładową. Podejrzewam, że gdyby wszystkie miejsca byłyby zajęte, to pewnie by kogoś wyrzucili (tzn. zaproponowali rekompensatę i na pewno ktoś by się zgłosił na ochotnika), a wsadzili na to miejsce VIPa. Widocznie dlatego taka jest stawka za bilet. Ja miałem raz w życiu sytuację, w której musiałem służbowo lecieć z Gdańska do Warszawy na za dwie godziny i bilet kosztował ponad 800zł. Poza tym jak napisałem, kwestia ewentualnego overbookingu (pewnie sporadyczna sprawa, ale mimo wszystko musi się to zdarzać) - ogólna zryczałtowana kwota w przypadku posiadania miejsca na każdym locie może tyle wynosić i nie wydaje się to jakoś strasznie dużo. To my, kupując w promocjach, latamy po 160zł. RT. Oni najczęściej wiedzą, że muszą lecieć (i o której muszą lecieć) pewnie wieczorem dnia poprzedzającego albo wręcz teraz, już... na lot za kilka godzin. Osobiście nie widzę w tym niczego dziwnego.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 22 Sie 2017 14:36 
Awatar użytkownika

Loty: 307
Kilometry: 346 034
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
Becek
Kasa robi niedomknięte kółko, od Ciebie jako podatnika poprzez budżet, Kancelarię "parlamentu", LOT (też budżet) i co z tego zostanie do budżetu...
Po drodze zarobią urzędnicy, piloci, stewardzi, lotnisko itd. a "posłonator" przewiezie t...k
Andora*Austria*Belgia*Białoruś*Bułgaria*Chorwacja*Czechy*Dania*Estonia*Francja*Irlandia*Niderlandy*Niemcy*Grecja*Gruzja*Hiszpania*Mołdawia*Norwegia*Litwa*Łotwa*Portugalia*Rosja*Rumunia*Słowacja*Szwajcaria*Szwecja*Ukraina*Węgry*Wielka Brytania*Włochy

Ostatnio edytowany przez Maktravel, 22 Sie 2017 15:11, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 22 Sie 2017 14:46 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Dziwię się że kogokolwiek to dziwi, a wymieniona zrczałtowana kwota jak na gwarancję miejsca do ostatniej chwili (nawet jak jest już na rejsie 100% to posedł/senator ma prawo wskoczyć na ten rejs do ostatniej chwili, wtedy zrzuca się zwykłego paxa za odszkodowanie, alternatywny lot, hotel, itd.) i generalnie nieogarniczoną możliwość wskoczenia na dowolony rejs krajowy, wcale nie jest wysoka.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 22 Sie 2017 15:41 

niebieski
becek napisał(a):
interesuje mnie jako podatnika
bo ja , Ty i wszyscy inni za to placimy

Chyba sobie żartujesz? Czy polityk czy inna osoba związana z budżetem Państwa musi latać za grosze albo jeździć Pekaesami żeby było jak najtaniej? No bez jaj, kontrakty sa tak podpisane, żeby jednak przemieszczali się jak najszybciej i w jak najbardziej komfortowych warunkach, oczywiście bez przegięcia w drugą stronę.

Kwota 572 zł za bilet krajowy nie jest wygórowana, tym bardziej że decyzje o lotach sa podejmowane jak nie dni to godziny przed samym wylotem. Dla przykładu ceny na jutro:
- Kraków 773 zł
- Gdańsk 849 zł
- Wrocław 747 zł
i te ceny są w klasie economy, więc z jakiego powodu oburzenie?
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 22 Sie 2017 15:58 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
Lataliby za darmo - niedobrze
Lataliby za półdarmo - też w sumie niedobrze
Lataliby za normalne wysokie stawki - niedobrze bo tyle kasy na to schodzi jak trzeba kupić w ostatniej chwili
Latają za sensowny ryczałt - niedobrze bo czemu ryczałt jak loty mogą być tańsze

nie dogodzisz
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 22 Sie 2017 16:11 
Awatar użytkownika

Loty: 376
Kilometry: 536 746
Krajów: 56 / 26.2%
niebieski
Podobnie jest też np. w PKP - posłom i senatorom przysługują darmowe przejazdy. Tak to ktoś kiedyś skontrował i tak to niestety działa. Jak ktoś chce temat zgłębić to można zacząć stąd: http://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/komuni ... _KOMUNIKAT

Idea była taka, żeby ułatwić dojazd na posiedzenia itd., ale bez przesady... Uposażenie parlamentarzystów jest dość wysokie i taki przywilej nie powinien po prostu istnieć. Tyle, że nikt tego nie zmieni. PS. Jeszcze gorszy jest ryczałt na paliwo...
 Profil Relacje PM off
Tom K lubi ten post.

#15 PostWysłany: 22 Sie 2017 16:46 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
wlasnie chcialem napisac ze przez prawie 20 postow udalo sie nie przekroczyc tej cienkiej czerwonej linii

jak teraz zrobicie krok wstecz to moze sie uda bez kasowania czesci dyskusji :)
 Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.

#16 PostWysłany: 22 Sie 2017 16:51 
Awatar użytkownika

złoty
@mzukowski

Tak jak napisałem na początku wątku - interesowała mnie techniczna kwestia zakupu biletów i ich ceny.

Nie chciałbym rozpętywać w wątku burzy o tym czy się to parlamentarzystom należy czy nie - od tego są tysiące innych portali i forów gdzie można się pokłócić.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#17 PostWysłany: 22 Sie 2017 17:26 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 671 009
Krajów: 64 / 29.9%
Maciek78 napisał(a):
Kwota 572 zł za bilet krajowy nie jest wygórowana, tym bardziej że decyzje o lotach sa podejmowane jak nie dni to godziny przed samym wylotem. Dla przykładu ceny na jutro:
- Kraków 773 zł
- Gdańsk 849 zł
- Wrocław 747 zł
i te ceny są w klasie economy, więc z jakiego powodu oburzenie?

Zaciekawiło mnie to. I popatrzyłam na kalkulację.
Ze strony LOT:
Jutro jest 7 bezpośrednich lotów do Krakowa, z czego 5 w cenie 317,47, a 2 w cenie 773,23.
Na każdym locie muszą być 2 miejsca dla VIP'ow.
Czyli Sejm płaci za jutrzejsze loty dla LOT ryczałt w wysokości: 7x2x572=8.013,60 zł.
Gdyby parlamentarzyści płacili sami za loty to cena wynosiłaby: 5x2x317,47 + 2x2x773,23= 6.267,62 zł
Do Gdańska jutro jest 6 bezpośrednich lotów, w cenie 460,03 i 849,61. Ryczałt za wszystko dla LOT to 6.868,80 zł.
Gdyby parlamentarzyści sami kupowali bilety to zapłacili by za to 3x2x460,03 + 3x2x849,91 = 7.854,18zł

Nie wdając się w szczegóły wychodzi, że kalkulacje zrobiona jest prawidłowo. Tylko, czy naprawdę KAŻDYM samolotem leci po 2 parlamentarzystów? To raczej dobra kalkulacja dla LOT, a nie dla parlamentu. No, ale płaci się za gotowość - za to, że zawsze te miejsca będą wolne czekały.
Właściwie to trudno się czepnąć co do kwoty ryczałtu. Nasz narodowy przewoźnik na pewno na tym nie traci.
Sejm i Senat tylko płacą za te zrealizowane loty, ale sądzę, że także coś dorzucają za te niezrealizowane, czego może nie być na tym zestawieniu z pierwszego postu.

#18 PostWysłany: 22 Sie 2017 17:39 

Był już kiedyś podobny temat: podroze-parlamentarne,18,59359
Słyszałem także hipotezę, że jeszcze nie tak dawno kasa z Kancelarii Sejmu i Senatu była takim 'lewym' dofinansowaniem LOT-u.
 PM off  

#19 PostWysłany: 22 Sie 2017 19:02 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Powtórzę po raz kolejny - LOT nie blokuje sprzedaży dwóch foteli w każdym rejsie krajowym, a je tylko i aż gwarantuje czyli przeznacza do sprzedaży wszystkie wolne fotele a jeśli last minute na całkowicie wyprzedany rejs wskoczy poseł/senator to on na 100% poleci a w stosunku do któregoś ze "zwykłych" pasażerów uruchamiane są standardowe procedury wynikające z overbookingu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości