Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Lut 2017 15:03 
Awatar użytkownika

platynowy
Cześć,

nie chciałem mieszać w wątku z ofertami pracy, więc pozwalam sobie stworzyć nowy...

Moja córka kończy wkrótce 17 lat i przebąkuje, że chciałaby może popracować latem, najchętniej w szeroko rozumianej turystyce. Ciekaw jestem, czy są tu osoby, które pracowały w taki sposób w wieku poniżej 18 lat? Może mają jakieś podpowiedzi, porady, gdzie szukać, na co zwrócić uwagę, itp.

Dodam, że młoda ma talenty artystyczno-kulturalne, więc mam wrażenie, że najlepszy byłby dla niej jakiś "activity team", czy coś w tym stylu...

Z góry dziękuję za porady :-)
 Profil Relacje PM off
mashacra lubi ten post.
mashacra uważa post za pomocny.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 01 Mar 2017 14:46 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 671 009
Krajów: 64 / 29.9%
Ja kiedy byłam nastolatką zatrudniłam się w wakacje w stadninie koni pod Warszawą. Praca ta dawała mi niesamowitą satysfakcję, kontakt ze zwierzętami, możliwość jazdy za friko oraz jakieś tam drobne na waciki. Przy okazji poznałam kilku celebrytów, którzy trzymali tam swoje konie :)
Obecnie na pewno też są takie możliwości, jeśli dziewczyna jest zainteresowana, to może poszukać.
Ale ogólnie w turystyce praca wakacyjna, to głównie pomoc na kwaterach prywatnych, w pensjonatach czy hotelach i sezonowych knajpkach.
Jeśli Twoja córka byłaby zainteresowana taką pracą w wakacje w pensjonacie w Łebie, pisz do mnie na priv.
tropikey uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 01 Mar 2017 14:58 
Awatar użytkownika

platynowy
Dzięki. Już myślałem, że się nikt nie odezwie :-)
Pogadam dziś z córką w sprawie Łeby, bo brzmi to bardzo fajnie :-)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 01 Mar 2017 15:54 

niebieski
Jak ma skończone 16 lat, to może mieć umowę o pracę. Są tam pewne zastrzeżenia, ale dla rozsądnej pracy wakacyjnej nie ma problemu. Oczywiście "zlecenia", "na czarno" to juz inne bajki, ale ważne żeby miała powyżej 16 lat, czyli w Waszym przypadku ok.
Moja ma 15 i już przebiera nogami, żeby coś swojego zarobić. :-)
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#5 PostWysłany: 01 Mar 2017 15:58 

Loty: 43
Kilometry: 30 424
Krajów: 7 / 3.3%
niebieski
Pas nadmorski albo góry. Na pasie nadmorskim roboty jest pełno dla nieletnich, ale pilnować trzeba płatników. Co roku szukają animatorów na plaże, do rozdawania ulotek, kukurydz, itp.
tropikey lubi ten post.

#6 PostWysłany: 01 Mar 2017 16:24 

Loty: 178
Kilometry: 234 181
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
Może niech spróbuje OHP?

Ja w wakacje po ukończeniu 16 lat poszedłem do OHP w Warszawie i mnie skierowali do call center - nie sprzedaż, ale odbieranie zamówień na KFC i Pizzę Hut. Robota chyba łatwa, ale koniec końców zrezygnowałem po szkoleniu, bo było daleko na te kabaty codziennie dojeżdzać ode mnie :D
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#7 PostWysłany: 01 Mar 2017 16:38 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
A moze sprobowac znalezc prace za granica, jesli znajomosc jezyka/jezykow w miare dobra?
Znalazlem ciekawy artykul:
Kod:
Przepisy krajowe

I tak na przykład w Irlandii do pracy może iść już 14-latek, ale tylko w trakcie przerw szkolnych (ferie, wakacje). W przypadku osób pomiędzy 15-tym, a 16-tym rokiem życia możliwe jest podjęcie lekkiej pracy również w trakcie roku szkolnego. Natomiast osoby powyżej 16-tu lat mogą pracować regularnie.
W Wielkiej Brytanii natomiast do pracy może iść 16-latek. Podobnie jest w Szwecji. W obu tych krajach nieletni nie mogą pracować nocą. Dodatkowo w Anglii są wyznaczone godziny pracy: nie wcześniej niż od 7.00 nie później niż do 19.00. Również w Hiszpanii 16-latek może podjąć lekką pracę, przy czym nie może on trwać jednorazowo dłużej niż 8 godzin.  W Holandii pracę można rozpocząć w wieku 15-tu lat, a dodatkowo można liczyć na tzw. minimalną pensję młodzieżową.
W Grecji, Niemczech czy we Francji pracę można rozpocząć dopiero w wieku 18-tu lat.

Gdzie i jak szukać ofert?

Poza ogólnodostępnymi stronami internetowymi, w zasadzie trudno mówić o jakichś osobnych portalach z ofertami tylko i wyłącznie dla nieletnich. Propozycji takich nie znajdziesz też raczej w agencjach pośrednictwa pracy, mających swoje siedziby w Polsce (choć będąc już za granicą, warto spytać). Przed wyjazdem z kraju dobrze też udać się do lokalnego biura OHP (Ochotnicze Hufce Pracy). Trafiają tam oferty typowej pracy sezonowej w różnych krajach Unii Europejskiej. Część z nich z pewnością może być wykonywana przez nieletnich.
Jeśli chodzi o rodzaj pracy jaki mogą wykonywać młodzi ludzie, to przede wszystkim lekka praca fizyczna. Najczęściej w gastronomii (kelner, pomocnik kuchenny, sprzątanie), w hotelach (pomoc, ekipa sprzątająca) oraz w ogrodnictwie i przy zbiorach np. owoców. Innym ciekawym zajęciem może być praca w parkach rozrywki. Tam najczęściej zajęcie polega na noszeniu kostiumów znanych, bajkowych postaci i chodzeniu po parku lub praca w kawiarni czy barze.
http://wiadomosci.onet.pl/kiosk/praca-dla-malolatow/jewzd

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
tropikey uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 02 Mar 2017 23:44 

Loty: 178
Kilometry: 234 181
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
No w Danii mnóstwo młodzieży 18- pracuje w marketach, ale żeby ogarnąć formalności i znaleźć pracę za granicą... to stanowczo odradzam komuś, kto ma 17 lat i to ma być jego pierwsza praca.

A swoją drogą: może jakieś lokalne pizzerie/bary/kawiarnie kogoś poszukują? Ja też jeździłem z pizzą po liceum i bardzo polecam.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 03 Mar 2017 00:26 

niebieski
Jesli chodzi o różnego rodzaju animacje i activity team, to jeśli kiedykolwiek przyjdzie jej na myśl aby wyjeżdżać w tym celu za granicę, to najpierw niech spróbuje przez jakiś czas w Polsce. To nie jest łatwy kawałek pieniądza, a i ty jako rozsądny rodzić musiałbyś się zastanowić czy chcesz na takie pokusy wysyłać dziecko:)
Ale w razie czego mogę cokolwiek powiedzieć w tej kwestii.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: h3rlitz oraz 9 gości