Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Lut 2017 14:45 
Awatar użytkownika

srebrny
Cytuj:
Tu jest takie pytanie: czy w kraju, który ma co prawda dość znaczną powierzchnię, ale taki dosyć okrągły kształt, jest sens budowania dużej ilości lokalnych lotnisk? Czy nie lepiej w tej chwili mieć takie potężne lotnisko międzynarodowe, światowe, gdzieś niedaleko Warszawy? Ja nie ukrywam, że wypowiadam się za tą drugą ewentualnością, bo Polska nie może być prowincją - mówił Kaczyński.

Cytuj:
Nie możemy zgodzić się na to, że my jesteśmy tylko krajem, w którym lotniska są początkiem drogi do innych wielkich lotnisk - np. do Frankfurtu czy teraz, jak często nam proponują, do Berlina - ciągle to lotnisko jest, skądinąd, niedokończone - mówił lider "toniejesttematpolityczny"

myślałem ze ten pomysł już jest nieaktualny a tymczasem chyba możemy już rezerwować bilety z portu DLP(Duże Lotnisko Polska)
i co wy na to?

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 17 Lut 2017 15:12 

srebrny
a co mamy na to powiedziec ? budowa hubu z prawdziwego zdarzenia by sie przydala i tyle.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 17 Lut 2017 15:33 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@‌michcioj‌
A co rozumiesz przez budowę huba? Dosłownie budowanie nowego lotniska/przebudowa istniejącego czy kreowania polityki (tylko czyjej? LOTu czy może Ryanaira?) aby scentralizować loty?

#4 PostWysłany: 17 Lut 2017 15:40 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 671 009
Krajów: 64 / 29.9%
Patrząc na mapę Europy to aż dziw, że w innych krajach jest po tyle lotnisk, jak powierzchniowo są mniejsze lub niewiele większe od Polski.
Załącznik:
Europa.jpg
Europa.jpg [ 121.01 KiB | Obejrzany 2116 razy ]

Nie jestem za tym, aby powstało jedno centralne lotnisko, bo niestety infrastruktura dojazdowa na to nie pozwala.

Kiedyś czytałam, że prędzej doczekamy się lotów na Marsa niż ukończenia "zakopianki" :(

#5 PostWysłany: 17 Lut 2017 15:42 
Awatar użytkownika

srebrny
@‌michcioj‌
przydała ? do czego by się przydała?
co mamy w ofercie by przyciągnąć ludzi?
jakie ciekawe kierunki i ile?
przecież nasz LOT to jest padaka z kiepskimi połączeniami, oni teraz planują zrobić taki central "organ" skupiający mocne marki(Orlen) + padaki takie jak LOT , tylko ze JAto widzę tak ze te male rozpieprza te duże a nie duże poprawia wyniki małych

jak dla mnie jest to propozycja godnego uczczenia wiadomo kogo i wywalenie, kolejne wywalenie kosmicznych pieniędzy w błoto
bo;
nie mamy połączeń
nie mamy dróg
a będzie jak w Modlinie, wielka kupa na końcu świata

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 17 Lut 2017 15:52 
Awatar użytkownika

Loty: 398
Kilometry: 705 675
Krajów: 73 / 34.1%
niebieski
@‌kieras86‌ bardziej obstawiam jak @‌becek‌, że cytowana osoba byłaby za tym żeby lotnisko nosiło inicjały wiadomej osoby. Dla mnie pomysł bez sensu.

#7 PostWysłany: 18 Lut 2017 09:19 

Rozumiem , że niechęć do tego wizjonerskiego pomysłu , wywołała tylko i wyłącznie osoba, która to wypowiada. :D

https://stooq.pl/n/?f=1162299&search=lotnisko%2Bbia%C5%82ystok

Bo patrząc bez emocji na ten pomysł, to "naczelnik państwa" :D ma całkowitą rację. Nowe lotnisko jest jak najbardziej potrzebne. Okęcie jest położone blisko centrum Warszawy i nie ma żadnych możliwości dalszego rozwoju i wzrostu liczby pasażerów.
Budowa wielkiego , nowego lotniska, gdzieś między stolicą a Łodzią jest wręcz koniecznością. Oczywiście to perspektywa ok 10 lat. Ale żeby to zrealizować, to wstępne koncepcje muszą się rodzić już teraz.

Ktoś tu napisał o braku dojazdu do nowego lotniska. Podając przykład "zakopianki" :lol: No faktycznie. To będzie problem dojechać z Zakopca na lotnisko, gdzieś pod Skierniewicami. :twisted: Proponuję nie tylko wrzucać tutaj mapy, ale się też z nimi zapoznać.
A co do tego , że szybciej polecimy na marsa niż będzie gotowa " zakopianka" to informuję, że robota tam również posuwa się powoli do przodu. Np jest w budowie[ przez Włochów] najdłuższy tunel w Polsce, koło Rabki. Problemy są z wykupem gruntów, na ostatnim kawałku, najbliżej Zakopanego. Ale to już kwestia mentalności górali, którzy ani metra kwadratowego swojej ziemi nie chcą oddać [ sprzedać] pod budowę. ;) i gotowi są bronić tego widłami.

Wracając do dojazdu na potencjalne, nowe lotnisko w centralnej Polsce.

Akurat śledzenie na bieżąco planów i postępów w budowie nowych dróg i autostrad to moje dodatkowe hobby.
Już teraz rejon centralnej Polski jest dobrze skomunikowany. A1, A2, S8 itd. Na pozostałych niedokończonych odcinkach jak obwodnica Marek itp robota idzie pełną parą. Tam jeszcze w tym roku będzie finał budowy. A na pozostałych kawałkach w ciągu 2-3 lat. Zasięg tego lotniska byłby ogromny. Również z południa Polski, po modernizacji [ raczej szybko, bo po starym śladzie to pójdzie] "Gierkówki" z Częstochowy do Piotrkowa Trybunalskiego.

A argumenty typu "co tam będzie latać" są już typowa paplanina. Najpierw trzeba mieć dobrze skomunikowane lotnisko i potencjalnych pasażerów , a linie lotnicze same się zgłoszą. ;)
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 18 Lut 2017 10:16 
Awatar użytkownika

srebrny
moim zdaniem to lotnisko jest tak samo potrzebne jak to w Radomiu, tylko ze to "nowe" dostałoby LOT z całym dobrodziejstwem
ale nie mamy super ciekawych połączeń, na nowe się nie zanosi, jakość i innowacyjność LOTu wszyscy znamy, skończy się na "udupieniu" szaro-czarnego luda, który będzie musiał z Wawy jechać jeszcze 2 h w pole
zwłaszcza ubaw będzie jak przyjdą mgły, odwołają parę lotów i będzie można kręcić reality szoł ' rolnik przygarnie na nocleg podróżnika"

@‌jacakatowice‌ i nie chodzi o naczelnika, dla mnie jest to pomysł z "d##y"bez względu kto go rzuca głośno

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
vtec lubi ten post.

#9 PostWysłany: 18 Lut 2017 10:41 

A Wy ciągle z tym Radomiem.
Lotnisko w tym mieście to była fanaberia tamtejszego samorządu. Ciekawe kto i na jaką kasę się na tym obłowił. A w cytowanej przeze mnie wypowiedzi , Jaro K. wyrażnie studzi zapędy samorządowców z Białegostoku, żeby wybudować takie same , puste lotnisko jak w Radomiu.
Centralny port lotniczy w środkowej Polsce, to zupełnie co innego. Projekt rządowy, ogólnokrajowy i ma wielkie szanse powodzenia.
 PM off
gosiagosia lubi ten post.

#10 PostWysłany: 18 Lut 2017 10:49 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Chyba warto się zastanowić co oznacza "hub". Bo chyba nie po to buduje się huba żeby potem z Zakopanego do niego dojeżdżać pół dnia. Wiem że wyobraźnia podpowiada ile to fajnych kierunków będzie, ale prawda jest taka że większości pasażerów w regularnych liniach to pasażerowie biznesowi. A w biznesie czas to pieniądz. Osobiście mam w d... centralne lotnisko do którego muszę dojeżdżać 500km (z Zakopanego), czy nawet tylko 320km z mojej wioski. Jeśli nie bedzie dolotu ode mnie do huba, tak jak obecnie nie ma do Warszawy, to sorry, ale dalej będę latał przez Frankfurt, bo mam połączenie spod domu, bez względu na kwestie narodowe. Latałem regularnie przez WAW w przeszłości ale komuś się nie opłacało. Mi nie opłaca się dojeżdżać. A jeśli nawet to nie do WAW.

Zreszta nie jest to kwestia samych samolotów, bo alternatywnie nie mam do WAW rownież naprawdę szybkiego pociągu ani łatwego dostępu do autostrady. Bo jakiś myślący inaczej nie wpadł na to, żeby puścić ją pomiędzy dwoma dużymi miastami tylko "na zewnątrz" jednego z nich, a z drugiego jest 70km po country roads i godzina w plecy.
Co każe mi mieć jeszcze jedną wątpliwość, czy aby ma pewno to nowe lotnisko zostanie zaplanowane przy Skierniewicach, jak tutaj sie wszyscy napalają, czy bardziej w Mińsku. ;-) proponuje sprawdzić kto wygrywał wybory w Łodzi. Może za karę mieszkańcom łatwy dostęp do huba sie nie należy ;-)

I w zasadzie nie wiem czy uśmieszek jest na miejscu. Takie nowe lotnisko i tak nie kupi klientów z zachodniej części Polski, bo dalej będą mieli bliżej do Berlina, Drezna czy nawet Monachium. Wiec to oferta dla wschodniej części kraju. Wiec po co budować je w centrum?

#11 PostWysłany: 18 Lut 2017 11:51 
Awatar użytkownika

srebrny
Anonymous napisał(a):
Projekt rządowy, ogólnokrajowy i ma wielkie szanse powodzenia.

a jakie ma znaczenie to ze ogólnokrajowy, rządowy itp, itd
żeby to działało to muszą być kierunki, ciekawe i dużo
a to nam nie grozi
wiec dla kogo to lotnisko będzie ? dla polonusów z USA?
nie widzę zapotrzebowania dla takiego tworu

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 18 Lut 2017 11:59 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
becek napisał(a):
...
żeby to działało to muszą być kierunki, ciekawe i dużo
a to nam nie grozi
...

bo... gdyż... dlatego, że... ?
pawelos lubi ten post.

#13 PostWysłany: 18 Lut 2017 12:06 

Dlatego gdyż...@ becek wszystko krytykuje i wszystko jest głupie i bezsensowne
Skąd wiesz co będzie za 10-15 lat?
Wiecznie będziemy pariasem Europy i Niemcom tyłki lizać. Do Frankfurtu latać ?
To wszystko się zmienia.
OLary z Ryainera też ględził kiedyś , że do Polski nikt nigdy nie będzie latał. Bo niby po co. I oni nie planują tutaj działalności.
A jak wygląda to teraz, chyba wiadomo.
 PM off
namteH lubi ten post.

#14 PostWysłany: 18 Lut 2017 12:08 

HON fly4free
Anonymous napisał(a):
Jaro K. wyrażnie studzi zapędy samorządowców z Białegostoku, żeby wybudować takie same , puste lotnisko jak w Radomiu
no właśnie taki z niego wizjoner, że jakoś tych samorządowców w Radomiu (nomen omen pana Kosztowniaka) nie studził, gdy był na to czas, więc ci - że zacytuję klasyka - otworzyli oczy niedowiarkom i wybudowali lotnisko odpowiadające żywotnym potrzebom całego radomskiego społeczeństwa...
a ponieważ idea CPL padła z ust najważniejszego organu w państwie, więc tylko czekać jak jakiś nadgorliwy "sasin" zechce wykorzystać okazję na swoje "5 minut" i złoży w sejmie projekt ustawy, podobnie jak w przypadku tego metropolitalnego - napisany na kolanie, bez żadnych konsultacji i kalkulacji. i będziemy mieć misia - tym razem rządowego i ogólnokrajowego
 Profil Relacje PM off
becek lubi ten post.

#15 PostWysłany: 18 Lut 2017 12:15 
Awatar użytkownika

srebrny
Anonymous napisał(a):
Wiecznie będziemy pariasem Europy i Niemcom tyłki lizać. Do Frankfurtu latać ?
.

i to jest to czego najbardziej się w tym wszystkim boje
stawianie sobie celów wynikających z kompleksów narodowych
tylko przypomnę ze ci ludzie poprzednim razem "popełnili" Możejki
ile to już lat dokładamy do tego interesu?

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#16 PostWysłany: 18 Lut 2017 12:21 

Gazoportem w Świnoujściu się zrehabilitowali. :D
Możejki to była wtopa. Zgadzam się. Tak to jest, jak się patrzy na interes małego kraju obok ( Litwy) a nie własny.
Nauczka na przyszłość.
 PM off  

#17 PostWysłany: 18 Lut 2017 12:30 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@‌becek‌
Załącznik:
5b88e9a0d79f5b3ed9ab6bc579d6661f.jpg
5b88e9a0d79f5b3ed9ab6bc579d6661f.jpg [ 62.56 KiB | Obejrzany 1628 razy ]
becek lubi ten post.

#18 PostWysłany: 18 Lut 2017 13:56 
Awatar użytkownika

Loty: 115
Kilometry: 197 473
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
To że nasze społeczeństwo się bogaci(i loty są coraz tańsze) sprawia,że Polacy latają coraz więcej.Na Mazowszu potrzebna jest większa przepustowość lotnisk.Okęcia się rozbudować nie da ,więc albo rozbudowa Modlina albo nowe lotnisko.Ja uważam, że ta pierwsza opcja jest sensowniejsza.Terenu w Modlinie jest wystarczająco.Za kilka lat zrobią S7 Warszawa-Gdańsk,niech dokończą linię kolejową do samego lotniska,puszczą co 20 min jakąś krótką SKM-kę.Za kilka lat dojazd autem do Modlina w czasie do 2h będzie możliwy z połowy Polski.Rozbudowa Modlina będzie i szybsza i o wiele tańsza od nowego lotniska.
 Profil Relacje PM off
pemat lubi ten post.
Mlody uważa post za pomocny.

#19 PostWysłany: 18 Lut 2017 14:42 

niebieski
Na CPL nie będzie unijnych pieniędzy, a własne już wydane. Nawet na helikoptery już nie wystarczy.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 18 Lut 2017 15:15 

Loty: 40
Kilometry: 97 863
Krajów: 11 / 5.1%
srebrny
Obligacje zawsze w cenie

Wyslane z telefonu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości