Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 352 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 20 Wrz 2016 08:24 

Loty: 40
Kilometry: 97 863
Krajów: 11 / 5.1%
srebrny
@oqrde ma racje. Zalatwia sie to u notariusza i masz w miare pewnosc ze Cie nikt nie oszuka.

Wyslane z telefonu.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#62 PostWysłany: 20 Wrz 2016 08:27 
Awatar użytkownika

Loty: 6
Kilometry: 7 594
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
@brzemia zawsze może próbować, ale w takim przypadku robisz wszystko co można (legalnie).
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 20 Wrz 2016 08:28 
Awatar użytkownika

Loty: 18
Kilometry: 26 076
Krajów: 8 / 3.7%
Mam doświadczenie z wynajmu mieszkania...niestety nie wspominam tego pozytywnie. Pierwsze mieszkanie ciężka pracą doprowadziliśmy z Żoną do zamieszkania bo wcześniej się nie dało (syf po poprzednich lokatorach, malowanie kuchni, pokoi i łazienki).
Cieszyliśmy się jakieś 8 miesięcy po czym właściciele stwierdzili, że rozwiązują z nami umowę...jak się okazało wynajęli to mieszkanie po lepszej cenie innym...ja chciałem odzyskać pieniądze za materiały i robotę wykonaną w "odświeżenie" tego mieszkania. Udało się dopiero po tym jak się okazało, że nie płacili podatku od wynajmu...
Nie chcieliśmy mieszkać z rodzicami więc mamy za swoje...szukaliśmy dalej i trafiło się wspaniałe mieszkanie po remoncie na parterze...płaciliśmy ok. 1200 zł miesięcznie. Nauczeni doświadczeniem woleliśmy zapłacić więcej ale nie robić już nic na "czyimś"...niestety po kilku miesiącach zaczęła nas nachodzić policja...jakieś dziwne typy pod blokiem...co się okazuje ?
Właścicieli syn był poszukiwany przez policję (pobicia, narkotyki), gdy zbadałem ta historię u źródeł okazuje się, że to przestępca po prostu...ja miałem dość niestety jak się okazuje prawo broni takich krętaczy...bo właściciel nie chciał rozwiązać umowy no chyba, ze z góry dostanie kasę za pozostały czas (jakieś 6 miesięcy) i po prostu śmiał się w oczy. A ja kilka razy musiałem sie legitymować itp...po co mi to ?
Chodziliśmy po prawnikach i nikt nie umiał nam pomóc...w końcu postanowiłem, że szukamy nowego mieszkania i zabieramy swoje rzeczy i po prostu zmywamy się...do trzech razy sztuka...
Tym razem mieliśmy mniejsze mieszkanie ale po "znajomości". Starsza pani, cena za mieszkanie coś 700 zł więc super chociaż też trzeba było trochę sił w sprzątanie i malowanie włożyć ale mieliśmy mieć spokój...spakowaliśmy się i jazda...oczywiście tamci krętacze z poprzedniego lokum nas straszyli sądami itp. ale czułem, że to my i tak jesteśmy na wygranej pozycji. Skończyło się tym, że odpuścili i podpisali rozwiązanie umowy i nie było problemów. Niestety potem znowu ktoś się tam męczył bo mieszkanie było szybko wynajęte...
Wynajem dawał swobodę ale jak widzicie także i sporo nerwów za niemałe pieniądze...nie wiem może popełniliśmy błąd nie sprawdzając dokładnie ludzi ? Niestety uważam, że i tak w pełni się nie da wszystkiego dowiedzieć od sąsiadów czy otoczenia.
Obecnie mieszkamy w swoim mieszkaniu zakupionym z oszczędności oraz pomocy od najbliższej rodziny...powiem Wam, że jesteśmy w końcu spokojni i zadowoleni. Trzeba było remontować, ale każdy metr tego M3 jest NASZ i to daje jednak stabilizację.
Jakbym miał radzić to nie pchajcie się w wynajmy...no chyba, że żyjecie na walizkach to co innego. Ale jak macie dobrą pracę, szukacie stabilizacji to zróbcie wszystko aby mieć "swoje". Oczywiście nie wspominam o tym, że młodym jest teraz mega ciężko i pętla w postaci kredytu na lat 40 jest przygnębiająca, ale mimo to moim zdaniem jest to lepsza opcja niż płacenie komuś obcemu porównywalne pieniądze.
Następny etap to domek z ogródkiem...gdzieś w Polsce...
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 20 Wrz 2016 08:32 

srebrny
oqrde napisał(a):
@michcioj bardzo się myślisz, to nie takie proste jak ci się wydaje.
Warunek jest jeden, żeby w cywilizowany sposób to załatwić (ale nie krotki) wynajem musi być w pełni legalny i zabezpieczony umową najmu okazjonalnego z egzekucją w prost z aktu z siódemek z oświadczeniem innego właściciela nieruchomości że ci delikwenta przyjmie. Inaczej może być bardzo ciężko jeśli trafisz na sprytnego i obeznanego z tematem najemcę.

nie do konca. nikt normalny kto pracuje czy jakkolwiek mysli o przyszlosci na cos takiego sie nie zgodzi, jak juz moze kombinowac bezrobotny.
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 20 Wrz 2016 08:33 
Awatar użytkownika

niebieski
@jasiek1212
a ja znam kilka innych ...
wynajem na agencję, straszne problemy z usunięciem z lokalu, wynajem mieszkania do przetrzymywanie gościa dla okupu, mieszkanie zabezpieczone przez policję, wynajem handlarzowi narkotyków - mieszkanie zabezpieczone przez policję, kobieta z dzieckiem bez możliwości wyprowadzenia plus mąż którego nie było przykłady można mnożyć na nieuczciwych najemców również ... właściciel traci więcej niż wynajmujący z ktorym rozwiązano umowy, bo straty mogą iść w dziesiątki tysięcy i często. Nie ma łatwych pieniędzy :D

-- 20 Wrz 2016 08:34 --

michcioj napisał(a):
oqrde napisał(a):
Warunek jest jeden, żeby w cywilizowany sposób to załatwić (ale nie krotki) wynajem musi być w pełni legalny i zabezpieczony umową najmu okazjonalnego z egzekucją w prost z aktu z siódemek z oświadczeniem innego właściciela nieruchomości że ci delikwenta przyjmie. Inaczej może być bardzo ciężko jeśli trafisz na sprytnego i obeznanego z tematem najemcę.

nie do konca. nikt normalny kto pracuje czy jakkolwiek mysli o przyszlosci na cos takiego sie nie zgodzi, jak juz moze kombinowac bezrobotny.

Oczywiście zgadzam się z tobą jeden jest uczciwy inny nie, to jak sex bez zabezpieczeń ... :D
 Profil Relacje PM off
jasiek1212 lubi ten post.

#66 PostWysłany: 20 Wrz 2016 08:37 

złoty
michcioj napisał(a):
jasne stary. sprobuj mi jako wlascicielowi nie zaplacic przez miesiac-dwa. wywale na zbity pysk, duzo szybciej niz bank. bo rozumiem, ze nie musisz sie modlic zeby na czynsz starczylo ?

Tylko się pospiesz z tym wywalaniem na zbity pysk bo zima idzie, a w tym okresie nie można lokatora tak po prostu wyrzucić, nie zapewniając mu lokum zastępczego (nie ma znaczenia że nie płaci od x miesięcy) ;).

#67 PostWysłany: 20 Wrz 2016 08:43 

Loty: 79
Kilometry: 81 959
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
oqrde napisał(a):

Z czystej ciekawości zapytam, bo jak widać człowiek uczy się przez całe życie.

Co to znaczy że wynajem nie jest w pełni legalny - że podatku od wynajmu płacę czy coś jeszcze ? Poza tym co ma moja umowa cywilnoprawna z jakimś podmiotem do tego czy ja się rozliczam z podatków, to chyba moja sprawa ?A jeśli ktoś nie płaci mi w terminie za wynajem to się żegnamy i tyle. Nie wyobrażam sobie sytuacji w której ktoś podpisuje umowę, nie płaci a poźniej ja nie mogę go eksmitować. Coś więcej na ten temat ? Ale pewnie absurdalność polskich przepisów jeszcze nie raz mnie zaskoczy.
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 20 Wrz 2016 08:51 
Awatar użytkownika

niebieski
@Kravkrk
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0010710733
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 20 Wrz 2016 09:00 
Awatar użytkownika

srebrny
dla mnie chęć posiadania za wszelka cenę to pozostałość PRL-go myślenia
tak mamy zakodowane w głowach
i nie ma co porównywać ze po co płacić za wynajem jak można za swoje-swoje to będziesz miał po 40 latach a do tego czasu wszystko się może zdarzyć

kliknij pomógł

Ostatnio edytowany przez michzak, 20 Wrz 2016 09:34, edytowano w sumie 1 raz
Polityka
 Profil Relacje PM off
oqrde lubi ten post.

#70 PostWysłany: 20 Wrz 2016 09:08 

srebrny
becek napisał(a):

i nie ma co porównywać ze po co płacić za wynajem jak można za swoje-swoje to będziesz miał po 40 latach a do tego czasu wszystko się może zdarzyć

wytrzyj nosek i najpierw poczytaj na jaki okres Polacy przecietnie biora kredyt i ile taki kredyt przecietnie ''zyje'' i potem sie wypowiedaj w temacie.

-- 20 Wrz 2016 09:10 --

becek napisał(a):
dla mnie chęć posiadania za wszelka cenę to pozostałość PRL-go myślenia

tak, napewno chec posiadania wlasnego lokum przez amerykanow, anglikow i irlandczykow jest rowniez sposcizna prl

Ostatnio edytowany przez michzak, 20 Wrz 2016 09:34, edytowano w sumie 1 raz
Porządkowanie
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 20 Wrz 2016 09:13 
Awatar użytkownika

Loty: 418
Kilometry: 752 722
Krajów: 79 / 36.9%
HON fly4free
Widzę, że niektórzy chyba myślą, że wszyscy kupują mieszkania za wszelką cenę. Dlaczego dobrze zarabiająca para młodych ludzi, która świetnie się czuje w swoim mieście i nie ma zamiaru się przeprowadzać, nie może kupić sobie mieszkania, wybrać dzielnicę która im odpowiada, umeblowac wedle gustu etc. Nie wszyscy kupują mieszkania ze względu na PRL-owską chęć posiadania, tudzież z innych nieznanych mi powodów. Kupują bo mogą, chcą a rata nie będzie dla nich dużym obciążeniem domowego budżetu. Każdy postrzega niezależność w inny sposób. Nie mowię, że wynajem nie ma sensu - wszystko zależy od okoliczności i każdy decyduje za siebie. Podstawą jest rozsądne wybranie kredytu, odpowiednia kalkulacja i najczęściej za parę lat (zakładam,że każdy rozwija się zawodowo i zarabia coraz więcej) rata będzie się wydawać coraz mniejsza ;) Poza tym, ktoś musi kupować mieszkania, inaczej nie będzie od kogo wynajmować. Mieszkanie można sprzedać, wynająć a jeśli kupi się okazyjnie i w dobrej lokalizacji, może się ono okazać świetną inwestycją i zyskiwać na warości. Żeby nie było, kupowania "za wszelką cenę" rónież nie popieram ;)
 Profil Relacje PM off
Qba85 lubi ten post.

#72 PostWysłany: 20 Wrz 2016 09:15 

niebieski
Widzę, że dużo osób wypowiada się tutaj wedle zasady "moja racja jest najmojsza", bo JA tak uważam, a nie postawi się w sytuacji kogoś o innej sytuacji życiowej, materialnej itd.

Co innego potrzebuje singiel, co innego młoda para po studiach planująca razem przyszłość, co innego rodzina z dorastającymi dziećmi co innego ludzie starsi. Nie możecie narzucać komuś co ma myśleć i według jakich zasad postępować, bo ja mam taką sytuację to uważam że... A nie pomyśleliście, że chęć posiadania własnego M wynika po prostu z naturalnej chęci do posiadania ? Tacy po prostu jesteśmy (nie wszyscy oczywiście). Nie krytykuje ani jednych ani drugich, ale zamiast stawać jednoznacznie na stanowisku a czy b postawcie się najpierw w czyjejś sytuacji a nie narzucajcie swojego zdania innym.
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 20 Wrz 2016 09:17 
Awatar użytkownika

niebieski
W tych wszystkich dywagacjach pamiętajcie o moim ulubionym powiedzeniu "Nic tak nie cementuje małżeństwa jak kredyt" :lol:
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#74 PostWysłany: 20 Wrz 2016 09:21 
Awatar użytkownika

srebrny
igore napisał(a):
Widzę, że niektórzy chyba myślą, że wszyscy kupują mieszkania za wszelką cenę. Dlaczego dobrze zarabiająca para młodych ludzi, która świetnie się czuje w swoim mieście i nie ma zamiaru się przeprowadzać, nie może kupić sobie mieszkania, wybrać dzielnicę która im odpowiada, umeblowac wedle gustu etc. Nie wszyscy kupują mieszkania ze względu na PRL-owską chęć posiadania, tudzież z innych nieznanych mi powodów. Kupują bo mogą, chcą a rata nie będzie dla nich dużym obciążeniem domowego budżetu. Każdy postrzega niezależność w inny sposób. Nie mowię, że wynajem nie ma sensu - wszystko zależy od okoliczności i każdy decyduje za siebie. Podstawą jest rozsądne wybranie kredytu, odpowiednia kalkulacja i najczęściej za parę lat (zakładam,że każdy rozwija się zawodowo i zarabia coraz więcej) rata będzie się wydawać coraz mniejsza ;) Poza tym, ktoś musi kupować mieszkania, inaczej nie będzie od kogo wynajmować. Mieszkanie można sprzedać, wynająć a jeśli kupi się okazyjnie i w dobrej lokalizacji, może się ono okazać świetną inwestycją i zyskiwać na warości. Żeby nie było, kupowania "za wszelką cenę" rónież nie popieram ;)

ale to chyba nie watek o tych którzy maja w ### kasy i właśnie kupują 5 mieszkanie?

poza tym co młoda para może wiedzieć o sytuacji za lat 10? a może wtedy będą musieli się przeprowadzić?
to jest błąd logiczny -biorę kredyt na 30 lat ,tu będę pracował i mieszkał(nie przewiduje zmian w moim życiu), a może jedna nie?
w bogatych krajach ludzie wynajmują mieszkania w biednych zastawiają się na cale życie by kupić 50 m

Załączniki:
777px-Distribution_of_population_by_tenure_status,_2014_(%_of_population)_YB16.png
777px-Distribution_of_population_by_tenure_status,_2014_(%_of_population)_YB16.png [ 240.72 KiB | Obejrzany 1382 razy ]

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#75 PostWysłany: 20 Wrz 2016 09:36 

srebrny
michcioj napisał(a):
jasne stary. sprobuj mi jako wlascicielowi nie zaplacic przez miesiac-dwa. wywale na zbity pysk, duzo szybciej niz bank.

Nie pisz bzdur, tylko zapoznaj się z przepisami prawa.
A wywalić to sobie możesz język na wierzch, a nie najemcę...
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 20 Wrz 2016 09:44 

niebieski
becek napisał(a):
poza tym co młoda para może wiedzieć o sytuacji za lat 10? a może wtedy będą musieli się przeprowadzić?
to jest błąd logiczny -biorę kredyt na 30 lat ,tu będę pracował i mieszkał(nie przewiduje zmian w moim życiu), a może jedna nie?

No i w czym problem - mniejsze mieszkanie albo sprzedają, dokładają i kupuja większe, albo jak ich stać, wynajmują mniejsze mieszkanie które "samo się spłaca" a kupują większe. Zrozum, że ktoś rozumie stabilizację przez to że nie musi się użerać z wynajmującymi (tak tak, sytuacja odwrotna też występuje), ma w planach dziecko i ostatnią rzeczą o jakiej myślą jest to czy za miesiąc albo trzy właściciel może podniesie czynsz, albo wypowie umowę bo bratanek jednak przyjeżdża na studia ale dziesięć innych rzeczy. Poza tym jak słusznie zauważyłeś w bogatych krajach ludzie wynajmują mieszkania, jak widać w Polska jeszcze do bogatych krajów zaliczyć się pod tym względem nie może, jak będziemy zarabiać tyle co Niemcy czy Brytyjczycy pewnie trend się zmieni.
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 20 Wrz 2016 09:49 
Awatar użytkownika

Loty: 418
Kilometry: 752 722
Krajów: 79 / 36.9%
HON fly4free
@becek Mam znajomych, którzy kupili mieszkanie na kredyt z zamiarem wprowadzenia się i w międzyczasie znależli lepsza pracę w innym mieście/kraju. Wynajęli i samo się spłaca. Nawet nie musisz się takim mieszkaniem interesować, są firmy które za opłatą wszystkim się zajmą.
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 20 Wrz 2016 09:52 
Awatar użytkownika

srebrny
po pierwsze nie są jeszcze właścicielami wiec muszą mieć zgodę banku, kosztuje to czas i pieniądze
po drugie może ich po prostu nie stać na zamianę tak jak teraz-gdy mieszkania poszły w dol

@igore
a ja znam masę ludzi ,którzy siedzą na kredytach i wegetują

ale ok, jak komu pasuje
do niczego nie namawiam ;)

kliknij pomógł

Ostatnio edytowany przez becek, 20 Wrz 2016 09:59, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 20 Wrz 2016 09:57 

srebrny
@Kravkrk
Cytuj:
czy za miesiąc albo trzy właściciel może podniesie czynsz, albo wypowie umowę bo bratanek jednak przyjeżdża na studia

Widzę, że też nie znasz przepisów prawa.
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 20 Wrz 2016 09:57 
Awatar użytkownika

niebieski
W Polsce dominuje pogląd, że mieszkanie ma być na własność, a wynajem to konieczność na okres przejściowy między wyprowadzką od rodziców, a zakupem własnego lokum. Próby zmiany poglądów w tej kwestii są niczym orka na ugorze, choć przykład bogatego społeczeństwa akceptującego model wynajmu, mamy za miedzą - w Niemczech w czynszówkach mieszka 54 proc. ludzi.

To cytat z dobrego wywiadu, który idealnie koresponduje z wątkiem ;). Jak ktoś ma ochotę, rzucam linką => http://www.bankier.pl/wiadomosc/Dlaczeg ... 60866.html

Moim zdaniem: wszystko zależy od wielu czynników, ciężko generalizować. Rozumiem tych, którzy chcą mieć SWOJE mieszkanie... ale i trafiają do mnie argumenty wynajmujących. Sam mam doświadczenia z obydwu stron barykady 8-)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 352 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości