Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 352 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 19 Wrz 2016 09:29 

Sprzedawca w Neonecie, mówił mi kiedyś, że nie ma rat 0 %.
W takim przypadku odsetki są ukryte w tzw ubezpieczeniu. Obowiązkowym. :D
W sumie logiczne. Kto by kupował za gotówkę ( nawet ją mając) jak można by płacić "po troszeczku" ;) , a kapitał zostaje u nas.
Ale nie korzystałem, to może nieprawda. :roll:
 PM off
Arekkk lubi ten post.

Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN
Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳 Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳
#22 PostWysłany: 19 Wrz 2016 09:32 
Awatar użytkownika

niebieski
oskiboski napisał(a):
Dwie pensje,jeden czynsz, jedna lodówka,nadgodziny bo w domu ciepły obiad a nie Mcdonald w drodze do domu :mrgreen:

Tylko, że tak jest z reguły na początku i często bardzo szybko scheamt się delikatnie modyfikuje, na przykład na taki - jedna pensja, jeden duży czynsz, jedna duuuuża lodówka na cztery obiadki :)

Ostatnio edytowany przez maczala1, 19 Wrz 2016 09:36, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
oqrde lubi ten post.

#23 PostWysłany: 19 Wrz 2016 09:33 
Awatar użytkownika

Loty: 418
Kilometry: 752 722
Krajów: 79 / 36.9%
HON fly4free
Korzystałem wielokrotnie z rat 0%, po prostu wolę obracać pieniędzmi i nie wydawać jednorazowo większych kwot kiedy nie muszę. Zawsze świetnie się sprawdzały i nigdy nie zapłaciłem nawet złotówki ponad kwotę towaru. @jacakatowice , w warunki kredytu trzeba się wczytywać zawsze, banki tylko czekają na nasze potknięcia ;)
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 19 Wrz 2016 09:40 

niebieski
Anonymous napisał(a):
Sprzedawca w Neonecie, mówił mi kiedyś, że nie ma rat 0 %.
W takim przypadku odsetki są ukryte w tzw ubezpieczeniu. Obowiązkowym. :D

Nigdy nie kupuję za gotówkę, zawsze na raty 0% (choćby na Allegro, ale nie tylko) i nigdy nie zapłaciłem żadnego ubezpieczenia.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 19 Wrz 2016 09:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Mam pół rodziny działającej obecnie lub w przeszłości w branży sklepów agd-rtv i jest dokładnie tak jak pisze @igore. Większość znanych sieci ma stale lub okresowo dostępne raty faktycznie 0%. Trzeba być tylko asertywnym i nie dać sobie wcisnąć żadnego ubezpieczenia, które nie jest obowiązkowe.

Ostatnio edytowany przez maczala1, 19 Wrz 2016 09:41, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 19 Wrz 2016 09:40 

I tak w tych "dobroczyńców" nie wierzę. :D Taka moja natura.
Gdzieś sobie to muszą odbić. Np w wyższej cenie.
Ostatnio kupowałem lodówkę. Ceny w sieciówkach typu Saturn, Media Markt ok 1200 zł.
"Skąpiec" :mrgreen: mnie skierował do electro. pl i tam kupiłem taką samą za niecałego tysiaka.
W sieciówkach były raty dostępne , a w necie chyba nie ( nie sprawdzałem)
Ale jednak 20% taniej....
 PM off  

#27 PostWysłany: 19 Wrz 2016 09:44 

niebieski
Też kupowałem tam (w electro.pl) na raty 0%.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 19 Wrz 2016 09:48 
Awatar użytkownika

niebieski
@jacakatowice
Nie przypominaj mi o electro.pl. Miałem trzy próby zakupu dużego sprzętu i zawsze przychodził poobijany. Oni korzystają z klasycznych kurierów, którzy chyba wyżywają się na tych wielkich, ciężkich klamotach za swoją niedolę kurierską :) Pomimo tego, że trochę taniej, to można się ostro przejechać, bo kurierzy nie wnoszą dużego sprzętu do mieszkania i chcą szybko czmychnąć. Od tego czasu duże gabaryty kupuję tylko w sieciówkach z własnym transportem i wnoszeniem.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 19 Wrz 2016 09:52 

Fakt. Kurier to przywiózł. Ale bardzo chętnie przyjął 2 dychy extra:D i targał lodóweczkę. :mrgreen:
Nic nie było uszkodzone. Ze 3 dni czas dostawy.
 PM off  

#30 PostWysłany: 19 Wrz 2016 09:54 

niebieski
Ja kupiłem tam sokowirówkę. Kurier miał pojawić się między 10, a 20. Przez cały dzień nie pojawiał się. Udało mi się zdobyć numer telefonu do niego i dowiedziałem się, że już dzisiaj (była godzina 18-sta) nie przyjedzie, bo jest zmęczony ;)
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 19 Wrz 2016 10:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Pewnie był zmęczony, bo wcześniej taszczył lodówkę @jacakatowice :)
 Profil Relacje PM off
18 ludzi lubi ten post.

#32 PostWysłany: 19 Wrz 2016 10:26 

srebrny
Mario21 napisał(a):
Dużo prawdy, Aclan, dużo prawdy :)

Z innej beczki: który serwis przyniósł Wam najlepsze rezultaty, jeśli chodzi o pozbywanie się gratów z chaty?
Przy ostatniej przeprowadzce miałem trochę sprzedaży i OLX zrobił najlepszą robotę. Jak to jest u Was?

olx powinnien byc spoko w calym kraju. w Trojmiescie trojmiasto.pl a w Krakowie gumtree.pl
 Profil Relacje PM off
Mario21 lubi ten post.

#33 PostWysłany: 19 Wrz 2016 10:53 
Awatar użytkownika

Loty: 499
Kilometry: 837 677
Krajów: 77 / 36.0%
srebrny
W szczecinie infoludek.pl, studenci często przygarniali jakieś sprzęty ode mnie za przysłowowią flaszkę.

#34 PostWysłany: 19 Wrz 2016 13:37 

srebrny
oskiboski napisał(a):
Po ostatnich dniach stweirdzam, że najlepiej żyć w zwiazku. Samotnosc generuje straszne koszty. Zwiażek tez, ale calosciowo wychodzimy na plus

zgadzam sie, zyc we dwojke taniej :)
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 19 Wrz 2016 22:22 
Awatar użytkownika

Loty: 152
Kilometry: 182 192
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
singielka_1976 napisał(a):
Qba85 napisał(a):
singielka_1976 napisał(a):
A to, że w PL rynek wynajmu długoterminowego praktycznie nie istnieje i koszt najmu często jest większy niż rata kredytu to już o tym nie pamiętają.

Bzdura. Niestety wielokrotnie powtarzana w różnych rozmowach w świecie realnym i wirtualnym. Rata może czasem jest trochę niższa, ale dochodzą koszty eksploatacji. Przy wynajmie nie płacisz czynszu. Znajdź kredyt na mieszkanie w podobnej lokalizacji i o podobnym standardzie z kosztami przy kredycie niższymi niż koszty przy wynajmie - chętnie skorzystam :)

Pomijam już taki drobiazg, że mieszkanie wynajmowane bardzo często jest wyposażone w podstawowe sprzęty typu pralka, lodówka, meble.

Ech.... ale jakoś mnie taka wypowiedź nie dziwi, wcale.
Wyobraź sobie, że w Katowicach dokładnie tak to działało i w niektórych dzielnicach nadal działa, sama mieszkanie komuś wynajmowałam więc doskonale wiem jak to wygląda z obu stron.

Podpisuję się pod tym co napisali @igore i @Djorkaeff i to chyba zamyka ten temat.

Nie dziwi bo? Wbrew pozorom większość nie zawsze ma rację :) Przerabiałem ten temat w Warszawie, dużym mieście i małym mieście <100 tysięcy mieszkańców. Może Katowice (albo raczej - te niektóre dzielnice, w których ponoć nadal to działa) są jakimś ewenementem.

Poza tym dochodzą jeszcze dodatkowe opłaty na starcie (ok, uznajmy to za "drobne") i aspekty pozafinansowe. Po zakupie nie jest tak łatwo zmienić lokalizację i człowiek jest - przepraszam za sformułowanie - upupiony ;) Powiększenie rodziny, dobra oferta pracy z innego miasta czy znaczny wzrost zarobków nie skutkują stosunkowo łatwą przeprowadzką.

#36 PostWysłany: 19 Wrz 2016 22:49 
Awatar użytkownika

Loty: 138
Kilometry: 294 716
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
A zasadnicza różnica między kupnem mieszkania na kredyt a wynajmowaniem jest taka, ze w tym pierwszym przypadku co miesiąc spłacasz swój kredyt. W drugim - spłacasz go komuś innemu ;)
5 ludzi lubi ten post.

#37 PostWysłany: 19 Wrz 2016 22:53 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Nie ma sie co tutaj kłócić. Każdy ma swoje racje. Przede wszystkim zarówno za temat zakupu (domyslnie na kredyt), jak i wynajmu trzeba patrzeć długoterminowo, dziś rata tańsza, jutro droższa. Zamkną fabrykę i wynajmujący się wykruszą. Podniosą raty we franku i zamiast oszczędzić na kredycie trzeba będzie dołożyć. Nieruchomości to specyficzny towar. Trochę inaczej podchodzi się do tego gdy wynajmuje sie mieszkanie po babci, a troche inaczej gdy sie kupuje umyślnie w tym celu. I zasadniczo raczej wtedy rozmawia sie o inwestowaniu a nie oszczędzaniu. Więc to troche nie na temat jest ;-)

Co do rat zero to może akurat lodówke można kupić taniej w jednym czy drugim sklepie internetowym, ale trzeba pamiętać o ryzyku, komplikacjach z ewentualnym odsłaniem. Wystraczy sobie poczytać np na temat tzw 'oficjalnych sklepow allegro', ktore np sprzedają RTV. na 10 komentarzy 9 jest pozytywnych a jeden się skarży - że towar nie był zupełnie nowy, że drobne uszkodzenia itp. A róznica do sklepu stacjonarnego typu MM/S - jeśli się wceluje w jakąś promocję potrafi być znikoma. Co więcej - niektóre towary/marki mają praktycznie stałe ceny, i jedyny sposób żeby uszczknąć to własnie jakieś umyślne promocje (czasem w formie niefinansowej, typu talony na kolejne zakupy). Tutaj też nie można więc generalizować.

Trzeba też brać pod uwagę inny aspect - kupując na raty, zostaje nam więcej gotówki bieżacej, mimo wszystko inaczej jest wyjąc 100PLN z każdej pensji przez kilka miesięcy, a inaczej 1000PLN od razu. Kupując np nowy obiektyw do aparatu, lepiej mieć go przed wyjazdem na wakacje niż po, nieprawdaż? ;-)
Qba85 lubi ten post.

#38 PostWysłany: 19 Wrz 2016 23:10 
Awatar użytkownika

Loty: 152
Kilometry: 182 192
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
gosiagosia napisał(a):
A zasadnicza różnica między kupnem mieszkania na kredyt a wynajmowaniem jest taka, ze w tym pierwszym przypadku co miesiąc spłacasz swój kredyt. W drugim - spłacasz go komuś innemu ;)

Zasadnicza różnica to taka, że biorąc kredyt na mieszkanie zadłużasz się na większą część dorosłego życia ;)

Ale ostatecznie można przedstawiać sobie różne filozofie za i przeciw, a i tak na końcu zawsze chodzi o kasę. Gdybym mógł wziąć kredyt tańszy niż aktualny wynajem, to bym pewnie go wziął. Po zebraniu tych kilkudziesięciu tysięcy na wkład własny i różne opłaty...

#39 PostWysłany: 19 Wrz 2016 23:22 
Awatar użytkownika

Loty: 138
Kilometry: 294 716
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Qba85 napisał(a):
Zasadnicza różnica to taka, że biorąc kredyt na mieszkanie zadłużasz się na większą część dorosłego życia ;)

Podobnie jak wynajmując - musisz gdzieś mieszkać a żeby mieszkać musisz zapłacić comiesięczny haracz. Przez całe swoje dorosłe życie ;).

#40 PostWysłany: 19 Wrz 2016 23:33 

srebrny
Ale przy najmie jesteś bez długów i zobowiązań.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 352 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości