Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 23 Sie 2016 16:10 
Awatar użytkownika

niebieski
Żeby nie zaśmiecać jednego z moich ulubionych wątków... ;-)

Japonka76 napisał(a):
Kara napisał(a):
"Etyka w biznesie" ma subtelną nutę oksymoronu

O wypraszam to sobie. Miałam taki przedmiot na studiach i bardzo mi się podobał. Zaliczyłam go na A+. I jako osoba rozumna i nie pozbawiona empatii sama stosuję zasady etyczne w biznesie.

Jakby się dobrze zastanowić, to wykorzystywanie wszelkiej asymetrii nie jest zbyt etyczne. ;-)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 23 Sie 2016 16:46 
Awatar użytkownika

Loty: 113
Kilometry: 203 751
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Miałem zarówno etykę na Politechnice, jak i na Ekonomii. Etycznym chyba trzeba być zawsze.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 23 Sie 2016 18:08 

Niestety, w takich czasach przyszło nam żyć, że pojęcia etyka, honor, dane słowo niewiele lub nic nie znaczą.
Najlepszy popis braku etyki w ostatnich dniach daje jedna z linii czarterowych, która mimo częstych i wielogodzinnych opóźnień nie raczy wypłacać pasażerom tego co im się należy a jedynie proponuje ochłapy a potem i tak ma problem aby w terminie to wypłacić.
Inna sprawa, że nasze prawo i nasze państwo również etykę mają za nic, więc trudno oczekiwać, że firmy czy instytucje lub urzędy się nią kierować.
Smutne.
 PM off  

#4 PostWysłany: 23 Sie 2016 18:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Pytanie, jaki katalog wartości leży u podstaw danej interpretacji etyki. Bo ten sam regulamin właściciel linii lotniczej może inaczej rozumieć niż jego pracownik czy klient. A nie każdy ma procę. ;-)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 23 Sie 2016 18:50 

niebieski
Co jest bardziej etyczne:
- terminowe wypłacenie roszczeń wiedzą, że przez to firma straci płynność finansową oraz zbankrutuje pozbawiając pracy X pracowników?
- opóźnienie wypłaty ale utrzymanie firmy i zatrudnienia ludzi?

i kolejny dylemat:
- dzięki kupieniu starszych samolotów można zaoferować niższe ceny dzięki czemu klienci zapłacą mniej za przelot/urlop, ryzyko jest takie, że przy awarii ~5% klientów może mieć opóźnienie
- przy nowych samolotach ryzyko awarii jest mniejsze ale ceny końcowe dla klientów wyższe, stąd część nie poleci na wakacje, firma nie będzie się rozwijać w związku z tym nie będzie podwyżek lub wręcz będą zwolnienia
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 23 Sie 2016 18:52 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
kumkwat_kwiat napisał(a):
...
- przy nowych samolotach ryzyko awarii jest mniejsze ale ceny końcowe dla klientów wyższe, stąd część nie poleci na wakacje, firma nie będzie się rozwijać w związku z tym nie będzie podwyżek lub wręcz będą zwolnienia

Ja słyszałem, że firmy (np LOT) po to odświeżają flotę żeby zaoferować niższe ceny a nie wyższe... ;)

#7 PostWysłany: 23 Sie 2016 19:00 

niebieski
@namteH a ja słyszałem, że zatrudniają na "smieciówkach" i od lat są na państwowej kroplówce. :?

Jakoś ENT i S5/P7 czy TVP jakoś nówek za wiele nie kupują, a niektóre rozwijają się całkiem zacnie.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 23 Sie 2016 19:03 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Idąc Twoim tokiem myślenia to Ryanair i inne LCC powinni skupować złom i na tym latać a raczej tak nie jest.

#9 PostWysłany: 23 Sie 2016 19:37 

niebieski
Faktycznie pierwsze benki u Ryana były nówki :) średnio ponad 10 lat miały.
https://www.planespotters.net/airframe/ ... JC-Ryanair
https://www.planespotters.net/airframe/ ... JD-Ryanair
https://www.planespotters.net/airframe/ ... JE-Ryanair
https://www.planespotters.net/airframe/ ... JG-Ryanair
https://www.planespotters.net/airframe/ ... JF-Ryanair
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 23 Sie 2016 20:01 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
OK, to zaznacz w swoich rozważaniach, że chodzi firmę, która zaczyna działalność.

#11 PostWysłany: 23 Sie 2016 22:23 

Co jest bardziej etyczne:
- terminowe wypłacenie roszczeń wiedzą, że przez to firma straci płynność finansową oraz zbankrutuje pozbawiając pracy X pracowników?
- opóźnienie wypłaty ale utrzymanie firmy i zatrudnienia ludzi?

i kolejny dylemat:
- dzięki kupieniu starszych samolotów można zaoferować niższe ceny dzięki czemu klienci zapłacą mniej za przelot/urlop, ryzyko jest takie, że przy awarii ~5% klientów może mieć opóźnienie

Bardzo populistyczny tekst, wybór między dżumą a syfilisem.
Jak kogoś nie stać na coś (flotę, płynność finansową) to może niech sprzedaje jabłka na targu a nie bierze się za poważny biznes.
Równie dobrze można by napisać: zatrudnić na umowach o pracę i ryzykować płynność finansową czy na śmieciówkach i takiego ryzyka nie mieć, żaden to dla mnie wybór i zero etyki.
 PM off
manowce lubi ten post.

#12 PostWysłany: 23 Sie 2016 23:23 

niebieski
@namteH
Domyślam się z jakiego tematu przywędrowała tu Singielka więc z automatu pomyślałem o tamtej sytuacji.
Tak chodzi mi o linie w początkowej fazie rozwoju. Zobacz, że nawet ENT, który jest już ugruntowaną linią i ma trochę lat zysków za sobą musiał wejść na giełdę po finansowanie nowej floty. Inna sprawa, że zakładam iż będzie ona latać głownie dla zachodnich klientów lub na dłuższych trasach a nie na polskich czarterach.

@singielka_1976
Rozumiem, że dla Ciebie etyka zaczyna się i kończy się tylko w sytuacjach jak z okładki Faktu?
"Litewski multimiliarder żałuje Polce pieniędzy za przelot"
Valus Dollarus (l.33) - litewski właściciel linii lotniczych, multimiliarder z majątkiem szacowanym na 30bln EUR nie chce wypłacić 50 EUR odszkodowania. Polka Irena K. (l 55.) wdowa samotnie wychowująca 4 dzieci, przez 30 lat zbierała pieniądze na zagraniczne wczasy. W końcu udało się jej polecieć do Bułgarii. Niestety 21 letni samolot Big Air Planet ze względu na usterkę techniczną miał 17 godzinne opóźnienie. Zgodnie z dyrektywą UE Irena K. powinna dostać 250 EUR odszkodowania za osobę, Valus Dollarus proponuje jej tylko 200 EUR. Dodatkowo, nie chce zapłacić za dziecko, które co prawda leciało za darmo, ale męczyło się jak każdy inny pasażer.
Dollarus znany jest z tego, że codziennie prywatnym samolotem sprowadza sobie ostrygi do swoje willi, a kąpie się w markowych szampanach. Z nieoficjalnych doniesień branżowych wiemy, że obsługę linii Big Air Planet stanowi tania siła robocza z Azerbejdżanu zatrudniona na śmieciówkach, a samoloty naprawiane są częściami regenerowanymi w Kambodży. Redacja Faktu pyta, czy to etyczne?!

W biznesie zdarzają się jednak bardziej skomplikowane sytuacje.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 23 Sie 2016 23:28 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
...a samoloty naprawiane są częściami regenerowanymi w Kambodży. ....

No za taki recykling to powinien jakąś nagrodę od zielonych dostać a nie nagonki w brukowej prasie.

#14 PostWysłany: 24 Sie 2016 00:13 

srebrny

Z nieoficjalnych doniesień branżowych wiemy, że obsługę linii Big Air Planet stanowi tania siła robocza z Azerbejdżanu zatrudniona na śmieciówkach,

ej no bez przesady z zadnego Azerbejdzanu :)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 24 Sie 2016 07:21 

Ja miałem etykę na studiach, kilka lat temu. Były to raczej mrzonki. Trudno było coś z tego wyciągnąć. Chyba osoba, która to prowadziła wtedy nigdy nie pracowała w realnym biznesie. Wyglądało to jak opowiadanie bajek. Rzeczywistość była jednak inna.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 24 Sie 2016 07:32 
Awatar użytkownika

niebieski
w Internecie nie ma nikogo takiego jak "Valus Dollarus", wiec jakies zrodla prosze.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 24 Sie 2016 07:36 

@singielka_1976
Rozumiem, że dla Ciebie etyka zaczyna się i kończy się tylko w sytuacjach jak z okładki Faktu?
"Litewski multimiliarder żałuje Polce pieniędzy za przelot"
![/i]
W biznesie zdarzają się jednak bardziej skomplikowane sytuacje.

Znowu pudło, nie obchodzą mnie tabloidy ale Ty oczywiście wiesz lepiej, skoro to przytoczyłeś to widocznie to czytasz, ja nie. O skomplikowanych sytuacjach w biznesie naprawdę nie musisz mi pisać, wystarczą mi z mojej autopsji i uwierz, że przypadek Small Planet to mały pikuś.

Jeśli uważasz, że firma, która nie wywiązuje się z umowy wobec swojego klienta i do tego nie raczy terminowo wypłacić należnego odszkodowania (co do którego nie ma najmniejszej wątpliwości) jest etyczna, to widocznie inaczej rozumiemy to pojęcie. Jak to jest, że znowu ten biedny klient MUSI być wyrozumiały wobec DUŻEJ firmy? W imię czego? A może powinno być odwrotnie? [retoryczne] I to by było na tyle mojej dyskusji z Tobą w tym temacie.

Wracając do tematu etyki w turystyce -nagminnie nieetyczne jest stosowanie w katalogach zdjęć obiektów nieistniejących, prosto z wizualizacji a do tego opisy mające niewiele wspólnego z rzeczywistością, w połączeniu z zawyżoną ceną daje to piękny przykład braku rzetelności i robienia klienta w bambuko. Niestety nasze prawo na to pozwala a poza ty mało który konsument zna swoje prawa i ma czas i pieniądze aby ich dochodzić przed sądem.
 PM off  

#18 PostWysłany: 24 Sie 2016 08:27 

fortuna napisał(a):
w Internecie nie ma nikogo takiego jak "Valus Dollarus", wiec jakies zrodla prosze.

Postać raczej mityczna, bo też nie słyszałem o tym "rekinie" finansjery. Poza tym w tekście [ Z "Faktu" ?] podają że posiada majątek wartości 30 bln euro !!! :o czyli 30 bilionów :lol: Tyle to nawet Gates i Soros razem wzięci nie mają. Taka sobie paplanina w tabloidzie, żeby się ludność podniecała niezdrowo...
 PM off  

#19 PostWysłany: 24 Sie 2016 08:34 

Skoro o etyce mowa.

Jak sądzicie - czy zakup np. biletów w bardzo niskiej ceny - która ewidentnie jest wynikiem błędu w systemie taryfowym lub wykonanym przez jakiegoś pracownika (który być może będzie za to ukarany...?) jest etycznie ok?

(Mówię tu o błędach w systemie, NIE o ofertach które przewoźnik zaplanował typu "sprzedamy bilety za 1zł")
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 24 Sie 2016 08:41 
Awatar użytkownika

Loty: 398
Kilometry: 705 675
Krajów: 73 / 34.1%
niebieski
Na teksty "Faktu" nie warto zwracać uwagi. Nie raz już im udowodniono, że tworzą często teksty i artykuły zupełnie nieprawdziwe. Poza tym po akcji z okładką na, której umieścili umierająca dziewczynkę nawet już na tą pseudo gazetę nie spoglądam.

@singielka_1976 co do zagrywek w katalogach. Widziałaś kiedykolwiek w jakimś katalogu obiekt, który miałby w opisie coś negatywnego? Albo zdjęcie, które sugerowałoby , że może nie być tak fajnie? Raczej nie. Tam każdy hotel niezależnie ilu gwiazdkowy jest super ;), a to, że rzeczywistość potem jest czasami zupełnie inna to już inna sprawa. Zapewne wiele osób nie sprawdza tego co widzi w katalogu, nie szuka opinii w internecie.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości