Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 78 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 05 Maj 2016 13:45 

namteH napisał(a):
@Don_Bartoss
Tyle pisania dla kogoś kto nie jest w stanie sam zdecydować co chce jeść? :roll:

Warto docenić posty, których celem nie jest dokopanie innym. Wczoraj w podobnym temacie panowały inne standardy :)
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#22 PostWysłany: 05 Maj 2016 13:46 
Awatar użytkownika

Loty: 769
Kilometry: 1 308 541
Krajów: 98 / 45.8%
srebrny
namteH napisał(a):
sofizmat napisał(a):
...
5) niezjadliwa kuchnia (sorry! moze to przypadlosc mojego zoladka, ale NIE!)
...

Równie dobrze można by napisać, że wyjechałam bo miałam buty niewygodne :lol:

Albo: wyjechałam, bo wokół mnie byli sami malkontenci :roll: .
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 05 Maj 2016 13:49 

srebrny
Anonymous napisał(a):
Warto docenić posty, których celem nie jest dokopanie innym. Wczoraj w podobnym temacie panowały inne standardy :)

nie wiem kurde jak dla mnie wcale nie bylo tak zle, wiec nie rozumiem dlaczego tamten temat zostal zamkniety :)
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: inne miejsce
#24 PostWysłany: 05 Maj 2016 13:51 
Awatar użytkownika

niebieski
@michcioj myślę, że jeśli ktoś zarabia w PL 3 x średnia, nie weźmie posady za granicą za 1 x średnia, chyba że zdecydują o tym czynniki niefinansowe... A wtedy i McDo, i możliwości awansu nie mają znaczenia.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 05 Maj 2016 13:56 

srebrny
nie wiem
Kara, moim zdaniem w Polsce nie ma tzw. srodka. czyli... albo sie meczysz na smieciowkach i wyciagasz do sredniej krajowej,
albo zarabiasz 3-4 srednie i mowisz ze malo, bo niektorzy w podobnym zawodzie wyciagaja np. 5.
to jest przeklenstwo tego kraju ale i de facto szansa, bo przebic sie do wysokosci zarobkow w stylu 3 srednie krajowe jest duzo latwiej niz w krajach zachodniej Europy.

wyjazd do jakichś Norwegii, Uk i tak dalej ma duzy sens dla ludzi, ktorzy maja 2 rece 2 nogi i dobre checi do pracy.
dla specjalistow to nie ma za bardzo sensu, co mi z tego ze na przyklad w Monachium czy Zurichu zarobie moze i 2 razy tyle, kiedy
koszty sa duzo duzo wieksze niz w Krakowie czy Gdansku ? nominalnie wyglada to fajnie, ale juz na codzien niekoniecznie.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 05 Maj 2016 15:45, edytowano w sumie 1 raz
Ort.
 Profil Relacje PM off
Bloczi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 05 Maj 2016 14:04 

michcioj napisał(a):
przebic sie do wysokosci zarobkow w stylu 3 srednie krajowe
jest duzo latwiej niz w krajach zachodniej Europy.

Chłopak z najbliższej rodziny. 20 lat. Po 4 letnim technikum informatycznym. Bez studiów jak na razie. Pierwsza posada. Bez żadnej protekcji. W niewielkiej firmie z branży programowania. Był tam na praktykach i go "zamówili" jak skończy szkołę. 5 000 PLN NETTO. Na dobry początek oczywiście. Nabierze trochę doświadczenia to będzie znacznie więcej.

Czekam na komentarze jak to w Polsce żle . :mrgreen:
 PM off
maarcin1938 lubi ten post.

#27 PostWysłany: 05 Maj 2016 14:10 
Awatar użytkownika

Loty: 121
Kilometry: 194 552
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
chcialem sobie poprzegladac temat, a tu znow rozkmina jaki Londyn jest cudowny, a jak Polska bee.

nieudacznicy jak nie potrafia sobie zarobic w Polsce normalnych pieniedzy bo sa nieudacznikami to niech sie zachwacaja Londynem i tam zasuwają, a ja zostaje w tej benadziejnej Polsce i sobie radze bardzo dobrze.

ludzie w Polsce maja samochody, mieszkania, podrozuja, kształca dzieci i niepotrzebny im do tego londyn, moze dlatego ze sa ogarnieci zyciowo i potrafili w Polsce pokierowac tak swoim zyciem zeby wiedziec, gdzie zarabiac odpowiednie pieniadze.

wiecej nie czytam tego tematu bo rece opadają.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 05 Maj 2016 15:48, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#28 PostWysłany: 05 Maj 2016 14:11 

Anonymous napisał(a):
Był tam na praktykach i go "zamówili" jak skończy szkołę. 5 000 PLN NETTO.

Ło matko jakie duże liczby, a może tak dla uproszczenia stworzymy sobie Drut Miedziany Cynowany Purchasing Power Parity Index i określimy ile drutu za to kupi?
 PM off
namteH lubi ten post.

#29 PostWysłany: 05 Maj 2016 14:12 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 671 009
Krajów: 64 / 29.9%
michcioj napisał(a):
wyjazd do jakis Norwegii, Uk i tak dalej ma duzy sens dla ludzi, ktorzy maja 2 rece 2 nogi i dobre checi do pracy.
Ale można wyjechać gdzieś do pracy, która może Ci sprawiać większą satysfakcję niz posiadana obecnie w PL, np. wspomina przez @singielka_1976 praca ze zwierzętami w Australii. Masa ludzi decyduje się na wolontariat (dłuższy lub krótszy) bo chce coś w życiu zrobić dobrego dla siebie lub innych.
michcioj napisał(a):
dla specjalistow to nie ma za bardzo sensu, co mi z tego ze na przyklad w Monachium czy Zurichu zarobie moze i 2 razy tyle, kiedy
koszty sa duzo duzo wieksze niz w Krakowie czy Gdansku ? nominalnie wyglada to fajnie, ale juz na codzien nie koniecznie.
A może by tak wziąć pod uwagę jeszcze kwestie rozwoju zawodowego. Zmieniając środowisko pracy, zatrudniając się w innej firmie, która ma dostęp do nowych technologii, środki na badania i rozwój. To może być ciekawe popracować w innym środowisku. A wracając do kraju zawsze masz też szansę pochwalić się tym w swoim CV.
2 ludzi lubi ten post.

#30 PostWysłany: 05 Maj 2016 14:13 

Jedna jaskółka wiosny nie czyni a Polska jest krajem mlekiem i miodem płynąca, skoro jest tu tak dobrze to czemu ponad 2mln wyjechały? Ach zapomniałam, to wyjechali sami nieudacznicy na zmywak.

Na moje szczęście nie zarabiam średniej krajowej ale do jej dwukrotności jednak trochę brakuje, więc umówmy się: szału nie ma ;) choć zapewne w porównaniu do innych znajomych i tak jest lepiej albo i dobrze.

P.S. Tak tylko podpowiem hasło-klucz: siła nabywcza pieniądza.To a propos tych argumentów dot.wysokich kosztów życia poza PL, bo przecież w Polsce wszystko jest tanie.Niemiec sobie zatankuje auto za 50€, Australijczyk za 70$ ja za 50zł ani za 70zł swojego nie zatankuję ale to pewnie moja wina, że nie jeżdżę maluchem tylko czymś co ma "aż" 1.8 i całe 125KM i "żłopie" mniej niż 9l/100km :D.
Gdyby Niemiec zarabiając 3k€ miał płacić za czynsz z mediami np.800€ w wielkiej płycie + ratę hipotecznego ca.650€ do tego 450€ za paliwo i ca.500€ za jedzenie a kurtka by go kosztowała 200€ to by padł na zawał i też uciekał :D .

Ostatnio edytowany przez singielka_1976, 05 Maj 2016 14:19, edytowano w sumie 1 raz
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#31 PostWysłany: 05 Maj 2016 14:16 
Awatar użytkownika

Loty: 422
Kilometry: 755 674
Krajów: 80 / 37.4%
HON fly4free
Anonymous napisał(a):

Chłopak z najbliższej rodziny. 20 lat. Po 4 letnim technikum informatycznym. Bez studiów jak na razie. Pierwsza posada. Bez żadnej protekcji. W niewielkiej firmie z branży programowania. Był tam na praktykach i go "zamówili" jak skończy szkołę. 5 000 PLN NETTO. Na dobry początek oczywiście. Nabierze trochę doświadczenia to będzie znacznie więcej.

Czekam na komentarze jak to w Polsce żle . :mrgreen:

Pielęgniarka z najbliższej rodziny, z ponad trzydziestoletnim stażem - 3,5k PLN brutto za naprawdę ciężką pracę. Powiesz mi ile zarobi na zachodzie? Wiem,pieniądze to nie wszystko, ale...Samych pielęgniarek jest w Polsce ponad 250 tysięcy.
 Profil Relacje PM off
Bloczi lubi ten post.

#32 PostWysłany: 05 Maj 2016 14:18 
Awatar użytkownika

niebieski
@michcioj jest - np. niektórzy polscy nauczyciele, którzy w UK spokojnie mogą zostać tzw. Assistant Teacher.

Poza tym mam wrażenie, że Ty rozpatrujesz kwestię emigracji z punktu "zarobić", a ja - "znaleźć dobre miejsce do życia", stąd np. taki Singapur będzie dla Ciebie absolutnie nie do zaakceptowania, a dla mnie - całkiem fajną opcją dla tzw. młodego profesjonalisty. Oboje zgodzimy się, mam nadzieję, że niewykwalifikowany pracownik fizyczny ma jednak większe szanse ułożyć sobie życie "na Zachodzie" (z uwzględnieniem Australii i Nowej Zelandii) niż w Polsce.

@maarcin1938 brzytwa Ockhama... Chyba że śp. Jana Kulczyka też zaliczasz do nieudaczników. ;-)
 Profil Relacje PM off
bonieq2 lubi ten post.

#33 PostWysłany: 05 Maj 2016 14:18 
Awatar użytkownika

niebieski
@jacakatowice
Argument, że gdzieś tam jednemu młodemu się udało na starcie, to w sumie słaby argument. Mam kilku takich młodych w szerokiej rodzinie i żadnemu się tak dobrze na razie nie udaje. Sam im od czasu do czasu załatwiam coś dorywczego, nawet swoim kosztem, bo żal czasami patrzeć.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#34 PostWysłany: 05 Maj 2016 14:24 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Tylko chłopak wybrał sobie bardzo dobrą branżę, w której jest zapotrzebowanie na specjalistów i sensowne zarobki. Ale też nie jest to branża łatwa, trzeba się przyłożyć. Nikomu nic nie ujmując, ale w Polsce moim zdaniem robi się krzywdę wielu młodym ludziom wpajając im, że studia koniecznie itp. Nieważne jakie, byle studia. Realia są takie, że dla 40 absolwentów dajmy na to socjologii pracę w zawodzie znajdzie może 2. Jednak co roku uczelnie w Polsce wypuszczają tysiące potencjalnych bezrobotnych. Szkoły zawodowe są w zaniku, technika podupadły. Zapotrzebowanie na wykwalifikowanych pracowników technicznych jest. Na socjologów, nic im nie ujmując, niestety nie.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 05 Maj 2016 16:02, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#35 PostWysłany: 05 Maj 2016 14:27 
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 698 431
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
Anonymous napisał(a):
Chłopak z najbliższej rodziny. 20 lat. Po 4 letnim technikum informatycznym. Bez studiów jak na razie. Pierwsza posada. Bez żadnej protekcji. W niewielkiej firmie z branży programowania. Był tam na praktykach i go "zamówili" jak skończy szkołę. 5 000 PLN NETTO. Na dobry początek oczywiście. Nabierze trochę doświadczenia to będzie znacznie więcej. Czekam na komentarze jak to w Polsce żle . :mrgreen:

w firmie w ktorej pracuje sporadycznie poszukiwany jest informatyk
wiec firma przygotowuje i publikuje stosowne ogloszenie
warunki placowe ponizej sredniej krajowej i biurko ugina sie od podań
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 05 Maj 2016 14:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Cytuj:
i tak np. zarabiajac w Polsce na przyklad 3 srednie krajowe masz
wieksza sile nabywcza pensji niz na zachodzie zarabiajac np. jedna srednia krajowa czy troche tam
powyzej przecietnej.

malo tego w Polsce zarabiajac 20 srednich krajowych jest jeszcze latwiej niz gdzies indziej pracujac na pol etatu. Litosci, albo porownujemy uczciiwie 1:1 albo w ogole.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 08 Maj 2016 09:16, edytowano w sumie 1 raz
Odzywki wykraczające poza granice dyskusji
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 05 Maj 2016 14:28 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
correos napisał(a):
Anonymous napisał(a):
Chłopak z najbliższej rodziny. 20 lat. Po 4 letnim technikum informatycznym. Bez studiów jak na razie. Pierwsza posada. Bez żadnej protekcji. W niewielkiej firmie z branży programowania. Był tam na praktykach i go "zamówili" jak skończy szkołę. 5 000 PLN NETTO. Na dobry początek oczywiście. Nabierze trochę doświadczenia to będzie znacznie więcej. Czekam na komentarze jak to w Polsce żle . :mrgreen:

w firmie w ktorej pracuje sporadycznie poszukiwany jest informatyk
wiec firma przygotowuje i publikuje stosowne ogloszenie
warunki placowe ponizej sredniej krajowej i biurko ugina sie od podań

Bo programista i informatyk to nie to samo ;)
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.

#38 PostWysłany: 05 Maj 2016 14:29 
Awatar użytkownika

Loty: 422
Kilometry: 755 674
Krajów: 80 / 37.4%
HON fly4free
bonieq2 napisał(a):
Tylko chłopak wybrał sobie bardzo dobrą branżę, w której jest zapotrzebowanie na specjalistów i sensowne zarobki. Ale też nie jest to branża łatwa, trzeba się przyłożyć. Nikomu nic nie ujmując, ale w Polsce moim zdaniem robi się krzywdę wielu młodym ludziom wpajając im, że studia koniecznie itp. Nie ważne jakie, byle studia. Realia są takie, że dla 40 absolwentów dajmy na to socjologii pracę w zawodzie znajdzie może 2. Jednak co roku uczelnie w Polsce wypuszczają tysiące potencjalnych bezrobotnych. Szkoły zawodowe są w zaniku, technika podupadły. Zapotrzebowanie na wykwalifikowanych pracowników technicznych jest. Na socjologów, nic im nie ujmując, niestety nie.

Nie jest tak źle - szkoły zawodowe wracają do łask. I dobrze :)

http://wyborcza.pl/1,75398,19562908,zmi ... hnika.html
 Profil Relacje PM off
bonieq2 lubi ten post.

#39 PostWysłany: 05 Maj 2016 14:30 

bonieq2 napisał(a):
Tylko chłopak wybrał sobie bardzo dobrą branżę, w której jest zapotrzebowanie na specjalistów i sensowne zarobki.

Ale nie róbmy z tego zarzutu, że chłopak wybrał sobie dobrą branżę:) To jest właśnie ten przykład, gdzie za kilka lat nie powie "udało mi się zarabiać X...", albo "trafiło mi się, i zarabiam X...", ewentualnie "na moje szczęście zarabiam X...". On powie "wypracowałem sobie to, że zarabiam X..." i to będzie jego własny sukces, a nie otoczenia.
O reszcie już pisałem, ludzie uwierzyli w mit, że po studiach to czy się stoi czy się leży... Na Zachodzie też nie ma popytu na socjologów, filozofów, bibliotekoznawców itd. Na masę zawodów nie ma popytu, sporo branż jest cyklicznych, długo by pisać.

maczala1 napisał(a):
@jacakatowice
Argument, że gdzieś tam jednemu młodemu się udało na starcie, to w sumie słaby argument. Mam kilku takich młodych w szerokiej rodzinie i żadnemu się tak dobrze na razie nie udaje.

Argument jest tak samo dobry, jak ten że kilku od Ciebie się nie udało :)

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 05 Maj 2016 14:32, edytowano w sumie 1 raz
 PM off
bonieq2 lubi ten post.

#40 PostWysłany: 05 Maj 2016 14:31 
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 698 431
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
@bonieq2
zdecydowanie sie z Toba zgadzam :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 78 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości