Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 64 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 06 Sty 2016 02:26 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
gosiagosia napisał(a):
Ooooo - z ogromna satysfakcją ;) napiszę modowi: było!
kontrowersyjne-potrawy,18,53898
I zacytuję: "naprawdę warto poszukać". ;)

właśnie też znalazłem...

wstyd, kajam się publicznie, i łączę.

a te dwa posty zostawię, niech będzie ku pamięci że mod też człowiek :P
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#42 PostWysłany: 06 Sty 2016 02:56 

Żeby nie powtarzać wpisów, wspomnę o:
Szynce z 'Rudolfa' (rewelacja) i rozgwiazda z ryżem.
Nawiasem mówiąc, smażone świńskie uszy (skwarki) są świetne do piwa. Bardzo podobne do pork scratchings.
 PM off  

#43 PostWysłany: 06 Sty 2016 10:47 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
@Kara
Szpik kostny nie jest według mnie kontrowersyjną potrawą, a raczej nie docenianym w Polsce rarytasem. Nie bez powodu nazywany jest "masłem bogów". Jest bardzo zdrowy i dla osob lubiących mięso polecam spróbować! Za pierwszym razem lepij iść do jakieś dobrej knajpki, potem jesli nam zasmakuje warto kupić kości u jakiegoś małego rzeźnika i samemu przyrządzić sobie wykwintną potrawę niewielkim kosztem! :D
 Profil Relacje PM off
zbyhu lubi ten post.

#44 PostWysłany: 06 Sty 2016 11:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Uwielbiam mięso i staram się próbować nowych rzeczy typu suszone chrząszcze z Meksyku, ale widocznie nie urodziłam się boginią. ;-)

To może coś dla miłośników rybek - kornwalijska zapiekanka z sardynkami, czyli https://en.m.wikipedia.org/wiki/Stargazy_pie.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 06 Sty 2016 11:51 
Awatar użytkownika

niebieski
kliperjk napisał(a):

2) To byla jakby pasta do smarowania pieczywa, ale dopiero pozniej zauwazylem, ze to mialo wiele malych oczek :-)
https://lh5.googleusercontent.com/-9-hK ... C01450.JPG

Na Filipinach te malutkie rybki są bardzo popularne, przechowuje się je suszone, potem smaży i podaje z pomidorami, w sosie sojowym z lemonką i oczywiście spożywa z ryżem.
Młode osobniki są mikroskopijne i przezroczyste, widać tylko setki oczu ;-)
https://en.wikipedia.org/wiki/Anchovy
Podobnym daniem wyposażonym w oczy są placki z mini krewetek - dodatkową ich "atrakcją" są włażące w zęby nitki.

Rybki Anchowy mogą być też podane jako dodatek do słodkiego deseru Champorado:
Image

Fajny temat! Ja też lubię smakować różne potrawy, ale białych, tłustych larw czy chrupiących robaków Kamaru jakoś nie umiem zaakceptować.
Jak większość jem najpierw "oczami", zanim coś biorę na język i np. jak przekąska się rusza, puszcza bąbelki itp. to momentalnie przestaję być głodny ;-)
 Profil Relacje PM off
Kara lubi ten post.

#46 PostWysłany: 06 Sty 2016 18:00 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 14 922
Krajów: 2 / 0.9%
zbyhu napisał(a):
@korpus to pewnie Ty :)
http://joemonster.org/filmy/73848/Jak_s ... wa_swiata_

Gratulacje! I dzięki za ten film!

Tak, to ja :) Jak można wywnioskować z filmu, nie mam zbyt wielu zahamowań przed jedzeniem nietypowych dla nas potraw. Ciekawość poszerza moją strefę komfortu tak bardzo, że trudno mi sobie wyobrazić coś, czego nie mógłbym zjeść.

Z najbardziej kontrowersyjnych potraw mam za sobą wspomnianego baluta (jadłem go też wcześniej w Wietnamie, gdzie był bardziej rozwinięty i komfort jedzenia był jeszcze mniejszy), czy psa (jak dla mnie niesmaczny). W planie mam często to wymieniane surströmming i pewnie sprawdzę to już niedługo, bo jeden z widzów filmu o balucie chce mi to przysłać ze Szwecji do przetestowania :)
5 ludzi lubi ten post.

#47 PostWysłany: 06 Sty 2016 18:27 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 671 009
Krajów: 64 / 29.9%
W zeszłoroczne wakacje dołączyłam do spróbowanych portaw - krokodyla. Mięso słodkie, nie smakowało mi.

#48 PostWysłany: 06 Sty 2016 18:36 
Awatar użytkownika

niebieski
@korpus a propos wyobrażania sobie - Chinki mają taką specjalną zupkę i nie jedzą jej same. ;-) http://lifestyle.inquirer.net/54285/eat ... e-in-china Po drodze do Europy zupa przeobraziła się w... smoothie z owocami: http://www.bbc.com/news/uk-england-27307476. :-)
 Profil Relacje PM off
jobi lubi ten post.

#49 PostWysłany: 06 Sty 2016 18:47 

Taka uwaga odnośnie tych wszystkich Hakarlów, Lutefisków czy innych Surströmmingów. Da się to zjeść na spokojnie, tylko trzeba... od razu walnąć kielonka :twisted: Metoda działa także przy wyjątkowo obrzydliwych serach. Wymieszany smak zgnilizny i wódki robi się jakby słodkawy :D Można zapijać tequilą, też działa.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#50 PostWysłany: 06 Sty 2016 18:52 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 14 922
Krajów: 2 / 0.9%
Kara napisał(a):
@korpus a propos wyobrażania sobie - Chinki mają taką specjalną zupkę i nie jedzą jej same. ;-) http://lifestyle.inquirer.net/54285/eat ... e-in-china Po drodze do Europy zupa przeobraziła się w... smoothie z owocami: http://www.bbc.com/news/uk-england-27307476. :-)

Przyznaje się, pisząc "trudno mi sobie wyobrazić coś, czego nie mógłbym zjeść" chyba się trochę zagalopowałem :) Jest mnóstwo rzeczy, których nie mógłbym zjeść, ale ja odnosiłem się raczej do zbioru lokalnych przysmaków, a nie ekscentrycznych pomysłów, jak np. łożysko z artykułu :) To zdecydowanie wykracza poza moją strefę komfortu jedzeniowego.
2 ludzi lubi ten post.

#51 PostWysłany: 06 Sty 2016 19:13 

Loty: 210
Kilometry: 469 202
Krajów: 56 / 26.2%
srebrny
Ja też lubię próbować i mam na koncie kilka ciekawych dań:

- mrówki o smaku pomarańczy - żywe prosto z drzewa na patyczku (amazonia) , dość smaczne i nie obrzydzają
- cuy , czyli świnka morska (ostatnio inaczej się formalnie nazywa) - bez szału , mało mięsa, trochę kurczakowato
- alpaka - chude mięso, moim zdaniem najsmaczniejsze w formie szaszłyków, nic kontrowersyjnego polecam każdemu
- wspomniane świńskie uszy jadłem w postaci sałatki w północnych Chinach - smaczne i mniej obrzydliwe niż te litewskie z wyglądu
- kumys z mleka jaka, jakby to powiedzieć nie pije się dla smaku , powiem tak - nie wypada odmówić gdy gospodarz częstuje :)
- wielbład - w formie hmm kebaba twardy i gumowaty, nie dałem rady pogryźć, nie polecam
- gąsienice w chilli , ostre , w sumie smaczne
- antylopa kudu - zdecydowanie na tak, polecam, mimo, że droga; w przeciwieństwie do suszonego bawoła

Pewnie było tego znacznie więcej bo próbowanie nowych smaków jest dla mnie jednym z najfajniejszych aspektów odwiedzania nowych miejsc. Rzadko kiedy po spróbowaniu mówię, żałuję, że spróbowałem. Choć ostatnio skusiłem się pierwszy raz na dość popularne ostrygi i tego więcej nie wezmę do ust.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#52 PostWysłany: 06 Sty 2016 19:38 
Awatar użytkownika

niebieski
@korpus w takim razie może coś z Ameryki - Północnej: wiewióreczka - http://discussions.texasbowhunter.com/f ... p?t=161919 albo Południowej: świnka morska - http://www.slrobertson.com/galleries/so ... -pig-4.htm? Miałabym opory, choć...

Jako dziecko jadłam raz czy dwa mięso nutrii (https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Nutria_amerykańska) w formie potrawki. Nie pamiętam smaku, ale musiał być przeciętny (jak królik?), bo nigdy nie tęskniłam za tym dziwacznym efektem zapełniania pustych haków w komunistycznym mięsnym przez prywatną inicjatywę. De facto - produktem ubocznym zamiany hodowanych na farmach gryzoni na szorstkie i bezkształtne futra...
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 06 Sty 2016 20:50 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Chyba gdzieś na Bliskim Wschodzie kiedyś można było (40 lat temu ale tam pewnie czas się zatrzymał w tych kwestiach) zjeść sobie świeży małpi mózg. Bardzo świeży, bo zadaniem klienta było uśmiercenie zwierza i wydłubanie mu zawartości czaszki. Ponoć człowiek młodniał w oczach...
Ja kogoś interesuje to tu jest link :arrow:

Jest to fragment filmu ze wspaniałej serii "Faces of Death".

#54 PostWysłany: 06 Sty 2016 20:54 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 671 009
Krajów: 64 / 29.9%
A ja bym wolała, abyście opisywali swoje WŁASNE wrażenia o skosztowanych potrawach na świecie, a nie co rusz wrzucali linki z sieci. :|
horacy19 lubi ten post.

#55 PostWysłany: 06 Sty 2016 21:03 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Japonka76
wątpię żeby ktoś chciał wszystko opowiadać z tego co robi na wyjazdach...ale warto wiedzieć co nam mogą podsunąć jako "atrakcję".

#56 PostWysłany: 06 Sty 2016 21:04 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
@namteH, a nie był to przypadkiem Daleki Wschód?
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 06 Sty 2016 21:12 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
krasnal napisał(a):
@namteH, a nie był to przypadkiem Daleki Wschód?

Middle East
na cda jest.

#58 PostWysłany: 06 Sty 2016 21:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Mi chyba najtrudniej jadło się zupę z kozy, bo na moich oczach ją zabito a była w zaawansowanej ciąży.
Zabito, bo jakiś wuj, co go pierwszy raz na oczy widziałem, chciał się postawić i pokazać, że cieszy go wizyta Polaka na Filipinach - pracował wiele lat jako marynarz i miał jakąś dziewoję w Szczecinie.
Kozę zabito, ogolono żyletkami pod grilla i poćwiartowano wnętrzności razem z zarodkiem (z tego była ta zupa dla mnie).
W zasadzie nic takiego, ale jakoś czułem się winny, bo pewnie kózka by jeszcze pożyła i małe wydała na świat a tu nagle zupa i z narodzin kózki d*pa.
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 07 Sty 2016 10:52 

srebrny
kubus571 napisał(a):
A Hakarl to zgniły rekin, którego mięso zakopuję się na 3 miesiące i oddaje na niego mocz (to ostatnie nie zweryfikowane), podobno czasem mięso ma konsystencję jogurtu :shock:

odwazyelm sie ja i potem zalowalem. ten ''rekin'' smakuje amoniakiem, zjadlem szybko 4 malutkie kosteczki
i... potem tak mi bylo przez kolejne 4 godziny nie dobrze, ze nawet nie moglem napic sie piwka :-) ;-)
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 28 Mar 2016 11:28 

Loty: 72
Kilometry: 202 046
Krajów: 25 / 11.7%
Cuy- Świnka morska. Smakuje faktycznie trochę jak kurczak. Ekwador - Mitad del mundo.

Załączniki:
cuy.jpeg
cuy.jpeg [ 46.86 KiB | Obejrzany 1204 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 64 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości