Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Wrz 2015 19:19 

W wielu relacja różni ludzie piszą o piwie najczęściej koncernowym ale widac, że rośnie zaintersowanie ciekawymi piwami rzemieślniczymi, regionalnymi, restauracyjnymi modenie ostatnio nazywanych craftowymi.
Pomyślałem. że mógłby powstać taki wątek, w którym moglibyśmy się dzielić naszymi doświadczaniami/spostrzeżeniami/relacjiami/wpisami z piwnych podroży.
W szczególności chodzi mi o miejsca dość nieoczywiste, kraje nieodkryte, nieopisane.

Żeby zapoczątkować dyskusję wrzucę moje spostrzeżenia z obserwacji rynku piwnego w Mołdawii i Abchazji
Rewolucja piwna w Abchazji http://www.mynameisola.com/pl/beer-revo ... -abkhazia/
Jeśli nie wino to co, czyli piwna Mołdawia http://www.mynameisola.com/pl/if-not-wi ... nces-beer/

Od razu pytanie w temacie, czy ktoś z Was był może w browarze w Ramalah?
 Profil Relacje PM off
H778 lubi ten post.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 24 Wrz 2015 20:04 

srebrny
Robiłem niedawno rachunek sumienia w tej materii i ze zdziwieniem stwierdziłem, że najwięcej dobrych piw, jakie ostatnio kupuję, to piwa... polskie. Strasznie się ten rynek u nas rozwinął, a jeszcze pamiętam jak kilka lat temu na wrocławskich festiwalach wydawało się, że to niszowa działalność, a większość i tak pije koncernosiki.
Dobre piwo trafiłem ostatnio w Jurmali pod Rygą - było to Brenguļu tumšais (ciemne).
Są też kraje, które pod tym względem nie mają nic do zaoferowania, na przykład Grecja czy Cypr. Chociaż jeśli chodzi o Grecję, to kilka ciekawych znalazłem ostatnio na Krecie, na przykład Brink's z Rethymnou. Zachwycaliśmy się też lokalnym piwem Χάρμα. Produkowane w Chaniach, ale nie spotkałem go w żadnym sklepie, jedynie w restauracji. No a do tego weizenbiera wypuściła Alfa.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 24 Wrz 2015 20:20 

Na Malcie, a dokladnie na Gozo w Xewkija warto zwrocic uwage na maly browar Lord Chambray. Pilem ich stouta, IPA i wittbier. Nazwy nadaja od miejsc na Gozo i Malcie, jest Golden Bay, Fungus Rock czy San Blas. Ogolnie rewelacja na raczej monotonnym rynku maltanskim, ale trudno je dostac, na sto procent sa w Marsalforn.

Wysłane z mojego X2_Twin przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
obibok uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 24 Wrz 2015 20:26 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Tu jest lista miejsc, ktore piwosz powinien odwiedzic podczas swoich podrozy:

http://www.ratebeer.com/places/browse/
 Profil Relacje PM off
kaviorwiki lubi ten post.

#5 PostWysłany: 24 Wrz 2015 22:28 

otakesan napisał(a):
Na Malcie, a dokladnie na Gozo w Xewkija warto zwrocic uwage na maly browar Lord Chambray. Pilem ich stouta, IPA i wittbier. Nazwy nadaja od miejsc na Gozo i Malcie, jest Golden Bay, Fungus Rock czy San Blas. Ogolnie rewelacja na raczej monotonnym rynku maltanskim, ale trudno je dostac, na sto procent sa w Marsalforn.

Piłem tę IPAę, chciałem jeszcze spróbować Stouta i Wita ale nie miałem gotówki a karta na promie nie działa.
W stosunku do CISK to skok o kilka długości i jedyne dobre piwo jakie piłem na Malcie/Gozo
Ogólnie rynek jest dość słaby.
Na Promie na Gozo sprzedają w jakiś rozsądnych cenach, potem widziałem na lotnisku i nawet chciałem kupić cały SET ale był jakiś kosmicznie drogi (albo mi się tak wydawało).
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#6 PostWysłany: 24 Wrz 2015 22:36 

Dobra cena w Marsalforn to 1.9 euro za butelkę. W zbliżonej można dostać też w browarze, pojemność to o ile pamiętam dokładnie 0.33 L, ale nie jestem do końca pewny. Tyle tylko że w porównaniu do Ciska lager to tutaj piwa są rewelacyjne.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 24 Wrz 2015 23:15 

Tak 0,33 butelki to pamiętam
Cisk w ogóle nie jest warty zainteresowania, już lepiej zgłębić wina maltańskie wina
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#8 PostWysłany: 24 Wrz 2015 23:28 

Otoz to :-)

Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 24 Wrz 2015 23:51 

W Estonii też wszystkie craft beery leją w 0.33, jutro podrzucę jakieś nazwy, bo sporo tego było.

Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 28 Wrz 2015 21:00 

No to utknęliśmy z zabawą gdzieś w Estonii ;)
Żeby nawiązać do okolic, dziś piłem Sahti ale niestety z Pinty.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 28 Wrz 2015 21:36 

Polski craft jest tak duży, że wymagałby oddzielnego tematu (może założę bo na forum chyba nie ma czegoś takiego)?
Ten wątek może zostawmy na wieści, wrażenia inspiracje z małych, nieznanych browarów na świecie
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 29 Wrz 2015 10:54 

Loty: 801
Kilometry: 1 030 727
Krajów: 72 / 33.6%
platynowy
W sumie dobry temat, można byłoby to faktycznie jakoś posegregować i polecać sobie dobre crafty zagrniczne, kultowe browary czy multitapy.
Ja na teraz jestem nadal zachłyśnięty piwną rewolucją także przy okazji zwiedzania miasta, zaznaczam sobie i odwiedzam przy okazji browary albo co ciekawsze multitapy z RB + jakies buteleczki do torby jak ma bagaz rejestrowany ;)
Powoli dochodzi do tego, że co lepsze multitapy są z u mnie z kategorii "must see" i a ich waga procentowa wzrosła w stosunku do innych atakacji z danego miasta :lol:

Na przełomie lipca/sierpnia byłem w Rydze, jeśli ktoś będzie tam, to polecam podjechać sobie tramwajem (z centrum 20-25 minut) do browaru:
Alus Darbnīca Labietis, adres: Aristida Briāna iela 9A2, Rīga

http://www.ratebeer.com/p/Alus-Darbn%C4%ABca-Labietis/38447/

To jest taki browar i multitap w jednym, sprzedają tam tylko swoje piwa, jak nie ma aktualnych piw z tapów to są w butelkach. Coś mniej więcej takiego jak wrocławski browar Stu Mostów.
Fajna miejscówka i dobre craftowe piwa i jest tam z kim pogadać o crafcie i generalnie polecą nam coś jak nie wiemy na co się zdecydować.
Sprzedają tam ze 20-25 piw rożnych stylowo: IPY w różnych konfiguracjach, APY, Stoutu, Strong Ale..., i inne najważniejsze nowofalowe style (jak ja byłem z tapów było coś koło 12). Osobiście skosztowałem tam 5 piw.
Numer jeden wywarło na mnie piwo Labietis Pēteris Apinis (foto 3) czyli ichnia wersja Imperialnej IPA (na marginesie jeden z moich ulubionych styli:)
oraz Labietis Virsaitis (foto2) naprawdę całkiem porządna kwiatowa APA.
Poza tym piłem tam jeszcze Labietis Plava (foto 1) styl Spice/Herb/Vegetable, nie za bardzo przepada za tym zielarskim stylem,
Labietis Lentenu Kāvējs (foto 4), Black IPA, dobre standardowe ale bez uniesień oraz na koniec
Labietis Muks, Belgian Strong Ale, styl mi cos nie za bardzo pasował, ale może juz byłem spity :)

Załącznik:
Labietis.jpg
Labietis.jpg [ 254.18 KiB | Obejrzany 4145 razy ]

Przy okazji piwo no. 1 na Łotwie wg RB Lauvas Pacietība z browaru Malduguns do znalezienia w każdym lepszym np ryskim multitapie (polecam poszukać oczywiście w RB).
Generalnie jedna z lepszych imperialnych IPA jakie piłem do tej pory.
Może etykieta nie za bardzo zachęca po sięgniecie po nie, ale smak i zapach nam to zdecydowanie wynagrodzi :D

Załącznik:
Lauvas Pacietība_Imperial IPA.jpg
Lauvas Pacietība_Imperial IPA.jpg [ 111.49 KiB | Obejrzany 4145 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Temat postu:
#13 PostWysłany: 29 Wrz 2015 19:17 

Bardzo fajna relacja z Rygi o coś takiego właśnie mi chodziło zakładając ten wątek !
Ja w ramach rozkręcenia tego wątku wrzucę jeszcze coś z moich pierwszych piwnych doświadczeń
Festiwal piwa w Brugii
http://www.mynameisola.com/pl/bruges-most-famous-beer/
Relacja raczej dla początkujących ale chyba w tym roku również się wybiorę już trochę z innym planem
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#14 PostWysłany: 30 Wrz 2015 00:33 

W Londynie wybór jest spory:
http://craftbeerlondon.com/breweries
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 30 Wrz 2015 08:12 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 61 615
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
Będąc na Santorini warto spróbować piwa Donkey-wyrób lokalnego browaru dostępny tylko tam.
obibok lubi ten post.

#16 PostWysłany: 30 Wrz 2015 08:42 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 457 365
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
W tym browarze w Rydze opisywanym przez @kacper451 byłem z 3 razy i potwierdzam piwko jest wyśmienite. Bardzo fajny klimat w przy-browarnej knajpce, można przyjść z własną butlą i naleją piwa ile potrzeba. Knajpka jest od tyłu browaru, natomiast z przodu jest sklep z dosyć szerokim wyborem lokalnych piw.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 02 Paź 2015 18:33 

Dziękujemy z Rygę, zanotowano, nie ma na forum więcej craft - podróżników?
Temat chyba do zamknięcia gdyż już nawet nie mam czego podrzucać Wam do czytania.
Z moich nieoczywistych piwnych krajów została tylko Mołdawia
Jakby ktoś chciał to przegląd zaczynamy w McDonalds : )
http://www.mynameisola.com/pl/if-not-wi ... nces-beer/
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 02 Paź 2015 21:50 

platynowy
Do żadnego zamknięcia :D
Ogarnę swój najbliższy wyjazd, to postaram się napisać o mini browarach, craftach, multitapach, sklepach, z Rzymu, Wiednia oraz Bruskeli.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 02 Paź 2015 22:00 

Też będę miał nowe info z Aten. Może ktoś ma jakieś doświadczenia?
Zamierzam odwiedzić browar restauracyjny, jedyny jaki znalazłem w Atenach Leof. Alexandras 205, Athina 115 23, Grecja
No i chyba ten multap https://www.facebook.com/bibere.gr
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 09 Paź 2015 23:38 

platynowy
Kontynując wątek, w marcu tego roku byłem w Rzymie, nie mogłem przy tej okazji pominąć skosztowania włoskiego craftu, a jest tam naprawdę z czego wybierać.
Numerem jeden jak dla mnie był multitap Baladin (Via degli Specchi, 6, 00186 Roma), http://www.openbaladinroma.it/
to co poniżej na zdjęciu to tylko i wyłącznie piwa w rożnych rozmiarach butelek.

Załącznik:
IMG_20150323_153845.jpg
IMG_20150323_153845.jpg [ 206.24 KiB | Obejrzany 3775 razy ]

Kranów wówczas było kolo 30 wszystkie podpięte.
Oprócz Baldian są tam także dostepne piwa z innych browarów rzemieślniczych Birra del Borgo czy Opperbacco (pewnie beczki rotacyjne).
Próbowałem tam 3 piw (odpowiednio stouta, belgian stong ale, oraz imperial/double ipa)
Ceny zróżnicowane średnio 5 EUR, po droższe i najlepsze Baladiny które kosztują ponad 30 EUR za butelek.
Najbardziej podszedł mi stout
Perle ai Porci (Pearls for Pigs) z Birra del Borgo (Stout). Zapach kawa, palone słody. Goryczka bardzo umiarkowana nie pozostawia nieprzyjemnego zalegającego posmaku w przełyku. W smaku odrobina czekolady gorzkiej, wszystko ładnie się zazębia, dla mnie w sam raz. Wszystko dobrze ułożone i poprawne stylowo.
Elixir z Baladin (Belgian Strong Ale) zupełny niewypał w ogóle w żaden sposób nie przypominał mi on klasztornych strong ajli z Belgii.
W zapachu słodko owocowo, doszukałem sie w nim jakiejś wady nawet. Piwo delikatnie pisząc było dość dziwne, raczej w takim lokalu zepsutego piwa by nie sprzedawali.
Musze je spróbować z butelki aby stwierdzić czy nie było faktycznie zepsute, bo się pogubiłem w tym smaku.
Overdose (Dada, Foglie d’Erba) z Opperbacco (Imperial/Double IPA)
Zapach cytrusowy najprawdopodobniej mango, owocowy żywiczny.
Smak bardzo gorzki jak dla mnie, ciekawe jakie IBU. Poza tym dużo żywicy, troszkę owocowych tropikalnych nut. W środku zaczyna wychodzić więcej owocowych rzeczy, wcześniejsza gorycz spada na drugi plan. Po początkowym mocnym uderzeniu goryczki, ogólnie piwo jest całkiem całkiem, aczkolwiek bardziej mi przypominało klasyczne ipa.

Załącznik:
baladin.jpg
baladin.jpg [ 153.64 KiB | Obejrzany 3775 razy ]

Byłem w Rzymie jeszcze bodajże w dwóch pubach, ale nic konkretnego (większość to butelki), a butelki to ja mogę sobie kupić w sklepie.
Także mogę polecić dwa sklepy z piwami, jeden specjalistyczny: Domus Birrae, Via Cavour, 88, 00184 Roma https://www.facebook.com/domusbeershop
Tam rozrzut cenowy duży od 2 EUR do nawet 80 EUR za butelkę, szukałem czegoś konkretnego czyli mojego ulubionego stylu RIS (Russian Imperial Stout)
Doradził mi go włoski sprzedawca a posiadał dość dużą wiedzę, a gadał jak nakręcony.
Spaghetti Western Grappa Barrel z Brewfist (Imperial Stout)
Zapach kawy, karmelu, jakiegoś torfu.
Smak podobnie mocna kawa, wędzarnia, torfy, karmel, przepalanka w większości gorzko, goryczka mocno wyczuwalna. Piwo przyjemne w różnych fazach degustacji. Wędzarnia nie przeszkadza. Podejrzewam że gdybym go wypił w odpowiedni szkle a nie z butelki (wypite na Wzgórzu Janikulum) to doznani byłyby jeszcze ciekawsze.
Jak się okazało bylo to najlepsze piwo z tego wyjazdu (przy najmniej na razie:)...

Załącznik:
IMG_20150326_124801.jpg
IMG_20150326_124801.jpg [ 85.69 KiB | Obejrzany 3775 razy ]

...ponieważ z Rzymu przywizolem sobie 8 buteleczek z drugiego sklepu/sieci, który pewnie większości z Was jest znany EATALY, P. Le XII Ottobre, przy dworcu Roma Ostiense (są one rozsiane po całych Włoszech to taki koncept sklepów z jedzeniem alkoholem i nie tylko oraz konsumpcją również na miejscu, pełno restauracji, są też księgarnie czytelnie, dziwnie to czasami wygląda jak kelner z jedzeniem śmiga między pólkami wypełnionym książkami) Pomijając już sam koncept, jak ja wszedłem do sklepu i zobaczyłem półkę z z piwami (chyba miała z dobre 50 metrów w 4 rzędach x 2) to prawie dostałem zawalu ;) , a dziewczyna dostała prawie nerwicy ;) , na stoisku spędziłem ze 2 godziny, wybierając/ wymieniając/rezygnując sprawdzając na RB, ponieważ większość nie miała etykiet z kodem kreskowym, trzeba było je ręcznie wpisywać. Przywiozłem do domu taką kolekcje:

Załącznik:
IMG_20150402_154916.jpg
IMG_20150402_154916.jpg [ 128.18 KiB | Obejrzany 3775 razy ]

Ciekawe crafty w Rzymie można dostać też w supermarketach sieci Simply, ale skanujcie RB kody kreskowe bo można się też naciąć ;)

Wspomnę jeszcze o dwóch piwach, które warto wg mnie skosztować, najlepiej z tapa jak się gdzieś nam trafi.
Enkir z Birra del Borgo (Specialty Grain)
Kolor jasny bursztyn lekko mętny. Korek wystrzelił jak w szampanie.
Zapach ładny kwiatowy owocowy, bardzo przyjemny nie spotkałem się jeszcze z takim.
Specyficzny smak to zasługa jakiegoś zboża, po wyczytaniu z etykiety i zgłębieniu tematu jest to pszenica samopsza, dziś uprawiana na terenach Zakaukazia. Delikatny kwiatowy bardzo łagodny, miodowo i lipowy, goryczka gdzieś dopiero na końcu się pojawia ale bardzo bardzo niewielkiej ilości, jakieś delikatne przyprawy.
Bardzo dobrze zapadający w pamięci styl z którym spotkałem się wówczas pierwszy raz.
Ciekawa butelka 75ml i etykieta właściwie brak etykiety, wytłoczone na szkle wieża i nazwa browaru, z tylu pełna informacja.
Crus - Sacra birra z Birrificio Artigianale Opera (Belgian Strong Ale)
Zapach słodki, korzenny + jakieś przyprawy.
Smak bardzo słodki z delikatna goryczka w tle, kwiatowe nuty oraz bodajże figi, troszkę też pszenicy, całość doskonale zbilansowana, alkoholu raptem 7% co jak na Belgian Strong Ale mało porównując z belgijskimi odpowiednikami. Bardzo ciekawa butelka 75ml i etykieta wypukła.

Załącznik:
circus.jpg
circus.jpg [ 78.81 KiB | Obejrzany 3775 razy ]

Dla mnie osobiście włoska scena kraftowa to jedne z ciekawszych pozycji w Europie, design butelek, kapsli jest wręcz niebanalny, to samo tyczy się etykiet, smak również przebogaty i nietuzinkowy i wszystkie najwżniejsze nowofalowe style.
Zobaczymy co tam dalej przyniesie sensoryka przywiezionych buteleczek, już się należakowały wystarczająco w mojej spiżarce i trzeba będzie po nie niedługo sięgnąć. A za jakiś czas opiszę kraftową stronę Bologni.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości