Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 160 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Sie 2015 18:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Roku: Wątek wydzielony z tematu Jazda do Kijowa. Bezpiecznie?
=============================
ale sam zobacz co tam się dzisiaj dzieje. Kilkunastu Polaków pociętych, kilkudziesięciu miejscowych odesłanych do szpitali.

Dlatego , że razem z kolegą Bartoss ostrzegamy przed tym co się tam dzieje - dostaliśmy ostrzeżenia na forum ?!

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 20 Sie 2015 20:03 

To chyba jest @Gaszpar istotne z punktu widzenia wyjazdów dziś i w najbliższych dniach, że w miejscu skąd z Warszawy i Katowic można dolecieć bezpośrednio grasują hordy tnące Polaków ze względu na pochodzenie, a nie klubowe barwy? Innymi słowy - to wyszło poza relacje typowo kibolskie/kibicowskie. Jeśli to nie jest najczystsza forma ukraińskiego szowinizmu, to mnie popraw.
Oczywiście dysponujesz narzędziami, które te ostrzeżenia pozwalają usunąć z tego wątku, ale miej na uwadze, że tu chodzi o zdrowie (a gdzie w grę wchodzę noże - też o życie) ludzkie.

Oczywiście za 3, 7, 10 dni wszystko może się unormować, ale teraz po prostu jest niebezpiecznie. I to nie my sami sobie to niebezpieczeństwo zapewniamy. Ja chcę tylko podkreślić i ostrzec wszystkich, że Ukraińcy ponownie ostrze swojego szowinizmu (skrajna postać nacjonalizmu) skierowali przeciwko Polsce, wykorzystując jako pretekst wydarzenie sportowe. Nie można od tego odwracać głowy. O tym należy informować.

Ostatnio edytowany przez Anonymous 20 Sie 2015 23:11, edytowano w sumie 3 razy
 PM off
4 ludzi lubi ten post.
JarekGdynia uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 20 Sie 2015 20:27 
Awatar użytkownika

Loty: 700
Kilometry: 942 651
Krajów: 77 / 36.0%
niebieski
Anonymous napisał(a):
To chyba jest @Gaszpar istotne z punktu widzenia wyjazdów dziś i w najbliższych dniach, że w miejscu skąd z Warszawy i Katowic można dolecieć bezpośrednio grasują chordy tnące Polaków ze względu na pochodzenie, a nie klubowe barwy? Innymi słowy - to wyszło poza relacje typowo kibolskie/kibicowskie.
Sugerujesz, że napadani są również zwykli turyści z Polski? Jakieś źródło tych rewelacji?

#4 PostWysłany: 20 Sie 2015 20:36 

@scomin, ja tego nie sugeruję. Ja piszę wprost - napadani są turyści z Polski. Kilka tygodni temu, pojawił się post jednego z bardziej aktywnych użytkowników tego forum. Pisał on, że jego kolega został pobity we Lwowie za zdystansowanie się od kultu Bandery. To jedno, nie do końca dotyka Twojego pytania, bo pytasz o Kijów ale nastroje oddaje.
Co do tematu, który poruszyłeś, niżej załączam prasowy screen, który jasno wskazuje co tam się aktualnie dzieje.

Załączniki:
ukrainski_szowinizm_informacja_prasowa.jpg
ukrainski_szowinizm_informacja_prasowa.jpg [ 218.59 KiB | Obejrzany 1630 razy ]
 PM off  

#5 PostWysłany: 20 Sie 2015 21:25 
Awatar użytkownika

Loty: 700
Kilometry: 942 651
Krajów: 77 / 36.0%
niebieski
Link do powyższego artykułu: http://sport.fakt.pl/pilka-nozna/burdy-i-zamieszki-przed-meczem-zoria-legia-trwa-polowanie-,artykuly,567520.html

Czyli żaden zwykły turysta z Polski nie ucierpiał, a przynajmniej z artykułu to nie wynika. Akurat dziennikarze, fotoreporterzy i wozy transmisyjne często obrywają przy takich okazjach, np. u nas zwyczajowo w Święto Niepodległości. Niemniej faktycznie będąc w tych dniach w Kijowie należy zwiększyć swoją czujność. A planując kolejne wyjazdy chyba trzeba będzie brać pod uwagę terminarz rozgrywek polskich drużyn za granicą :|

#6 PostWysłany: 20 Sie 2015 21:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Albo liczyć, że szybko odpadną, co nie jest takie nieprawdopodobne.

Jak ktoś nie szuka guza, to jest duża szansa że go nie znajdzie. Tylko za takich obrońców polskości wstyd.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 20 Sie 2015 21:33 

@tokajka, rozumiesz że nie rozmawiamy tu o bandach dobrowolnie decydujących się na udział w rozróbach? Nie rozmydlaj nam dyskusji takimi ogólnymi wstawkami. Rzecz tyczy aktualnego poziomu bezpieczeństwa w Kijowie i dalece wykracza poza stosunki na linii kibice Legii - kibice Zorii. Poziom bezpieczeństwa jest tam niski. Polacy są zagrożeni. Zgodnie z doniesieniami prasy, potencjalnymi ofiarami mogą paść wszyscy Polacy. Prasa nie wyklucza z tego grona tych, którzy "nie szukają guza".

@scomin, stosujesz sprytny wybieg. Nie jest napisane, że ktoś ucierpiał. Jest napisane, że trwa polowanie. Doniesienia o atakach przewijają się dziś w źródłach prasowych. Ja tylko chciałem żeby kto szuka informacji mógł się z tym zapoznać. Co zrobi, jego sprawa.
 PM off  

#8 PostWysłany: 20 Sie 2015 21:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Oczywiście. Na tej samej zasadzie w Polsce biją Żydów / obywateli Izraela.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 20 Sie 2015 23:44, edytowano w sumie 1 raz
Ż
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 20 Sie 2015 21:42 

Za dwa dni przylatuje do Kijowa i niepokoją mnie te informacje o pobiciu Polaków i fotoreportera. Rozumiem usuwanie rasistowskich/ wulgarnych wpisów, siejących nienawiść itp. Ale teraz to przesadziliście z usuwaniem informacji i karaniem:

Kodeks Wykroczeń: Art. 73. Kto wbrew swemu obowiązkowi nie zawiadamia odpowiedniego organu lub osoby o wiadomym mu niebezpieczeństwie grożącym życiu lub zdrowiu człowieka albo mieniu w znacznych rozmiarach,podlega karze aresztu albo grzywny.
(Proponuje porównać z 'Kodeks wykroczeń : Komentarz Wojciech Kotowski 29 września 2009, Wolters Kluwer/ art.73 ).

Prawo Prasowe: Art. 12. 1. Dziennikarz jest obowiązany:
1) zachować szczególną staranność i rzetelność przy zbieraniu i wykorzystaniu
materiałów prasowych, zwłaszcza sprawdzić zgodność z prawdą uzyskanych
wiadomości lub podać ich źródło,
2) chronić dobra osobiste, a ponadto interesy działających w dobrej wierze
informatorów i innych osób, które okazują mu zaufanie

Zirytowaliście mnie. Teraz możecie mnie 'nagrodzić'.
 PM off
RKS1926 lubi ten post.

#10 PostWysłany: 20 Sie 2015 22:00 
Awatar użytkownika

niebieski
@MacKoz ale poważnie po artykule z faktu? Albo ze stron kiboli Legii? Przecież to jasne, że pierwsi szukają sensacji, a drudzy będą się wybielać.

Jak jesteś zaniepokojony monitoruj sytuację, już po meczu, za dwa dni kiboli już nie będzie.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 20 Sie 2015 22:06 

@tokajka, będą albo nie będą. Dysponujesz jakimś eksperckim modelem prognostycznym szacującym liczbę kibiców w miastach czy to zwykłe chciejstwo? Czemu mamy ufać tokajce, a ignorować Fakt? Po drugie, to piszemy o tym jak jest dziś, a nie zgadujemy jak będzie pojutrze. Jeśli niedługo sytuacja w Kijowie się uspokoi to wszyscy odetchniemy z ulgą. Nikt nie życzy nikomu by o obrazie stolicy decydowali szowiniści.
 PM off  

#12 PostWysłany: 20 Sie 2015 22:10 
Awatar użytkownika

niebieski
W takim razie może będziesz informował o wszystkich meczach derbowych w Polsce? Sama się chętnie dowiem, kiedy pajace w moim mieście się tłuką.

Zadam Ci proste pytanie, dokładnie to samo które zadałam młodym obywatelom Izraela, które bały się przyjechać do Polski. Skąd chuligani mają wiedzieć, że jesteś Polakiem?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 20 Sie 2015 22:11 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 174 131
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Same kumate laski na tym forum :roll: lepiej jak na k.net :lol:
Cytuj:
Na ulicach odbywa się polowanie na Polaków, pobici zostali m.in. dwaj dziennikarze. Jednym z nich jest fotoreporter Piotr Kucza, który zdjęcie swoich pociętych pleców wrzucił na swojego Twittera. - Wracałem z kolegą do hotelu, zostaliśmy zaatakowani w przejściu podziemnym. Napastnicy, których było kilku, próbowało nożem rozciąć mi koszulkę. Żaden z nas nie miał na sobie barw Legii - mówi Kucza.

Cytuj:
- To był zwykły atak na naszych kibiców. Na ulicach Kijowa odbywa się regularne polowanie na nich, dwaj polscy dziennikarze zostali pobici, inni długo nie mogli wyjść z hotelu, bo czekały na nich grupki uzbrojonych ludzi. Podczas podróży na stadion doradzano nam zdjęcie wszystkich tabliczek z herbem Legii. Stojąc w korku widzieliśmy jednak sporo kilkuosobowych grupek w kominiarkach wyczekujących na rogach ulic - mówi Seweryn Dmowski, dyrektor ds. komunikacji w Legii, który poleciał z drużyną do Kijowa.

nie z fucktu ;)

Ostatnio edytowany przez Tomek Zien 20 Sie 2015 22:17, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
JIK lubi ten post.

#14 PostWysłany: 20 Sie 2015 22:25 

@scomin, @tokajka, Waszym prawem jest nie być przekonanym moimi i nie tylko moimi argumentami. Ja napisałem już wszystko co chciałem napisać w temacie bezpieczeństwa w Kijowie. O derbach w Twoim mieście @tokajka pisał nie będę bo po 1) mam wątpliwości czy Twoje miasto doczekało się poświęconego mu wątku na tym forum, 2) nie pasjonuję się aż tak bezpieczeństwem około-stadionowym.
Nie zmienia to faktu, że gdy mogę kogoś ostrzec - ostrzegam.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#15 PostWysłany: 20 Sie 2015 22:26 

tokajka napisał(a):
@MacKoz ale poważnie po artykule z faktu? Albo ze stron kiboli Legii?

Ale co 'poważnie'? Czy poważnie sprzeciwiam się usuwaniu informacji o grożącym niebezpieczeństwie i grożeniu karami porządkowymi za dyskusję na temat niebezpieczeństwa? Czy też na poważnie uważam, że[i] Dziennikarz jest obowiązany: 1) zachować szczególną staranność i rzetelność 2) chronić dobra osobiste, a ponadto interesy (...) osób, które okazują mu zaufanie? Oczywiście, że będę monitorował sytuację i unikał np. transportu publicznego i zgromadzeń. Z uwagi na to, że 24 sierpnia Ukraina obchodzi '24 urodziny', nie mam ochoty znaleźć się 'w nieodpowiednim miejscu, w nieodpowiednim czasie'. Koniec mojej aktywności na ten temat.
 PM off  

#16 PostWysłany: 20 Sie 2015 22:34 

Loty: 8
Kilometry: 7 105
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
Usuwane były OT, głównie z filmikami związanymi z wydarzeniami "okołofutbolowymi". Naprawdę nie jest to potrzebne w tym wątku, być może nawet na tym forum.

Mogłaby przyjechać drużyna piłki wodnej z Polski i wielu by to w Kijowie przeszkadzało. Głównie tęskniącym za tym, którego pomniki wciąż stoją na cokołach, a o którym mam prawo myśleć z obrzydzeniem.

Co do bezpieczeństwa, wystarczy monitorować stronę MSZ, a nie temat na F4F ale co kto woli.
Do paniki nie ma racjonalnych podstaw.

@tokajka: waż słowa proszę, wypowiadając się tak powierzchownie, szczególnie z uwzględnieniem pajaców i kontr związanych z Żydami,
@scomin: z każdej dyskusji można wyciągnąć jakieś wnioski, mnie zaczęło zastanawiać łączenie niszczenia mienia z MN, tym bardziej że nigdy nie działo się to na trasie Marszu, wśród uczestników.

Na deser post byłego dziennikarza PS, a teraz WP.

Załączniki:
tt1.jpg
tt1.jpg [ 39.42 KiB | Obejrzany 1474 razy ]
 Profil Relacje PM off
RKS1926 lubi ten post.

#17 PostWysłany: 20 Sie 2015 22:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Ależ ja się cieszę, że informujecie, bo mam być na Ukrainie w przyszłym tygodniu. Tylko teksty "polowanie na Polaków" mnie nie przekonują. Każdy kto znajdzie się w okolicy zamieszek może oberwać rykoszetem. Narodowość nie ma tu nic do rzeczy.

Zobaczymy czy Polacy oddadzą pięknym za nadobne przy rewanżu. To by takie chrześcijańskie było.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 20 Sie 2015 22:37 

Loty: 8
Kilometry: 7 105
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
Widzę, że poważnie potraktowałaś to, co napisałem. Jak to się mówi? Dzięks. :D
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 20 Sie 2015 22:45 

Powiedziałam "a":
tokajka napisał(a):
Skąd chuligani mają wiedzieć, że jesteś Polakiem?

To powiem "b":
tokajka napisał(a):
Zobaczymy czy Polacy oddadzą pięknym za nadobne przy rewanżu.

Żelazna logika...
 PM off  

#20 PostWysłany: 20 Sie 2015 22:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Kibole mają szaliki czy inne barwy klubowe. Ja tak ze swojej perspektywy, nieobwieszonej niczym turystki pytam.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 160 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości