Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Trasa - winiety
#1 PostWysłany: 24 Lip 2015 14:39 
Awatar użytkownika

Loty: 121
Kilometry: 194 552
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Witam,
Wybieram się w trase jak widać na ponizszej mapce. Startuje ze Szklarskiej - potem wieden i jedziemy do Makarskiej, wracajac zostajemy w splicie - zadarze i potem prosto na Szklarska.

Jakich opłat moge spodziewac sie aktualnie w krajach przez które jade ?
Austria ?
Czechy ? - da sie ominac autostrady ?
Chorwacja ?

Jakich winiet mozna sie spodziewac na tych drogach ? Tygodniowe? 10 dniowe ? Co jest korzystniejsze przy podrozy na 2 tygodnie.

Załączniki:
Capture.JPG
Capture.JPG [ 85.71 KiB | Obejrzany 3897 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
 Temat postu: Re: Trasa - winiety
#2 PostWysłany: 24 Lip 2015 14:42 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 309 501
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
wszystko tutaj:
http://www.pzmtravel.com.pl/informacja- ... owych.html
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 24 Lip 2015 14:50 
Awatar użytkownika

niebieski
A czy jestem w stanie jakos dostac sie do wiednia omijajac drogi płatne w czechach ?
dopiero w austrii wskoczyc na autostrady ?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 24 Lip 2015 15:02 
Awatar użytkownika

Loty: 230
Kilometry: 324 290
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
Nie za bardzo, poza tym to byłaby straszna strata czasu ;)

#5 PostWysłany: 24 Lip 2015 15:03 

teoretycznie mozesz cala trase przejechac bez wjazdu na platne autostrady :P wtedy pokonasz jakies 1120 km, aczkolwiek czas podrozy wydluzy Ci sie o przeszlo 5h (dane wg Google Maps).

Co do twojego pytania:
tak mozesz Image

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 24 Lip 2015 15:09, edytowano w sumie 1 raz
Dubel postu
 Profil Relacje PM off
maarcin1938 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 24 Lip 2015 15:07 
Awatar użytkownika

niebieski
do wyzej ! :)
dzieki za podpowiedz - o to mi chodziło, zamierzam nocowac w Wiedniu w pierwsza strone wiec az tak mi nie zalezy na czasie wiec chcilaem w Czechach ominac płatne odcinki a dopiero potem do Chorwacji wskoczyc na autostrady
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 24 Lip 2015 15:08 
Awatar użytkownika

niebieski
tylko, że to też może być dość ryzykowne... czasami wystarczy źle zjechać itp. i już jesteś na drodze płatnej (tzn. wymagającej winiety)... a np. w Austrii często tylko na to czekają i szanse na mandat bardzo duże...
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 24 Lip 2015 15:14 

a) szanse na mandat bardzo male, ani razu jeszcze nie mialem kontroli w AT(a mieszkam tam juz ponad 3 lata i czesto jezdze autostradami)
b) przy opisanej przeze mnie drodze do AT, kolega nie ma szans na wjazd na autostrade, chyba ze sie baaardzo postara :)
c) marcin1938 chcial ominac autostrady w CZ nie w Austrii, austriackie bardzo polecam
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 24 Lip 2015 15:25 
Awatar użytkownika

niebieski
oczywiście to pewnie kwestia tzw. "szczęścia" ale mając okazję podróżować kilka razy do Chorwacji zawsze widziałem mnóstwo patroli, które polują na urlopowiczów, którzy się w winiety nie wyposażyli... spotykałem też na stacjach benzynowych "nagrodzonych" Polaków, którzy nie mieli świadomości ze winietę trzeba nabyć i ukarani przez policję właśnie ją nabywali... Moja znajoma zapłaciła także w Austrii niedawno mandat właśnie za brak winiety, bo nie nabyła jej w pierwszym punkcie po wjeździe na autostradę i kilka kilometrów dalej już ją zatrzymał patrol...

Weź też pod uwagę ze Ty mieszkając w Austrii wiesz pewnie w miarę dokładnie gdzie możesz jechać bez winiety a gdzie nie możesz, a kierowca bez doświadczenia w tych rejonach tego nie wie... A co do Twojego braku kontroli to przypuszczam, że ich nie miałeś bo masz winietę? ;)

Ale przyznaje rację, że kolega pytał o Czechy więc sorry za OT na temat Austrii ;)

Ostatnio edytowany przez lagor, 24 Lip 2015 15:34, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 24 Lip 2015 15:28 
Awatar użytkownika

Loty: 230
Kilometry: 324 290
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
Austriacką można kupić razem z czeską w okolicach większości polsko-czeskich przejść granicznych.

#11 PostWysłany: 24 Lip 2015 15:46 
Awatar użytkownika

niebieski
tak jak zostalo napisane wczesniej, interesuje mnie ominiecie tylko autostrad w Czechach, przez Austrie i Chorwacje chce juz normalnie jechac drogami płatnymi.
Czyli wybrac najlepiej ta droge z rysunku powyzej ? Trasa 38 ?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 24 Lip 2015 15:55 

@maarcin1938 z jaka nawigacja jezdzisz? Wklep w program omijanie platnych tras, a jak wjedziesz do Austrii to kupic winiete :P
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 24 Lip 2015 16:08 
Awatar użytkownika

niebieski
nawigacje pozycze tym razem od tescia - bardzo dobry model podobno, nie umiem podac modelu teraz ale nowka sztuka, wklepie w nia omijanie dróg platnych i powinna doprowadzic mnie ta trasa o ktorej mowimy
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 24 Lip 2015 16:13 
Awatar użytkownika

srebrny
mkobyszewski napisał(a):
a) szanse na mandat bardzo male, ani razu jeszcze nie mialem kontroli w AT(a mieszkam tam juz ponad 3 lata i czesto jezdze autostradami)
b) przy opisanej przeze mnie drodze do AT, kolega nie ma szans na wjazd na autostrade, chyba ze sie baaardzo postara :)
c) marcin1938 chcial ominac autostrady w CZ nie w Austrii, austriackie bardzo polecam

nie masz naklejki czy masz naklejke a nie widziales kontroli?
bo oni lukaja z daleka na samochody bez naklejek wiec jak miales to po cie mieli zatrzymywac?

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 24 Lip 2015 18:47 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
mam dziwne wrażenie że pytania postawione w oryginalnym poście nie zostały odpowiedziane.
W czechach z autostradami jest trochę jak u nas - jadąc autostastradą smigamy przed siebie, jadać pipidówkami męczymy się jednopasmówkami, wyprzedzaniem, inikaniem czołówek itp. Moim zdaniem nie warto. Ceny aktualnych winietek do sprawdzenia na PZMot, kiedyś było to 310Kc za 14 dniową? (najkrótszą jaka jest dostępna, ale nie pamiętam na ile, bo potrzebowałem w jedną stronę)

Z kolei w Austii trzeba pamiętać że winietka nie tylko na autostrady, i szczególnie przebijając się przez góry, wszystko nie autostradowe wije się okrutnie - prędkość, żołądki pasażerów. Szkoda czasu i fatygi, a kosztowo nic lepiej nie wyjdzie jak się wszystkie koszty policzy. Cena winietki 10 dniowej - ok 9EUR. Przy granicy - przy wjeździe do Austrii autostradą jest zawsze punkt zakupu winietki. Ewentualnie można kupić na przygranicznej stacji benzynowej. Winietka 30 dniowa to ok 25EUR, wiec na 14 dni lepiej kupić 2x 9EUR. Jeśli jesteś pewien swoich planów to można kupić od razu dwie winietki, żeby potem nie stawać w powrotnej drodze. Ale trzeba wyraźnie powiedzieć sprzedawcy jaką datę ma mieć nabita druga winietka. Zdarzyło też mi się że gdy spytałem o winietkę na 14 dni to gośc powiedział że może dać na 20. I dał... dwie winietki na 10 dni, z datami przebitymi tak żeby była ciągłość.

W temacie Chorwacji się nie znam, więc nie powiem.

#16 PostWysłany: 24 Lip 2015 18:55 

srebrny
Jestem w Austrii. Przy przejezdzie przez Czechy mialem dwie kontrole winiet -lacznie ze sprawdzaniem posiadania drugiej czesci winiety.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 24 Lip 2015 18:57 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
W Chorwacji to jeśli nic się nie zmieniło - bramki tak jak u nas i płatność kesz lub kartą.

Również nie polecam omijania tras płatnych. Te winietki to naprawdę nie majątek, wydaje się, że np 300km da się przeżyć, ale dokładając do trasy 2-3h więcej, kombinowanie z omijaniem, jeżdżenie w kółko - serpentyny itp., a do tego możliwość wpakowania się na fotoradar czy suszarkę... Nie ma sensu, chyba że mamy bardzo dużo czasu, chęci i cierpliwości.
Rockriderr lubi ten post.

#18 PostWysłany: 29 Lip 2015 08:42 
Awatar użytkownika

niebieski
A przekraczajac granice drogą 38 za Znojmo najlepiej tam kupic winiete ?
Jezeli zostaje na noc w Wiedniu to leciec caly czas ta bepłatna do Wiednia czy majac juz Winiete lepiej gdzies odbic na autostrade ?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 29 Lip 2015 09:25 

HON fly4free
jadąc z Wrocławia wydaje mi się, że nie ma sensu jechać przez Szklarską. proponowałbym trasę przez Kudowę https://goo.gl/maps/83fZw
trochę mniej km, a poza tym po czeskiej stronie jest dużo lepsza droga od Nachodu do Pardubic niż od Harrachova do Turnova.
ja najczęściej jeżdżę Międzylesie-Svitavy-Brno-Wiedeń, można ominąć dość krótki płatny odcinek koło Brna (R52), ale to już jest trochę kombinowania i od niedawna konieczność przejazdu przez miasto.

edit - chyba źle spojrzałem na pierwszą mapkę i stąd ten Wrocław - sorki za zamieszanie
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 29 Lip 2015 10:08 

Pozostaje jeszcze kwestia winiety na Słowenii, do przejechania raptem 70 km, a ceny winiet z kosmosu.

Cytuj:
Roczna winieta dla pojazdów do 3.5 tony (klasa 2A) 110.00 EUR
Miesięczna winieta dla pojazdów do 3.5 tony (klasa 2A) 30.00 EUR
Tygodniowa winieta dla pojazdów do 3.5 tony (klasa 2A) 15.00 EUR

Image
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości