Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 83 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 22 Lip 2015 09:27 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
@cypel
Chyba o tym już pisałem gdzieś (ktoś mnie pytał gdzie może mecz Polski z Niemcami zobaczyć w Atenach ;) )

Polonia w Atenach -npowstała przy ul. Ioulianou i Mihail Woda, jako ze kościół polski jest niedaleko (przy Mihail Woda), no i potem szło wszystko obok niego. Księgarnia, sklepy, masarnie, lokale no i Polskie Przedszkole mojej matki ;D

@jacakatowice

W Atenach też są Solarisy ;)
 Profil Relacje PM off
cypel lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#42 PostWysłany: 22 Lip 2015 09:29 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 174 131
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
correos napisał(a):
Swiadomosc, ze gdzies na przyslowiowej "półce" jest cos z made in poland jest na tyle doniosla, ze wymaga wzmianki na forum.

Może dla Ciebie to śmieszne ale byliśmy bardzo zaskoczeni i rozbawieni widząc w Grecji, gdzie oliwki i wyroby oliwkowe produkuje się przecież masowo, polską maseczkę do twarzy na bazie oliwek ;)
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 22 Lip 2015 09:39 
Awatar użytkownika

Loty: 404
Kilometry: 706 403
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
Uwierz jestem podobnie zdziwiony widzac teraz w handlu holenderska marchewke, wloska cukinie itd...

Odnosnie kosmetykow ;)
http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obc ... sport.html
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 22 Lip 2015 09:42 
Awatar użytkownika

srebrny
Tomek Zien napisał(a):
Może dla Ciebie to śmieszne ale byliśmy bardzo zaskoczeni i rozbawieni widząc w Grecji, gdzie oliwki i wyroby oliwkowe produkuje się przecież masowo, polską maseczkę do twarzy na bazie oliwek ;)

To mnie akurat w ogóle nie dziwi, bo Polska jest potentatem jeśli chodzi o branże kosmetyczną, zresztą polskie kosmetyki w szerokim rozumieniu tego słowa cą cenione na świecie.

edit
@correos właśnie to potwierdził ww. artykułem
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 22 Lip 2015 09:52 
Awatar użytkownika

platynowy
Kijem Wisly nie zawroce, ale staram sie w kregu moich najblizszych preferowac zakup polskich produktów.
Sklep decyduje o tym co u niego zakupisz? Byc moze to co wrzucasz do koszyka decyduje o tym co ten sklep bedzie zamawial?
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 22 Lip 2015 10:06 

srebrny
Zeus napisał(a):
W Atenach też są Solarisy ;)

Ba, gdzie ich nie ma...

correos napisał(a):
Czytajac ten temat mam wrazenie, ze postrzegacie Polske jako kraj w ktorym
konstrukcja cepa wydaje sie zbyt skomplikowana. Swiadomosc, ze gdzies na przyslowiowej "półce" jest cos z made in poland
jest na tyle doniosla, ze wymaga wzmianki na forum. Szczesliwie juz mija okres zachlysniecia sie zagranicznymi artykulami
i dociera do ludzi jasny przekaz: kupujac polskie rzeczy dajesz prace sasiadowi, sasiad kupujac polskie rzeczy daje prace Tobie.

Oj kolego, mam wrażenie, że nie rozumiesz treści wątku. Piszemy tu o polskich produktach w dziwnych miejscach. Bo to i zaskakujące i wesołe. Ale czy ktoś pisał, że nas to zaskakuje, albo że naszych produktów nie doceniamy? Ja tego nie zauważyłem.
Jednak co do zasady masz rację: Ileż razy ja wśród miłośników komunikacji słyszałem, jaką to solarisy są tandetą (no bo to przecież polskie, to jak polonez). Za to większość ich za przeproszeniem spuszcza się na widok manów. Dla mnie z kolei jeśli chodzi o jakość wnętrza, to solaris bije zachodnie konstrukcje na głowę. Zresztą pod wieloma względami bije - innowacyjnością, a przede wszystkim elastycznością. A do tego rozmawiałem z kilkoma przewoźnikami... niemieckimi i oni uważają, że to znakomity produkt, cytując: "może nie na poziomie mercedesa, ale na pewno mana".
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#47 PostWysłany: 22 Lip 2015 10:44 
Awatar użytkownika

platynowy
oj chyba nie rozumiem :) autor pierwszego posta napisal o polskim serze w Czechach
powiedz mi prosze co w tym niezwyklego, uderzajacego, ze ktos odczul potrzebe
zalozenia tematu i opisania na forum :) ? pierwszy raz byl w Czechach? pierwszy raz spotkal sie z sytuacja ze cos
polskiego moze kupic w Czechach? byc moze slyszal jedynie o soli drogowej, pomorze swin i generalnie brawurze
osob mieszkajacych nad Wisla i jedzacych cokolwiek wyprodukowanego w PL ;)
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 22 Lip 2015 10:58 

Jeden z moich angielskich znajomych zawsze mówił z przekąsem o globalnej dominacji Polaków, ile razy żarty schodziły na "Polish shops".

On pewnie nie byłby zaskoczony polską rybką w Emiratach czy polskim papierem toaletowym na Wyspach Cooka. Nie mrugnąłby też pewnie okiem, gdyby polskie pieczarki sprzedawane w Tesco czy Sainsbury's (prześcignęliśmy Holandię i jesteśmy europejskim potentatem) lądowały potem w jego full English breakfast. ;-)
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.

#49 PostWysłany: 22 Lip 2015 11:12 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 61 615
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
Polskie ogórki kiszone w Australii, szkło z Krosna również tam, ale to chyba nie tak dziwne :)

#50 PostWysłany: 22 Lip 2015 12:36 

srebrny
correos napisał(a):
oj chyba nie rozumiem :) autor pierwszego posta napisal o polskim serze w Czechach
powiedz mi prosze co w tym niezwyklego, uderzajacego, ze ktos odczul potrzebe
zalozenia tematu i opisania na forum :)

Może to, że Czesi się nieco wyróżniają. Zawsze jak tam jestem mnie to uderza, że o ile w dzisiejszym zglobalizowanym świecie wszędzie mamy w sklepach to samo, to tu jest taka oaza odmienności - w kuchni i w zaopatrzeniu sklepów spożywczych. Dlatego wciąż się tam jeździ na zakupy. A to kofola w różnych smakach, a to te wszystkie nakladane hermeliny itd. No więc jak taki hermelin okazuje się zwykłym camembertem wyprodukowanym w Polsce, to raz że zaskoczenie, a dwa - że jednak rozczarowanie (co wcale nie znaczy, że uważamy nasze produktu za gorsze).
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 22 Lip 2015 12:57 

HON fly4free
no to kolejne, przynajmniej "zaskoczenie" - czeska kofola jest własnością firmy polskiej:
Załącznik:
kofola.png
kofola.png [ 118.31 KiB | Obejrzany 1471 razy ]

ja już coraz rzadziej jeżdżę do Czech na zakupy - ceny coraz mniej atrakcyjne a asortyment podobny, globalny ;)
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.

#52 PostWysłany: 22 Lip 2015 13:02 

srebrny
pemat napisał(a):
no to kolejne, przynajmniej "zaskoczenie" - czeska kofola jest własnością firmy polskiej:

A to jeszcze inny aspekt, który już wcześniej mi się nasunął przy tej dyskusji. W dzisiejszych czasach, gdy wielkie firmy łączą się i przechodzą z rąk do rąk, trudno czasem nadążyć za tym, co jest czyje, a i często pracownicy tych firm (z wysokim szczeblem włącznie) nie nadążąją. Wczoraj na przykład było głośno o Maspeksie.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 22 Lip 2015 13:11 
Awatar użytkownika

platynowy
@ pemat z Kofola to jest chyba troche bardziej namotane
siedzibe maja w Polsce, ale wlascicielem jest chyba jakis fundusz z siedziba w Luksemburgu
niezly przyklad na globalizm z tytulu watku ;)
 Profil Relacje PM off
pemat lubi ten post.

#54 PostWysłany: 22 Lip 2015 13:18 

HON fly4free
correos napisał(a):
siedzibe maja w Polsce, ale wlascicielem jest chyba jakis fundusz z siedziba w Luksemburgu
niezly przyklad na globalizm z tytulu watku ;)
ja już bym nie drążył tak daleko, bo wyjdzie, że właścicielami wszystkiego są... wiadomo kto
ps. ja też pracuję w firmie będącej we władaniu "luksemburczyków" ;)
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 22 Lip 2015 13:28 
Awatar użytkownika

Loty: 139
Kilometry: 164 580
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
Ale Wam się nudzi w robocie... :)
5 ludzi lubi ten post.

#56 PostWysłany: 23 Lip 2015 07:41 

Szybka pobudka: sięgam po paczkę płatków śniadaniowych (kupionych w zastępstwie ulubionych - @correos czasem jednak "sklep" wpływa na to, co może znaleźć się w moim koszyku), producent - też polska firma, tylko znacznie większa (przypadek, nie patriotyzm supermarketowy) i w jakim języku jest pierwszy opis produktu (w prominentnym, lewym, górnym rogu rewersu opakowania)?

Chińskim.

Czyżby Witkacy był prorokiem? ;-)
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 23 Lip 2015 12:21 

Anonymous napisał(a):
Coś związanego z lotniskami i lataniem.
Na lotnisku w Hamburgu, shuttle busy to nasze Solarisy z Bolechowa pod Poznaniem.
Nie wiem czy wszystkie, ale ja jechałem "naszym" :D

Solarisy widziałem też w Avinionie, na regularnych liniach komunikacji miejskiej.

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 24 Lip 2015 23:29 

obibok napisał(a):
Szukając na Krecie greckich serów zobaczyłem "Krówka Śmieszka". .

Jogurt "Bakomy" w sklepiku na Korfu :) , dla mnie to trochę wożenie drewna do lasu :roll:
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 25 Lip 2015 00:00 
Awatar użytkownika

srebrny
Raczej trocin ;).
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 25 Lip 2015 08:49 
Awatar użytkownika

Loty: 114
Kilometry: 173 514
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
2008 roku - Słowenia - Lublana. Gdzieś w mieście trafiłem na plakat zapowiadający mecz lokalnej drużyny piłki nożnej. W tle - zdjęcie z otwarcia stadionu Korony Kielce :).
Solarisy - spotkałem też jako skibusy np w Soelden w Austrii.
A jako bonus - zdjęcie z Teheranu

Załączniki:
Komentarz do pliku: Teheran
teheran2.jpg
teheran2.jpg [ 90.07 KiB | Obejrzany 1090 razy ]
Komentarz do pliku: Teheran
Teheran1.jpg
Teheran1.jpg [ 108.23 KiB | Obejrzany 1090 razy ]
 Profil Relacje PM off
marcino123 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 83 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości