Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 12 Cze 2015 23:04 
Awatar użytkownika

Loty: 59
Kilometry: 74 028
Krajów: 16 / 7.5%
niebieski
Ciekawi mnie jedna rzecz - jakie pole widzenia ma pilot z kabiny na wysokości przelotowej. Nie chodzi mi o stopnie, ale o kilometry. Lecąc z Ammanu do Budapesztu lecieliśmy nad Cyprem od zachodu i widać było całą wyspę! Ostatnio z WMI do Rygge widziałem z tyłu (słabiutko, ale widziałem) Hel, a z przodu dość wyraźnie wyspę Oland w Szwecji. W pierwszym wypadku Cypr ma ok 220 km szerokości, z Oland do Helu jest jakieś 200 km. Kolega twierdził, że w czasach sprzed WTC miał okazję wracając na Okęcie z jakiejś południowej destynacji widzieć nocą z lewej Kraków, z prawej Lwów - tak ponoć twierdził pilot. Patrzę na Google Earth, tutaj jest problem bo odległość to prawie 300 km.

Meritum - ciekawi mnie jaka na wys. 12.500 km jest odległość od dwóch przeciwległych stron horyzontu.

Wish to be on the road again ... next step is ...
don't know yet :)

Wybierasz się do Warszawy i potrzebujesz pomocy? Wal śmiało :)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 12 Cze 2015 23:27 

Można widzieć dalej niż horyzont. Wikingowie widzieli lądy, które były poniżej horyzontu pisał o tym w swoje książce noblista z dziedziny medycyny i fizjologii z roku 2014. Nie mogę teraz odszukać tytułu książki ale gdy się postarasz to pewnie sam znajdziesz.
 PM off  

#3 PostWysłany: 13 Cze 2015 00:02 
Awatar użytkownika

niebieski
No tak, z Modlina (z wiaduktu nad S8) też widać warszawskie wieżowce mimo, że są dalej niż linia horyzontu, ale pytanie nie dotyczyło tego :)

Znalazłem na necie taki wzór - widnokrąg (jego widoczność) = 3,57 * √h (gdzie h to wysokość w metrach).

Z tego wynika, że na pułapie 10.000 metrów widoczność przy idealnych warunkach pogodowych może sięgać 357 kilometrów. Czyli kumpel nie wpuszczał mnie w maliny, mógł widzieć Kraków i Lwów z kokpitu pilotów :)

Z tego wynika, że w Concorde na pułapie max (18,300) można było widzieć obiekty odległe od siebie o 653 km. Wow :) Lecisz i widzisz W-wę i Berlin :)

Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Cze 2015 00:07 

Widać znacznie dalej niż wynika z Twoich obliczeń matematycznych i właśnie za to dają Nobla, że ktoś widzi dalej niż wynika to z obliczeń matematycznych.

-- 13 Cze 2015 00:09 --

Nasi przodkowie byli dużo mądrzejsi od nas z naszą precyzyjną matematyką.
 PM off  

#5 PostWysłany: 13 Cze 2015 00:39 

Loty: 90
Kilometry: 171 903
Krajów: 37 / 17.3%
A jak ma się do tych matematycznych rozważań atmosfera i przejrzystość powietrza? :D
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 13 Cze 2015 00:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Higflyer - poproszę jakieś dowody poza tym, że kiedyś w jakiejś książce fizjologa coś tam przeczytałeś o zagadnieniach matematycznych. Jakoś to do mnie nie trafia. Jedyne wytłumaczenie to załamanie optyczne - efekt mirażu ... ale do tego muszą też być spełnione odpowiednie warunki. Nie jestem naukowcem to się nie wypowiadam.

Kabanos - ano tak, że jak będziesz miał chmury to nic poza nie widzisz :) Nie zobaczysz po prawej Lwowa, po lewej Krakowa ... jak będzie mgła itp.

Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 13 Cze 2015 08:54 

Loty: 90
Kilometry: 171 903
Krajów: 37 / 17.3%
Nie miałem na myśli chmur i mgły, o nie :) z jakiegoś powodu rekord świata dalekich obserwacji to ok 350 km, a to i tak tylko dlatego, że słońce zostało przesłonięte przez kontur góry (obserwator w Pirenejach, szczyt w Alpach, zachód słońca i matematycznie wyznaczone miejsca, gdzie stać i patrzeć). Mam na myśli tylko zapylenie, cząstki stałe w powietrzu, wilgotność itd, jakoś te nieograniczone zasięgi pola widzenia nie przekonują.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 13 Cze 2015 09:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Kabanos - to są właściwości matematyczne - np na księżycu gdybyś orbitował pole widzenia byłoby inne bo to mniejsze ciało niebieskie. Oczywiście na Ziemi znaczenie ma 1000 innych czynników o których wspomniałeś :) Mi bardziej chodzi o praktykę - czy było możliwe widzieć z samolotu Kraków i Lwów. Zdecydowanie było :) Dobrze że nie zakładałem się o butelke whiskey :)

Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 13 Cze 2015 10:53 

Loty: 1
Kilometry: 3 789
Krajów: 2 / 0.9%
niebieski
Można spojrzec na to z innej strony - jak daleko widac z ziemi samolot na wysokości przelotowej?
Teraz jest ładna pogoda proponuje wstac rano kiedy jeszcze słońce mocno nie swieci zerknac na niebo, horyzont i zerknąc czy nie widac jakichc smug . Nastepnie właczyc sobie FR24 i zerknąć jaki to samolot. Ode mnie -Lubin dln sl- ładnie widać juz samoloty co sa na Łodzią, Poznaniem. Zobaczcie u siebie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 7 gości