Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 80 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Kultura dyskusji
#1 PostWysłany: 20 Mar 2015 09:24 

Zauważyłam, że kilka dyskusji zakończyło się ostatnio zamknięciem po tym, jak niektórzy użytkownicy zaczęli łamać przytoczony poniżej § 7.2.

Czy nie lepiej byłoby skorzystać z sankcji w nim zapisanej (jak i § 7.14), żeby w duchu § 7.1 osoby zainteresowane i trzymające się reguły zapisanej w § 7.3 mogły nadal korzystać ze swoich praw?

Wyciąg z regulaminu:

§ 7
Forum Użytkowników
1. Forum służy do prowadzenia dyskusji, wymiany poglądów i opinii oraz wzajemnej pomocy w zakresie poszczególnych działów tematycznych poprzez zamieszczanie postów („dalej „Posty”).
2. Posty sprzeczne z § 4, a także Posty które zawierają jakiekolwiek treści lub materiały mające na celu jego obejście lub naruszające dobre obyczaje, obraźliwe, wulgarne, obsceniczne, oszczercze, nienawistne, zawierające groźby, nieetyczne, obrażające czyjeś uczucia, godzące w czyjąś własność lub zmierzające do naruszenia praw innych osób będą kasowane przez Wydawcę.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
 Temat postu: Re: Kultura dyskusji
#2 PostWysłany: 20 Mar 2015 09:34 
Awatar użytkownika

Loty: 404
Kilometry: 706 403
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
taki temat sluzy za piorunochron po ktorym mozna zrzuc nadmiar negatywnych emocji
mysle, ze wnosza wiecej pozytku niz szkody

temat sie zamyka, delikwent czuje sie lepiej, a zycie toczy sie dalej
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 20 Mar 2015 09:35 
Awatar użytkownika

srebrny
@Kara, jako "stary user", dobrze Ci radzę - zrób sobie krótką przerwę od forum. Pogoda ładna, wiosna idzie, ptaszki ćwierkają.
 Profil Relacje PM off
10 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 20 Mar 2015 09:39 

Zbanowany
No przecież wczoraj sobie zrobiła :D :D :D
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 20 Mar 2015 09:47 

@correos, nie mam nic przeciwko takim tematom, ale przeciw temu, co w nich zostaje. Coraz więcej artykułów w mediach elektronicznych bazuje na wypowiedziach w mediach społecznościowych, a nie np. sondach. Poza tym, negatywne emocje mają to do siebie, że spiralą ciągną częściej w dół niż w górę.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 20 Mar 2015 10:03 

correos napisał(a):
taki temat sluzy za piorunochron po ktorym mozna zrzuc nadmiar negatywnych emocji

Może niektórym przydałaby się kompleksowa pomoc jeśli nie radzą sobie z negatywnymi mocjami i aby je rozładować muszą obrażać bądź wyrażać się obraźliwie o innych?

cypel napisał(a):
@Kara, jako "stary user", dobrze Ci radzę - zrób sobie krótką przerwę od forum. Pogoda ładna, wiosna idzie, ptaszki ćwierkają.

Nie ma to jak protekcjonalnym tonem zwrócić się do kogoś, co? I to tylko dlatego, że @Kara zwróciła uwagę na sposób, w jaki co poniektórzy wyrażają się o innych.
Mam świadomość tego, że ludzie nie muszą się zgadzać, mogą mieć odmienne punkty widzenia i doświadczenia. Przy czym nie wydaje mi się to być usprawiedliwieniem dla języka, jakiego używa się w dyskusji. Można ostro dyskutować, nie zgadzać się, ale dobrze byłoby używać do tego logicznej argumentacji, a nie wyzwisk i, często niczym nieuzasadnionych, stereotypów.

PS. Jak czytam posty tych wszystkich patryjotów, którzy nie potrafią posługiwać się poprawnie językiem to mi się śmiać chce.
PS2. Tak się składa, że moderuję jedno forum w ramach obowiązków służbowych. I mamy zasadę, że jeśli ktoś odnosi się niekulturalnie, obraża innych i używa języka, którego zgodnie z regulaminem nie możemy tolerować (a że zasady forum nie były stworzone w PL, to są bardziej restrykcyjne), to dostaje PW z informacją o ostrzeżeniu i złamaniu regulaminu. Za drugim razem tymczasowy ban, a za trzecim żegnamy się z delikwentem.
 PM off
7 ludzi lubi ten post.
Anonim3 uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 20 Mar 2015 10:09 
Awatar użytkownika

platynowy
panlukasz napisał(a):

mocjami

PS. Jak czytam posty tych wszystkich patryjotów, którzy nie potrafią posługiwać się poprawnie językiem to mi się śmiać chce.

z przymruzeniem oka ;)
 Profil Relacje PM off
Tom K lubi ten post.

#8 PostWysłany: 20 Mar 2015 10:11 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 174 131
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
panlukasz napisał(a):
Tak się składa, że moderuję jedno forum w ramach obowiązków służbowych.

może jeszcze to Twoje forum to enceplus? forum żyjące i rozwijające się jeszcze dwa lata temu, z masą aktywnych użytkowników a obecnie zabite dokumentnie przez moderkę bez ładu i składu :lol:

Ostatnio edytowany przez Tomek Zien, 20 Mar 2015 10:12, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 20 Mar 2015 10:11 
Awatar użytkownika

srebrny
panlukasz napisał(a):
Nie ma to jak protekcjonalnym tonem zwrócić się do kogoś, co?

kwintesencja kulturalnej wypowiedzi
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 20 Mar 2015 10:14 
Awatar użytkownika

platynowy
przecież nie napisal "hę" :D
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 20 Mar 2015 10:23 

W zasadzie to wypadałoby się posłużyć cytatem klasyka "Nie chce mi się z Tobą gadać".
Ale tak jak napisała @Kara to wszystko zostaje dla potomnych. Najbardziej żal młodych ludzi którzy nie mają jeszcze wyrobionego światopoglądu, i którym może się wydawać że wykreowany przez Was świat istnieje naprawdę. Potem ci ludzie wyjeżdzają na wycieczkę a tam zonk. Nie wszyscy są jednak tacy tolerancyjni i przyjaźni dla białych. A miało być tak pięknie hipisowsko :shock:
Ale nic to przeżyłem socjalizm przeżyję i ultraliberalizm :cry:

A tak nawiasem mówiąc @Kara to co będzie dalej - zgłoszenie do prokuratury :evil:
 Profil Relacje PM off
Turndown lubi ten post.
Turndown uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 20 Mar 2015 10:43 

@fazastefana, niektórzy młodzi ludzie szybciej pojmują pewne rzeczy niż starzy. Mi jest łatwiej żyć bez przeczucia, że każdego dnia wyruszam na wojnę. Szczególnie, jeśli jadę na wakacje.

Prokuraturę zostawiam tym, którzy czują się poszkodowani wg prawa.
 Profil Relacje PM off
jobi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 20 Mar 2015 10:57 

@Kara
Pewnie wczorajsze ofiary w Tunisie też były tak pokojowo nastawione do świata.
Ale żeby było jasne absolutnie nie jest moją intencją odstraszać nikogo od wyjazdu. Ważna jest świadomość otaczającego świata i poznanie całej prawdy (także tej niewygodnej) o nim.
Wkleję kilka świeżych linków
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/kraje-d ... rac/71zg5r
http://fakty.interia.pl/swiat/news-tlum ... Id,1701689

Więc proszę przedstawiajmy prawdę szczególnie na tym forum tak by czytelnik nie przeżył potem rozczarowania lub tragedii.
 Profil Relacje PM off
Turndown lubi ten post.
Turndown uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 20 Mar 2015 11:05 

@fazastefana, mówisz o świadomości - czy mógłbyś, proszę, polecić mi kraj, w którym przez ostatnie 3-5 lat nie powtórzył się żaden akt terroru skutkujący ofiarą śmiertelną? Bo osoby niezrównoważone zdarzają się w każdej populacji.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 20 Mar 2015 11:17 

@Kara
Wiem że kilka osób próbowało już z Tobą dyskutować na ten temat i zawsze kończyło się to zamknięciem tematu.
Żadne argumenty nie są w stanie podważyć Twojej nieomylności.
Dobrze by jednak było również dla tego forum by inni mogli się wypowiadać bez każdorazowej konieczności konfrontacji z Twoją nieomylnością :roll:

A jeżeli jeszcze dodatkowo chcesz innych uciszać poprzez moderatorów to już żywcem przypomina cenzurę w PRLu.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#16 PostWysłany: 20 Mar 2015 11:24 

@fazastefana, w przeciwieństwie do niektórych moich rozmówców, nie uważam, że jestem nieomylna. A jeśli popełniam błąd, nie chowam się pod dywan.

O trudnych tematach można rozmawiać w sposób kulturalny. Wtedy niczyja ingerencja nie jest potrzebna, nieprawdaż?

Zauważ, proszę, że łatwiej jest sobie urządzić wycieczkę personalną, np. przez porównanie do niepopularnej instytucji, niż przytoczyć konkretny argument na poparcie swojego stanowiska. A o to m.in. w pierwszym poście tego wątku mi chodzi.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 20 Mar 2015 11:25 

Zbanowany
Ja obstawiam że to poprostu Kara dla tego forum. I forumowiczów. :D

Ostatnio edytowany przez pomoc, 20 Mar 2015 11:29, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Monty lubi ten post.

#18 PostWysłany: 20 Mar 2015 11:26 

Zbanowany
@kara : sprawdzalas statystyki UAE ?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 20 Mar 2015 11:29 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 122 440
Krajów: 22 / 10.3%
niebieski
Każda społeczność ma specjalistę od trudnych spraw, więc i my mamy swoją zaKarę :)

#20 PostWysłany: 20 Mar 2015 11:31 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.7%
srebrny
Ja prywatnie widzę dwie opcje, albo zamykamy temat po pierwszym poście z "podniesionym tonem" i do niego nie wracamy (zaraz pojawią się głosy o cenzurze), albo pozwalamy na dyskusję nawet "lekko podniesionym tonem" do czasu, aż kolejne raporty dają znak, że warto zamknąć temat.

Opcji, że każdy gorący temat będzie nadzorowało 2-3 modów (bo każdy ma swoje życie prywatne) w ogóle nie widzę.

E: i proszę się trzymać tematu to nie LG :twisted:
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 80 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości