Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Mar 2015 13:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Kierowcy wożący prywatnymi samochodami osoby, które dorzucają im się do paliwa, trafią pod lupę Ministerstwa Finansów. Resort sprawdzi, czy aby szoferzy-amatorzy nie łamią w ten sposób prawa, osiągając nieopodatkowany zysk. Kontrola ma też objąć wynajmowanie mieszkań i inne formy umów w ramach tak zwanej ekonomii współdzielenia.

http://finanse.wp.pl/kat,1033781,title, ... &_ticrsn=3

U nas, jak to u nas- jeszcze nie okrzeplo a juz cwaniacy manipuluja zeby zdechlo. Moze lepiej niech ten nasz caly establishment zajmie sie prawdziwymi aferami!

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 13 Mar 2015 13:45 

Co do blablacar itp w pełni się zgadzam, że "ręce precz", ale w przypadku "Kontrola ma też objąć wynajmowanie mieszkań" tj. np. airbnb opodatkowanie jak najbardziej bo jest to zwykła działalność gospodarcza z niezłym dochodem zresztą (oprócz takich społeczności jak Couchsurfing itp)
 PM off  

#3 PostWysłany: 13 Mar 2015 13:50 

Dobrze, że US nie chce sprawdzić naszych 'darmowych' noclegów i lotów ;)
 PM off  

#4 PostWysłany: 13 Mar 2015 13:55 

niebieski
@gorny77

prawo Murphy'ego - zalozymy sie, ze bedzie dokladnie tak, jak nie chcialbys, zeby bylo? Tzn. dojada studenciakow z blabla czy coachsurfing a grube ryby z 30 mieszkaniami pod wynajem beda sie mialy dobrze. Dlaczego? Bo to wlasnie nasi politycy i urzednicy maja hurtowe ilosci mieszkan:)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 13 Mar 2015 13:57 

Anonymous napisał(a):
Dobrze, że US nie chce sprawdzić naszych 'darmowych' noclegów i lotów ;)

Tak myślę, że nic w nich nie ma darmowego, dany pośrednik normalnie wystawia faktury, z fiskusem rozlicza się podając te upusty jako koszt działalności np. koszty promocji, oczywiście odliczając sobie je od należnych podatków

digger napisał(a):
@gorny77

prawo Murphy'ego - zalozymy sie, ze bedzie dokladnie tak, jak nie chcialbys, zeby bylo? Tzn. dojada studenciakow z blabla czy coachsurfing a grube ryby z 30 mieszkaniami pod wynajem beda sie mialy dobrze. Dlaczego? Bo to wlasnie nasi politycy i urzednicy maja hurtowe ilosci mieszkan:)

tak sobie myślę, że opodatkowanie na poziomie 8% uzyskanych zysków z wynajmu z możliwością odliczenia sobie kosztów napraw, remontów itp jest uczciwym podejściem fiskusa do tego typu działalności jak np. airbnb
 PM off  

#6 PostWysłany: 13 Mar 2015 14:01 

@ gorny77 Myślę, że należałoby to uznać za tzw. sprzedaż premiową. Jest zwolniona z podatku do 760 zł. Ale powyżej tej kwoty to nie widzę możliwości - trzeba zapłacić.
 PM off  

#7 PostWysłany: 13 Mar 2015 14:17 
Awatar użytkownika

Loty: 404
Kilometry: 706 403
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
nie dajmy sie zwariować, w mojej okolicy popularne jest, ze jeden z rodzicow majacy dziecko w wieku szkolnym, pakuje tez dzieciaki sasiadow i zawozi do szkoły,
wyjezdzasz na dlugi urlop i chałupa stoi pusta, to sasiad emeryt przyjdzie przenocowac, nie masz sil i kondycji, sasiedzi pomogą zrzucic kilka ton wegla taczkami do kotłowni, wtedy ty zrewanzujesz sie strzyzeniem trawnika itd w zasadzie poszczegolne osoby osiagnely przychod mam nadzieje, ze takie dlubanie w przepisach nie zabije resztek ludzkiej solidarnosci
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 13 Mar 2015 14:22 

correos napisał(a):
nie dajmy sie zwariować, w mojej okolicy popularne jest, ze jeden z rodzicow majacy dziecko w wieku szkolnym, pakuje tez dzieciaki sasiadow i zawozi do szkoły,

i póki nie zamieści oferty na blablacar to może on i rodzice dzieci spać spokojnie ;)
 PM off  

#9 PostWysłany: 13 Mar 2015 14:39 
Awatar użytkownika

Loty: 404
Kilometry: 706 403
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
nie wszystko jest przeliczalne na pieniadze
podam przyklad mojej firmy, od czasu do czasu mielismy spotkania firmowe
jak to miedzy ludzmi jedni sie lubia inni nie znosza, ale byla to tez okazja
by zakopac "topory wojenne" ja osobiscie bardzo lubialem te imprezki

slaska skarbowka wysmarowala pismo opodatkowac
lotem zarazy rozeszlo sie po calym kraju, podatek przychod powtarzane jak mantra
kolejne kontrole ze szczegolnym upodobaniem interesowaly sie czy, kiedy i ile kto jadł pił

ile tego podatku wplynelo wiecej do budzetu? efekt zero spotkan w mojej firmie, mikolajow dla dzieci , wigilii dla pracownikow
ludzie sie wkurzyli i powiedzieli maja to gdzies jak ich za to trzeba przystrzyc na pensji
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 13 Mar 2015 15:01 
Awatar użytkownika

Loty: 225
Kilometry: 260 138
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Może nie zdajecie sobie sprawy, również rzeczy, które wydają się nam nie przeliczalne, fiskus potrafi przeliczyć i zakwalifikować jako nieodpłatne świadczenie - w tej sytuacji powinno się zapłacić podatek dochodowy od równowartości pieniężnej nieodpłatnego świadczenia.

Sztandarowym przykładem jest przytoczony przez @correos, gdzie dochodziło do kuriozalnych sytuacji że sama możliwość uczestnictwa w firmowej darmowej imprezie jest podstawą do opodatkowania.

Więc całkiem możliwe, że skarbówka idąc tym tropem, zakwalifikuje couchsurfing jako nieodpłatne świadczenie usługi noclegowej i od korzystającego z noclegu, będzie żądała wykazania w dochodzie równowartości wg cen noclegu hotelowego, co się równa podatek dochodowy od tej kwoty. ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości