Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 247 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 09 Mar 2015 15:15 
Awatar użytkownika

Loty: 635
Kilometry: 703 614
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
kliperjk napisał(a):
@tomwie przy jednym z hoteli chyba wlasnie tym co piszesz, bylo napisane "resort fee 10.5EUR/pax", ciekawilo mnie czy to ekstra do zaplaty oprocz "city tax" czy to juz wliczone bylo w cene. Tak czy inaczej wzialem jakis inny hotel bez tego dopisku, ale widze,ze chyba podatek miejscki mnie nie omina (7.5eur to przesada, w rzymie to 3.5eur, a chyba ma wiecej miasto do zaoferowania niz bruksela :/)

Bruksela, jak się okazuje ma jedne z największych podatków miejskich. Niestety to chyba nie jest do przeskoczenia. Mnie skasowali 7,25.
Pisałem o tym, bo przypuszczam, ze nie wszyscy są na to przygotowani. Mam nadzieje, ze ta rada okaże się pomocna dla wielu, którzy kupli hotele z Hotwire

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#22 PostWysłany: 09 Mar 2015 17:34 

Loty: 38
Kilometry: 88 050
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
Kwota 7,25 była za cały pokój czy od osoby?

Ostatnio edytowany przez luziczek, 14 Mar 2015 22:50, edytowano w sumie 1 raz
cytowanie + interpunkcja
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 09 Mar 2015 17:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Byłem sam jedna noc. Nie wiem więc jak jest w przypadku dwóch osób.

#24 PostWysłany: 09 Mar 2015 17:51 

Loty: 139
Kilometry: 183 310
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
Wydaje mi się, że podatek w Brukseli zależy od położenia hotelu (pewnie na zasadzie, że każda dzielnica ustala sama dla siebie) - ja na Rue de Berger płaciłem 4.5€ za noc za pokój.

edit: dotarłem jeszcze do dokumentu, który mówi o tym, że podatek płaci hotel za rok za pokój więc może też to zależeć od hotelu... co w sumie by było dziwne :roll:

Na tripadvisorze piszą, że to zależy od kategorii hotelu i każda dzielnica czy jakaś inna jednostka administracyjna to ustala, a oparte to jest = chyba = o te opłaty wnoszone przez hotel.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 09 Mar 2015 18:27 

niebieski
tomwie napisał(a):
Info dla wszystkich, którzy zabookowali ostatnio sobie hotele z Hotwire. Jestem właśnie po noclegu w Brukseli. Hotel Warwick Barsey super. Zwłaszcza, że dostałem Premium room.
Jest tylko jedno ale (ja sam nie do końca doczytałem - myślę, że wielu z Was zrobiło tak, jak ja).
W wielu destynacjach i wielu hotelach (przy rezerwacjach z hotwire) jest jeszcze do zapłaty taxa miejska, która w Brukseli akurat wynosi 7,25 eu za noc od osoby. LEPIEJ DOCZYTAĆ WARUNKI REZERWACJI I BYĆ NA TO PRZYGOTOWANYM!

A jak pisałam tutaj o warunkach, to z posta kolegi lukas63 wynika, że każdy się podatków spodziewał... :D

#26 PostWysłany: 09 Mar 2015 18:30 

niebieski
tomwie napisał(a):
Info dla wszystkich, którzy zabookowali ostatnio sobie hotele z Hotwire. Jestem właśnie po noclegu w Brukseli. Hotel Warwick Barsey super. Zwłaszcza, że dostałem Premium room.
Jest tylko jedno ale (ja sam nie do końca doczytałem - myślę, że wielu z Was zrobiło tak, jak ja).
W wielu destynacjach i wielu hotelach (przy rezerwacjach z hotwire) jest jeszcze do zapłaty taxa miejska, która w Brukseli akurat wynosi 7,25 eu za noc od osoby. LEPIEJ DOCZYTAĆ WARUNKI REZERWACJI I BYĆ NA TO PRZYGOTOWANYM!

nie ma reguły, hotel Cechie w Pradze mailowo zapewnił ze mam wliczony tax i śniadanie w cenie pomimo ze nie było o tym informacji w trakcie rezerwacji , ale może faktycznie lepiej się przygotować tym bardziej ze np w Rzymie nie jest to mała kwota przy 4* i wyżej
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 09 Mar 2015 21:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Dlatego właśnie o tym napisałem. Niezbyt miło jest się przekonać na miejscu, że z portfela wyparowuje kilkanaście euro. Proponuje posprawdzać w swoich rezerwacjach. W mojej o taxie było napisane, ale ja to przeoczyłem. Myślę, że nie tylko ja :-)

#28 PostWysłany: 10 Mar 2015 16:15 
Awatar użytkownika

Loty: 121
Kilometry: 175 822
Krajów: 29 / 13.6%
srebrny
a mnie hotwire przeprasza za... brak basenu i proponuje rekompensate /Platinium Residece Wawa/
,, After you booked, the amenities changed at the Platinum Residence. The Pool(s) won't be available during your stay. Let us make it up to you. We'll give you 25% back in HotDollars. Just reply to this email and we'll add them to your account. What are HotDollars? They're Hotwire's equivalent to U.S. dollars. Use them for any hotel, flight or Hot Rate car within a year. If your trip just won't be the same without the Pool(s), call us at 1-866-HOTWIRE. We'll help you cancel and rebook a new hotel. We're sorry for the inconvenience. Sometimes amenities change, even though we try to show what's currently available. Our customers are important to us, and we hope to have a chance to better serve your needs in the near future. If you have alreadycontacted Hotwire Customer Care regarding your reservation, please disregard this message. Sincerely, Hotwire Customer Care''
 Profil Relacje PM off
marcino123 lubi ten post.
ZFR uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 10 Mar 2015 16:26 
Awatar użytkownika

Loty: 260
Kilometry: 438 923
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
Też chciałem o tym napisać. Ciężka decyzja, ale chyba jakoś przeboleję ten brak basenu... Już dostałem 25% kwoty rezerwacji na konto w hotwire z tego powodu :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#30 PostWysłany: 10 Mar 2015 17:02 

Ile wynosi to 25%?
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 11 Mar 2015 21:51 

mi tez napisali, a zarezerwowalem ten hotel przez przypadek, bo patrzylem w szczecinie i w warszawie i chcialem kupic w szczecinie na tą date, a ze hotel w ciemno to wjechalo platinium. zgubila mnie rutyna troszke i nie sprawdzilem.
Dziś dzwonilem do nich na skype anulowac i oddali to co zaplacilem czyli 16S i drugie tyle dali w kredycie hotdolars.
 Profil Relacje PM off
Kama87 lubi ten post.

#32 PostWysłany: 12 Mar 2015 08:59 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 437 629
Krajów: 62 / 29.0%
niebieski
tomwie napisał(a):

dzięki bardzo za info :)
jadę tam za tydzień. (we 2 osoby, chyba skasują 7,25 x2 :( ). myślisz, że hotel warty tego żeby jeszcze dopłacić 14,50 EUR ? toż to prawie drugie tyle ile zapłaciłem za rezerwację :/

Edit: doczytałem:
Cytuj:
"pour les établissements classés en catégorie 4 par le commissaire au tourisme ou en catégorie H4 par le commissariat
général flamand au tourisme : 7,15 Eur par chambre et par nuit d’occupation"

czyli opłata powinna być 7,15 EUR/ za pokój
źródło: http://www.brussels.be/dwnld/80207025/Taxe%20%C3%A9tablissements%20h%C3%B4teliers2015.pdf

druga sprawa:
co do hotelu Platinium i basenu, skoro nie zakładałem konta, to jak mi dadzą te 25% zwrotu?...
Swoją drogą, tyle osób dostało tą wiadomość to ciekawe kiedy ten basen nieczynny? (moja rezerwacja 25/26 kwietnia)

Ostatnio edytowany przez smatekk, 12 Mar 2015 09:53, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 12 Mar 2015 09:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Hotel jest bardzo fajny. Taki klimatyczny. Utrzymany w stylu ??? początku XX w ??? Inny niż zwykłe sieciówki.
Ja jeszcze dostałem pokój premium, wiec czułem się milusio.
Hotel tez nie jest daleko od centrum. Piechotą do centrum 15-20 min. Tramwajem oczywiście szybciej.
Jedynym minusem hotelu jest właśnie ta taxa. :evil:
Mam nadzieję, że choć trochę swoimi podpowiedziami pomogłem
smatekk uważa post za pomocny.

#34 PostWysłany: 12 Mar 2015 09:31 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 437 629
Krajów: 62 / 29.0%
niebieski
pomogłeś bardzo.

powiedz jeszcze: śniadanie tam było w cenie ?

#35 PostWysłany: 12 Mar 2015 09:35 
Awatar użytkownika

niebieski
U mnie śniadania w rezerwacji nie było, ale niektórzy pisali, że (co prawda w innych hotelach) tez nie mieli a na miejscu okazywało się, że jest. Ja o śniadanie nie pytałem, nie byłem zainteresowany. Miałem autobus do Luxemburga o 6.30

#36 PostWysłany: 12 Mar 2015 10:15 
Awatar użytkownika

Loty: 260
Kilometry: 438 923
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
smatekk napisał(a):
druga sprawa:
co do hotelu Platinium i basenu, skoro nie zakładałem konta, to jak mi dadzą te 25% zwrotu?...
Swoją drogą, tyle osób dostało tą wiadomość to ciekawe kiedy ten basen nieczynny? (moja rezerwacja 25/26 kwietnia)

Wystarczy, że na stronie skorzystasz z opcji przypomnienia hasła na maila, którym rezerwowałeś hotel. I już masz konto :)
 Profil Relacje PM off

#37 PostWysłany: 12 Mar 2015 13:23 
Awatar użytkownika

niebieski
To teraz dobra informacja dla wszystkich którzy rezerwowali Mercure w Toruniu :D
Tam też nie ma basenu, w związku z tym Hotwire napisało mi następującego maila:

"We regret that the hotel is not able to offer the Pool(s) that was listed on our site. We do periodically review our hotel partners' amenities to show the most accurate and up-to-date information, and we recently changed our site to reflect the current offerings of Hotel Mercure Torun Centrum.
As such, we would like to offer you the option of either cancelling the reservation for a full refund, or keeping the reservation and receiving $50.00 of your entire stay in HotDollars to be used for future bookings on Hotwire. Each HotDollar is equivalent to one U.S. dollar."

Nigdy w życiu nie cieszyłam się tak z braku basenu :D
2 ludzi lubi ten post.
ZFR uważa post za pomocny.

#38 PostWysłany: 12 Mar 2015 13:25 

srebrny
Sami napisali tego maila o basenie? Czy najpierw ty? Po noclegu czy przed?
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 12 Mar 2015 13:27 

niebieski
Chyba wszystko zależy od konsultanta, bo ja też rezerwowałem Mercure Toruń i właśnie otrzymałem odpowiedź z -25% w hotdollars...
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 12 Mar 2015 13:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Jestem jeszcze przed noclegiem, więc napisali sami z siebie. Też mnie zaszokowała ilość dolarów w ramach zadośćuczynienia, toż to darmowy nocleg jest! Zobaczymy, czy faktycznie tyle dadzą.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 247 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości