Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Swastyka na bagażu
#1 PostWysłany: 10 Mar 2015 11:22 

Próba zwrócenia na siebie uwagi czy faktycznie debilny żart?
Jak myślicie?
http://wiadomosci.onet.pl/warszawa/swastyka-na-walizce-skandaliczny-incydent-z-bagazem-lotniczym/7ygew
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 10 Mar 2015 11:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie wiem, co w tym złego, przecież to symbol szczęścia i pomyślności, tyle że nieszczęśliwie zagrabiony i wykorzystany przez pewnego człowieka z osobliwym wąsikiem. Jeszcze nie tak dawno (przed wypraniem mózgów obecnym pokoleniom) używany powszechnie na całym świecie, a dziś nadal często np. w Indiach na witrynach sklepów i na miejscowych, najczęściej odciętych od zachodniej propagandy robi pozytywne wrażenie.
cariocas lubi ten post.

#3 PostWysłany: 10 Mar 2015 11:45 

I dlatego od czasów pana z wąsikiem kojarzy się ten symbol jednoznacznie .
W wielu krajach np. w Niemczech , jest prawnie zakazany.
Europejczykom czy Amerykanom kojarzy się , wyłącznie z 3 Rzeszą.

A Hindusi np. wierzą w świętość krów.

Też mamy to naśladować ?
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 10 Mar 2015 11:58 
Awatar użytkownika

niebieski
@jacakatowice
Spodziewałem się posta o tym wydźwięku, dlatego właśnie napisałem o skutecznej propagandzie. Ten symbol został bezczelnie wykorzystany w złej wierze i błędnie kojarzy się z tymi, którzy go wykorzystali. Po co edukować, lepiej zakazać ;) (pomijam to, że w Niemczech zakazane są konkretne formy graficzne i wzory kojarzone jednoznacznie, a nie sama swastyka). Niczego nie musimy naśladować, wystarczy sięgnąć do naszych własnych korzeni. To wielokrotnie opracowywany temat, ale podeślę Ci pierwszego z brzegu linka:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Swastyka#N ... h_polskich
pifko lubi ten post.

#5 PostWysłany: 10 Mar 2015 12:03 

Dobrze wiem , co on oznacza w Indiach.
Ale na naszym podwórku , używanie go to czysta prowokacja . Powinno to być surowo karane. Chociażby ze względu na ofiary tego reżimu który się nim posługiwał.
Widziałem niedawno , u nas w Polsce , jakiegoś niby punka, z różowym czubem, który miał to na kurtce.
Oczywiście zaczepiłem go , to opowiadał te same bzdury o Indiach.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 10 Mar 2015 12:10 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie wiem do czego pijesz, ale post wyżej nie napisałem ani słowa o Indiach.

#7 PostWysłany: 10 Mar 2015 12:11 

W chrześcijaństwie swastyka oznaczała Boga (jej środek) i wirujący wokół niego świat (ramiona). Taką swastykę można sobie obejrzeć nad Ochrydem. Ale ja nie o tym...
Zastanawia mnie tylko czy faktycznie ktoś z pracowników lotniska (Warszawa, Katowice, Toronto) to zrobił czy facet sam ją sobie nakleił.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 10 Mar 2015 12:13 

nick napisał(a):
Nie wiem do czego pijesz, ale post wyżej nie napisałem ani słowa o Indiach.

2 posty wyżej.
 PM off  

#9 PostWysłany: 10 Mar 2015 12:15 

niebieski
Niestety, w przeciwieństwie do np. Niemiec, posiadanie a nawet produkowanie symbolu swastyki nie jest w Polsce zabronione. Zabronione jest natomiast publiczne propagowanie m. in. nazizmu i tutaj już na pewno na sytuacja się łapie.
Roku lubi ten post.

#10 PostWysłany: 10 Mar 2015 12:27 

@nick, co ten symbol znaczył kiedyś na naszym kontynencie albo oznacza na innych, każdy już pewnie mimochodem się zdążył dowiedzieć. Ważne jest, z czym kojarzony jest tu i teraz.

Pytasz, co w tym złego. W samym symbolu - nic. W skojarzeniach, jakie budzi - wiele. A jaki jest sens odgrzebywania czyjejś traumy dla beki/ jaj/ zabawy?

Jeśli to głupi żart, to mam tylko nadzieję, że żartowniś nie jest jednak Polakiem. Jeżeli byłaby to próba zwrócenia na siebie uwagi - że w kontekście ewentualnych przeprosin znalazłaby się wzmianka o zaprzeczeniu stereotypu Polaka-ksenofoba.
 Profil Relacje PM off
Pacyfa lubi ten post.

#11 PostWysłany: 10 Mar 2015 12:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Ok, jeśli Al-Ka'ida od jutra zacznie używać flagi biało czerwonej jako swojego logo i wymorduje tysiące ludzi, następnie połączenie koloru białego i czerwonego zostanie zakazana w kilku państwach, ba! nawet na budowach tasiemki odgradzające będą miały kolor biało-niebieski żeby nie budzić skojarzeń (brak własciwej edukacji, propaganda), bo liczy się tylko to co "tu i teraz" to jaką flagę 2 maja powiesisz za oknem?

Pytam bez żadnej uszczypliwości :)
3 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 10 Mar 2015 12:47 
Awatar użytkownika

Loty: 462
Kilometry: 526 322
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
Czyli rozumiem, ze sierp i mlot tez powinien byc wszechobecny np. w Polsce? Bo moze byc obecnie symbolem zapracowanych ludzi?

Pewna symbolike w pewnych okolicznosciach nalezy sobie odpuscic i tyle.
Pacyfa lubi ten post.

#13 PostWysłany: 10 Mar 2015 12:57 

Symbolika symboliką tutaj możemy się spierać. ale dopięcie swastyki żydowi wylatującemu z Polski to już chyba trochę przesada? Symbol to jedno, ale okoliczności też są ważne.
 Profil Relacje PM off
Pacyfa lubi ten post.

#14 PostWysłany: 10 Mar 2015 13:06 

Loty: 391
Kilometry: 612 796
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Proponuje wszystkim, którzy uważają, że swastyka to symbol szczęścia, a tylko "wstrętna propaganda" wyprała ludziom mózgi, udać się np. na spotkanie kombatantów by im poopowiadali, jakie to "szczęście" zapewniono im w życiu, kiedy ten symbol szczęścia był bardzo popularny na naszym kontynencie. Na pewno to były najszczęśliwsze dni ich życia...
Po prostu swastyka w naszym kręgu kulturowym kojarzy się jednoznacznie właśnie przez pana z wąsem.
PS: W Bangkoku można sobie kupić portrety owego pana z wąsem. Tam to jest po prostu znana osoba. Czy to oznacza, ze w Europie powinniśmy przyjąć punkt widzenia Tajów, że to po prostu miły pan, który zapisał się w podręcznikach do historii XX w.? Chyba nie...

#15 PostWysłany: 10 Mar 2015 13:17 

Myślę też, że wszystko jest kwestią czasu. Dziś Hitler dla większości ludzi to jednoznaczne skojarzenia. A Czyngis Chan? Jeśli popatrzymy na kroniki z tamtego okresu to wychodzi na to, że Tatarzy bardzo silnie odcisnęli się w naszej mentalności. Dzisiaj są już tylko kawałkiem interesującej historii.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 10 Mar 2015 13:23 

@nick, widzę parę wad Twojego konstruktu, ale nie sądzę, że dalsza dyskusja byłaby stosowna.

@grafzero, nie przesądzajmy, gdzie to się stało i kto to zrobił. Myślę, że mama mojej chrzestnej - Polka i Warszawianka z dziada pradziada, która przeżyła Pawiak i Oświęcim - też uznałaby tą nalepkę za obrzydliwą. I nie tylko ona. Masz rację co do tzw. "pamięci historycznej", nie rozdrapujmy więc starych ran.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 10 Mar 2015 14:11 

Właśnie nie przesądzam - wpisałem trzy lotniska, bo przez takie leciał bagaż. A z tekstu zrozumiałem, że mężczyzna jest żydem.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 10 Mar 2015 14:41 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.7%
srebrny
No i znowu zaczyna się polityka ;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości