Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Kokos.pl
#1 PostWysłany: 01 Gru 2014 14:04 

Loty: 71
Kilometry: 129 457
Krajów: 20 / 9.4%
Czołem,
Trafiłem dziś na stronę kokos.pl i zastanawiam się nad udziałem w tej "zabawie" jako inwestor. Czy ktoś z Was Drodzy Forumowicze miał styczność z tym serwisem i mógłby przekazać jakieś opinie ?.
Dziękuję.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
 Temat postu: Re: Kokos.pl
#2 PostWysłany: 01 Gru 2014 14:22 

niebieski
Witam,

Korzystałem i nadal korzystam jako inwestor z tego serwisu. W sumie pożyczyłem ok. 5 osobom w kwotach 50-200 zł, czyli nie były to jakieś oszałamiające kwoty. Na szczęście wszystkie pożyczki zostały spłacone ze sporadycznymi opóźnieniami, a ostatnia zostanie spłacona w tym miesiącu.

#3 PostWysłany: 01 Gru 2014 14:53 
Awatar użytkownika

Zaintrygował mnie ten kokos :)
Nie słyszałem o tym serwisie wcześniej.
Czy ktoś się wczytywał w regulaminy ? na ile to "inwestowanie" jest ryzykowne ? czy spłata pożyczek jest w jakiś sposób gwarantowana przez serwis kokos.pl ?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 01 Gru 2014 14:59 

niebieski
lefebure napisał(a):
Zaintrygował mnie ten kokos :)
Nie słyszałem o tym serwisie wcześniej.
Czy ktoś się wczytywał w regulaminy ? na ile to "inwestowanie" jest ryzykowne ? czy spłata pożyczek jest w jakiś sposób gwarantowana przez serwis kokos.pl ?

Nie jest gwarantowana. Dla inwestorów jest większa stopa zwrotu, ale też większe ryzyko. Stara zasada :-)
Dlatego trzeba dywersyfikować ryzyko i lokować mniejsze kwoty (np. po 50 zł) w kilku/kilkunastu pożyczkach no i czytać komentarze innych pożyczkodawców w danej aukcji :-).

#5 PostWysłany: 01 Gru 2014 15:04 

srebrny
widzialem kiedys ta strone, wyglada to ciekawie, ale...
co sie dzieje jak ktos nie odda pozyczki ?
jakos ciezko to widze, ze bede pisal pozew do sadu zeby odzyskac 100 zlotych.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 01 Gru 2014 15:10 
Awatar użytkownika

Ale widzę, że są aukcje pożyczkowe, w których Blue Media S.A. jest gwarantem spłaty ...
np. tu: https://kokos.pl/aukcje?id=143528
Oczywiście wówczas zwrot z inwestycji to 6% a nie 12% ;)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 01 Gru 2014 15:11 

niebieski
Albo przekazujesz to firmie windykacyjnej wskazanej przez kokos.pl (nie pamiętam jaka jest prowizja), albo sam zajmujesz się windykacja, ewentualnie później dochodzeniem swoich praw w sądzie.

#8 PostWysłany: 01 Gru 2014 16:46 

Loty: 19
Kilometry: 23 746
Krajów: 9 / 4.2%
W długofalowym okresie raczej nie opłacalne. W końcu trafi się ktoś kto się nie spłaci, a problemów z odzyskaniem będzie co nie miara.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 01 Gru 2014 17:24 

Bawiłem się w to trochę, da się zarobić, ale na dłuższą metę nie unikniesz wpadek, szanse windykacji są znikome.
Musisz poświęcić sporo czasu na due dilligence potencjalnych pożyczkobiorców, choć trzeba pochwalić portal, że robi coraz większą część za Ciebie.
Dyskusyjna jest też kwestia podatkowa, co mnie zniechęciło. Mimo wszystko, przy obecnych stopach procentowych atrakcyjność tej formy inwestowania na pewno wzrasta
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

#10 PostWysłany: 01 Gru 2014 17:41 

srebrny
traveller napisał(a):
Bawiłem się w to trochę, da się zarobić, ale na dłuższą metę nie unikniesz wpadek, szanse windykacji są znikome.
Musisz poświęcić sporo czasu na due dilligence potencjalnych pożyczkobiorców, choć trzeba pochwalić portal, że robi coraz większą część za Ciebie.
Dyskusyjna jest też kwestia podatkowa, co mnie zniechęciło. Mimo wszystko, przy obecnych stopach procentowych atrakcyjność tej formy inwestowania na pewno wzrasta

wniosek - szkoda czasu :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 01 Gru 2014 18:06 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Kwestia podatkowa akurat jest bardzo prosta. Na koniec roku składasz PIT i płacisz podatek. Teraz chyba nawet już kokos wysyła PIT-8C - na początku swojej działalności tego nie robili i trzeba było samemu sobie wyliczać.

Ogólnie mówiąc, występowałem na kokosie nie jeden raz jako inwestor, ale też zdarzyło się jako pożyczkobiorca.

Jako pożyczkobiorca głównie po to by wyrobić sobie rating na w razie 'W'. Nigdy nie miałem tam ciśnienia, żeby otrzymać pożyczkę, bo nie miałem noża na gardle, raczej traktowałem to na luzie, jako zabawę, dzięki czemu zawsze ją otrzymywałem, choć oferowałem bardzo niski procent, ale jak widać dla potencjalnych pożyczkodawców byłem wiarygodny :) Teraz mam taki rating, że gdybym potrzebował pieniędzy to sądzę, że do wieczora byłbym stanie otrzymać maksymalną pożyczkę, czyli 25k przy dość niskim oprocentowaniu.

Jako pożyczkodawca nigdy się nie wkopałem, choć zdarzyło się kilka razy inwestować w aukcje potencjalnie niebezpieczne. Np. ktoś dawał duży procent w pożyczce na rok i oświadczał, że spłaci w miesiąc.
Ogólnie trzeba do tego podchodzić z ogromnym wyczuciem, bez emocji i nie kierować się procentem. Wystarczy zwrócić uwagę, że więksi inwestorzy prawie nigdy nie inwestują w aukcje, gdzie pożyczkobiorca proponuje maksymalny procent. Nie znaczy to jednak, że jak ktoś daje mało i twierdzi, że daje mało, ale spłaci to spłaci :) Jeśli ktoś nie ma pojęcia na ten temat i trafił na ten portal z przypadku to od razu proponuję odpuścić. Mimo wszystko trzeba mieć jakieś wyczucie i zdolność oceny sytuacji.

Ogólnie moja rada jest taka, że na kokosie tak jak na giełdzie, inwestować należy tylko i wyłącznie pieniądze potencjalnie niepotrzebne, które jeśli stracimy to nie pozbawi nas to środków do życia czy nawet oszczędności zaplanowanych na jakieś wydatki. Jeśli ktoś liczy, że np mając 1500zł na wakacje, obróci je przez rok na kokosie i będzie miał za rok 2000, to może się zdziwić i przesiedzieć wakacje w domu. Pamiętać też należy, że to nie lokata i w razie potrzeby nie da się odzyskać pieniędzy z dnia na dzień.

Na kokosie są różne grupy inwestorów, które wymieniają się danymi, spostrzeżeniami, oceniają ryzyko itp.

Istnieje też kilka portali dedykowanych kokosowi i innym tego typu portalom, które gromadzą statystyki - chyba najpopularniejszy to znpd.pl

https://znpd.pl/ranking

Prowadzi on zarówno statystyki pożyczkodawców, jak i pożyczkobiorców. Przeglądając statystyki pożyczkobiorców od razu widzimy jak ktoś radził sobie ze spłatami poprzednich pożyczek zarówno w kokosie jak i na innych tego typu serwisach (poza kokosem są np finansowo.pl czy zakra.pl).

Ciekawa jest opcja śledzenie inwestorów, gdzie można zobaczyć jakie stopy zwrotów osiągają z zainwestowanych pieniędzy. Oni też tracą na koksosie i nie zawsze udaje im się odzyskać pożyczone pieniądze, ale dywersyfikując swoje inwestycje jak widać da się wyjść na plus, nawet jeśli na kilku aukcjach się wtopi ;)

Na kokosie wielu ludzi inwestuje dziesiątki, a nawet setki tysięcy złotych. Mimo wszystko nie jest to zabawa dla ludzi, którzy liczą na łatwy i szybki pieniądz, a na portal trafili z przypadku.

Mimo wszystko sądzę, że jeśli ktoś jest zainteresowany inwestowaniem (bądź zadłużaniem się) na portalach typu social lending powinien poszukać informacji na wielu forach, blogach i stronach poświęconych tematyce finansowej, a nie podróżniczej :) Tam na pewno znajdzie się więcej konkretnych informacji od nierzadko ludzi z branży finansowej.
Washington lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 01 Gru 2014 20:10 

szymonpoznan1 napisał(a):
Kwestia podatkowa akurat jest bardzo prosta. Na koniec roku składasz PIT i płacisz podatek. Teraz chyba nawet już kokos wysyła PIT-8C - na początku swojej działalności tego nie robili i trzeba było samemu sobie wyliczać.

Czy nie ma juz problemu, że US traktuje inwestowanie w social lending jako działalność gospodarczą ?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 01 Gru 2014 21:40 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 122 440
Krajów: 22 / 10.3%
niebieski
traveller napisał(a):
szymonpoznan1 napisał(a):

Czy nie ma juz problemu, że US traktuje inwestowanie w social lending jako działalność gospodarczą ?

Inwestowanie na kokos.pl, a inwestowanie na GPW to jakaś różnica? Płacisz podatek od zysków kapitałowych i to wszystko, gdyby nie nasz cudowny prezes NBP to pewnie do tej pory zyski kapitałowe byłyby nieopodatkowane.

#14 PostWysłany: 02 Gru 2014 14:29 

Cześć,

sam jestem inwestorem na kokos.pl i jestem jak dotychczas bardzo zadowolony. Co nie oznacza, że nie wyjdę z tego biznesu (przynajmniej z kokosa), bo po ostatnich obniżkach stóp procentowych, jest za duże ryzyko przy za małym wynagrodzeniu (maks. 12% w skali roku). Inne serwisy - np. zakra, oferują jeszcze dodatkowe wynagrodzenie pożyczającemu (nie ma limitu 4krotności stopy lombardowej), ale zakra jest zdecydowanie gorsza jeśli chodzi o weryfikacje pożyczkobiorców. Dla przykładu obecnie bujam się z dłużnikiem, który został pozytywnie zweryfikowany przez zakra ale w umowie nie ma jego adresu zameldowania / zamieszkania (a powinien być), w związku z czym sprawa robi się dość problematyczna jeśli chodzi o złożenie pozwu w EPU.

Oczywiście ryzyko zawsze jest, ale jak ktoś słusznie zauważył istnieje coś takiego jak znpd i skrypt do strony pozwalający zobaczyć zadłużenie na innych portalach oraz pytania i odpowiedzi, które są pomoce w wyczuciu, czy dany pożyczkobiorca ściemnia, czy też nie.

Każdy musi sobie wyrobić własną strategię pożyczania, uzbroić się w cierpliwość oraz z pewnością poznać EPU.

Pozdr,

P.
 Profil Relacje PM off
szymonpoznan1 lubi ten post.

#15 PostWysłany: 02 Gru 2014 14:35 

Temat co najwyżej w "Luźne gatki" niż w "Promocje i okazje » Zakupowe zniżki i okazje » Okazje bankowe", bo to bardziej podpada pod hazard lub lombard, niż klasyczne oszczędzanie, a na pewno nie można tego traktować jako okazje bankowe skoro nie ma się żadnych gwarancji (bardzo duże ryzyko wtopy i trzeba mieć tego świadomość)
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 16 gości