Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Lis 2014 11:18 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Gdzie drodzy przyjaciele widzieliscie najladniejsze Domy Boze podczas waszych wojazy?
Czy byly jakies miejsca w ktorych ugiely sie wam nogi pod ciezarem sklepien przepieknych kosciolow?

Czy sa miejsca o wrecz przeciwnych odczuciach?

Ja powiem od siebie, ze mimo, ze jestem dyletantem architektury sakralnej to nigdzie nie widzialem tylu pieknych swiatyn co w Portugalii (i chyba tyle paskudnych w Norwegii)
Jezeli chodzi o muzea to zdecydowanie najciekawsza kolekcje malarstwa widzialem w Walencji, ale muzeum dizajnu z Lizbony bije na glowe to, co mozemy znalezc w naszym rejonie Europy :P

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 04 Lis 2014 11:34 

Kolekcje malarstwa? Jeśli chodzi o ilość arcydzieł to wiadomo - Paryż, Wiedeń, Madryt, Rzym. Jeśli zaś o zupełnie subiektywne wrażenie, to dla mnie nic nie przebije Mauritshuisa w Hadze. Można go obejść w 15 minut, ale wrażenie niesamowite.
Zaś co do świątyń to jednak mam spory sentyment do naszych polskich - jak choćby kaplica św. Trójcy w Lublinie czy kościół w Dębnie. Z zagranicznych to na pewno kościół św. Piotra i Pawła w Wilnie, cerkwie na Bałkanach, gotyk flamandzki. Zaś po przeciwnej stronie osi - kościół w Łagiewnikach pod Krakowem i katedra tokijska.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 04 Lis 2014 11:38 

Temppeliaukio - Helsinki. I długo, długo nic.....
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 04 Lis 2014 11:48 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 174 131
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Abu Simbel.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 04 Lis 2014 11:57 
Awatar użytkownika

Jeżeli chodzi o moją subiektywną ocenę to bezkonkurencyjny jest Państwowe Muzeum Ermitażu w Petersburgu. Podobał mi się bardziej niż paryski Luwr. Odniosłem wrażenie jakiegoś większego porządku. No i najważniejsze wejście dla studentów jest za darmo :D
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 04 Lis 2014 12:29 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Wątek ciężki do sprecyzowania, każdemu będzie się podobało coś innego.
W temacie świątyń zapewne warto zobaczyć większość tych 'topowych', w sensie ich ważności dla historii Kościołów (różnych). Najczęściej są to miejsca o dużej oglądalności, czyli w miare dobrze zachowane/odnowione, ale i przepełnione (co psuje nastrój). Wg mnie zawsze warto chociaż trochę poczytać przed obejrzeniem, wtedy będzie można docenic piękno nawet niepozornie wyglądających kościołów.
Wymieniać można by bez liku, a część jest tak oczywista że aż wstyd pisać:

- Kategoria katolickie, od monumentalnych po małe
np. Bazylika Sw Piotra w Watykanie (i wiele mniejszych i większych w Rzymie). Inny przykład to katedra w Toledo.
Niektóre robią wrażenie samą budowlą w połączeniu z bogatą historią, inne dlatego że są tak znane że aż piękne.

- Kategoria naprawde stare:
np. Hagia Sofia w Stanbule, Avilla we Włoszech, Panteon w Rzymie - jako robiące wrażenie swoją starością i historią niż byciem super pięknym

- Kategoria meczety, piękne bo egzotyczne, wiele malutkich a przecudnych w zasadzie wszędzie.
Od malutkiego w Izmirze ale i w innych częściach świata po monumentalne w Istanbule (Blue, Sultan, ...)

- Kategoria inne chrzescijanskie
np. katedra w Kingsbridge, UK (ta z "Filarów Ziemi" Folleta, i wiele innych w UK). Ten konkretny powala, może właśnie dlatego że jego budowa była opisana fikcją literacką.

- klasztory/zamki typu Monte Cassino, Certosa di Pavia, Alhambra, Rilski Monaster, ale i choćby Wawel - tutaj kościół jest tylko częścią kompleksu który jako całość robi efekt WOW!

- Budowle dziwne - Avebury, Stonehenge (ok, to akurat nie robi az takiego wrazenia, chyba zbyt oklepane), czy nawet nasze rodzime kręgi w Grzybicy w okolicach Koszalina), do takiej kategorii pewnie można by też zaliczyć kościół polowy w namiocie ;-)

- cerkwie (szeroko pojęte), choćby bułgarski Alexander Nevski, czy znowu klasztor Rilski Monaster, ale i wiele malutkich, mających swoją historię i klimat.

- jako osobna kategoria - miejsca święte, czyli te związane bezpośrednio z religią (Jerozolima, Mekka, Betlejem), tutaj już nie tyle wygląd co sam fakt historyczny daje odpowiedni efekt. Tutaj niestety brak doświadczeń osobistych, raczej moja interpolacja odczuć na podstawie zwiedzania innych miejsc.

Ja tylko dodam od siebie że po obejrzeniu setek różnych świątyń, w tym pokaźnej ilości w PL (mamy sporo pięknych, dużych i małych, starych i nowszych, nie trzeba nigdzie jeździć żeby zobaczyć cudeńka), poprzeczka podnosi się coraz wyżej, i nie każdy potencjalnie piękny kościół sam w sobie robi mocne wrażenie.
Ja osobiście zacząłem szukać rzeczy nietypowych. Takim kościołem który mi się bardzo spodobał swoją nietypowością, pasującą jednocześnie do miejsca w którym się znajduje była katedra w Monte Carlo. Nie dlatego żeby była jakaś szczególna. Przede wszystkim ze względu na odjazdowo podświetlone organy)

Z muzeami można by wypisać pewnie podobny elaborat. Od siebie mogę polecić Del Prado w Madrycie jako takie "typowe" muzeum malarstwa (tylko trzeba sobie dać duuużo czasu, a najlepiej rozłożyć wizytę na klika razy).
Ale również polecę np. muzeum Mercedesa w Stuttgarcie, Conservatoire Citroena (chyba niedostępne dla indywidualnych zwiedzających), czy muzeum techniki i lotnictwa w Sisnheim w Niemczech. Generalnie staram się szukać muzeów czy wystaw nietypowych, nowoczesnych, technicznych, interaktywnych. Stąd np. w Norymberdze bardziej polecę muzeum DB (komunikacji i łączności), niż zwiedzanie komnat zamkowych (kolejne książęce łoże, kolejne kryształowe żyrandole i portrety przodków). Stąd dla mnie wartym obejrzenia jest zarówno Madurodam w Hadze (obowiązkowo z wieczornym swiatło-dzwiękiem), jak i któryś z Legolandów (np. w tym roku w DE można było podziwiać zbudowany z klocków X-Wing w skali 1:1). To oczywiście nie są typowe muzea, ale wg mnie dobra alternatywa, zwiedzanie połączone często z zabawą, przystępne również dla dzieci. Oczywistym minusem jest wydanie zauważalnej ilości gotówki na zbędne rzeczy ;-)
Z kolei koledzy zagraniczny jak przyjeżdżają to potrafią jechać na drugi koniec Polski na weekend żeby zobaczyć Auschwitz i Wieliczke. Więc znowu - mamy swoje perełki o których nie wolno zapominać.

Ostatnio edytowany przez Roku, 04 Lis 2014 12:42, edytowano w sumie 1 raz
literówki
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 04 Lis 2014 12:45 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 581 542
Krajów: 59 / 27.6%
Polecałbym katedry w Kolonii, w Mediolanie i w Budapeszcie. Z kościołów protestanckich to ten w Dreźnie.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 04 Lis 2014 13:06 

Katedra w Mediolanie- na zewnątrz i z dachu- robi wrażenie, jest absolutnie wyjątkowa.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 04 Lis 2014 13:22 

niebieski
W związku z tym, że niektórzy wiedzę czerpią tylko z forum, a podstawowa wada każdego forum to jego niekompletność (każdy dodaje tylko to, co sam doświadczył), poniżej załączam listę wszystkich muzeów sztuki na świecie. Można założyć, że większość z nich posiada uznane kolekcje malarstwa ;-)

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_art_museums

Lista niby długa, ale miłośnik sztuki miałby jednak duży problem ze wskazaniem konkretnego muzeum, którego nie miałby ochoty zwiedzić ;-)

Ostatnio edytowany przez Grzegorz40, 04 Lis 2014 13:28, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 04 Lis 2014 13:24 

Meczet Hassana II w Casablance, pomiesci 105 tysiecy wiernych (25 w srodku, 80 na zewnatrz), najwyzsza wieza - 200 iles metrow, ciekawa lokalizacja - nad samym oceanem.
 PM off  

#11 PostWysłany: 04 Lis 2014 13:42 

niebieski
- Duomo w Mediolanie.
- La Sagrada Familia, mimo wszystko.
- mozaikowe kościoły w Ravennie
- Świątynie w Abu Simbel i Abydos
- Katedra w Glasgow
- Panteon w Rzymie
- Stonehenge

Chyba jednak największe wrażenie przy pierwszym zobaczeniu zrobiło Duomo. Pamiętam, że stanąłem przed nią z autentycznie rozdziawioną gębą ;)
Pawel_T lubi ten post.

#12 PostWysłany: 04 Lis 2014 13:55 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Krajów: 40 / 18.7%
shiver napisał(a):
- Duomo w Mediolanie.
- La Sagrada Familia, mimo wszystko.
- mozaikowe kościoły w Ravennie
- Świątynie w Abu Simbel i Abydos
- Katedra w Glasgow
- Panteon w Rzymie
- Stonehenge

Chyba jednak największe wrażenie przy pierwszym zobaczeniu zrobiło Duomo. Pamiętam, że stanąłem przed nią z autentycznie rozdziawioną gębą ;)

Chyba jeszcze wieksze wrazenie zrobilo na mnie chodzenie po jej dachu :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 04 Lis 2014 14:30 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Potwierdzam. Duomo stanowczo na górze listy. Podobnie katedra w Kolonii. Dach Duomo obowiązkowy, wejście na wieże w Kolonii tez niezapomniane (zarówno widok jak i samo wejście z buta ;)

Z mniej spektakularnych ale wartych obejrzenia to Św Marka w Wenecji rowniez z wejściem na dach/taras.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

#14 PostWysłany: 04 Lis 2014 14:37 

Konkatedra św. Jana w Valetcie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 PM off  

#15 PostWysłany: 05 Lis 2014 09:24 

Kosciol w Sienie.

Jest cudownie piekny w srodku. Doslownie kazdy centymetr kwadratowy powierzchni jest wykorzystany do stworzenia (jak dla mnie) najpiekniejszego kosciola na swiecie.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 05 Lis 2014 13:08 

Magicznym miejscem jest na pewno Sanktuarium w Studzienicznej w okolicach Augustowa - kiedyś była to wyspa teraz już nie ale nadal np. jesienią jest tam przepięknie. Warto się wybrać zarówno ze względów wizualnych jak i ponoć w celach leczniczych (ponoć woda ze studzienki działa dobrze na cerę i chyba oczy).
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 05 Lis 2014 15:37 
Awatar użytkownika

srebrny
Z obiektów sakralnych to Panteon, Duomo we Florencji a także Braga a także "mała Braga" ale nie moge sobie teraz przypomnieć nazwy tej miejscowości.

Z muzeów nie ma lepszego od Museum Technik Sinsheim/Speyer. Owszem nie jest to Luwr, ale dla fanów techniki pozycja obowiązkowa no i jedna z niewielu okazji, żeby wejść do Concorde :)

Image
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 05 Lis 2014 19:45 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 285 551
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Dla mnie Bazylika św. Pawła w Rzymie i sporo rzymskich kościołów. Zgadzam się z opinią, że Sanktuarium w Krakowie Łagiewnikach jest jednym z paskudniejszych kościołów :D
Muzea- zdecydowanie Londyn i Galeria Narodowa, Muzeum Historii Naturalnej, Muzeum Nauki, Muzeum Wiktorii i Alberta.... Długo by wymieniać. Dla mnie osobiście ciekawsze niż Muzea Watykańskie :)

#19 PostWysłany: 05 Lis 2014 20:06 
Awatar użytkownika

Loty: 700
Kilometry: 942 651
Krajów: 77 / 36.0%
niebieski
anulkax7 napisał(a):
Sanktuarium w Krakowie Łagiewnikach jest jednym z paskudniejszych kościołów :D
Mówisz o Sanktuarium Bożego Miłosierdzia czy Sanktuarium św. Jana Pawła II? Według mnie pierwsze architektonicznie jest bez zarzutu, natomiast jeśli mówisz o drugim to absolutnie się z Tobą zgadzam.

#20 PostWysłany: 05 Lis 2014 20:10 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 285 551
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
W sumie to o jednym i drugim. Chociaż masz rację, Sanktuarium Bożego Miłosierdzia ma bardzo ciekawą konstrukcję- ja jednak jestem fanką kościołów z duszą, np barokowych. Tutaj są tylko białe ściany, wielka przestrzeń i marmur na podłodze... Zero klimatu jak dla mnie. Już stare Sanktuarium jest lepsze, to z obrazem św. Faustyny.
Mieszkam zaraz obok, a do kościoła wolę jeździć do centrum, np do Dominikanów czy Franciszkanów ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] oraz 4 gości