Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: LOT - punktualność
#1 PostWysłany: 01 Lis 2014 08:33 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 29 292
Krajów: 8 / 3.7%
Też macie tak, że 1 lot LOTu na 10 jest ledwo zgodnie z rozkładem? Ciągle są opóźnienia, na różnych trasach. Pół godziny to standard. Dlaczego zatem nie zmienią w rozkładzie godzin tak, by pasowały do rzeczywistych godzin odlotów? :)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 01 Lis 2014 08:55 
Awatar użytkownika

Loty: 551
Kilometry: 819 641
Krajów: 72 / 33.6%
niebieski
Ja lecac ostatnio do Tallinna tez tego doswiadczylem. Boarding o czasie, ale pozniej czekanie na odlot 25min. Z obserwacji jednak wnioskuje ze duzo ladowan bylo po czasie i stad bylo opoznienie. Przylot tez po czasie.

Jest to o tyle dziwne ze linie LCC maja w rozkladzie zapas a LOT nie, nie wiem czemu?

Inna sprawa to skala wykorzystania maszyn. Mialem na Okeciu 4h na przesiadke wiec obserwowalem samoloty. Maszyny LOTu poprostu sobie staly niewykorzystywane.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 01 Lis 2014 09:12 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 29 292
Krajów: 8 / 3.7%
No właśnie... też widzę jak stoją Embraery i się kurzą... a opóźnienia nagminne i o ile burzę czy mgłę jestem w stanie zrozumieć, to innych powodów, które tak wpływają na rozkłady, nie znam.

Raz pamiętam poranny lot WAW-KRK, zrobiony w dwadzieścia kilka minut, na pewno mniej niż 30. Pilot Bartłomiej Kuchnik przepraszał za opóźnienie (z ironicznym komentarzem, że nie rozumie dlaczego tak jest, że to tylko w naszym kraju problem z pierwszym rejsem może być) i obiecywał nadrobić:
- szybko wjechał na pas startowy, gdy poprzedni samolot dopiero zaczynał się wznosić, i od razu ruszył
- leciał też jakoś szybciej
- w KRK nie podchodził do lądowania, on po prostu spadł - to było bardzo dynamiczne lądowanie
- gdy jechał pod terminal, to jechał, a nie się wlókł

Teraz z utęsknieniem czekam na ponowny lot z tym pilotem. :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 01 Lis 2014 09:27 
Awatar użytkownika

srebrny
Brak zapasu czasowego w tradycyjnych liniach lotniczych takiego jak w LCC jest oczywisty, są to przewoźnicy sieciowi i oferują loty przesiadkowe, w związku z czym musi być zapewniony minimalny czas na przesiadkę przy którym system rezerwacyjny pozwoli na wystawienie takiego biletu. Drugim czynnikiem jest chęć zapewnienia pasażerom jak najkrótszych przesiadek na kolejne loty więc zazwyczaj podaje się w miarę realne czasy przelotów (sporo mniej zawyżone niż w LCC). Inną kwestią jest jakość obsługi kontroli ruchu lotniczego, która na niektórych lotniskach wydaje pilotom irracjonalne polecenia. Najgorzej jest chyba w GDN, gdzie przy wieczornych wylotach pomimo braku ruchu zazwyczaj samoloty czekają po 20 - 30 min na zgodę na kołowanie :/
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 01 Lis 2014 18:44 

Całe wakacje (do końca września) wieczorne loty Poznan-Warszawa i odwrotnie były opóźnione od 40 do 80 minut. Powiem szczerze ze miałam już wtedy dość latania LOTem. Powód zawsze podawali "późny przylot samolotu z poprzedniego rejsu"

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 PM off  

#6 PostWysłany: 01 Lis 2014 19:16 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.7%
srebrny
W okresie wakacyjnym na 3 loty KRK-WAW 2 były opóźnione o godzinę, zawsze ten sam ostatni niedzielny rejs.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 01 Lis 2014 19:16 
Awatar użytkownika

Loty: 100
Kilometry: 137 216
Krajów: 17 / 7.9%
Duży wpływ na opóźnienia lotów miał remont pasa na lotnisku Chopina w Warszawie. Samoloty były opóźnione już przy wylocie z Warszawy i na krótkich trasach krajowych nie mogły za dużo nadrobić. Samolot dolatywał np. do Poznania z opóźnieniem co skutkowało wypadnięciem z slota do startu z Poznania (kolejne 10-15 min oczekiwania na nowy slot). W dolocie do Warszawy w niektórych godzinach można było jeszcze trafić na krótki holding co zwiększało opóźnienie do około 1h mimo szczerych chęci pilotów którzy robili wszystko co w ich mocy.

#8 PostWysłany: 01 Lis 2014 19:25 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Jutro przenoszę się na bliżej nieokreślony okres czasu z Krakowa do Warszawy. Myślałem o tym, żeby może czasem zrobić sobie przyjemność i wybrać samolot zamiast pociągu lub samochodu. Możecie podzielić się swoimi doświadczeniami z punktualnością LOTu na tej trasie? Lot wieczorny w piątek z WAW, ewentualnie pierwszy poranny oraz lot powrotny z Krakowa w niedzielę wieczorem lub poniedziałek rano? :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 01 Lis 2014 19:28 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
ciacho... na flightradarze masz wszystko rozpisane pięknie w historii - kiedy wyleciał, kiedy przyleciał

nic Ci po kilku opiniach tutaj, że jednemu raz się opóźnił, a drugi jak dwa razy leciał to zawsze był o czasie :)
 Profil Relacje PM off
ciacho_majonez lubi ten post.

#10 PostWysłany: 01 Lis 2014 19:50 

Loty: 48
Kilometry: 101 952
Krajów: 16 / 7.5%
Obserwując flightradar widać, że bardzo często samoloty LOT'u łapią opóźnienia. Ostatnio lecąc WAW-IST-WAW oba loty były opóźnione. WAW - IST 2:47, IST-WAW 40 minut (późniejszy przylot i strata slotu w IST = 30 minut czekania w gorącym samolocie).

#11 PostWysłany: 02 Lis 2014 19:54 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Jak sie trafi. Ja miałem waw-ist punktualnie.
Nie uważam zeby lot spóźnial sie bardziej juz inne. LH rowniez regularnie utyka.
Ja naprawdę pojedyncze razy miałem z tego powodu realne problemy (typu nie zlapanie przesiadki czy torba która sie nie przesiadła). Dużo częściej okazywało sie ze przesiadka tez jest spóźniona bo np całe lotnisko było przytkane przez pogodę.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Ostatnio edytowany przez BrunoJ, 02 Lis 2014 23:41, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 02 Lis 2014 20:20 

Loty: 245
Kilometry: 416 636
Krajów: 28 / 13.1%
mysle sobie,ze naprawde jest roznie
w sierpniu np. wracalem z Libony via Wieden i niestety pierwszy lot byl spozniony wiec nie zdazylem na LOT-owski samolot do Wawy.
Od milej Pani z Austriana dowiedzialem sie, że LOT nigdy nie czeka :-)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 02 Lis 2014 20:27 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.7%
złoty
Vitman napisał(a):
Duży wpływ na opóźnienia lotów miał remont pasa na lotnisku Chopina w Warszawie. Samoloty były opóźnione już przy wylocie z Warszawy i na krótkich trasach krajowych nie mogły za dużo nadrobić. Samolot dolatywał np. do Poznania z opóźnieniem co skutkowało wypadnięciem z slota do startu z Poznania (kolejne 10-15 min oczekiwania na nowy slot). W dolocie do Warszawy w niektórych godzinach można było jeszcze trafić na krótki holding co zwiększało opóźnienie do około 1h mimo szczerych chęci pilotów którzy robili wszystko co w ich mocy.

Z całym szacunkiem ale "wypadnięcie ze slotu w Poznaniu".... takie pojęcie raczej nie istnieje :)
2 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 03 Lis 2014 03:57 
Awatar użytkownika

srebrny
ej ja LOTem za bardzo nie latam ale czy to nie jest trochę tak że ogólnie linie regularne mają większe opóźnienia niż linie tanie ? z lotów które ja osobiście odbyłem takby w sumie wynikało
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 03 Lis 2014 09:15 
Awatar użytkownika

Loty: 314
Kilometry: 416 261
Krajów: 32 / 15.0%
srebrny
Kiedyś BBC popełniło taki artykuł:
http://www.bbc.com/news/magazine-22659822

Faktycznie, w teorii tanim liniom łatwiej jest walczyć z opóźnieniami, bo:
- latają na mniejsze lotniska, gdzie ruch lotniczy jest mniej intensywny,
- mniejsze lotniska to krótszy czas kołowania po wylądowaniu/do startu,
- brak pasażerów tranzytowych.
...a mimo to, przykład UK pokazuje że to wcale nie musi przekładać się na statystyki opóźnień:

edit.
Ponieważ w Locie w tym roku zmieniono strukturę lotów stawiając na tranzyty, pewnie statystyki się zmienią - ale póki co możemy sobie porównać punktualności w 2013 r. (w tym zestawieniu, lot punktualny to max 15min opóźnienia):

NAJWIĘKSZE EUROPEJSKIE LINIE:
Załącznik:
punkeurope.jpg
punkeurope.jpg [ 56.59 KiB | Obejrzany 1895 razy ]

NAJWIĘKSZE LINIE LOWCOSTOWE NA ŚWIECIE (niestety, bez statystyk Ryanaira, Easyjeta i Wizza):
Załącznik:
punktlowcost.jpg
punktlowcost.jpg [ 62.83 KiB | Obejrzany 1895 razy ]

LOT i INNE PORÓWNYWALNE LINIE:
Załącznik:
punkteuroperegion.jpg
punkteuroperegion.jpg [ 154.76 KiB | Obejrzany 1895 razy ]

Pełny raport dostępny tutaj:
http://cms.flightstats.com/wp-content/u ... ds-2-1.pdf

#16 PostWysłany: 03 Lis 2014 13:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Gregggor napisał(a):
NAJWIĘKSZE EUROPEJSKIE LINIE

Ja bym się bał latać Aeroflotem... Jak można z 52,39% punktualnych wylotów wycisnąć 82,71% punktualnych przylotów?! W całym rankingu jest tylko kilka linii, które mają wyższy procent przylotów od wylotów, ale to jest po kilka procent, max 5%, a Rosjanie chyba zakrzywiają czasoprzestrzeń i robią 30%...

A co do tematu to jak się ktoś obawia o opóźnienie to najlepiej prześledzić ostatnie dni, tygodnie na flightradar, da to dość dobry obraz sytuacji. Moje osobiste doświadczenia są dla odmiany raczej pozytywne. Trasą WRO-WAW robiłem w tym rok w obie strony po kilka razy (ponad 5) i opóźnienie większe niż 15 minut zdarzyło mi się raz, ale spowodowane było jakaś usterkę samolotu i już siedzieliśmy w środku i po 20 minutach musieliśmy się przesiąść do innej maszyny. Łączne opóźnienie ok. 50 minut było.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 03 Lis 2014 14:14 

kiew napisał(a):
Jak można z 52,39% punktualnych wylotów wycisnąć 82,71% punktualnych przylotów?!

typowe zagranie ryana ;) lot trwa 2h, planowany wylot o 13 planowany przylot o 15:45 ;) a potem mozna sie chwalic ze laduja punktualnie..
 PM off  

#18 PostWysłany: 03 Lis 2014 14:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Tylko nie o FR tutaj mówimy. O FR to wiadoma sprawa, ale nie sądziłem że Aeroflot stosuje podobną taktykę. Aż w wolnej chwili będę musiał sprawdzić czy faktycznie mają takie zawyżone czasy lotów tam czy to może jednak efekt ułańskiej fantazji rosyjskich pilotów, że takie czasy wykręcają ;)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 03 Lis 2014 14:34 
Awatar użytkownika

HON fly4free
KAŻDA linia podaje zawyżony czas przelotu, sęk w tym że skala tego zawyżenia jest zupełnie inna u Ryanaira i u przewoźnika tradycyjnego.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 05 Lis 2014 00:44 

Loty: 48
Kilometry: 101 952
Krajów: 16 / 7.5%
Są jakieś przepisy regulujące podawany czas przelotu?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 10 gości