Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Wrz 2014 23:20 

Prośba o pomoc w wyborze konta i karty do zakupów na zagranicznych portalach. Mam 2 konta i przed zakupem kartą w banku T-mobile sprawdziłem tabelę opłat i ups ... niespodzianka od każdego przelewu 30 zł opłaty.
Stąd moja prośba o pomoc wyboru konta "pomocniczego" służącego tylko do takich czynności i najlepiej bez opłat.
(nie wiem czy to dobre miejsce na takie pytanie)
Pozdrowienia ;)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 06 Wrz 2014 23:25 

Przelew a płatność kartą to całkowicie różne rzeczy. Nie ma specjalnej prowizji po stronie banku za płatność kartą. Trzeba się tylko liczyć z tym, że transakcje będą rozliczane po kursie bankowym.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 07 Wrz 2014 09:08 

Właśnie chodzi mi o zakupy na zagranicznych portalach ponieważ są to różne kwoty nieraz małe i jakakolwiek prowizja czy opłata ze strony banku może wykluczyć sens takiego zakupu, dlatego proszę o radę.
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 07 Wrz 2014 10:23 

Witam,
Ja od kilku lat korzystam z karty kredytowej raiffeisenpolbank (karta T-mobile i Polbank). Zrobiłem dziesiątki zakupów głównie w Chinach i nigdy nie zapłaciłem żadnej prowizji ani dodatkowej opłaty. W tym miesiącu pojawiła się na ich stronie karta Wizz Mastercard, która powinna zainteresować użytkowników tego forum :-) .
http://raiffeisenpolbank.com/klienci-in ... %B3%C5%82y
Jeśli o przewalutowanie chodzi to jest równie korzystna co ta moja. Minus to wymagane min. 1000 zł miesięcznie operacji kartą w ciągu 3 pierwszych miesięcy (pierwszy rok używania).
Jest jeszcze karta przedpłacona kantoru internetowego Fritzexchange (a w zasadzie mBanku). Kupujesz walutę po kursie jaki uważasz za korzystny a potem używasz karty do zakupów albo zabierasz ze sobą za granicę.Z tego rozwiązania nie korzystałem. Jedyna opłata to 12,5 za wydanie (karta ważna 36 miesięcy).

P.S. Ponieważ to mój pierwszy post witam wszystkich :-)

Ostatnio edytowany przez Hubert, 07 Wrz 2014 13:05, edytowano w sumie 1 raz
pierwszy post i link z referalem bez oznaczenia
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 07 Wrz 2014 13:31 

niebieski
olox napisał(a):
Mam 2 konta i przed zakupem kartą w banku T-mobile sprawdziłem tabelę opłat i ups ... niespodzianka od każdego przelewu 30 zł opłaty.

To w końcu chcesz płacić kartą, czy robić przelew?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 07 Wrz 2014 14:53 

Tylko płacić kartą i już doczytałem tabelę opłat i prowizji i chyba opłaty są tylko za przelewy zagraniczne.
Pozdro
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 07 Wrz 2014 15:14 

Zbanowany
Ja od lat korzystam z kart kredytowych Raiffeisen Mastercard (dawne karty Polbanku) i szczerze je polecam do podróżowania, ponieważ przeliczają zagraniczne transakcje z każdej obcej waluty bezpośrednio na złotówki po średnim kursie Mastercard. To kurs lepszy niż kurs jakiegokolwiek banku. Wydanie i użytkowanie karty jest bezpłatne przez pierwszy rok.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 27 Lut 2015 13:06 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Trochę nie do końca w temacie, ale nie mogłem znaleźć lepszego, a nie chcę zakładać nowego wątku:

Wybieram się na jednodniówkę do Szwecji. Nie zamierzam wymieniać koron, chcę płacić kartą. Mam do wybory dwie możliwości:

MCD BZWBK w PLN
MCD BZWBM w EUR

Którą z nich wyjdzie korzystniej? Z tego co widziałem płacąc kartą EUR w Szwajcarii tam też dolicza 2% za dokonanie transakcji w walucie obcej. Z drugiej strony, czy w przypadku karty w PLN nie przelicz najpierw na EUR, a dopiero później na SEK?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości