Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Sie 2014 14:39 

Skoro ortografię mamy już załatwioną :D , a temat o zangielszczaniu języka polskiego został zamknięty, mam jeszcze jedną sprawę, która utrudnia , chyba nie tylko mi, korzystanie z forum.
Nagminne wklejanie przez użytkowników, tekstów w j.angielskim dotyczącym odpowiedzi hoteli, opisów ofert itp.
Skoro tak dobrze znają ten język to niech to najpierw przetłumaczą. ( Zresztą zgodnie z regulaminem forum).
Ja np. znam w stopniu b.podstawowym, a translator nie zawsze tłumaczy zgodnie z duchem i ideą.
Za to znam perfekcyjnie niemiecki i mogę od czasu do czasu ubarwiać posty w języku Goethego. :D
Co na to Administracja ?
 PM off
elwirka lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 07 Sie 2014 14:53 

a co z niemieckim i innymi językami? :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 07 Sie 2014 14:56 

To samo.
Jak w regulaminie jest napisane że piszemy po polsku, to tak powinno być.
Nie każdy jest absolwentem anglistyki.

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 07 Sie 2014 14:56, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#4 PostWysłany: 07 Sie 2014 14:56 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.7%
srebrny
Germanizacji forum mówimy stanowcze NIE.
Jest to moja prywatna opinia, ponieważ język Goethego jest mi znany tylko w stopniu b. podstawowym :D
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 07 Sie 2014 15:02 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Nie popadajmy (po raz kolejny) w skrajności. Staramy się eliminować angielskie wpisy, czasem prosimy autorów o przetłumaczenie, czasem też kasujemy. Zdarzyło się też moderatorom tłumaczyć wpis, gdy na forum napisał ktoś zza granicy, kto nie znał naszego języka, jednak wpis był na tyle ważny, że warto było go pozostawić. Takim przykładem może być informacja, którą wkleił obcokrajowiec o linii Dalmatian i jej końcu 'przed początkiem' :) Dorzuciliśmy tłumaczenie, a kilku osobom na pewno ta informacja się przydała.

Co do cytowania maili od hoteli, linii lotniczych itp. przynajmniej mnie to aż tak nie razi. Oczywiście nie mówię o tym gdy pół wątku jest w obcym języku, ale jak ktoś wklei oryginalną treść maila od hotelu z informacją o anulacji, a do tego przed lub po cytacie wyjaśni o co w nim chodzi w naszym języki to wg mnie jest ok. Zwłaszcza, że czasem w przypadkach błędów czy nieuzasadnionych anulacji, reklamacji itp. oryginalna treść powie nam więcej niż nieudolnie przetłumaczona.
3 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 07 Sie 2014 15:05 

Tak to w porządku.
Niech wklei. Nie zaszkodzi.
Ale autor powinien opisać o co w nim chodzi.
 PM off  

#7 PostWysłany: 07 Sie 2014 15:08 
Awatar użytkownika

srebrny
https://translate.google.com/ to usluga bezplatna i dostepna dla wszystkich. Nie dajmy sie zwariowac.
 Profil Relacje PM off
jobi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 07 Sie 2014 15:09 
Awatar użytkownika

Loty: 225
Kilometry: 260 138
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
szymonpoznan1 napisał(a):
Nie popadajmy (po raz kolejny) w skrajności. Staramy się eliminować angielskie wpisy, czasem prosimy autorów o przetłumaczenie, czasem też kasujemy. Zdarzyło się też moderatorom tłumaczyć wpis, gdy na forum napisał ktoś zza granicy, kto nie znał naszego języka, jednak wpis był na tyle ważny, że warto było go pozostawić. Takim przykładem może być informacja, którą wkleił obcokrajowiec o linii Dalmatian i jej końcu 'przed początkiem' :) Dorzuciliśmy tłumaczenie, a kilku osobom na pewno ta informacja się przydała.

Co do cytowania maili od hoteli, linii lotniczych itp. przynajmniej mnie to aż tak nie razi. Oczywiście nie mówię o tym gdy pół wątku jest w obcym języku, ale jak ktoś wklei oryginalną treść maila od hotelu z informacją o anulacji, a do tego przed lub po cytacie wyjaśni o co w nim chodzi w naszym języki to wg mnie jest ok. Zwłaszcza, że czasem w przypadkach błędów czy nieuzasadnionych anulacji, reklamacji itp. oryginalna treść powie nam więcej niż nieudolnie przetłumaczona.

Jeżeli wpis obcojęzyczny jest cytatem to powinien być wklejony w oryginale, jak ktoś chce to może dodać tłumaczenie. Nawet jak będzie po koreańsku czy arabsku. Żeby nie było wątpliwości nie znam tych języków nawet w stopniu podstawowym. Ale jeżeli nie jest cytatem to powinien być w języku polskim.
3 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 07 Sie 2014 15:10 

niebieski
Po pierwsze: nie trzeba byc od razu po anglistyce zeby rozumiec po angielsku
Po drugie: tym jezykiem posluguje sie (jako tako) 3/4 kuli ziemskiej i jak widzisz - nawet taki wegierski wizzair potrafi sklecic maila po angielsku
Po trzecie: jak sie chce wyszukiwac okazje i tanie loty, to jednak jezyki sie przydaja
- osobiscie zagladam codzinnie na 4-8 stron z ofertami tanich lotow i wyobraz sobie ze kazda jest w innym jezyku i nie mam problemu ze zrozumieniem informacji tam przedstawionych
- a jesli chcesz wyszukac okazje samodzielnie, to nie wyobrazam sobie bez znajomosci EN: wszelkie znane mi sieciowe poradniki o FD sa po EN (a przynajmniej nie znam zadnego po polsku).
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 07 Sie 2014 15:22 

Dobra. Kończę ten temat . Znawcy już w akcji.
Jakie 3/4 kuli ziemskiej ?
To np. wszyscy Chińczycy znają?
Jakoś sobie radzę bez tego.
A uprzedzając "dobre" rady o translatorze, wspomniałem o tym w pierwszym poście.
Wpisz średnio skomplikowany tekst , to zobaczysz co wyjdzie.
Chińczycy tak tłumaczą niektóre opisy na swoich towarach wysyłanych w świat.
I wychodzą kurioza.
 PM off  

#11 PostWysłany: 07 Sie 2014 15:55 

Zbanowany
m3lm4k napisał(a):
https://translate.google.com/ to usluga bezplatna i dostepna dla wszystkich. Nie dajmy sie zwariowac.

Co z tego, że bezpłatna i dostępna, jeśli po przetłumaczeniu trudniej zrozumieć tekst niż przed tłumaczeniem.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 07 Sie 2014 16:01 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
Sam często korzystam z translatora google i z tego co zauważam to działa z roku na rok coraz lepiej.

A co do wypowiedzi Jacka o wklejaniu tekstów po angielsku to się po części zgodzę. Może nie każmy od razu tłumaczyć całej, na przykład - odpowiedzi jakiegoś ULC, ale wypada chociaż w kilku słowach streścić o co chodzi we wklejonym mailu/tekście.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 07 Sie 2014 16:25 
Awatar użytkownika

Loty: 314
Kilometry: 416 261
Krajów: 32 / 15.0%
srebrny
jacakatowice, jednego nie można Ci odmówić - chyba nikt lepiej od Ciebie nie potrafi zaangażować forumowiczów do dyskusji na tematy światopoglądowe ;)

Okej, do meritum, forum to przede wszystkim miejsce wymiany informacji. Myślę, że starając się ułatwić odbiorcy zrozumienie informacji, nie powinniśmy niewspółmiernie obciążać forumowiczów i wymagać bezwzględnie tłumaczeń - jak dla mnie, cytowanie maili może być w oryginale.
DMW lubi ten post.

#14 PostWysłany: 07 Sie 2014 16:33 
Awatar użytkownika

Loty: 128
Kilometry: 82 783
Krajów: 15 / 7.0%
srebrny
Akurat translator google bardzo dobrze radzi sobie z tłumaczeniem PL-ANG i na odwrót dlatego nie rozumiem poruszenia. Co innego w przypadku innych języków (włoski, hiszpański)

#15 PostWysłany: 07 Sie 2014 16:34 

niebieski
Anonymous napisał(a):
A uprzedzając "dobre" rady o translatorze, wspomniałem o tym w pierwszym poście.
Wpisz średnio skomplikowany tekst , to zobaczysz co wyjdzie.

Wiesz ... pracuje na co dzien w miejcu gdzie uzywa sie okolo 20 jezykow. Czesc z nich rozumiem na tyle, zeby czytac dokumenty, pisze i rozmawiam w trzech. Ale pozostalych parunastu ni w zab i dlatego ... tak, tak - translatora uzywam na co dzien.
I uwazam, ze przy odrobinie dobrej woli da sie zrozumiec te sieczke, a przynajmniej dla chcacego nic trudnego.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 07 Sie 2014 17:31 

sofizmat napisał(a):
pracuje na co dzien w miejcu gdzie uzywa sie okolo 20 jezykow.

pracujesz w wieży babel? :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#17 PostWysłany: 07 Sie 2014 17:48 

Loty: 29
Kilometry: 57 200
Krajów: 12 / 5.6%
Aron napisał(a):
Jeżeli wpis obcojęzyczny jest cytatem to powinien być wklejony w oryginale, jak ktoś chce to może dodać tłumaczenie. Nawet jak będzie po koreańsku czy arabsku. Żeby nie było wątpliwości nie znam tych języków nawet w stopniu podstawowym. Ale jeżeli nie jest cytatem to powinien być w języku polskim.

Zdecydowanie zgadzam się z tą opinią. Pozostawianie w treści posta jedynie tłumaczenia na polski zostawia zbyt duże ryzyko przeinaczenia jakiejś informacji. Jako czytelnik wolałabym zajrzeć do oryginalnego źródła, nawet jeśli znam dany język w znikomym stopniu. Oczywiście tłumaczenie jest bardzo pomocne, ale nie chciałabym, żeby było wymagane od każdego. Patrząc na swój własny przypadek - jestem w stanie zrozumieć tekst w co najmniej 5 językach, ale nie podjęłabym się tłumaczenia tekstu na forum z innego języka niż angielski, bo nie chciałabym kogoś wprowadzić w błąd, jeśli nie jestem całkowicie pewna.

wojo02 napisał(a):
sofizmat napisał(a):
pracuje na co dzien w miejcu gdzie uzywa sie okolo 20 jezykow.

pracujesz w wieży babel? :mrgreen:

Obstawiam urząd patentowy albo inną instytucję UE :)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 07 Sie 2014 18:35 

A jaki tu, na forum, jest procent tekstów publikowanych po angielsku, że trzeba z tego zrobić problem?
Przecież nikt się tutaj w codziennej dyskusji żadnym językiem obcym nie posługuje, a wklejenie tekstu po angielsku zwykle wynika z tego, że w takim języku otrzymało się odpowiedź na pytanie, które prawdopodobnie interesuje znaczącą cześć tego forum (np uznanie błędów hotelowych).
To jeśli ktoś się zainteresował, podjął trudu korespondencji to jeszcze ma się na niego narzucać obowiązek tłumaczenia tego tekstu? To ciekawe podejście.
 PM off
7 ludzi lubi ten post.

#19 PostWysłany: 07 Sie 2014 20:11 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Gregggor napisał(a):
jacakatowice, jednego nie można Ci odmówić - chyba nikt lepiej od Ciebie nie potrafi zaangażować forumowiczów do dyskusji na tematy światopoglądowe ;)
...

widzę, że 2 ostrzeżenia znikły więc trzeba być przygotowanym na więcej tego typu tematów do dyskusji. i to tyle w temacie.

#20 PostWysłany: 07 Sie 2014 20:17 

Gregggor napisał(a):

Okej, do meritum, forum to przede wszystkim miejsce wymiany informacji. Myślę, że starając się ułatwić odbiorcy zrozumienie informacji, nie powinniśmy niewspółmiernie obciążać forumowiczów i wymagać bezwzględnie tłumaczeń - jak dla mnie, cytowanie maili może być w oryginale.

Ale tematy inne niż "światopoglądowe" też nie są mi chyba obce. ;)
Zresztą wielu forumowiczów, już dawno pisało, że samo wałkowanie biletów tańszych o złotówkę, staje się nudne.
Po prostu wypełniam tą lukę. :D
A jak kogoś temat nie interesuje, jak np.@ namteH-a, to nie trzeba zabierać gľosu w dyskusji.
Ja np.tak robię.
A od ostrzeżeń są moderatorzy.
Jak uznają za stosowne , to mi je znowu "przydzielą", albo i zbanują.
Przyjmę to z godnością. :mrgreen:
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 5 gości