Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 18 Lip 2014 11:15 

Hej, planujemy w sierpniu jechać z Warszawy do Zakopanego, prawdopodobnie nocnym kursem. Do wyboru mamy pociąg albo autobus. Nigdy nie jechaliśmy Polskim Busem, czy ktoś jechał nocą i orientuje się gdzie jest większy komfort i większa szansa na lepsze wyspanie się? Chodzi o to że sypialne/kuszetki w PKP są już wykupione więc do wyboru ewentualnie 1 klasa w pociągu albo Polski Bus. Nie chodzi nam o minimalizację kosztów biletów, bardziej o maksymalizację wygody podróżowania.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 18 Lip 2014 11:17 

Ze wzgledu na bezpieczeństwo podróży (planujecie spać) tylko PB
 PM off  

#3 PostWysłany: 18 Lip 2014 11:23 

Hmm, autobus jest bezpieczniejszy? No słyszałem o częstych kradzieżach w pociągach, ale z drugiej strony w google po wpisaniu "noc w polskim busie" jest w rezultatach:
https://pl-pl.facebook.com/PolskiBus/posts/528606617160252
czyli nigdzie nie można się czuć w pełni bezpiecznie...
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 18 Lip 2014 11:29 

Podróż pociągiem w pierwszej klasie na pewno będzie wygodniejsza i nie sądzę by było to niebezpieczne. Podróżowałem bardzo często w trakcie studiów (w zasadzie tylko pierwszą klasą) i żadnych przygód nie miałem.
 PM off  

#5 PostWysłany: 18 Lip 2014 11:33 

Skoro w pociągach obecnie jest bezpiecznie, nie będzie np. zmiany turnusów wakacyjnych czyli tłoku to oczywiste jest, ze pociąg w pierwszej klasie jest wygodniejszy
 PM off  

#6 PostWysłany: 18 Lip 2014 11:54 

Loty: 29
Kilometry: 41 921
Krajów: 13 / 6.1%
Wczoraj miałam podobny dylemat na trasie Gda-Wro i jednak wybrałam o 7PLN droższego Polskiego Busa :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Lip 2014 11:59 
Awatar użytkownika

Loty: 417
Kilometry: 751 775
Krajów: 42 / 19.6%
niebieski
jeszcze dobrze żebyś zaznaczył jakiego jesteś wzrostu, ja 190cm i trasę WAW-WRO w PB nie wspominam najlepiej ;-/ , przy podobnej kwocie wybrałbym pociąg.

#8 PostWysłany: 18 Lip 2014 12:07 

tylko pociąg, lepsza toaleta :mrgreen: wars czasem jest, albo panowie z "piwem jasnym"
bus to tak awaryjnie jak pociąg wybitnie czasowo nie pasuje
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 18 Lip 2014 12:12 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.7%
srebrny
Zawsze jeździłem pociągiem do Zakopanego, m.in. ze względu na "komfort", któregoś razu miarka się przebrała, raz że jechał kiedyś 12 godzin i nie było klimatyzacji to jeszcze kupując bilety w wagonie przedziałami dostaliśmy wagon otwarty, a express miał opóźnienie ponad 2 godziny, gorąco głośno.
Od tej pory tylko PB, 8 godzin jazdy, klimatyzacja, rozkładane fotele, bierzesz poduszkę dmuchaną na kark i po sprawie.
Jeżdżę kilka razy w roku najczęściej na weekend i po przyjeździe o 7 rano po przespanej nocy ruszam od razu na szlak bez problemów ze zmęczeniem.
Druga strona medalu, żona nigdy się nie wysypia w PB i czuje jak zombie po takiej nocy, ale to ze względu na to że nie chce brać pompowanej poduszki i cały czas czuwa, choć nie wiem po co? ;)
Dlatego nie jeździ ze mną na weekendy tylko jedziemy na tydzień rodzinnie w wakacje. Dzieci śpią jak zabite. :)
Na waszym miejscu spróbowałbym z PB jak się nie będzie podobać wrócicie expressem.
Udanego wyjazdu.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 18 Lip 2014 12:12 
Awatar użytkownika

Loty: 556
Kilometry: 1 344 084
Krajów: 82 / 38.3%
niebieski
Zdecydowanie PB:)

Śledźcie mnie na instagramie: https://www.instagram.com/travelela/
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 18 Lip 2014 13:12 
Awatar użytkownika

niebieski
szczotek99 napisał(a):
jeszcze dobrze żebyś zaznaczył jakiego jesteś wzrostu, ja 190cm i trasę WAW-WRO w PB nie wspominam najlepiej ;-/ , przy podobnej kwocie wybrałbym pociąg.

Widzę, że podobny mamy problem :)
Co prawda, gdy się siedzi w Polskim busie na górze, to dla osoby wysokiej nie jest za wygodnie(chodzi o małą ilość na rozstawienie nóg). Ale na dole, jest siedzisko ze stoliczkiem i jeśli nie ma nikogo na przeciwko, to możesz się rozwalić na Panicz ;)

Pociągiem nie jeżdżę od 4 lat.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 18 Lip 2014 14:05 

Loty: 167
Kilometry: 174 841
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Mam ok.185cm, rozłożyłem troszkę fotel i na nocnej trasie Praga-Wrocław 23:55-04:45 spałem może 15-30min.... Prawdopodobnie wina też jest stanu dróg i nieco większej ilości zakrętów, zjazdów, podjazdów itp. ale ogólnie strasznie ciężko jest się tam odpowiednio ułożyć itp. zwłaszcza jak się nie znajdzie wolnej "dwójki". Zdecydowanie wybrałbym pociąg choć akurat pewnie w pociągu też bym nie zasnął (chyba że nie jechałbym sam :P). PB wybrałem tylko ze względu na to, że udało mi się trafić w 2 strony za 30zł.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 18 Lip 2014 15:40 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
panlukasz napisał(a):
Podróż pociągiem w pierwszej klasie na pewno będzie wygodniejsza i nie sądzę by było to niebezpieczne. Podróżowałem bardzo często w trakcie studiów (w zasadzie tylko pierwszą klasą) i żadnych przygód nie miałem.
To że akurat ty nie miałeś żadnych przygód nie oznacza że w pociągu jest bezpiecznie. Pociąg to idealne miejsce dla złodzieja lub grupy złodziei. Zamieszanie na stacjach, tłok na peronach i korytarzach - po prostu nic więcej nie trzeba doliniarzom do działania.
Dawniej bardzo dużo jeździłem pociągami na trasie Warszawa-Poznań oczywiście zawsze w nocy bo mniej ludzi. Z niektórymi "pasażerami" to już sobie mogłem mówić "dzień dobry". 2 razy byłem w przedziale który miał paść ich łupem ale im się nie udało. Niektórzy pasażerowie mieli nawet swoje "patenty" na złodziei. Po ich użyciu ból kości był by taki że żadna maść szybko by nie pomogła. :mrgreen:

Ostatnio miałem tą nieprzyjemność korzystać z usług kolei. Kiedyś był ekspres, pośpieszny i osobowy teraz nikt nie wie co jest co. Inter to, inter tamto, tlk itp itd. Czyli jaki pociąg jest naprawdę jaki ? Podchodzę do okienka i mówię: pośpieszny 2 klasa a pani odpowiada tymi inter coś tam. To ja znowu - pośpieszny 2 klasa. ona mi znowu o tych regio, tlk itp. Czyli gadał dziad do obrazu. W końcu wytłumaczyłem że ma być taki co nie staje na każdej stacji. To ona znowu że za tyle to taką linią a za ze dwa razy drożej to inną. W czym różnica ? Nie bardzo już miałem ochotę się dowiadywać. Poprosiłem o bilet na ten "lepszy". I tu dopiero zaczęła się gehenna. Brud, smród, klima w postaci otwartego okna która innym przynosi ulgę a innym udrękę "bo wieje". 8 osób w przedziale przy +30 za oknem i co niektórzy których powołaniem była walka na łokcie i nogi o dodatkowe miejsce. Po prostu makabra. Po 15 minutach bylem tak brudny i spocony że tylko modliłem się bym nie musiał korzystać z przybytku usytuowanego na końcu wagonu zwanego dla niepoznaki WC. Większość z ponad 3 h drogi drogi spędziłem na korytarzu bo było tam najbardziej komfortowo mimo konieczności stania. Potraktowałem tą podróż jak szczepienie na tyfus. Nie chcę ale muszę by się wyleczyć znowu na kilka lat. dlatego unikam PKP i tym podobnych jak zarazy.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 19 Lip 2014 07:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Zdecydowanie pociąg. Przez ostatnie 5 lat jeździłam, ze względu na pracę, nocnymi pociągami setki razy na trasie Warszawa - wszędzie, gdzie można dojechać rano. Prawie zawsze spałam całą noc. Nigdy nic mi się nie stało. Uważam, że przy zachowaniu odrobiny bezpieczeństwa nic nikomu złego się nie stanie. A w pociągu często można się rozłożyć wygodnie, nieporównywalnie do PB..
Ps. jak ktoś się boi o bezpieczeństwo podróży w polskim pociągu to ja nie wiem, jak taka osoba zamierza wyjechać gdziekolwiek granice Polski...
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 19 Lip 2014 07:57 

Loty: 5
Kilometry: 2 493
Krajów: 2 / 0.9%
invasion napisał(a):
Zdecydowanie pociąg. Przez ostatnie 5 lat jeździłam, ze względu na pracę, nocnymi pociągami setki razy na trasie Warszawa - wszędzie, gdzie można dojechać rano. Prawie zawsze spałam całą noc. Nigdy nic mi się nie stało. Uważam, że przy zachowaniu odrobiny bezpieczeństwa nic nikomu złego się nie stanie. A w pociągu często można się rozłożyć wygodnie, nieporównywalnie do PB..
Ps. jak ktoś się boi o bezpieczeństwo podróży w polskim pociągu to ja nie wiem, jak taka osoba zamierza wyjechać gdziekolwiek granice Polski...

Popieram pociąg to o wiele lepszy komfort i polski bus mu w tej kwestii nigdy nie dorowna
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości