Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 67 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Drogo w Ryanair
#21 PostWysłany: 10 Maj 2014 12:49 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
pabien napisał(a):
Bezpośrednio na stronie Ryanair. Nietrudno było dostać bilety za 1 zł do Budapesztu czy 9 do Bergamo. A w ubiegłym roku za 39 - 59 bez problemu można było polecieć do Rzymu czy Bolonii.

więc jak możesz porównywać bilety ryana kupione bezpośrednio na stronie i bez kombinowania z biletami LOTu kupionymi dzięki rożnym dostępnym dealom ? przecież to jest bez sensu!

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#22 PostWysłany: 10 Maj 2014 13:24 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
Wszystko opiera się na statystyce. Siedzą magicy i wyliczają ile miejsc jest zajętych i ile kasy z teog wpływa w poszczególnych okresach uwzględniając ruchy świąteczne, wakacje itd Jak ktoś opiera swój osąd tylko na 1-2 lotniskach i 1-2 kierunkach to się ostro myli. Analizie na bieżąco podlega bardzo wiele czynników łącznie z lotami konkurencji, ceny paliwa, ile bagaży jest poza podręcznymi, ile osób odprawia się na lotnisku i wszystkie inne dodatkowe opcje na których linia zyskuje i do tego dopasowuje się swoją ofertę. Jak ktoś myśli że źródłem dochodu jest tylko cena samego biletu to się ostro myli.

Jak ktoś płacze że nie ma biletów za kilka złotych a jest np a 70 czy 99 to niech zobaczy jak daleko zajedzie za tą kwotę dzięki PKP lub jak daleko zajedzie uwzględniając analogiczny czas podróży. Po za tym do PKP jako podatnicy dopłacamy miliardy i nic tu się od lat nie zmienia.

Dziwne dla mnie jest to że ktoś narzeka że musi dojechać z Wawy np. do Modlina ale jakoś nie przeszkadza mu pokonywanie analogicznych lub jeszcze większych odległości między lotniskiem a miastem tam gdzie leci za dużo większa cenę niż trasa Wawa - Modlin.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#23 PostWysłany: 10 Maj 2014 14:08 

zulu napisał(a):

Dziwne dla mnie jest to że ktoś narzeka że musi dojechać z Wawy np. do Modlina ale jakoś nie przeszkadza mu pokonywanie analogicznych lub jeszcze większych odległości między lotniskiem a miastem tam gdzie leci za dużo większa cenę niż trasa Wawa - Modlin.

Bo np. masz taki dojazd dom- WAW 20- 30 min.
dom- WMI 1,5- 2 godz. :cry:
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 10 Maj 2014 14:25 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
sive napisał(a):
zulu napisał(a):

Rozumiem Ciebie ale popatrz sobie np. na BVA Paryż Beauvais - ludzie latają z Polski jak się patrzy a z lotniska dojazd do miasta nie dość że tani nie jest to jeszcze kawałek drogi jest. Takich miejsc jest wiele. Każdy chciałby by było szybko, blisko, tanio, bezpośrednio i wygodnie ale najczęściej jest tak że jak się uda spełnić chociaż 2 z tych opcji to już jest bardzo fajnie. Coś za coś ..... no chyba że masz prywatną limuzynę z szoferem i prywatny odrzutowiec. :P
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 10 Maj 2014 14:50 
Awatar użytkownika

Loty: 771
Kilometry: 1 124 537
Krajów: 83 / 38.8%
HON fly4free
więc jak możesz porównywać bilety ryana kupione bezpośrednio na stronie i bez kombinowania z biletami LOTu kupionymi dzięki rożnym dostępnym dealom ? przecież to jest bez sensu![/quote]

Bilet to bilet, nieważne gdzie kupiony
Bilety tradycyjnych linii łatwiej kupić taniej przez pośredników niż bilety tanich linii i to bez wielkich kombinacji. Dla Zazwyczaj wystarczy wyszukiwarka i odpowiednia karta.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 10 Maj 2014 14:51 

Loty: 54
Kilometry: 59 518
Krajów: 18 / 8.4%
Zbanowany
namteH napisał(a):
sive napisał(a):
zulu napisał(a):

WAW: dojście od wejścia do terminalu do samolotu - 30 min
WMI: 5 min...
a czemu się nie przeprowadzisz? za miastem może mieszkanie taniej by wyszło?

Nie żebym się czepiał, ale te 30 min to jakim tempem? :roll:

#27 PostWysłany: 10 Maj 2014 14:52 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
pabien napisał(a):
namteH napisał(a):
więc jak możesz porównywać bilety ryana kupione bezpośrednio na stronie i bez kombinowania z biletami LOTu kupionymi dzięki rożnym dostępnym dealom ? przecież to jest bez sensu!

Bilet to bilet, nieważne gdzie kupiony
...

ale jak się robi takie porównanie to wypadało by żeby to miało jakiś sens.
równie dobrze można powiedzieć, że żarówki powinny być za darmo bo przecież słonce świeci, itd..

Ostatnio edytowany przez namteH, 10 Maj 2014 15:02, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
zulu lubi ten post.

#28 PostWysłany: 10 Maj 2014 15:00 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
zales napisał(a):
namteH napisał(a):
[...]
WAW: dojście od wejścia do terminalu do samolotu - 30 min
WMI: 5 min...
a czemu się nie przeprowadzisz? za miastem może mieszkanie taniej by wyszło?

Nie żebym się czepiał, ale te 30 min to jakim tempem? :roll:

tempem kogoś kto przyjeżdża pierwszy raz na lotnisko i musi przejść cala trasę.
no już nie udawaj, że w modlinie tracisz tyle samo czasu co na okeciu...

w ogóle taka dyskusja typu że WAW mam bliżej niż WMI czy że pyrzowice są w czarnej .... jest kompletnie bez sensu. to tak jakby się skarżyć, że nie można spokojnie tira pod terminalem zaparkować - to Twój prywatny problem i chwalenie się nim to raczej oznaka jakiegoś wewnętrznego konfliktu. za pewne są bardziej odpowiednie fora by się tym chwalić publicznie :)

#29 PostWysłany: 10 Maj 2014 15:03 

Loty: 1040
Kilometry: 1 602 175
Krajów: 130 / 60.8%
niebieski
namteH napisał(a):
równie dobrze można powiedzieć, że żarówki powinny być za darmo bo przecież słonce świeci, itd..

dobre :D
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 10 Maj 2014 15:13 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
Ryanair musi podnosić ceny bo te bilety za 39 czy 59 i tak są poniżej progu rentowności dla danego odcinka.
Zgadzam się z tym że o tanie bilety co raz trudniej, nie-mniej jednak dalej są osiągalne.
Jeśli ktoś jest dusigroszem i liczy że zawsze będzie latał za 39zł to niech lepiej przesiądzie się na autostop.
Dla mnie cena do 100zł OW jest ceną korzystną biorąc pod uwagę zaoszczędzony czas i komfort.
3 ludzi lubi ten post.

#31 PostWysłany: 10 Maj 2014 15:18 

Lecąc gdzieś albo nie masz wyboru - albo jest jedno lotnisko, albo kupując bilet decydujesz (ty albo ceny ;) na które lecisz, po za tym z lotniska " destynacja home " korzystasz najczęściej więc dojazd ma największe znaczenie.
Dla mnie porównywanie WAW z WMI to trochę takie porównywanie taxi z komunikacją miejską - tego nie da się sprowadzić do wspólnego mianownika, natomiast korzystasz z obu.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 10 Maj 2014 19:00 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.7%
złoty
Ja choć nie przepadam za modlińskim lotnisskiem to też nie rozumiem, tego biadolenia na temat dojazdu. Nie jest daleko i nie jest źle. Na swoich kilku ostatnich doświadczeniach wychodzi, że jadę mniej więcej tylko co na Lotnisko Chopina.
Z okolic Ronda Wiatraczna zbiorkomem autobus ZTM+pociąg KM+ autobus KM wychodzi mi mniej więcej 55min od drzwi do drzwi. Na Okęcie komunikacją miejską jadę 45min-50min.
Samochodem we wtorek na WMI jechałem ok godz. 9. 40min wracałem ok 12 30min.
Nie jest źle a jak widać z badań mieszkańcy warszawy co raz bardziej przekonują się do Modlina. Na początku funkcjonowania lotniska tylko ok 25% pasażerów to byli mieszkańcy stolicy teraz to ponad 40%.

A co do cen biletów w FR no cóż widać, że jest drożej niż było rok temu. Ale niestety tendencja ogólna.

#33 PostWysłany: 10 Maj 2014 19:06 
Awatar użytkownika

Loty: 133
Kilometry: 206 956
Krajów: 15 / 7.0%
Gaszpar napisał(a):
A co do cen biletów w FR no cóż widać, że jest drożej niż było rok temu. Ale niestety tendencja ogólna.
Są też wyjątki. Iberia znacznie spuściła z tonu. Pomijając tanie loty do Ameryki Środkowej dostępne przez długi czas, zaledwie kilka dni temu znalazłem loty VIE -> MEX poniżej 500 EUR w terminie wakacji europejskich (choć wykluczony największy pik, bodajże od środka lipca do środka sierpnia)

#34 PostWysłany: 10 Maj 2014 19:11 
Awatar użytkownika

Loty: 404
Kilometry: 706 403
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
ja mam wrazenie ze tendencja bedzie taka:
- lot na krotkim odcinku ceny w gore
- lot na dlugim odcinku /za ocean, azja etc/ ceny w dół
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 10 Maj 2014 19:13 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.7%
złoty
Grzyw napisał(a):
Gaszpar napisał(a):
Są też wyjątki. Iberia znacznie spuściła z tonu. Pomijając tanie loty do Ameryki Środkowej dostępne przez długi czas, zaledwie kilka dni temu znalazłem loty VIE -> MEX poniżej 500 EUR w terminie wakacji europejskich (choć wykluczony największy pik, bodajże od środka lipca do środka sierpnia)

chodziło mi o ogólną tendencję w LCC ale nawet linie typu LH, AF, KL wyciągają od paxów co raz więcej. Płatne bagaże, wybór miejsc itd

#36 PostWysłany: 10 Maj 2014 19:43 
Awatar użytkownika

Loty: 771
Kilometry: 1 124 537
Krajów: 83 / 38.8%
HON fly4free
Nie biadoliłem na Modlin, nawet napisałem, że niedaleko, ale:

Jeśli chodzi o dojazd z Wawy to z północnej Warszawy różnica odległości nie jest wielka, czas przejazdu przy sprzyjających okolicznościach podobny, natomiast przy niesprzyjających już nie - połączeń do Modlina jest mniej.
Na Okęcie dojedzie się z biletem miejskim - dla posiadaczy karty miejskiej za darmo. Najszybszy Modlin Bus do tanich nie należy (poza promocją) - to przy podróżowaniu za jak najniższą cenę ma znaczenie bo może ją zwiększyć o kilkadziesiąt procent
Różnica w cenie taksówek jest duża.
Obsługa na Okęciu jest zdecydowanie bardziej sympatyczna, a oferta lotniska szersza.

Stąd moje "niestety"

Jeśli chodzi o upodabnianie się opłat z tradycyjnych linii lotniczych do LCC to prawda. Co gorzej, w Locie ostatnio miałem sytuację w której nie mieli nic do jedzenia - bo sprzedali przy podróży z Warszawy. Sądzę, że takie coś nie zdarzy się w LCC - oni nie pozbawią się tak głupio dodatkowego zarobku.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 10 Maj 2014 19:47 

Zbanowany
niebieski
Mamy w tej chwili generalnie w Europie wzrost gospodarczy, więc linie lotnicze (ale i inne przedsiębiorstwa) korzystają z tego windując ceny, bo wiedzą, że znajdą popyt na ich towary/usługi.

Zgodnie z cyklem koniunkturalnym za kilkanaście miesięcy przyjdzie recesja, to linie lotnicze też pewnie będa obniżać ceny, żeby utrzymać klientów.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 10 Maj 2014 20:08 

Loty: 65
Kilometry: 183 102
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
Mysle ze czynnikow wzrostu cen moze byc kilka:
-negatywny wynik finansowy;
-wymiana floty;
-ceny paliw;
-roznego rodzju dotacje itp.
FR ma specyficzny styl prowdzenia biznesu i trudno jest wywnioskowac jak w przyszlosci beda sie ksztaltowac ceny biletow. Jak wszyscy licze, ze jeszcze milo nas zaskoczy (niejednokrotnie)...
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 10 Maj 2014 20:17 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Wg mnie temat troszkę bezcelowy, ale jak widać zainteresowanie jest, więc jednak nie dla wszystkich.

Mimo wszystko wydaje mi się, że jeśli już to temat nie powinien nazywać się 'Drogo w Ryanair', tylko 'Drożej w Ryanair'. I fakt, jest drożej w Ryanair, ale czy drogo? Moim zdaniem nie.

Chyba co niektórzy popadają w skrajności. Przecież logiczne było że loty nie mogą kosztować zawsze 1zł, 9zł czy 59zł i że kiedyś się to zmieni.

Nadal jest wiele ciekawych lotów, Budapeszt, Paryż, Bergamo i oczywiście cała północ bardzo często do kupienia poniżej 100zł RT.
Na prawie każdym innym europejskim kierunku bardzo często da się polecieć w dwie strony poniżej 300zł.

Czy to jest drogo? Autobus do Londynu, Paryża, Rzymu itp., kosztuje zazwyczaj 300-500zł w jedną stronę... Samoloty często nawet na ostatnio chwilę - kilka dni przed odlotem można kupić za 500-800RT.

Często podobne teksty pojawiają się w tematach o PB. Tam też jest biadolenie, że mało biletów po 1zł, że mało po 10 itp. Ale patrząc obiektywnie nawet maksymalne stawki w PB wynoszą mniej niż połowa stawki biletu normalnego w PKP.

Nie patrzmy na to, że kiedyś było trochę, czasem wydaje się wiele taniej... Bo OK, skoro kiedyś Oslo kosztowało 1zł a teraz 39zł to mamy tysiące procent więcej. Ale czy 39zł za 1000-1500km samolotem to dużo? Nadal bardzo często jest tanio, nawet bardzo tanio;)

#40 PostWysłany: 10 Maj 2014 20:18 
Awatar użytkownika

Loty: 404
Kilometry: 706 403
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
Ryanair

- zysk netto za rok 2013 oni chyba wykazuja na miesiac marzec 2014 - ponad 500 mln euro
- roczny wzrost kursu akcji 16%

Michael O'Leary wiele mozna o nim pisac. Bronia go cyfry na chwile obecna.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 67 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości