Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 18 Kwi 2014 16:31 

Zbanowany
Fragment dzisiejszej dyskusji na Onecie, ;) na temat, gdzie najlepiej kupować bilety lotnicze

[url]15- 20 lat temu fakycznie było tanio przez internet,teraz czasami biura podróży mają dobre okazje.Stanowczo odradzam bezpośrednio u linii lotniczych(zwłaszcza LOT[/url]

Gdzie on miał 20 lat temu dostęp do internetu ?? :lol:

Posłuchajcie tego "doradcy" i idżcie do biur podróży po bilety , a nie węszycie na F4F :D
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 18 Kwi 2014 16:36 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
Czytanie komentarzy na onecie czyli chyba Twój poziom nudy osiągnął level hard :)

Ale fakt, faktem samo odkrycie dobre :) Widzę już to oczyma wyobraźni. Dzień dobry, poproszę bilet do Wrocławia za 2zł:)

#3 PostWysłany: 18 Kwi 2014 16:41 

Zbanowany
No fakt.Trochę się nudzę , bo nigdzie nie lecę przez najbliższe 4 dni :D

Dlatego umieściłem ten "Hit" w lużnych gatkach ;)

Trzeba się interesować co inni myślą w tym temacie :shock:
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 18 Kwi 2014 16:51 

Zbanowany
Cytuj:
Gdzie on miał 20 lat temu dostęp do internetu ??

Choćby w Polsce.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 18 Kwi 2014 16:58 

Zbanowany
Raczej jeszcze nie było . TPSA uruchomiła wejście przez modem telefoniczny dopiero w 1996

Ale i to było w powijakach i zwykły śmiertelnik nawet o tym nie wiedział

[url][1996

kwiecień – Telekomunikacja Polska SA uruchamia ogólnodostępny numer 0-20 21 22, pozwalający na połączenie z Internetem przez modem telefoniczny[10].
grudzień – pierwsze darmowe konta poczty elektronicznej, oferowane przez Polbox/url]
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 18 Kwi 2014 17:00 

Zbanowany
Cytuj:
Raczej jeszcze nie było

Był, był...
Oczywiście nie powszechny, ale był.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Kwi 2014 17:05 

Zbanowany
Nie wiem ile masz lat , ale ja pamiętam ,że jeszcze w 2001 roku łączyłem się przez modem tel.Kosztowało to b.dużo za każdą minutę.O jakości i szybkości nawet nie wspominam ;)
Dopiero potem rozpoczął się dynamiczny rozwój ,stałe łącza itp
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 18 Kwi 2014 17:18 

Loty: 644
Kilometry: 1 419 433
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
Pamiętam 23 lata temu na uczelni - transfer okolo 1000 B na sekundę, żadnego www, poczta odbierana komendami.

#9 PostWysłany: 18 Kwi 2014 17:19 

Loty: 163
Kilometry: 153 421
Krajów: 27 / 12.6%
srebrny
W 2001 to już TPSA oferowała SDI, nie trzeba było płacić za każdą minutę łączenia się wolnym modemem 56kbps.
Jak na tamte czasy nie kosztowało aż tak dużo (za dostęp 24h/dobę), bo jakieś sto kilkadziesiąt zł/m-c.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 18 Kwi 2014 17:29 

Zbanowany
Chyba trzeba będzie zmienić tytuł tematu na

"Początki internetu w Polsce" :D

Tak czy siak w tych latach internet był mało znany, nie było takiej dostępności do informacji ,,płatności internetowych ,mobilnych itp
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 18 Kwi 2014 17:31 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
pazur napisał(a):
Nie wiem ile masz lat , ale ja pamiętam ,że jeszcze w 2001 roku łączyłem się przez modem tel.Kosztowało to b.dużo za każdą minutę.O jakości i szybkości nawet nie wspominam ;)
Dopiero potem rozpoczął się dynamiczny rozwój ,stałe łącza itp

Nie za minutę, a za 3 minuty albo za 6 minut w nocy ;) Nawet specjalne programy pozwalające rozłączyć się tuż przed rozpoczęciem się następnego impulsu były ;)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 22 Kwi 2014 18:54 
Awatar użytkownika

Loty: 97
Kilometry: 221 758
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
Wyobrażenie wśród niektórych znajomych:
Ja (poniedziałek): Są tanie loty na Maltę, może chcecie polecieć? Tylko trzeba się szybko zdecydować.
Oni (poniedziałek): Dobra! Pomyślimy!
(...)
Oni (czwartek 2 tygodnie później): Dobra, kupuj te bilety!
;]
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 22 Kwi 2014 19:03 
Awatar użytkownika

niebieski
tupungato napisał(a):
Ja (poniedziałek): Są tanie loty na Maltę, może chcecie polecieć? Tylko trzeba się szybko zdecydować.
(...)
;]

Istny refleks szachisty. Ciekawy jestem jaką mieli minę, kiedy wytłumaczyłeś im, że już lekko się spóźnili.

#14 PostWysłany: 22 Kwi 2014 19:10 
Awatar użytkownika

niebieski
Kiedyś wspomniałem coś o tanich biletach znajomej znajomego.
Że jak się poszuka, to można nawet za 100 zł polecieć i wrócić.
Za kilka miesięcy zgłasza się do mnie z tematem: Londyn, wylot 13.04 ale popołudniu, powrót 19.04 rano, 2 bagaże nadawane.
Wyszło jej aż ponad 600 zł, czy mógłbym poszukać za tę stówkę jak obiecywałem :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#15 PostWysłany: 22 Kwi 2014 19:29 

niebieski
komentarz, od człowieka który chyba nigdy nigdzie nie byl. Ale wszędzie sa tacy ludzie :)
reakcja mojego znajomego jak mu powiedziałem że poleciałem samolotem na cały dzień do Sandefjord za 8zł:
"taa, pewnie wyjdziesz z samolotu, zrobisz dwa wdechy i zaraz z powrotem" ;D
jak mu pokazałem rachunek i zdjęcia to stwierdził weź mnie następnym razem :P

#16 PostWysłany: 27 Kwi 2014 15:17 
Awatar użytkownika

niebieski
pawelos napisał(a):
tupungato napisał(a):
(...)
;]

Istny refleks szachisty. Ciekawy jestem jaką mieli minę, kiedy wytłumaczyłeś im, że już lekko się spóźnili.

A on na to: jakie kupuj? wczoraj wróciłem z Malty
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#17 PostWysłany: 27 Kwi 2014 15:52 

srebrny
Tom K napisał(a):
Czytanie komentarzy na onecie czyli chyba Twój poziom nudy osiągnął level hard :)

Ale fakt, faktem samo odkrycie dobre :) Widzę już to oczyma wyobraźni. Dzień dobry, poproszę bilet do Wrocławia za 2zł:)

Czasem się można zdziwić (znaczy podobno, bo to relacja z drugiej ręki). Otóż kuzyn mi opowiadał, że szedł z ojcem i zobaczyli (chyba w Częstochowie na Piłsudskiego) biuro podróży z takimi ofertami. Weszli z ciekawości, z góry zakładając, że to będzie kupa śmiechu i takie biuro dla lemingów, co sami nie mają pojęcia, z "tradycyjnym" sposobem działania. A tam siedział (o ile dobrze zrozumiałem opowieść) gość, którego robota polega na tym, że jak znajdziesz tani bilet, to on znajduje tańszy i dzielicie się oszczędnością. Można też sugerować jakieś loty. Więc dla jaj zamówili lot do Peru, podali namiary i rzekomo gość ich zaszokował, bo po dwóch dniach zgłosił się z ofertą 5x tańszą, niż się spodziewali. Szczegółów nie znam, ale polecieli.
Ja też kiedyś miałem taką opcję, że współpracująca ze mną firma kupowała mi przez biuro podróży lot z Amsterdamu do Berlina (KLM). Zdziwiłem się, że bilet jest w dwie strony, a powrót za dwa miesiące. Ale to nie była pomyłka - dzięki temu cena wynosiła €160, a nie €600. Szacun dla tej firmy pośredniczącej, że na to wpadła. Swoją drogą nigdy nie zrozumiem, czemu linie lotnicze w ten sposób kalkulują, a jeśli to takie oczywiste, to czemu nie wszystkie.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 17 Maj 2014 19:54 
Awatar użytkownika

niebieski
obibok napisał(a):
Tom K napisał(a):

Czasem się można zdziwić (znaczy podobno, bo to relacja z drugiej ręki). Otóż kuzyn mi opowiadał, że szedł z ojcem i zobaczyli (chyba w Częstochowie na Piłsudskiego) biuro podróży z takimi ofertami.

Możesz obadać ten adres dokładnie albo nazwę biura.

#19 PostWysłany: 17 Maj 2014 21:43 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 29 292
Krajów: 8 / 3.7%
obibok napisał(a):
Zdziwiłem się, że bilet jest w dwie strony, a powrót za dwa miesiące. Ale to nie była pomyłka - dzięki temu cena wynosiła €160, a nie €600. Szacun dla tej firmy pośredniczącej, że na to wpadła. Swoją drogą nigdy nie zrozumiem, czemu linie lotnicze w ten sposób kalkulują, a jeśli to takie oczywiste, to czemu nie wszystkie.

Rok temu w robocie chcieli wysłać kolesia do Berlina na jeden dzień (rano wylot, powrót wieczorem) i bilet wychodził w koszmarnych cenach. :)
Powiedziałem, żeby sobie dokupili trzeci odcinek, nawet do tego Berlina (może się przyda), no i cena drastycznie spadła za 3 odcinki w stosunku do dwóch.
Pani z książkowości biła mi brawo. :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości