Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 191 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: jacakatowice ?
#41 PostWysłany: 03 Mar 2014 22:25 
Awatar użytkownika

Washington napisał(a):

Ale może dzięki temu staje się bardziej pomocne?
Zresztą ten temat również był już poruszany, że zacytuję Kamila "To skrajnie nudne forum. Chciałbym, aby było tak nudne, jak wikipedia."

Hmm, nie wiem czy dobrze zrozumiałam...
...jak ktoś chce tworzyć nudną polską podróżniczą wikipedię to F4F jest dla niego idealnym miejscem, ale jeśli ktoś ma swoje własne zdanie - nawet jeśli wzbudza kontrowersję wśród "travelers for 1 PLN" - to najlepiej niech wynosi się na FlyerTalk lub inne podobne forum, gdyż na F4F wcześniej lub później zaliczy bana za bycie niezależnie myślącym Homo Sapiens.
Sorki, czasem wydaje mi się że jestem "100% blondynką", więc będę bardzo wdzięczna za wyjaśnienie czy to dobrze interpretuję.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#42 PostWysłany: 03 Mar 2014 22:45 
Awatar użytkownika

srebrny
|...o...| napisał(a):
bana na 5dni dal mi Gaszpar :-)

zgodnie z regulaminem powinieneś być zbanowany 7 dni
w związku z przeoczeniem Gaszpara, wnioskuję o zbanowanie |...o...| na jeszcze 2 dni ;)
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#43 PostWysłany: 03 Mar 2014 22:52 

niebieski
Washington napisał(a):
|...o...| napisał(a):
Czyli forum staje sie powoli nudnawe aby cos na nim pisac.

Ale może dzięki temu staje się bardziej pomocne?
Zresztą ten temat również był już poruszany, że zacytuję Kamila "To skrajnie nudne forum. Chciałbym, aby było tak nudne, jak wikipedia."

Myślę, że forum może być zarówno merytoryczne, pomocne, jak i ciekawe. Kwestia odpowiedniego eksponowania tematów. Merytoryczne na pierwszym miejscu, niemerytoryczne, ale związane z podróżami, nawet bardzo luźno związane, na dalszych miejscach. Dlatego zasmuciła mnie informacja Nivy i mówię to zupełnie serio, że nie będzie tematu związanego z szydełkowaniem, bo to jest trochę samoograniczanie się ;-) Jeśli ludzie chcą gadać o szydełkowaniu w trakcie podróży: w pociągu, w autobusie (w samolocie chyba się nie da szydełkować), to dlaczego nie zapewnić im do tego platformy wymiany poglądów. Tyle, że taki temat powinien być eksponowany na drugorzędnych miejscach w okolicach Luźnych gatek po wszystkich merytorycznych tematach. Nie widzę powodu, żeby z niego rezygnować, jeżeli takie zapotrzebowanie rzeczywiście się pojawi. Forum nie straci na merytoryczności, a zyska na "ciekawości" ;-)
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 03 Mar 2014 22:56 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
Masz rację - powinnam uzupełnić moją wypowiedź. Nie będzie na tym forum tematu o szydełkowaniu w zaciszu domowym, co innego o szydełkowaniu w autobusie lub samolocie! Dlatego stawiam piwo temu, kto pierwszy własnoręcznie zrobi na szydełku serwetkę podczas lotu, i wrzuci zdjęcie na forum :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 03 Mar 2014 23:16 
Awatar użytkownika

Niva napisał(a):
Masz rację - powinnam uzupełnić moją wypowiedź. Nie będzie na tym forum tematu o szydełkowaniu w zaciszu domowym, co innego o szydełkowaniu w autobusie lub samolocie! Dlatego stawiam piwo temu, kto pierwszy własnoręcznie zrobi na szydełku serwetkę podczas lotu, i wrzuci zdjęcie na forum :mrgreen:

Ze względu na obowiązujące przepisy będzie mega wyczynem zrobić na szydełku serwetkę podczas lotu, ale jestem przekonana, że nie jedna userka F4F koczująca przez noc na lotnisku może pochwalić się swoim rękodziełem ;)

Sama z ciekawością obserwowałam to zjawisko na jednym z lotnisk w UEA, ale po 15 minutach podjęłam decyzję, że wolę odpocząć i pojechałam do hotelu 3* za 70 USD
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 03 Mar 2014 23:23 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
srebrny
bobo77 napisał(a):
Ze względu na obowiązujące przepisy będzie mega wyczynem zrobić na szydełku serwetkę podczas lotu

Wiem, przecież nie będę rozdawać piwa za darmo, bez odpowiedniego challenge'a ;)
Drugie piwo za zdjęcie miny stewardessy na widok szydełka na pokładzie samolotu.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 03 Mar 2014 23:28 

Zbanowany
Niva napisał(a):
. Gratuluję wniesienia jakże merytorycznej wypowiedzi do dyskusji.

Cytuj:
Nie mogę Ci kazać pisać w tym dziale merytorycznie, ale mogę tego oczekiwać po człowieku z Twoim stażem na forum.

Ja za tego typu niby-off dostałem bana.
http://fly4free.pl/forum/viewtopic.php? ... 62#p316662
;)

Ostatnio edytowany przez klayton 03 Mar 2014 23:35, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#48 PostWysłany: 03 Mar 2014 23:30 

niebieski
jacek69 napisał(a):
@Wirecki1
nie rozpaczaj z powodu braku dostepu do TS, bo nie ma ku temu powodów.
Uwierz mi, nie ma tam nic interesującego.
Nie rozpaczam, nie ma takiej opcji. :lol: Miałem dostęp, widziałem. Luzak Chester...
Nie mam 18 lat i forum F4F nie jest pierwszym i zapewne ostatnim w moim życiu. Irytuje mnie jednak jak ktoś zmienia zasady w trakcie gry. Na forum F4F pierwszy raz spotkałem się z sytuacją, kiedy 3 miesiące po rejestracji ktoś mi mówi "Słuchaj Stary, fajnie, że jesteś, możesz pisać, ale poczekaj jeszcze 50 dni, zanim pozwolimy Ci czytać/pisać o parasolkach i ufoludkach". Przedszkole.

Co do "wyrazów wdzięczności" - fajnie, że pojawiły się "lajki" i wg mnie wszelkie "wyrazy wdzięczności" i inne "świetne wrzuty powinny trafiać do KOSZalina lub wręcz być zakazane. Chociażby ta z 22 stycznia....
Gaszpar napisał(a):
Fantastyczna relacja!

...a wiec już po wprowadzeniu najpierw czerwonej a potem zielonej łapy.....

Szydełka na pokład!

Ostatnio edytowany przez Wirecki1, 04 Mar 2014 00:02, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 03 Mar 2014 23:31 

challenge accepted
 Profil Relacje PM off
Niva lubi ten post.

#50 PostWysłany: 04 Mar 2014 00:11 

niebieski
Niva napisał(a):

często przywołuję przykład rosyjskiego Forum Winskiego i zastanawiam się, dlaczego jest takie popularne (w tym momencie czyta go 1.117 ludzi; w tym momencie, znaczy w środku nocy; godzina 1 czasu moskiewskiego, a czym dalej na wschód Rosji tym jeszcze później); i dochodzę do wniosku, że tam nie rezygnują z żadnego tematu i tym przyciągają nowych użytkowników

na pierwszym miejscu mają wątki ściśle merytoryczne tak jak u nas, posegregowane kontynentami i krajami (w ten sposób grupują jakby nasze Forum podróżnika, Noclegi, Relacje z podróży, w zależności od destynacji); główny cel strony jest trochę inny (jak samodzielnie zorganizować podróż w dowolne miejsce) niż fly4free, dlatego poszukiwanie tanich lotów i współtowarzyszy podróży jest second best, ale też bardzo istotne.

a na dalszych miejscach to już mają dosłownie wszystko; co tylko można sobie wyobrazić; może po prostu przytoczę te mniej eksponowane, ale bardzo popularne, działy:

w dziale "Rodzaje turystyki - rejsy, podróże fotograficzne, podróże z dziećmi, nurkowanie, wędkowanie, podróże tematyczne" mają następujące wątki grupujące szerokie listy, po kilkaset tematów (a nie ostatecznych postów, które są w tysiącach):

- Rejsy morskie i rzeczne,
- Wesele. Ceremonie weselne za granicą. Procedury ślubne,
- Podróże fotograficzne,
- Nurkowanie i snorkeling,
- Polowania i wędkarstwo (trochę dziwne, ale jest to w jednym dziale ;-))
- Podróże tematyczne,
- Podróże z dziećmi,
- Podróże medyczne (w celu podleczenia zdrowia),
- Turystyka sanatoryjno-uzdrowiskowa,
- Kurorty narciarskie. Narciarstwo i snowboard,
- Adrenalina, sporty ekstremalne: podróże z adrenaliną,
- Podróże motocyklowe,
- Odpoczynek nad wodą pod parasolem,
- Niezwykłe podróże bez oglądania się na budżet (podróże w standardzie VIP),
- Seksturystyka. 18+

Kolejny, dalszy dział to: "Emigracja, downshifting, imigracja, praca i nauka za granicą". I tutaj takie wątki jak:

- Wybór kraju (dla emigracji, imigracji, downshiftingu),
- Emigracja, imigracja, downshifting (długotrwały pobyt za granicą),
- Praca, nauka za granicą,
- Dzienniki mieszkających za granicą (relacje),
- Nieruchomości i biznes za granicą.

Dalej jest dział "Hobby, gospodarstwo domowe, sport", a w nim takie wątki:

- Samochody i wszystko co z nimi związane,
- Sport: zawody sportowe, wydarzenia sportowe,
- Audio, video. Komputery. Sieć mobilna. GPS. Internet,
- Języki obce,
- Chleb i wino, inaczej jedzenie i picie,
- Sprawy domowe: mieszkanie, dom, dacza (nieciekawe? powiedźcie to użytkownikom tematu, który jest m.in. w tym wątku, a nazywa się "Pogadajmy o kotach"; ma "tylko" 2.563 postów i 32.645 odsłon),
- Poszukiwacze skarbów (jakaś gra forumowa),
- Kolekcjonerzy maści wszelakiej,

I na końcu dział: Fora nieturystyczne. Fora o życiu i tam też "trochę" (na oko jakieś 350.000 postów) pogrupowanych wątków.

Forum jest bardzo duże; żeby to ogarnąć mają 81 moderatorów i 7 supermoderatorów ;-)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#51 PostWysłany: 04 Mar 2014 03:58 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
klayton napisał(a):
Po co ta cała dyskusja? Decydenci robią to, co chcą i nie muszą się nikomu z nas z tego tłumaczyć. Oni przecież wiedzą najlepiej, jak powinno tu być i co jest najlepsze dla userów.

Zacznę od tego, że staramy się obserwować bacznie Forum i wsłuchujemy się w głosy użytkowników. Pamiętamy o tym, kto tworzy jego społeczność i staramy się zmieniać. Na pewno z ostatnich kilku podobnych tematów wynika jedno. Za mało jest komunikacji między administracją a użytkownikami. Wiele napiętych sytuacji wynika z tego, że „coś” robimy ale nie informujemy o tym dostatecznie dobrze społeczności. Bierzemy to na klatę- nasza wina przepraszamy. Będziemy to zmieniać. Jednocześnie zdajemy sobie sprawę, że wielu postów o „złych moderatorach” by nie było gdybyśmy dostatecznie, wcześniej poinformowali o tym co robimy.

jobi napisał(a):
Każdy twór społeczny z wykastrowanymi emocjami jest bezbarwny, to coś nie ma smaku jak glukoza zamiast ciasteczka.
Ja tu czasem zaglądam po emocje, lubię ludzi z jajami i brak mi w/w bohaterów.
Serwis się świetnie rozwija, ale forum nie.

i drugi cytat
mkobyszewski napisał(a):
Strona glowna juz tez powoli umiera, oferty wizza czy ryana mnie nie ciesza bo nie lubie tych linii wole doplacic wiecej i leciec w przyzwoitach warunkach, nie muszac pakowac sie w bagaz dla pierwszoklasisty i siedzic kolo typka ktory ma na sobie 2 kurtki i 3 swetry i poci sie przez to jak dziki wieprz...
co do specjalnych deali podziekowania dla tych co tworza to forum, czyli userow, ktorzy zarywaja nocki by w oceanie lotow odszukac ciekawe znalezisko.

Wbrew temu co głoszą niektórzy i strona i Forum się rozwija. Obserwujemy ciągły wzrost liczby użytkowników i gości odwiedzających forum (zdajemy sobie sprawę że to nie jedyny wyznacznik ale jest on dość ważny i obiektywny). Jakiś czas temu dostrzegliśmy też, że spada poziom dyskusji na forum. Bardzo dużo było nic nie wnoszących pyskówek, w których użytkownicy toczyli dyskusje bez związku z tematem często obrażając siebie nawzajem. Rosła liczba zgłaszanych postów, dostawaliśmy informacje od użytkowników o bardzo długim stażu, że przestają się udzielać bo nie mają sensu dyskusje na takim poziome na jakim one się toczą. Jednym zdaniem dochodziły do nas liczne sygnały o tym, że za rozwojem nie idzie jakoś i postępuje „onetyzacja” forum. Postanowiliśmy podjąć działania, które mają zapobiegać temu zjawisku. Najbardziej zależy nam na tym, aby było to przyjazne miejsce do rzeczowej dyskusji o tanim lataniu i podróżowaniu a nie miejsce do ciągłych przepychanek słownych, pisaniu o wszystkim i o niczym, dysputy o moralności czy dziadostwie rodaków. Naprawdę na świecie nie tylko Polacy latają za grosze, bądź za free. Śpią w hotelach zarezerwowanych po oczywistych błędach czy wcinają Big Maci za darmo korzystając możliwości jaką daje Mc Donald.

SPRAWY PERSONALNE

Jacekkatowice:
Dostał upomnienie (ostrzeżenie) za post w temacie o IHG Berlin.
postu nie zacytuję bo poprosił o jego usunięcie jak i wszystkich swoich innych ale tylko z dyskusji w tym temacie zacytuję

bobo77 napisał(a):

Jaca może trochę za ostro pojechał, ale miał w pełni rację że takie działanie NA WYDRĘ tylko szkodzi społeczności podróżniczej realnie korzystającej z usług IHG, i że najczęściej w takich akcjach uczestniczą osoby nie mające kasy na prawdziwe podróżowanie oraz na korzystanie z hoteli 4* lub 5*.

Później zaspamował forum bezsensownymi postami w stylu hotel za darmo w Berlinie 5* ale tylko dla tych co przyjadą PolskiBusem za złotówkę , następnie poprosił o usunięcie konta i swoich postów

Można dyskutować o słuszności ostrzeżenia ale fakt jest taki, co jakiś czas pojawiają się tutaj różne okazyjne a nawet bardzo okazyjne oferty. Ta z IHG to ewidentny błąd systemu. Skorzystało z niego naprawdę wiele osób nie tylko w Polsce. Informacja o tym zamieszczona była na zagranicznych blogach. Kupili to między innymi Niemcy. Co w tym dziwnego, że ktoś kto był w tym czasie w Berlinie chciał z tego skorzystać i zastanawiał czy to możliwe mimo anulacji przez hotel i jak to zrobić. Przypomnę tylko, że hotele anulowały rezerwację a IHG twierdził, że hotel powinien jest respektować. Jacek napisał o tym, żeby użytkownik, który pytał rozbił namiot w holu hotelu gdy go nie wpuszczą strajkował tam jedząc darmowe Big Mac’i (inna promocja opisywana na Forum). Czemu na służyć taki post? Jedyne co mógł on spowodować to zaostrzenie dyskusji i pyskówkę. Tak też się stało. Bo było od razu odbicie piłeczki. Pot był zgłoszony a więc inni użytkownicy dostrzegli, że coś jest nie tak.

!jotodupca!
dostał 3cie ostrzeżenie co zgodnie z regulaminem oznacza ban na 30 dni (miał już 2 ostrzeżenia aktywne a i wcześniej miał na koncie inne, które wygasły) następnie założył 2gie konto (złamanie regulaminu) i drugie jego konto zostało zablokowane. Po tym poprosił o skasowanie konta.

Frei.
Poprosił nas dzisiaj o usunięcie wszystkich śladów jego działalności w serwisie, społeczności i forum. Staraliśmy się dopytać o powody i namówić do zmiany decyzji jednak nie uzyskaliśmy informoacji o powdzie, który skłonił go do podjęcia takich kroków oraz nie udało się nam przekonać Frei’a do zmiany decyzji. Nad czym ubolewamy.

jobi napisał(a):
Nawet Marisa mi brakuje (choć to insza klasa), bo bywało zabawnie, bywało śmiesznie a czasami pożytecznie.

Maris83
Jak wiadomo była to dość barwna postać na naszym forum. Wnosił wiedzę ale przy okazji był jaki był, jedni go lubili inni nie znosili. Nie raz zdarzyło się, że poprzez PW bardzo brzydko i przy użyciu niecenzuralnych słów obrażał moderatorów. Wiele razy obrażał innych użytkowników rzucał oskarżenia bez pokrycia w stronę administracji forum ale miarka się przebrała, kiedy oskarżył publicznie (bez wskazania konkretnie osoby) 21 moderatorów o to, że przynajmniej jeden z nich leciał krajówki z głupim infantem i tym samym administratorzy i moderatorzy sami przyczyniają się do powstawania problemów przy takich lotach. Publicznie twierdził, że ma dostęp do systemu rezerwacji LOTu bądź Amadeusa (już nie pamiętam dokładnie) i ma na to dowody. Spytaliśmy moderatorów o to i wszyscy zaprzeczyli aby taki fakt miał miejsce. Następnie poprosiliśmy Marisa o pokazanie nam dowodów, które przecież posiada zasłonił się tajemnicą i ochroną danych osobowych. Uznaliśmy, że nie będziemy tolerować takie zachowania dłużej i dezaktywowaliśmy Marisowi, konto za wielokrotne, powtarzalne i poważne naruszenie regulaminu. Daliśmy mu wybór czy chce aby jego posty skasować czy zostawić. Wybrał skasowanie. Tak oto było z użytkownikiem Maris 83. Nagminnie łamał regulamin forum a sytuacja z kolejnymi oskarżeniami była wisienką na torcie.

Dodam tylko, że po całej sytuacji Maris dzwonił do jednego z administratorów forum na jego prywatny telefon komórkowy, oczywiście owy administrator mu tego numeru nigdy sam nie podał a i znaleźć w Internecie go nie można. Żądał przywrócenia konta i postów podpierając się Konstytucją RP i prawem do wolności wypowiedzi. Poskutkowało dopiero nagranie rozmowy i poinformowanie, że jeżeli nie zaprzestanie swoich telefonów to sprawa trafi do Prokuratury.

jobi napisał(a):
Ostatnio coś się zmienia, lecą głowy, zamykane są wątki (np. "Humor i inne pierodły", notabene przemianowany wreszcie na "pierdoły" ale przy okazji zamknięty. Oby ta poprawność nie zawiodła Was w kozi róg, jak słusznie Cypel zauważył, nadmierna gorliwość w ustalaniu reguł może zaszkodzić,

Dlaczego zdecydowaliśmy się zamknąć temat „humor”?
Był wylęgarnią kilkupostowych kont. Same stare, czerstwe suchary wyglądało na to, że w tym temacie ludzie nabijają sobie posty żeby móc wysłać PW albo są tam tworzone posty profili, które staną się za chwilę postami reklamowymi.

jacek69 napisał(a):
Ostatnio z głównej wcale nie korzystam, nawet jak się znalazło info o apce Ryana i mozliwości zakupu biletu za eurocenty, to wcześniej je przeczytałem na forum, zamieszczone tam przez usera, a tylko skopiowane przez Admina.
Kopiowanie odbywało się częstokroć w przeszłości, bez wzmianki kto jest "darczyńcą", co tez nie wpływało motywująco na znajdujących deale.

Nie jestem pełnoprawnym członkiem redakcji serwisu F4F - strona internetowa nie forum. Jestem współpracownikiem dlatego nie mogę się w pełni w tym imieniu wypowiadać ale te sytuacje już praktycznie nie mają miejsca. Miały one miejsce w przeszłości i również moderatorzy zwracali na to uwagę. Mam nadzieję, że widać różnicę i nie zdarza się już to, że źródło newsa z naszego forum nie jest podane. Pamiętajcie tylko jeszcze o jednym. Różne newsy wrzucane są na różne fora, strony internetowe, blogi zagranicą to, że znajdzie je użytkownik i zamieści nie znaczy również, że nie znalazł ich tam redaktor czy inny użytkownik w tym samym czasie. Kod AirBnB (73E) też chwilę przed tym jak wrzucił to u nas na Forum WNTL widziałem na jakiś niemieckich stronach. Zbierałem się do pisania postu byli jednak szybsi ode mnie :)

panda napisał(a):
Ostrzeżenie dostałem wg Kamila niesłusznie ale i tak nikt nie raczył mi go usunąć. A pojąć fakt tłumienia 'negatywnej' krytki było by łatwiej pojąć gdyby nie działania moderacji przeczące Twojej teorii.

Myślę, że tę sprawę powinieneś obgadać z moderatorem, którzy przyznał to ostrzeżenie. Rozmawialiśmy o tym w gronie moderatorów, okazało się, że nie wszystko było jasne i Kamil zmienił trochę zadnie . JiK był autorem ostrzeżenia i myślę, że jest Ci w stanie wszystko wyjaśnić najlepiej .

klayton napisał(a):
Ale ja na przykład dostałem dwa ostrzenia w tym samym momencie. Wszystkie moje posty, za które dostałem trzy ostrzeżenia, są nadal widoczne na forum - nie były zatem ani obraźliwe, ani niestosowne. A admin nie raczył nawet podać konkretnych powodów przyznania ostrzeżeń.
To nie są żale z mojej strony - ja rozumiem czyjąś potrzebę dowartościowania się demonstracją siły i władzy. Ale rozumiem też fakt, że ktoś inny może poczuć się wielce urażony taką postawą decydentów.

Dwa jednocześnie - za dwie wypowiedzi pod rząd.
A prośba o wyjaśnienie niezgodności otrzymanego bana z regulaminem została przez administratora po prostu zignorowana.

Jeżeli ostrzeżenia dostałeś za 2 różne posty zamieszczone blisko siebie czasowo i w podobnym tonie to raczej nie ma nad czym dyskutować. To tak jak przekroczysz prędkość na drodze i wyprzedzasz na podwójnej ciągłej kary się sumują.

to_pestka napisał(a):
Moim zdaniem fakty są takie (z punktu widzenia użytkującego, rzadko się logującego):
moderatorzy próbując zapanować nad piorunująco rosnącym zainteresowaniem spisali sobie cele i zasady, które wcześniej były umowne. Reguły ustalili bardzo sztywne, wolą zapobiec niż leczyć. Słabo i mało demokratycznie to wychodzi - czy mówimy o poczuciu humoru czy o ciągotach do porządzenia sobie choć tylko na chwilę.

W tym poście jest sporo racji. Staramy się zapanować nad tym co się dzieje na forum a nie dzieje się najlepiej (patrz wstęp). Ustaliliśmy, że nie chcemy pyskówek i chamstwa a zależy nam na wyższym poziomie i merytoryce postów. Demokratycznie chyba nie da się tego zrobić mamy pytać wszystkich użytkowników czy dany post jest do usunięcia, temat do zamknięcia ? To demokracja w najczystszej postaci ale nie do wykonania. Przyjęliśmy jakąś linię czytamy Wasze posty, mamy w głowie rozmowy, PW i raporty innych i rozważamy co dalej.

Wirecki1 napisał(a):
(...)A prośba o wyjaśnienie niezgodności otrzymanego bana z regulaminem została przez administratora po prostu zignorowana. Mogę potwierdzić, to chyba reguła. Miałem to samo z ostrzeżeniem i na poziomie Moderatora - Gaszpar. Totalna olewka. Próba zaangażowania Admina kompletnie nic nie dała, z tym, że przynajmniej odpowiedział, że nic nie może... :roll: Całość działa się kilkanaście godzin po ostrzeżeniu i nie dało się ustalić za co to ostrzeżenie, bo posty usunięte...
Cytuj:

Tłumaczyliśmy wiele razy. Mamy dwa przyciski obok siebie do usuwania postów jeden to ikonka śmietnika usuwa posty do śmietnika druga to X wywala posty w kosmos, po kliknięciu w ikonkę proces zatwierdzania dla obydwu wygląda tak samo. Odpisywałem Tobie na PW o tym ostrzeżeniu. Może nie dostałeś zadowalającej odpowiedzi ale nie było totalnej „olewki” jak piszesz.
Między innymi po tym przypadku umówiliśmy się w gronie moderatorów, że świadomie nie usuwamy postów X, bo później nie ma jak do nich wrócić.

Cytuj:
Wirecki1
Do tego monotowanie przy zasadach dostępu do Twierdzy Szyfrów dla wcześniej zarejestrowanych użytkowników, WTF???

Nie mam 18 lat i forum F4F nie jest pierwszym i zapewne ostatnim w moim życiu. Irytuje mnie jednak jak ktoś zmienia zasady w trakcie gry. Na forum F4F pierwszy raz spotkałem się z sytuacją, kiedy 3 miesiące po rejestracji ktoś mi mówi "Słuchaj Stary, fajnie, że jesteś, możesz pisać, ale poczekaj jeszcze 50 dni, zanim pozwolimy Ci czytać/pisać o parasolkach i ufoludkach". Przedszkole.

Wielu użytkowników tego forum chciało najpierw stworzenia TS a potem podniesienia limitu dostępu. (patrz dyskusje na ten temat na forum) . Przy tak dużym organizmie nigdy wszyscy nie będą zadowoleni.

Wirecki1 napisał(a):
Co do "wyrazów wdzięczności" - fajnie, że pojawiły się "lajki" i wg mnie wszelkie "wyrazy wdzięczności" i inne "świetne wrzuty powinny trafiać do KOSZalina lub wręcz być zakazane. Chociażby ta z 22 stycznia....
Gaszpar napisał Fantastyczna relacja!
...a wiec już po wprowadzeniu najpierw czerwonej a potem zielonej łapy.....

Uderzasz do mnie a więc odpowiadam. Temat Rygi. Została udzielona mi pomoc w znalezieniu odpowiedzi następnie podziękowałem, tak mnie wychowano. Dodam tylko, że na Tapatalku (korzystałem, z telefonu) NIE MA ŁAPEK!
„Fantastyczna relacja” w moim odczuciu lajk to nie to samo. Nie pisze tego użytkownik z 3postami więc nie popadajmy w skrajności.

Jeżeli nie odpowiadam na jakieś PW napiszcie jeszcze raz. Pewnie zdarza się, że przeczytam PW np. na telefonie nie chcę odpisywać z telefonu więc odkładam to na później i zwyczajnie zapominam. Warto się przypomnieć to nic strasznego. Na zdecydowaną większość PW odpowiadam.

Grzegorz40 napisał(a):
często przywołuję przykład rosyjskiego Forum Winskiego

Cały czas myślimy jak przebudować forum. Jest kilka pomysłów jednak wymagają doprecyzowania pod względem technicznym. Jest rozważane przebudowa forum budżetowego turysty albo otamgowanie tematów. Mamy cały czas to w głowach przeraża nas jednak ogrom bazy danych i czas jaki potrzeba na solidną przebudowę.

Naprawdę dostrzegamy Wasze głosy i się w nie wsłuchujemy.

Jeszcze ogólny apel do Wszystkich. Prosimy abyście nie decydowali się na pochopne ruchy z prośbą o kasowanie kont. Naprawdę przykro nam kasować kolejne konta gdy ktoś o to poprosi. Pamiętajcie jednak, że najwięcej szkód wyrządza to społeczności a nie administracji bo wiele tematów staje się wtedy mocno kulawych.

Mam nadzieję, że na większość udało się merytorycznie odpowiedzieć. Aktualnie jestem na wyjeździe więc raczej nie uda mi się być na bieżąco. Tak więc w razie zadawania ewentualnych pytań proszę o cierpliwość w oczekiwaniu na odpowiedzi.
maciejwroclaw lubi ten post.

#52 PostWysłany: 04 Mar 2014 05:40 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Gaszpar - trochę ratujesz honor forum o ile wszystko powyżej to prawda.
do JIKa napisałem raz - nie odpowiedział to stwierdziłem że olał temat. ale nieważne :) kłócić o powód do ostrzeżenia będę się dopiero przy 3. :P
ale wielkim błędem jest to:
Cytuj:
nie jestem pełnoprawnym członkiem redakcji serwisu F4F
domyślam się że to nie jest twoja decyzja ale luuuuudzie - jesteśmy w XXI w. n.e. a tu nadal obowiązuje 'polactwo'? Pytam się. Tj. coś w stylu 'nie dam Ci dostępu do pełni moich możliwości bo nie chcę żebyś był tak samo fajny jak ja i przejął moją stronę.' Pomiędzy twórcami strony (forum jest częścią strony!) (Gaszpar, Ciebie można niewątpliwie do takowych zaliczyć) konieczny jest płynny przesył danych i komunikatywność na poziomie min. bdb.
Inaczej... forum nigdy nie będzie tak dobre jak by być mogło.
Wierzę że wkrótce to się zmieni.
Na temat Marisa krótko: namierzcie skąd dzwonił, pojedźcie tam wszyscy razem. 21:1. kto wygra? :D ucichnie raz na zawsze ;) a nam weźcie trochę tego Tyskiego jeśli się jeszcze ostało. nie rozumiem tylko dlaczego w ogóle pozwalaliściie sobie żeby drugi raz napisał coś wulgarnego do was...

i jeszcze: nie uważacie że lepiej by było skasować/zmoderować totalnie wątek o IHG a nie tak dużej liczbie dawać ostrzeżenia? to oczywiste że są tematy które uruchamiają w niektórych zwierzęta i powodują utratę jakichkolwiek hamulców. (oczywistym jest też że ta reakcja jest reakcją nieprawidłową) załóżmy że LOT zrobi promocję -95% na każdy lot dla pat homo.
> 25% forum dostałoby natychmiast bany wg waszych zasad.
dyskusje mają to do siebie że czasami muszą być żywiołowe.
Dziękuję.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 04 Mar 2014 08:11 
Site Admin

Loty: 542
Kilometry: 1 003 793
Krajów: 82 / 38.3%
Cytuj:
wikipedia jest skarbnica wiedzy, nie do konca obiektywna i rzetelna (zdarzaja sie male bledy) i jak dla kogo ale dla mnie wiekszosc postow na glownej f4f jest nudniejsza niz wikipedia.org ale czasem wejde a noz znajdzie sie cos fajnego, np. deal do Aten

Widzę że bardzo dosłownie potraktowaliście tą wikipedię. Chodzi nam o miejsce tworzone przez użytkowników, które może być merytorycznym źródłem wiedzy, w którym nie będzie miejsca na złośliwości ani chamstwo. Jeśli brak chamstwa powoduje że tematyka podróży staje się mniej atrakcyjne i nudna to jest mi po prostu przykro

Cytuj:
Wybacz ale mam inne zupelnie odmienne zdanie.

Wlasnie widac jak pomocne po zdziesiatkowanych watkach wykasowanych przez userow.
Moze co niektorzy zaczna kopiowac zawartosc forum na swoj dysk bo pozniej moze nie znalesc interesujacych watkow jak bedzie im potrzebne.

Wiadomo WASZE forum ale nie budujecie go sami jako admini i wlasciciele portalu

Tak jak napisałem powyżej - nie chcemy budować forum sami ale chcemy pilnować na nim porządku i pewnego poziomu. I jeśli ktoś stwierdzi że chce opuścić forum i skasować wszystkie swoje posty - to znowu możemy prosić tylko by tego nie robił. To nam nie zaszkodzi (serio, to co robię - moderowanie, robię społecznie), tylko wszystkim użytkownikom tego forum.

Cytuj:
Hmm, nie wiem czy dobrze zrozumiałam...
...jak ktoś chce tworzyć nudną polską podróżniczą wikipedię to F4F jest dla niego idealnym miejscem, ale jeśli ktoś ma swoje własne zdanie - nawet jeśli wzbudza kontrowersję wśród "travelers for 1 PLN" - to najlepiej niech wynosi się na FlyerTalk lub inne podobne forum, gdyż na F4F wcześniej lub później zaliczy bana za bycie niezależnie myślącym Homo Sapiens.
Sorki, czasem wydaje mi się że jestem "100% blondynką", więc będę bardzo wdzięczna za wyjaśnienie czy to dobrze interpretuję.

Nie przyznałem nikomu nigdy ostrzeżenia ani bana za nic co byłoby czymś innym niż wulgaryzmem, spamem, uporczywym prowadzeniem publicznej pyskówki pomimo próśb o nie robienie tego czy chamskim zachowaniem. Wszystkie swoje decyzje zawsze tłumaczę na prv i odpisuję wszystkim osobom zainteresowanym. Nikt na tym forum nie dostał jeszcze ostrzeżenia "za niezależne myślenie".

Postarajcie się zrozumieć nas, staramy stworzyć lepsze miejsce dla wszystkich. Wsłuchujemy się w Wasze głosy. Można nam wszystko komunikować tylko prosimy o pewną dozę merytoryczności. Wszelkie nasze błędy z chęcią naprawimy.

#54 PostWysłany: 04 Mar 2014 09:35 
Awatar użytkownika

srebrny
pierwszy raz od jakiegoś dłuższego czasu, maruderski wątek nie został zamknięty,
nie posypały się ostrzeżenia a adminomoderacja mimo tego, że dzisiaj nie jest wigilia mówi ludzkim głosem ;)
idzie lepsze :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#55 PostWysłany: 04 Mar 2014 09:57 
Awatar użytkownika

srebrny
http://www.national-geographic.pl/artyk ... ckpoincie/
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 04 Mar 2014 10:09 
Awatar użytkownika

Loty: 404
Kilometry: 706 403
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
Dla mnie i prawdopodobnie wielu innych forumowiczow udogodnieniem bylaby
dluzsza lista "Forum najnowsze wpisy" na glownej stronie /obecnie 12 ostatnich postow/.
Nie znam sie na projektowaniu stron wiec nie wiem czy to duzy klopot.
Nie mam mozliwosci czestego odswiezania strony i sporo ciekawych informacji mi zwyczajnie umyka.

Pod rozwage.
 Profil Relacje PM off
Wirecki1 lubi ten post.

#57 PostWysłany: 04 Mar 2014 10:32 

niebieski
correos napisał(a):
Dla mnie i prawdopodobnie wielu innych forumowiczow udogodnieniem bylaby
dluzsza lista "Forum najnowsze wpisy" na glownej stronie /obecnie 12 ostatnich postow/.
Nie znam sie na projektowaniu stron wiec nie wiem czy to duzy klopot.
Nie mam mozliwosci czestego odswiezania strony i sporo ciekawych informacji mi zwyczajnie umyka.

Pod rozwage.

Na samym forum mogłoby być coś takiego, niekoniecznie na głównej stronie fly4free, np. lista 100 najnowszych postów. Wraz z rozwojem forum trzeba się jednak przyzwyczaić do myśli, że nie da rady wszystkiego przeczytać. Kiedyś post utrzymywał się na liście 12 najnowszych nawet przez 2,5h, teraz myślę, że jest to pół godziny, albo i krócej. Więcej użytkowników produkuje więcej postów i jakkolwiek miłoby było czytać wszystko, to jest to po prostu niewykonalne ;-)
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 04 Mar 2014 10:40 
Awatar użytkownika

srebrny
Grzegorz, nie wiem czy o to Ci chodzi, ale jest zakładka "Zobacz nowe posty"
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 04 Mar 2014 10:43 

niebieski
cypel napisał(a):
Grzegorz, nie wiem czy o to Ci chodzi, ale jest zakładka "Zobacz nowe posty"

ale to są chyba nowe tematy (nie posty) od czasu mojego poprzedniego zalogowania, np. teraz mam tylko 4 tematy, czyli to jest trochę takie założenie, że przy poprzednim zalogowaniu przeczytałem wszystkie nowości; bardziej mi chodziło o listę 100 najnowszych postów (nie tematów), którą można by odświeżać; niekoniecznie musi być cała widoczna (jakiś pasek przewijania)
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 04 Mar 2014 10:51 

niebieski
panda napisał(a):
Gaszpar - trochę ratujesz honor forum o ile wszystko powyżej to prawda
@Panda - Nie. Mam zupełnie inne zdanie. Problem (?) w tym, że niczego nie ratuje :x
Długość postu z wyjaśnieniami Gaszpara i ilość osób którym należało odpowiedzieć, świadczy o tym, że gdzieś popełniono mniejszy lub większy bład. Nie wiem czy na etapie rozdawania banów i ostrzeżeń, na etapie odpowiadania na PW lub też na etapie pisania regulaminu lub zmian do niego, w każdym razie coś jest na rzeczy.

@Gaszpar - Co do tematu Rygi - skoro jest problem z funkcjonalnością telefonu, a forum co do zasady rozwija się w kierunku "lajków" a nie zbędnego nabijania postów "świetnymi wrzutami" to może warto chwilę wstrzymać się z podziękowaniami. Wierzę, że tak nas wychowano i żaden z nas nie zapomniałby zrobić tego chwilę potem. Bycie Modem/Adminem mimo wszystko zobowiązuje, przykład idzie z góry...

Gaszpar - nie znam Cię i wierz mi nie mam nic do Ciebie jako do człowieka. Co więcej - szanuję robotę każdego Moda (w tym Twoją) który społecznie, w ramach swojego wolnego czasu robi tu porządki. Mam już trochę doświadczenia życiowego i potrafię z dystansem spojrzeć na siebie i otoczenie. Twoja funkcja na tym forum jest zapewne drobną częścią twojego życia i aktywności społecznej, a ja do tej właśnie części się odnoszę. Uważam, że gdzieś po drodze w funkcji Moda też trzeba czasem lekko skorygować kurs....
kisio lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 191 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości