Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Sty 2014 13:55 

"Gdy jechaliśmy nad linią brzegową Morza Martwego, zapytałem Omara, czemu całe morze oddzielonego jest od drogi drutem kolczastym?"

W tym właśnie problem że autor tak żongluje faktami czy pseudo faktami by uprzedzić czytelnika do Izraelczyków.
Oczywiście zdarzają się takie miejsca (zresztą z różnych powodów, np. bezpieczeństwa), ale całe morze...
Każdy kto odwiedził MM wie że to nie jest prawdą.
---
Ja mocno popieram autora. Myślę że mamy nie aż tak odległe stanowiska. Też współczuję Palestyńczykom. Tylko razi mnie tendencyjność i brak elementarnego obiektywizmu.
Z tekstu wynika że frei spędził tam kilka dni, głównie wśród Arabów.
Prawdopodobnie mam dużo szersze spojrzenie na ten temat. Żyłem i mieszkałem wśród przedstawicieli obu stron konfliktu. Sprawa nie jest tak jednoznaczna.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 30 Sty 2014 14:29, edytowano w sumie 1 raz
scalam posty po usunieciu innych "pomiędzy"
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 30 Sty 2014 15:04 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Krajów: 76 / 35.5%
Szanujcie wzajemnie swoje poglądy. Wypowiadajcie się kulturalnie. A nie będzie czego usuwać.

#3 PostWysłany: 30 Sty 2014 15:10 
Awatar użytkownika

srebrny
Anonymous napisał(a):
Też bym chętnie coś dopisał w tym wątku , ale niestety posty są usuwane :cry:

moderowane i rozdawane ostrzeżenia

Wczoraj była kulturalna dyskusja, nikt nikogo nie obrażał a mimo to ANDI usuwał i edytował posty z uporem maniaka, o czym Ci Kamil wczoraj sygnalizowałem.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 30 Sty 2014 15:19 

|...o...| napisał(a):
Na poczatku A&J zarzucal autorowi ze mowi nieprawde bo nie ma takich plotow oddzielajacych dostep do morza.

Nigdy czegoś takiego nie pisałem!

Czasami jakieś płoty się zdarzają i ostrzeżenia, ale głównie z powodu niebezpiecznych zapadlin w ziemi. Poza tym znakomita większość MM jest otwarta i dostępna dla wszystkich.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 30 Sty 2014 15:22 

cypel napisał(a):
Anonymous napisał(a):
Też bym chętnie coś dopisał w tym wątku , ale niestety posty są usuwane :cry:

moderowane i rozdawane ostrzeżenia

Wczoraj była kulturalna dyskusja, nikt nikogo nie obrażał a mimo to ANDI usuwał i edytował posty z uporem maniaka.

very true
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 30 Sty 2014 15:52 

|...o...| napisał(a):
@A&J: niestety to wlasnie zarzucales, posty skasowane.

Takie bylo Twoje zdanie ze to nieprawda i nie ma takich odgrodzen od lini brzegowej.
Po wrzuceniu zdjecia zmieniles wypowiedz na to ze 'miejscami' moga byc jednak takie odgrodzenia.
Wprowadzajacy ograniczenia ZAWSZE znajdzie jakis powod tlumaczacy wprowadzenie ograniczen.

Juz wczesniej napisalem napisz swoja relacje przedstawiajaca 'sielski' zywot palestynczykow tam.
Posty byly kasowane bo nie sluchales ostrzezen moda, tylko caly czas zarzucales ze autor manipuluje i klamie.

|...o...| Tak się składa że zachowałem skasowane posty w Wordzie i nie brzmią tak jak Ty to przytaczasz!
Ograniczenia również dotyczą Izraelczyków!
Nigdy nie uważałem i tym bardziej nie pisałem że "żywot Palestyńczyków jest sielski".
Wręcz odwrotnie pisałem o współczuciu i sympatii wobec krzywdy tego narodu. Krzywdy które zresztą są po obu stronach.
Nigdy nie zarzucałem autorowi że kłamie. Mówiłem że podaje nieprawdę a to jest jednak znaczna różnica.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 30 Sty 2014 16:01 

OSTATNI TAKI APARTHEID - pisze frei
A oto wypowiedz o izraelskim apartheidzie człowieka, który wie o czym mówi:

Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 30 Sty 2014 16:25 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
Po wyjeździe z Jerozolimy, kolejny check-point jest bodaj dopiero przed samym Ein Gedi. Więc nie wiem jak miałoby wyglądać owe ograniczenie dostępu do Morza Martwego.
Zaraz się pewnie okaże, że owy płot był w miejcu MM, gdzie przebiega granica z Jordanią i nikt tam wstępu nie ma.

#9 PostWysłany: 30 Sty 2014 16:26 

Wrzucam mój wczorajszy post który nie pasował do głównego tematu:

Relacja rzeczywiście stronnicza i tendencyjna!
Szkoda bo zaraz budzi antysemityzm jak chociażby kilka postów wyżej.
Brednie o syjonistycznych planach podboju Polski. Słowa Pereza wyrwane z kontekstu.
Osobiście lubię Arabów w tym Palestyńczyków, nawet pomimo że kilku palestyńskich wyrostków obrzuciło mnie kamieniami w Abu Dis, tylko dlatego że nie chciałem czegoś od nich kupić.
Czy to ma wpłynąć na moją opinie o całym narodzie?!
Widziałem też jak na Placu Świątynnym obrzucili pierw szyszkami a potem kamieniami pewnego amerykańskiego pastora. Tak bez powodu. Byłem świadkiem od samego początku.
Czy to ma zmienić moje nastawienie do całej nacji?!
Każdy kto chce wyciągać proste wnioski o konflikcie i współistnieniu izraelsko-palestyńskim JEST w błędzie.
Nie istnieją proste odpowiedzi jak np. w przypadku napaści Niemiec na Polskę w 39r.
Jest to wielowiekowy konflikt etniczny, terytorialny, religijny itd.
Błędy, krzywdy i winy są po obu stronach. Również w tej najnowszej historii.
Dla równowagi wklejam:

Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 30 Sty 2014 16:54 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 629 490
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
Relacja jest, owszem, stronnicza, ale nie robiłabym z tego zarzutu wobec autora. On przedstawił to w jaki sposób swoją sytuację widzą Palestyńczycy. Oczywiście jest to jednostronne i niektóre opowieści na pewno były przesadzone, ale oni po prostu tak to widzą. Jakby ktoś napisał relację z drugiej strony, zapewne też byłaby stronnicza.

Szkoda, że wczoraj został usunięty mój post w którym polecałam materiały obiektywnie ukazujące relacje obu stron konfliktu.

Co do Morza Martwego, płotów prawie nie ma, natomiast często są znaki zakazujące podchodzenia do morza w miejscach niewyznaczonych. Ostrzegają przed możliwością utonięcia (chodzi raczej głównie o przestrzenie z głębokim błotem wzdłuż brzegów, bo w samym morzu to ciężko utonąć). Znaki te są zarówno w części palestyńskiej, jak i izraelskiej.

#11 PostWysłany: 30 Sty 2014 17:14 

|...o...| napisał(a):
Brakuje wypowiedzi zazucajacych 'frei' klamstwo i manipulowanie faktami.
Oraz wypowiedzi ze to nieprawda ze jest odgrodzony brzeg.
To co robisz to jest wlasnie manpulacja.

Brakuje bo ich nigdy nie było tzn. w takiej wersji jaką mi zarzuciłeś.
Człowieku nie byłeś raczej w Izraelu i trudno Ci zrozumieć o czym mowa. Olus był i widział i dlatego jego relacja jest rzeczowa.
Większość polskiego społeczeństwa jest pro palestyńska a nie pro izraelska.
Mógłbym powiedzieć że to pozostałość po okresie komunizmu, który był anty izraelski, ale tak nie powiem bo to nie jest takie oczywiste.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 30 Sty 2014 17:22 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
A&J napisał(a):
...
Większość polskiego społeczeństwa jest pro palestyńska a nie pro izraelska.
Mógłbym powiedzieć że to pozostałość po okresie komunizmu, który był anty izraelski, ale tak nie powiem bo to nie jest takie oczywiste.

- nie tyle pro-palestyńska co anty-izraelska
- to nie pozostałość po komunizmie. przed wojną w niektórych polskich miastach to żydzi stanowili większość i już wtedy wyrobiliśmy sobie o nich zdanie.

#13 PostWysłany: 01 Lut 2014 21:05 
Site Admin

Loty: 542
Kilometry: 1 003 793
Krajów: 82 / 38.3%
Kurczę, wciąż poruszacie tematy o których chciałem wspomnieć w swoje przyszłej relacji, niedługo nie będę miał o czym pisać bo wszystko tu napiszę;) O tym też rozmawialiśmy z napotkanymi stopowiczami - o wycieczkach do Polski, do Auschwitz.
Napotkani przez nas młodzi żołnierze mówili o tym jak bez sensu jest zwyczaj wyprawiania nastolatków przez rząd do obozu jako miejsca pamięci - rano obóz, a wieczorem wracają do Krakowa gdzie czeka na nich tani alkohol i nocne rozrywki. Gdzie tu miejsce na zadumę, psmięć? Nasi rozmówcy krytykowali nadmierne podejście martyrologiczne przy braku zachęcania do refleksji - że wszystko jest szablonowe, narzucone odgórnie. Także nie generalizujmy i nie popadajmy w stereotypy.

Ps dziś kolega z Iranu polubił mój album ze zdjęciami z Izraela - peace, not war ;)

#14 PostWysłany: 02 Lut 2014 02:13 

niebieski
Jak juz temat Auschwitz i służby został poruszony.
Wiekszosc niemieckich żołnierzy w trakcie panowania Hitlera tez była pod przymusem. Pytanie tylko czy to wystarczający argument do takiego zachowania?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 02 Lut 2014 03:04 

niebieski
Niedlugo wychodzi książka "lekcje niemieckiego".
to bedzie bardzo bardzo dobra pozycja, ktora juz moge polecić.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 02 Lut 2014 14:04 

|...o...| napisał(a):
A kolega A&J jakos nie napisal swoje relacji odnosnie plotow tylko znikl.

Płotów na CAŁEJ długości morza nie ma i to już chyba zostało rozstrzygnięte.
W morzu mogą się kąpać wszyscy bez względu na narodowość, rasę, płeć, wyznawaną religię, poglądy polityczne...
Trzy razy zjeździłem MM i takie są moje obserwację.
Czy Palestyńczycy mogą mieć pewne utrudnienia?
Niektórzy być może, z różnych powodów. Na pewno nie wszyscy.

Załączniki:
7474P.jpg
7474P.jpg [ 110.11 KiB | Obejrzany 1369 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 09 Lut 2014 13:22 

Loty: 89
Kilometry: 200 016
Krajów: 24 / 11.2%
Tom K napisał(a):
A autobusy w Jerozolimie wybuchały ze starości. Tak samo jak świętujący Palestyńczycy we wschodniej Jerozolimie po "nine eleven" to pewnie wytwór Hollywood.

Poczytaj tą relacje: http://3obieg.pl/jak-bbc-manipulowalo-r ... chu-na-wtc
Siła propagandy jest wielka.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 09 Lut 2014 18:14 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 39 364
Krajów: 9 / 4.2%
Wiedziałem, żeby nie podawać przykładowej nazwy. Może to być jakiekolwiek pisemko, nie wiem po co się czepiasz. Nic nowego to nie wniosło. Nie mam pojęcia co się dzieje w media bo nie czytam / nie oglądam. Nic nie tracę, a na pewno mądrzejszy nie będę.

Pozdrawiam, miłego dnia!
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 09 Lut 2014 19:27 

niebieski
To ja Ci powiem. Media nie sa zainteresowane takimi tematami. Niestety.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości