Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 62 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 13 Gru 2013 22:27 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 110 566
Krajów: 15 / 7.0%
Zeus napisał(a):
No to dam moje 5 grosze gdzie można pic bez problemu na plenerze legalnie
Ukrajna

Nie wszędzie. Podczas pobytu w Odessie spacerowaliśmy sobie legalnie z piwkiem przez miasto przechodząc nawet obok policjantów. Nie zwrócili nam uwagi lecz widzieli, że kierujemy się na plażę przez park i jechali sobie za nami starą Ładą. Jak tylko weszliśmy do parku to zażądali paszportów, ktorych nie mielismy i chcieli wlepić mandaty za alko. Wsadzili nas we 4 na tylną kanapę do samochodu i krążyliśmy w międzyczasie słysząc ile to nie dostaniemy kary na komisariacie za brak dokumentów. Być może powalczylibyśmy o swoje i podjechalibyśmy na ichniejszą komendę lecz na drugi dzień mieliśmy wykupione bilety na Krym więc olaliśmy sprawę i skończyło się na 50zł od głowy. Ktoś miał podobne doświadczenia z naszym wschodnim sąsiadem?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#42 PostWysłany: 13 Gru 2013 22:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Widzę że temat wzbudził zainteresowanie więc od siebie dodam Maltę.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 13 Gru 2013 23:04 

Loty: 85
Kilometry: 236 428
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
W sumie w Polsce też, bo tak naprawdę policjant czy strażnik nie ma prawa sprawdzić co pijemy. Spożywanie alkoholu jest wykroczeniem a nie przestępstwem , na ewentualną próbę wlepienia mandatu oswiadczasz, że w puszce lub butelce jest mineralna i tyle .
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 14 Gru 2013 01:36 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Krajów: 59 / 27.6%
Zbanowany
noyle napisał(a):
W sumie w Polsce też, bo tak naprawdę policjant czy strażnik nie ma prawa sprawdzić co pijemy. Spożywanie alkoholu jest wykroczeniem a nie przestępstwem , na ewentualną próbę wlepienia mandatu oswiadczasz, że w puszce lub butelce jest mineralna i tyle .

próbowałeś tak zrobić? :lol: zgadnij, komu uwierzy sąd...

#45 PostWysłany: 14 Gru 2013 13:11 

A w Budapeszcie to możesz pić legalnie .Nawetw centrum miesta na placu wszyscy się rozkładają z kocami ,wózki z małymi dzećmi i chleją wino,piwo itp. Nawet w krzaki jak idziesz się wysikać to masz z desek ułożone pomosty,abyś nie chodił po sikach i błocie.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 14 Gru 2013 14:28 

Loty: 85
Kilometry: 236 428
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
BusinessClass napisał(a):
noyle napisał(a):

próbowałeś tak zrobić? :lol: zgadnij, komu uwierzy sąd...

Studia skończyłem już hohoho, i nie zdarza mi się już być w takiej sytuacji. Ale kto wie czy dalej działa ten patent
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 14 Gru 2013 14:30 
Awatar użytkownika

niebieski
W Berlinie też na mieście można pić piwo. Natomiast jakieś ograniczenie było bodajże w parkach.

#48 PostWysłany: 14 Gru 2013 14:36 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
adamian napisał(a):
Zeus napisał(a):
No to dam moje 5 grosze gdzie można pic bez problemu na plenerze legalnie
Ukrajna

Nie wszędzie. Podczas pobytu w Odessie spacerowaliśmy sobie legalnie z piwkiem przez miasto przechodząc nawet obok policjantów. Nie zwrócili nam uwagi lecz widzieli, że kierujemy się na plażę przez park i jechali sobie za nami starą Ładą. Jak tylko weszliśmy do parku to zażądali paszportów, ktorych nie mielismy i chcieli wlepić mandaty za alko. Wsadzili nas we 4 na tylną kanapę do samochodu i krążyliśmy w międzyczasie słysząc ile to nie dostaniemy kary na komisariacie za brak dokumentów. Być może powalczylibyśmy o swoje i podjechalibyśmy na ichniejszą komendę lecz na drugi dzień mieliśmy wykupione bilety na Krym więc olaliśmy sprawę i skończyło się na 50zł od głowy. Ktoś miał podobne doświadczenia z naszym wschodnim sąsiadem?

Oczywiście. Po pierwsze nie ma czegoś takiego jak spacerować sobie legalnie z piwkiem na Ukrainie. Po drugie, nikt nie zwraca na to uwagi. Po trzecie, nikt nie zwraca na to uwagi, dopóki nie usłyszy od pijących obcego języka, bo tacy frajerzy pewnie mają $$ na łapówkę ;)

Tak jak czasem policjanci w Polsce odpuszczali obcokrajowcom (chociaż się to zmienia, może pouczli ich angielskiego ;) ), tak tam "łowi się" obcokrajowców. Z tego co mi się na Ukrainie wydaje istnieje też obowiązek noszenia ze sobą paszportu, ew. jakiegoś specjalnie wypełnionego druczku, co oczywiście mało kto robi, bo rzadko kiedy są w związku z tym jakieś nieprzyjemności. Ale w razie czego jak widać straszą.
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 20 Gru 2013 12:11 

Za sam fakt otwartej butelki nic nie grozi. Nie jest to wykroczenie, ani tym bardziej przestępstwo. Co innego spożywanie.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 20 Gru 2013 12:46 

Zbanowany
niebieski
A ja nigdy nie zapomnę, jak w Kijowie (co prawda dobre kilka lat temu) pani sprzedająca w autobusie bilety widząc, że mam problem z wysupłaniem monet z portfela trzymając w drugiej ręce butelkę z piwem, sama zaproponowała, że mi ją potrzyma, żebym mógł znaleźć drobne na bilet. :)
Wyżej ktoś wspomina o problemach w Odessie, ja natomiast w kijowskich parkach widziałem dziesiątki, jeśli nie setki osób, które piły alkohol i to głównie wódkę, a nie piwo. Nikt z mundurowych nie zwracał na nie uwagi, oczywiście do czasu, gdy zachowywały się kulturalnie i nie zaczepiały innych.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 20 Gru 2013 13:19 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Również byłem świadkiem jak policja wlepiła mandat Ukraińcom pijącym wódkę w parku w Odessie. Najciekawsze, że policjanci sprawdzili zawartość butelki organoleptycznie :)
 Profil Relacje PM off
ane.wald lubi ten post.

#52 PostWysłany: 23 Gru 2013 09:46 

Zbanowany
Nawet u nas w Polsce na euro 2012 w czasie meczów można było legalnie na ulicach spożywać :)
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 23 Gru 2013 15:25 

To i ja dorzucę swoje doświadczenia z ostatnich 5 lat:

- na (lub niemal na) oczach policjantów spożywaliśmy piwka w Bratysławie, Belgradzie, Wenecji, Dreźnie, Amsterdamie, Wiedniu (w czasie Euro 2008, nie wiem jak to wygląda na co dzień) - wszędzie bez konsekwencji.

- chcieli nas karać we Lwowie, Wilnie, Kiszyniowie.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 23 Gru 2013 15:48 

W Amsterdamie policja zwrocila nam uwage by nie pic publicznie... Ale byla nas spora grupa (wieczor kawalerski). Pite bylo akurat piwo.

Sent from my iPad using Tapatalk
 PM off  

#55 PostWysłany: 23 Gru 2013 16:49 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Krajów: 59 / 27.6%
Zbanowany
Anonymous napisał(a):
W Amsterdamie policja zwrocila nam uwage by nie pic publicznie... Ale byla nas spora grupa (wieczor kawalerski). Pite bylo akurat piwo.

do mnie podbiła straż miejska w Amsterdamie, sączyłem browarka w dzielnicy czerwonych świateł, powiedzieli, że skoro nie wiedziałem to nie będzie mandatu ale muszę wyrzucić, nawet dopić nie dali! dziwne, można wystawiać cycki w oknie, palić zioło ale puszka piwa to zło... od tego czasu olałem Amsterdam i bawię się w Pradze, co wszystkim polecam!
2 ludzi lubi ten post.

#56 PostWysłany: 05 Cze 2016 12:31 
Awatar użytkownika

Loty: 376
Kilometry: 536 746
Krajów: 56 / 26.2%
niebieski
A orientujecie się może jak wygląda to w Izraelu? A konkretnie interesuje mnie Tel Aviv i plaże:)
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 05 Cze 2016 12:51 

Sylwestra spędziłem na plaży w TelAvivie. Prawie każdy miał butelczynę w ręku i z niej pociągał.
Mam wrażenie, że tego raczej nie ścigają. Chociaż policji i wojska było jak zwykle pełno. W Jaffie u Arabów też sobie chodziłem ( przysiadałem) z piwkiem w ręce i nikt nie reagował.
Ogólnie to chyba turystom wolno tam więcej niż miejscowym.
 PM off  

#58 PostWysłany: 05 Cze 2016 13:05 

W Tel-Avivie jak najbardziej można bezkarnie pić publicznie choć z miejscowych nikt raczej tego nie robi, a i obcokrajowców - zwłaszcza z niektórych państw - będą powstrzymywać horrendalne ceny piwa sprzedawanego na plaży (9x! drożej niż np. na plaży w Barcelonie czy w Rio)
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 05 Cze 2016 13:16 

Zakupów trunków dokonywałem w Betlejem. Sporo taniej niż w Izraelu. Ilości nikt nie sprawdza na pkt kontrolnych. Można zrobić zapas . Bo na plaży faktycznie meeega drogo.
 PM off  

#60 PostWysłany: 05 Cze 2016 13:22 

Byłem rok temu w Tel-Avivie, na plażach sprawdzają i kontrolują, choć sporo zwłaszcza młodzieży spożywa (osobna kwestia to temperatura nie sprzyjająca czyli upały np. w czerwcu + 37-42 C i ceny alkoholu tj. w sklepie w promocji 9-12 szekli czyli 9-12 zł butelka 0,5 l, restauracje to inny przeważnie "kosmiczny" wymiar)
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 62 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Trendiction [Bot] oraz 5 gości