Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Paź 2013 18:36 

Witam i bardzo proszę o poradę.
Jak do tej pory latałam już trochę, ale nigdy nie odważyłam się na "loty składane" i to jeszcze z różnych przewoźników. Zauważyłam jednak, że jest dużo ciekawych połączeń pod względem cenowym na kierunki bardzo atrakcyjne (dla mnie) jeśli połączy się kilka lotów, aby dotrzeć do celu. Obawiam się jednak tego, że nastąpi opóźnienie znaczące mojego pierwotnego lotu i nie zdążę na następny lot. Co wtedy robicie, bo np. nie chciałabym zostać w jakimś drogim Oslo, gdzie nie mam rezerwacji noclegów, a powrót też pewnie wykupywany w ostatniej chwili będzie bardzo drogi. Mam doświadczenie Wizzerowskie opóźnienia 4 godzinnego do Barcelony. Oczywiście nie miało to wtedy dla mnie wielkiego znaczenia, bo dalej nie leciałam, ale nie wiem co by było gdyby mi uciekł kolejny samolot i to np. Ryanair, który nie byłby winny że spóźnił się Wizzair i po prostu odleciał?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
Lila
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 22 Paź 2013 18:41 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
No wydaje mi się, że wielkiej filozofii nie ma. Trzeba próbować rezerwować loty z klikugodzinną przerwą (albo nawet nocką) między przesiadkami, a w razie czego zawsze mieć na ekstra bilet lub nocleg. Można chyba jeszcze wykupić jakiąś gwarancję przylotu na czas, ale nigdy z czegoś takiego nie korzystałem.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 22 Paź 2013 18:48 
Awatar użytkownika

Loty: 14
Kilometry: 31 648
Krajów: 8 / 3.7%
srebrny
jedynym sposobem jest ubezpieczenie dodatkowe , albo przeebukowanie biletu
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 22 Paź 2013 18:59 
Redaktor F4F

Z drugiej strony na przestrzeni ostatniego roku leciałem trzydzieści kilka razy, w większości z przesiadkami i tylko raz był problem w postaci kilkugodzinnego opóźnienia. Koniec końców poza kilkoma godzinami na lotnisku szczęśliwie się to skończyło. Ale zazwyczaj robiłem przesiadkę w formie: przylot popołudniu/wieczorem, odlot jak najwcześniej następnego dnia rano. Wtedy jedyne co może zatrzymać Cię to mgła (ale jest to już drugi lot, więc nie masz ciśnienia, że inny samolot poleci bez Ciebie ) ;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 22 Paź 2013 19:03 

Rzeczywiście chyba najlepszym wyjściem w tej sytuacji jest wykupienie tej gwarancji przylotu na czas. W wizzair kosztuje ta przyjemność 42 zł, ale nie obejmuje opóźnień, o których klient został poinformowany co najmniej 48 godzin przed planowanym odlotem samolotu. Jest to jednak jakieś wyjście, bo dwa dni wcześniej to z hotelu można zazwyczaj zrezygnować bez opłaty.
Dzięki ciacho_majonez, masz rację że przerwy powinne być długie i chyba nocka jest tutaj dobrym rozwiązaniem.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 22 Paź 2013 19:09 

Loty: 290
Kilometry: 383 656
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
Lilianna napisał(a):
Oczywiście nie miało to wtedy dla mnie wielkiego znaczenia, bo dalej nie leciałam, ale nie wiem co by było gdyby mi uciekł kolejny samolot i to np. Ryanair, który nie byłby winny że spóźnił się Wizzair i po prostu odleciał?

Z tym, że to akurat nie ma żadnego znaczenia, nawet jak lecisz dwa loty z tym samym przewoźnikiem, to robisz to na własne ryzyko. Jeśli przez spóźnienie pierwszego nie zdążysz na drugi, to i tak nie przebookują Cię na kolejny lot.*

*jeżeli lecimy przewoźnikiem typu point-to-point jak np. Ryanair/Wizzair lub mamy loty na osobnych rezerwacjach u normalnych przewoźników

Ostatnio edytowany przez zbyhu, 22 Paź 2013 23:35, edytowano w sumie 1 raz
wydzieliłem niepotrzebny offtop, poprawiłem post żeby nie budził kontrowersji :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 22 Paź 2013 19:14 

Dzięki, tego nie wiedziałam. Myślałam, że w ramach jednego przewoźnika można coś podziałać. Widzę, że zanim zarezerwuję jakąś składankę, to będę się musiała do tego dobrze przygotować.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 22 Paź 2013 19:16 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Lilianna napisał(a):
Rzeczywiście chyba najlepszym wyjściem w tej sytuacji jest wykupienie tej gwarancji przylotu na czas. W wizzair kosztuje ta przyjemność 42 zł, ale nie obejmuje opóźnień, o których klient został poinformowany co najmniej 48 godzin przed planowanym odlotem samolotu. ...

no to jak 2 dni przed odlotem mówią, że będzie opóźnienie to za pewnie nie wynika ono np z powodów mgły czy burzy tylko np z powodu wybuchu wulkanu albo jakiegoś strajku(nic innego do głowy mi nie przychodzi).
natomiast, jeśli nie zachodzą w/w okoliczności to wtedy należy się odszkodowanie* bo to wtedy nie jest opóźnienie a przesunięcie godziny wylotu.
*- nie znam dokładnie tych przepisów

#9 PostWysłany: 22 Paź 2013 19:24 
Redaktor F4F

@Lilianna
Jak słusznie zauważono, nawet opóźnienie skutkujące spóźnieniem się na samolot tej samej lini w low costach nie ma żadnego znaczenia... Ryzyko klienta.

@namteH
Nie przy każdym opóźnieniu należy się odszkodowanie. Wyobraźmy sobie "sztywną" przesiadkę, czyli około 1.5 godziny na zmianę samolotu, na małym lotnisku w stylu CRL, BVA spokojnie do zrobienia. I właśnie wtedy pierwszy samolot gubi godzinę. Na drugi nie zdążysz, za godzinne opóźnienie z tego co wiem też nie dostaniesz żadnego odszkodowania.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 22 Paź 2013 19:27 

Z odszkodowaniami, to może być sprawa skomplikowana, bo np. Ryanair pisze, że nie należy się odszkodowanie "w przypadku niestabilności politycznej, warunków meteorologicznych uniemożliwiających dany przelot, zagrożeń bezpieczeństwa, nieoczekiwanych problemów dotyczących bezpieczeństwa przelotu oraz strajków wpływających na działalność przewoźnika lotniczego". A na warunki meteorologiczne, to można łatwo coś wskazać.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 22 Paź 2013 19:30 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
ciacho_majonez napisał(a):
....
Nie przy każdym opóźnieniu należy się odszkodowanie. Wyobraźmy sobie "sztywną" przesiadkę, czyli około 1.5 godziny na zmianę samolotu, na małym lotnisku w stylu CRL, BVA spokojnie do zrobienia. I właśnie wtedy pierwszy samolot gubi godzinę. Na drugi nie zdążysz, za godzinne opóźnienie z tego co wiem też nie dostaniesz żadnego odszkodowania.

oczywiście!
najpierw: zdroworozsądkowe konfigurowanie połączeń (wg mnie to min 3 godzin na przesiadkę)
a dopiero potem szukanie winy przewoźnika.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości