Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 75 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 26 Sie 2013 19:35 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
seelk napisał(a):
mikerus napisał(a):
No i pomysł, że PESA staje się światowym potentatem jest dość... kontrowersyjny;)

Za stroną PESY:
Kod:
PESA obecnie obecna jest następujących państwach: Białoruś, Czechy, Kazachstan, Litwa, Niemcy, Polska, Rumunia, Ukraina, Węgry, Włochy.

Rozmawiają z Brazylią i Rosją, jak dla mnie bardzo szybko się rozrastają i zdobywają duże kontrakty.

pesa ma potencjał no ale pociąg wysokiej prędkości to nie to samo co szybki tramwaj...

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#42 PostWysłany: 26 Sie 2013 20:01 
Awatar użytkownika

niebieski
to za ile lat ten pociąg będzie jechał szybkimi prędkościami? Pesa to nie tylko tramwaje, ale lokomotywy w ruchu pasażerskim do 190km/h, czy nie lepiej mieć nowszy tabor i więcej składów, niż czekające Pendolino..
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 26 Sie 2013 20:17 
Awatar użytkownika

namteH napisał(a):
seelk napisał(a):
Za stroną PESY:
Kod:
PESA obecnie obecna jest następujących państwach: Białoruś, Czechy, Kazachstan, Litwa, Niemcy, Polska, Rumunia, Ukraina, Węgry, Włochy.

Rozmawiają z Brazylią i Rosją, jak dla mnie bardzo szybko się rozrastają i zdobywają duże kontrakty.

pesa ma potencjał no ale pociąg wysokiej prędkości to nie to samo co szybki tramwaj...

O ile mnie pamięć nie myli (a tutaj poparcie linkiem ze strony PESY), to Elfy jeżdżą po Polsce już od jakiegoś czasu - wg. linku: od 2004 roku, a te najnowsze Elfy od 2010 roku, spokojnie obsługują 160 km/h (szybciej się nie da, bo tory wg. przepisów UE nie pozwalają).
Tak się zastanawiam, dlaczego nie wspieramy polskich rozwiązań + polskiego przemysłu (produkcja + prace serwisowe), tylko wybieramy włoskie konstrukcje...

#44 PostWysłany: 26 Sie 2013 20:25 

O ile mi wiadomo to PESA nie startowała w przetargu na dostawę "pendolino", więc nie bardzo rozumiem co przedpiścy próbują udowodnić... Chyba firma sama wie, co jest w stanie zaoferować.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 26 Sie 2013 20:26 
Awatar użytkownika

Nie wiem czy wybór Pendolino to optymalny zakup. Może i nie, ale dwie rzeczy są dla mnie (i pewnie nie tylko) istotne i warte uwagi. Podróż z Krakowa do Warszawy skróci się z obecnych ok. 3.15h do ok. 2.15h (więc już jest duża oszczędność, przynajmniej dla mnie duża :-), a może za ileś tam lat uda się zmodernizować tory w ten sposób iż pociągi te rozwiną prędkości rzędu 190-200km/h i ktoś kto podejmował decyzje o wyborze pendolino brał właśnie pod uwagę tak długi termin, nie 2-3 lata a naście...

#46 PostWysłany: 26 Sie 2013 20:54 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
seelk napisał(a):
to za ile lat ten pociąg będzie jechał szybkimi prędkościami? Pesa to nie tylko tramwaje, ale lokomotywy w ruchu pasażerskim do 190km/h, czy nie lepiej mieć nowszy tabor i więcej składów, niż czekające Pendolino..

te pociągi się kupuje na co najmniej 20 lat.
mają one jeździć od grudnia 2014; część linii po których będą jeździć będzie przystosowana do prędkości 200-220.
20-40km/h może wydawać się nie wiele ale następna generacja pociągów TGV ma być właśnie szybsza o takie wartości, co przy 300-330km/h to zdecydowanie mniejszy procent niż przy 200.

ja osobiście wolałbym 2x więcej linii z prędkością max 160km niż dwie na krzyż z 200 no ale...

#47 PostWysłany: 26 Sie 2013 20:57 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
natka26 napisał(a):
..., spokojnie obsługują 160 km/h (szybciej się nie da, bo tory 1) wg. przepisów UE nie pozwalają).
Tak się zastanawiam, dlaczego nie wspieramy polskich rozwiązań + polskiego przemysłu (produkcja + prace serwisowe2)), tylko wybieramy włoskie konstrukcje...

1) bardzo wątpię żeby przepisy UE miały cokolwiek do powiedzenia w tej sprawie. wątpię czy w ogóle takie istnieją...
2) to co mówisz to tak! prace będa tylko u nas, nawet buduje się centrum serwisowe.
nie wiem czy wiesz(ale widzę że nie...) ale alstom ma u nas fabrykę i nie zdziwiłbym się gdyby części do tych pociągów tam powstawały

widziałaś link, który wrzuciłem parę dni temu na temat oferty pesy w innym przetargu? luknij i zastanów się czy to jest poważna firma.

Ostatnio edytowany przez namteH, 26 Sie 2013 21:05, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 26 Sie 2013 21:03 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Baton napisał(a):
,...a może za ileś tam lat uda się zmodernizować tory w ten sposób iż pociągi te rozwiną prędkości rzędu 190-200km/h i ktoś kto podejmował decyzje o wyborze pendolino brał właśnie pod uwagę tak długi termin, nie 2-3 lata a naście...

po CKM technicznie pociągi już mogły by jeździć 200 i więcej ale "jedynie" z powodu systemu bezpieczeństwa tyle tam nie jeżdżą.

jeśli przypomnimy sobie ostatni wypadek w hiszpanii to zauważycie, że tam pociąg kursował z prędkością max 200, choć mógłby więcej. a dlaczego nie jechał więcej? bo system sygnalizacji/bezpieczeństwa na tej trasie był dostosowany dla prędkości max 200. tragiczny przykład jak to co na papierze nie musi iść w parze z rzeczywistością.

inny przykład: od wielu miesięcy odkłada się uruchomienie pociągów na trasie barcelona-francja właśnie ze względu na pewne niejasności związane z systemem sygnalizacji. jak widać takie wydawało by się proste do załatwienia sprawy potrafią opóźnić rozpoczęcie funkcjonowania linii o wiele miesięcy, idąc nawet w lata.

#49 PostWysłany: 26 Sie 2013 21:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Baton napisał(a):
Nie wiem czy wybór Pendolino to optymalny zakup. Może i nie, ale dwie rzeczy są dla mnie (i pewnie nie tylko) istotne i warte uwagi. Podróż z Krakowa do Warszawy skróci się z obecnych ok. 3.15h do ok. 2.15h (więc już jest duża oszczędność, przynajmniej dla mnie duża :-), a może za ileś tam lat uda się zmodernizować tory w ten sposób iż pociągi te rozwiną prędkości rzędu 190-200km/h i ktoś kto podejmował decyzje o wyborze pendolino brał właśnie pod uwagę tak długi termin, nie 2-3 lata a naście...

nie żebym coś mówił, ale w tej chwili w rozkładzie jest pociąg, który ma czas 2:52 Kraków Warszawa - także twoje 3:15 to troche chwyt marketingowy :) Nie dam sobie głowy uciąć, ale jeszcze 2-3 lata temu były chyba pociągi jeżdżące 2:4x. I tu pojawia się pytanie - czy te 30 minut mniej na jednej trasie to faktycznie dużo? Czy może 15 min mniej ale dużo więcej pociągów/tras/lepszych torów nie poprawiłoby sytuacji bardziej?

Dodam, że czasami podróżuje na (kawałku) odcinka Kraków - Katowice, gdzie jeszcze 5-6 lat temu pociąg (osobowy!) jeden fragment pokonywał w 25 minut, a teraz pokonuje go w ok. 40 (w raczej wlecze się 20-30kmph). Może to tam powinny iść pieniądze? (tak wiem, poszły, ale coś im ten remon wyjątkowo nie idzie, bo na tym fragmencie nie widać ani kawałka robót).

No ale to już tak troche offtopując...
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 26 Sie 2013 21:10 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Blackall napisał(a):
...
nie żebym coś mówił, ale w tej chwili w rozkładzie jest pociąg, który ma czas 2:52 Kraków Warszawa - także twoje 3:15 to troche chwyt marketingowy :) Nie dam sobie głowy uciąć, ale jeszcze 2-3 lata temu były chyba pociągi jeżdżące 2:4x. ...
...

masz rację! ten pociąg jeździł szybciej ale potem zaczęto roboty...

#51 PostWysłany: 26 Sie 2013 21:16 

Niewiem czy to juz bylo pisane ale napisze ...

Pendolino to z wloskiego wahadelko inaczej system wychylnego pudla dzieki ktoremu pociag moze pokonywac luki z najwieksza dozwolona predkoscia . Jazda pociagiem wrazeniami przypomina jazde rollercosterem .
Polskie Pendolino tego systemu nie ma (ma je np czeskie) z tego powodu jest to zwykly ELektryczny Zespol Trakcyjny za cene Pendolino ...
Dodam jeszcze fakt taki ze np Czesi tez zamowili dla swoich koleji Pendolino ale wczesniej zrobili cala infrastrukture tak by mozna bylo te pociagi maksymalnie wykorzystac u nas natomiast najpierw zamawia sie pociagi a dopiero potem robi sie infrastrukture bo np 200 km/h po CMK pojedzie sie wtedy gdy cala trasa bedzie "spieta" systemem ECTS (komputer steruje ruchem pociagu) a wg informacji z PLK ma to nastapic dopiero w grudniu 2015 na razie mozna jechac 160 km/h i to nie na calej CMK .
Linia E65 (Warszawa - Gdansk) pod 200 km/h i fragment E30 (Krakow - Rzeszow) od 160 km/h sa modernizowane i najwczesniej w poczatku 2016 roku bedzie mozna nimi przejechac z takimi predkosciami ...
Faktem jest ze ani PESA ani Newag (Impuls) nie stawaly do przetargu bo wtedy jeszcze nie byli w stanie wyprodukowac takich skladow mimo ze np PESowskie Elfy juz jezdzily ale byly awaryjne (choroby wieku dzieciecego)
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 26 Sie 2013 21:30 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
groundhopper napisał(a):
... mimo ze np PESowskie Elfy juz jezdzily ale byly awaryjne (choroby wieku dzieciecego)

Elf to ten taki szynobusik co do modlina jeździł?

#53 PostWysłany: 26 Sie 2013 21:32 
Awatar użytkownika

Cytuj:
nie żebym coś mówił, ale w tej chwili w rozkładzie jest pociąg, który ma czas 2:52 Kraków Warszawa - także twoje 3:15 to troche chwyt marketingowy

Który tyle jedzie?

Nie będę się jednak targował. Faktycznie ten dłuższy czas to efekt remontów. Średnio powiedzmy 3h, za 1,5 roku będzie to 2.15h, może 2h, a będąc optymistą liczę że za kolejny rok, dwa będzie to już 1,5h i taki czas podróży jest dla mnie akceptowalny.

Ostatnio edytowany przez Baton, 26 Sie 2013 21:39, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 26 Sie 2013 21:35 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Baton napisał(a):
Cytuj:
nie żebym coś mówił, ale w tej chwili w rozkładzie jest pociąg, który ma czas 2:52 Kraków Warszawa - także twoje 3:15 to troche chwyt marketingowy

Który tyle jedzie?

EIC 3102 KRAKUS
06:19 KR Gł - 09:11 WAw Centralna

#55 PostWysłany: 26 Sie 2013 21:36 

namteH napisał(a):
groundhopper napisał(a):
... mimo ze np PESowskie Elfy juz jezdzily ale byly awaryjne (choroby wieku dzieciecego)

Dokladnie ten sam .
PESA produkuje tez wersje regionalna tego pojazdu ktora jezdzi miedzy innymi w barwach Deutsche Bahn
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 26 Sie 2013 21:47 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
groundhopper napisał(a):
namteH napisał(a):
groundhopper napisał(a):

Dokladnie ten sam .
PESA produkuje tez wersje regionalna tego pojazdu ktora jezdzi miedzy innymi w barwach Deutsche Bahn

wybacz, ale widzę, że jak by wóz drabiniasty osiągał 200km/h też byłbyś za takim rozwiązaniem.
jak można sugerować elfa, czyli taki wygodniejszy tramwaj, w miejsce pociągu, który ma być jakimś tam krokiem na przód w polskim kolejnictwie? ja rozumiem, że dla wielu będzie się liczyć tylko cena i oni pewnie pojadą przez radom IR ale jest sporo osób, które ceni czas i wygodę.

#57 PostWysłany: 26 Sie 2013 21:50 
Awatar użytkownika

namteH napisał(a):
1) bardzo wątpię żeby przepisy UE miały cokolwiek do powiedzenia w tej sprawie. wątpię czy w ogóle takie istnieją...
2) to co mówisz to tak! prace będa tylko u nas, nawet buduje się centrum serwisowe.
nie wiem czy wiesz(ale widzę że nie...) ale alstom ma u nas fabrykę i nie zdziwiłbym się gdyby części do tych pociągów tam powstawały

widziałaś link, który wrzuciłem parę dni temu na temat oferty pesy w innym przetargu? luknij i zastanów się czy to jest poważna firma.

Powołuje się na te informacje (wyborcza.biz) i tak:
ad. 1) "W Unii Europejskiej dla wszystkiego są jakieś normy, także dla linii kolejowych. - Dostosowanie torów do poszczególnych standardów prędkości określają TSI - Techniczne Specyfikacje dla Interoperacyjności - mówi Robert Kuczyński, rzecznik PKP Polskie Linie Kolejowe. (...)" <- więcej n/t w artykule, dość ciekawie przedstawione, więc przepisy są i to baaaardzo precyzyjne, stąd całe to zamieszanie z pendolino.
ad. 2) masz rację - mój błąd, nie doczytałam... "Za 20 składów, razem z budową centrum serwisowego i utrzymaniem przez 17 lat, PKP Intercity zapłaci aż 665 mln euro." czyli serwis będzie w Polsce...

3) czy PESA to poważna firma? nie wiem, nie mam wglądu, szukać specjalnie nie będę. Elfy jeżdżą w kolejach mazowieckich już od dłuższego czasu (do tej pory już 100 jednostek wg. PESY) - jeździłam kilka razy, więc są i się mnożą, dlatego myślę, że chyba tragedii nie ma :mrgreen:

4) tak, to jednosilnikowe badziewie na Balice to Elf (taki jest tylko 1 egzemplarz :lol: )
*** edit: błąd - to nie pociąg elektryczny ELF PESY, a szynobus spalinowy PESY ***
5) Elfy jeżdżą też na Okęcie... ale już nie offtopuje n/t elfów, bo ich fanką też nie jestem :D
6) PESA produkuje tramwaje ORAZ pociągi...

tyle. bo tutaj temat PENDOLINO :mrgreen:

Ostatnio edytowany przez natka26, 27 Sie 2013 14:57, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 26 Sie 2013 22:03 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
natka26 napisał(a):
...
Powołuje się na te informacje (wyborcza.biz) i tak:
ad. 1) "W Unii Europejskiej dla wszystkiego są jakieś normy, także dla linii kolejowych. - Dostosowanie torów do poszczególnych standardów prędkości określają TSI - Techniczne Specyfikacje dla Interoperacyjności - mówi Robert Kuczyński, rzecznik PKP Polskie Linie Kolejowe. (...)" <- więcej n/t w artykule, dość ciekawie przedstawione, więc przepisy są i to baaaardzo precyzyjne, stąd całe to zamieszanie z pendolino.
ad. 2) masz rację - mój błąd, nie doczytałam... "Za 20 składów, razem z budową centrum serwisowego i utrzymaniem przez 17 lat, PKP Intercity zapłaci aż 665 mln euro." czyli serwis będzie w Polsce...
...

z zasady nie czytam wybiórczej bo tam idioci się wypowiadają o poziom sięga "faktu".
Unii Europejskiej dla wszystkiego są jakieś normy, także dla linii kolejowych. - to nie chodzi o to, że unia nam każe tylko, że w Polsce, a więc w unii, są pewne przepisy (no dziwne, żeby kolej działała bez żadnych norm i standardów!) i tych przepisów trzeba przestrzegać. oczywiście napisał to wybiórczy pismak, za pewne euroentuzjasta, by ciemny lud miał rozrywkę...
i jeszcze te AŻ 20 składów... AŻ 665mln euro...
już pisałem wcześniej, że to TYLKO 20 składów a pieniądze są takie są.

#59 PostWysłany: 26 Sie 2013 22:16 

Moje odczucia sa "dwubiegunowe" jako kolejarz - maszynista z 12 letnim stazem ciesze sie ze po latach marazmu cos na koleji sie ruszylo : pieknieja dworce (Tarnow , Wroclaw , Przemysl) budowane sa nowe ( Lodz Fabryczna , Poznan, Katowice) modernizowane sa linie kolejowe i wagony ale jednoczesnie wkurza mnie ze tak malo wspiera sie "polska mysl techniczna" . Przeciez my naprawde nie mamy sie czego wstydzic : PESA ma np dwa sztandarowe produkty (Elf i Link) Newag z kolei ma Impuls (ten nalezacy do Koleji Dolnoslaskich na torze doswiadczalnym w Zmigrodzie "polecial" 215 km/h) . Dodatkowo mamy trzy polskie lokomotywy : Dragon , Griffin i Gama a mimo to ze nie mamy sie czego wstydzic bierze sie olbrzymi kredyt w EBR zeby kupic wloskie niby-Pendolino ... Czy nie lepiej wizerunkowo wygladaloby gdyby polska kolej jezdzila na polskim sprzecie ?
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 26 Sie 2013 22:20 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
groundhopper napisał(a):
Moje odczucia sa "dwubiegunowe" jako kolejarz - maszynista z 12 letnim stazem ciesze sie ze po latach marazmu cos na koleji sie ruszylo : pieknieja dworce (Tarnow , Wroclaw , Przemysl) budowane sa nowe ( Lodz Fabryczna , Poznan, Katowice) modernizowane sa linie kolejowe i wagony ale jednoczesnie wkurza mnie ze tak malo wspiera sie "polska mysl techniczna" . Przeciez my naprawde nie mamy sie czego wstydzic : PESA ma np dwa sztandarowe produkty (Elf i Link) Newag z kolei ma Impuls (ten nalezacy do Koleji Dolnoslaskich na torze doswiadczalnym w Zmigrodzie "polecial" 215 km/h) . Dodatkowo mamy trzy polskie lokomotywy : Dragon , Griffin i Gama a mimo to ze nie mamy sie czego wstydzic bierze sie olbrzymi kredyt w EBR zeby kupic wloskie niby-Pendolino ... Czy nie lepiej wizerunkowo wygladaloby gdyby polska kolej jezdzila na polskim sprzecie ?

przeczytaj cały temat zanim się ponownie wypowiesz.
3 strony wcześniej dałem linka mówiącego powadze pesy, cytat:Nieważną ofertą była także ta złożona przez bydgoską Pesę, ze względu na rażąco niska cenę utrzymania taboru przez wymagany przez Zamawiającego okres 12 lat. Pesa Bydgoszcz składając ofertę zobowiązała się utrzymywać każdą z 10 lokomotyw spalinowych przez kolejne 12 lat za 1 grosz za przejechany kilometr.
o pozostałych aspektach też wspominałem.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 75 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości