Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Sie 2013 18:07 

Cześć,
chciałem prosić o radę. Sytuacja jest dość żenująca z mojej głupoty. Wczoraj na forum został podany link do kodu ww. serwisie.
Chciałem sprawdzić czy kod działa. Na samych lotach nie działał. Chciałem sprawdzić na czym to działa. Wybrałem lot+hotel. Przy wpisywaniu automatycznie uzupełniło mi dane. Nie rozumiem niemieckiego wiec dawałem tylko dalej, dalej. Doszło do płatności i coś kliknąłem - żadnych loginow, nr kart itp. Dzisiaj na mailu mam fakture, bo okazało się że wybrałem przelew jako formę płatności.
Niestety wszystkie dane tam podane są prawdziwe. Straszna głupota z mojej strony. Nie stać mnie na taką wycieczkę.

Powinienem napisać do nich maila i próbować to odkręcać, oszukując, że ktoś użył moich danych (na dobrą sprawę to żadnych szczegółowych danych tam nie podałem więc zrobienie rezerwacji w ten sposób na kogoś innego to nie problem) czy czekać i ukrywać się?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 15 Sie 2013 18:09 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Raczej, jak nie zaplaczysz, to automatycznie skreszla twoje zamowienie.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 15 Sie 2013 18:22 

Z tego co mi google translaor przetlumaczyl: "Ostateczne potwierdzenie rezerwacji zostanie wysłane e-mailem w ciągu najbliższych 7 dni od biura podróży" oraz "Zasadniczo, otrzymasz dokumenty podróży po otrzymaniu płatności"

Czyli Zeus myslisz żeby się nie wychylać ?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 15 Sie 2013 18:37 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
Krajów: 33 / 15.4%
srebrny
Wygląda na to, że podobny przypadek już był.
Polecam przeczytać:
http://forumprawne.org/niemcy/238779-re ... drozy.html

#5 PostWysłany: 15 Sie 2013 18:50 

Bardzo źle to wygląda...
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 15 Sie 2013 19:22 

Zbanowany
Brak mi czasami słów :?

Napisz do nich po prostu wprost opisując sytuację i tyle.

#7 PostWysłany: 15 Sie 2013 19:39 

Sam aż sobie się dziwie... naprawdę.
Problem w tym, że nie mają żadnego adresu mailowego :/
Myślicie, że dzwonić na infolinie ?

Byłby ktoś tak uprzejmy, żeby przetłumaczyć to na polski? tłumacz nie pomaga:/
"Mit der Reiseanmeldung bieten Sie uns den Abschluss des Reisevertrages verbindlich an. Der Vertrag kommt mit der Annahme durch uns zustande. Wir informieren Sie mit der Reisebestätigung über den Vertragsschluss. Gleichzeitig erhalten Sie Ihren Reisepreissicherungsschein gem. § 651 k BGB. Sollten Ihnen unsere Reise- und Zahlungsbedingungen bei einer telefonischen Reiseanmeldung nicht vorliegen, übersenden wir sie Ihnen mit der Reisebestätigung/Rechnung. Widersprechen Sie diesen nicht innerhalb von 10 Tagen - bei kurzfristigen Buchungen, d.h. 10 Tage vor Reiseantritt, ist der Reisevertrag zu diesen Bedingungen zustande gekommen. Weicht der Inhalt unserer Reisebestätigung von der Anmeldung ab, so liegt ein neues Angebot vor. An dieses sind wir 10 Tage gebunden. Innerhalb dieser Frist können Sie das Angebot annehmen, was Ihrerseits stillschweigend und/oder auch durch eine Zahlung erfolgen kann. Andernfalls ist kein Reisevertrag abgeschlossen worden. Eine eventuell geleistete Anzahlung erstatten wir sodann unverzüglich."
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 16 Sie 2013 00:39 

hej. przeslij mi wszystko co masz od nich na maila (wysylam w pm) i jutro rano sie tym zajme.

poki co zlozyles propozycje podpisania umowy, ktora wychodzi w zycie po zaakceptowaniu przez nich ceny podrozy i przeslaniu potwierdzenia.

dwuznaczna jest kwestia odstapienia od umowy. byloby to mozliwe na pewno jakbys robil rezerwacje telefonicznie. by jednak powiedziec ci ostatecznie, potrzebuje wiecej informacji, czyli pelna korespondencje i opis jak wygladala rezerwacja. w sensie najbardziej interesuje mnie, czy zaakceptowales warunki (agb) posrednika tudziez touroperatora. byly haczyki na to?

w zadnym wypadku nie pisz, ze to nie ty dokonywales tej rezerwacji!!! to potezna firma na rynku niemieckim i dojda do tego w mig. skonczy sie na procesie o oszustwo majace na celu uzyskanie korzysci finansowych.

na ile znasz niemiecki?

powodzenia i jesli chcesz bym ci pomogl, to odezwij sie predko, bo w poniedzialek wieczor wyjezdzam. pozdrawiam.

#9 PostWysłany: 16 Sie 2013 10:06 

a tu nie działa zwykłe prawo konsumenta do zwrotu/odwołania się od umowy do 10/14 dnia od daty zakupu/zawarcia bez podawania przyczyny?

#10 PostWysłany: 16 Sie 2013 10:09 

konahu napisał(a):
a tu nie działa zwykłe prawo konsumenta do zwrotu/odwołania się od umowy do 10/14 dnia od daty zakupu/zawarcia bez podawania przyczyny?

no właśnie z tego fragmentu regulaminu tak to rozumiem.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 16 Sie 2013 10:10 

nie. umowy turystyczne itp. sa z tego wykluczone.

#12 PostWysłany: 16 Sie 2013 10:44 

matmas napisał(a):
nie. umowy turystyczne itp. sa z tego wykluczone.

Nie dobrze. Dzięki za maila i za odpowiedź tutaj.
A czy to coś wnosi do sprawy:
http://www.gesetze-im-internet.de/bgb/__355.html

?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 16 Sie 2013 11:11 

niestety nie. tutaj uzasadnienie (odpowiednie paragrafy nie znajdziesz w zwyklym kodeksie tylko w uzupelnieniu konsumenckim):

Cytuj:
Der Widerruf nach den Verbraucherschutzregeln

Das Gesetz gibt gerade den Verbrauchern besondere Rechte im Umgang mit Unternehmen. Hierzu gehören ganz besonders die Widerrufsrechte des BGB. Diese bestehen aber nur in ganz bestimmten Fällen und zwar: bei einem Fernabsatzgeschäft, einem Verbraucherkreditgeschäft oder einem Haustürgeschäft.

Die Buchung einer Reise oder eines Hotels im Rahmen eines Verbraucherkreditgeschäftes (Ratenzahlung bei Beträgen über 200,00 €) ist nicht üblich. Auch wird üblicherweise der Reisevertrag oder Beherbergungsvertrag nicht an der Haustür oder nach überraschendem Ansprechen auf der Straße abgeschlossen. Lediglich das Fernabsatzgeschäft käme in Frage, da Buchungen per Post, Fax, Telefon oder im Internet inzwischen weit verbreitet sind.

Für diesen Fall enthält § 312 b Abs. 3 Nr. 6 BGB jedoch die Regel, dass das Widerrufsrecht gerade nicht gelten soll, wenn Dienstleistungen im Bereich Unterbringung, Beförderung, Beköstigung und Freizeitgestaltung in einem genau definierten Zeitraum erbracht werden sollen. Nichts anderes ist bei einem Reisevertrag, einem Beherbergungsvertrag, einem Linienflug, einer Bahnfahrt oder anderen Reiseleistungen aber der Fall.

Daraus folgt: Bei Reiseverträgen hat der Reisende im Regelfall kein Widerrufsrecht. Er ist insbesondere im Reiserecht nur durch sein Recht zu Stornierung bzw. Rücktritt geschützt und sollte bei der Buchung nicht unüberlegt handeln.

nie wiem, co dokladnie bylo napisane w mailach, ktore otrzymales od posrednika/touroperatora. jak mi je przekierujesz, to sie wczytam i przygladne poszczegolnym slowkom.

pozdrawiam i zycze milego dnia

#14 PostWysłany: 16 Sie 2013 11:49 

Czytając o powyższej sytuacji nasuwają mi się dwa pytania.
- jakie są zabezpieczenia na wypadek rezerwacji wykonanej przez kogoś złośliwie na czyjeś prawdziwe dane osobowe (przy podaniu istniejącego fikcyjnego maila)? Oczywiście wykluczam sytuację wykonania rezerwacji z IP możliwego do identyfikacji.
- jak jest zabezpieczony system przed wykonaniem x rezerwacji na całkowicie fikcyjne dane.

Większość tego typu systemów rezerwacyjnych zabezpiecza się kartą kredytową lub tworzy rezerwację czasową dając możliwość wykonania przelewu (np. Wizz).
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 16 Sie 2013 12:27 

afrykakobiet napisał(a):
Sam aż sobie się dziwie... naprawdę.
Problem w tym, że nie mają żadnego adresu mailowego :/
Myślicie, że dzwonić na infolinie ?
Byłby ktoś tak uprzejmy, żeby przetłumaczyć to na polski? tłumacz nie pomaga:/
"Mit der Reiseanmeldung bieten Sie uns den Abschluss des Reisevertrages verbindlich an. Der Vertrag kommt mit der Annahme durch uns zustande. Wir informieren Sie mit der Reisebestätigung über den Vertragsschluss. Gleichzeitig erhalten Sie Ihren Reisepreissicherungsschein gem. § 651 k BGB. Sollten Ihnen unsere Reise- und Zahlungsbedingungen bei einer telefonischen Reiseanmeldung nicht vorliegen, übersenden wir sie Ihnen mit der Reisebestätigung/Rechnung. Widersprechen Sie diesen nicht innerhalb von 10 Tagen - bei kurzfristigen Buchungen, d.h. 10 Tage vor Reiseantritt, ist der Reisevertrag zu diesen Bedingungen zustande gekommen. Weicht der Inhalt unserer Reisebestätigung von der Anmeldung ab, so liegt ein neues Angebot vor. An dieses sind wir 10 Tage gebunden. Innerhalb dieser Frist können Sie das Angebot annehmen, was Ihrerseits stillschweigend und/oder auch durch eine Zahlung erfolgen kann. Andernfalls ist kein Reisevertrag abgeschlossen worden. Eine eventuell geleistete Anzahlung erstatten wir sodann unverzüglich."

Proszem :lol:

Wraz z zapisaniem sie na podroz, zaproponowali nam Panstwo wiazace zawiazanie umowy na nia. Umowa dochodzi do skutku wraz zaakceptowaniem jej przez nas. Poinformujemy Panstwa o jej zawarciu wraz z potwierdzeniem podrozy. Jednoczesnie otrzymaja Panstwo zapewnienie o niezmiennosci ceny zgodnie z § 651 k BGB. Jesli przy zamowieniu telefonicznym, nie mieliscie Panswto wgladu w nasze warunki podrozy jak i platnosci, zostana one przeslane wraz z potwierdzeniem podrozy i rachunkiem. Jesli nie wniesiecie sprzeciwu co do nich w przeciagu 10 dni - w przypadku krotkoterminowych zamowien tj. 10 dni przed podjeciem podrozy, umowa zostanie zawarta na tych warunkach. Odbiega zawartosc naszego potwierdzenia podrozy od zamowienia, przedstawimy nowa oferte. Jest ona wiazaca 10 dni. W tym okresie mozecie Panstwo przyjac oferte, co nie wymaga podejmowania jakichkolwiek dzialan z Panstwa stron (milczaco) i/lub tez dokonanie przedplaty. W innym przypadku umowa nie dochodzi do skutku. Ewentualna juz dokonana wplata zostanie zwrocona niezwlocznie.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 16 Sie 2013 14:03 

dokladnie. nie wiem jak ty, ale ja te 10 dni odnosze tylko do rezerwacji dokonywanych telefonicznie. albo pisal to jakis praktykant albo osoba nieswioma odpowiedzialnosci prawnej albo ktos z zagranicy. zdanie to jest co najmniej ambiczne, czyli dwuznaczne. brak scislego zwiazku pomiedzy poszczegolnymi frazami.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości