Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Maj 2013 10:46 
Awatar użytkownika

w zwiazku z tym ze przypadkowo od konduktora dowiedzielismy sie ze polaczenie kolejowe z Katowic do Wisly o godzinei 16:51 z dniem 31.05.2013 zostanie zlikwidowane, a ludzie podrozujacy tym pociagiem z pracy z Katowic nie beda mieli mozliwosci powotu do domu, bardzo prosze o poparcie petycji z linku ponizej:

http://www.petycje.pl/9660

dzieki bardzo

Ostatnio edytowany przez p14c3k, 22 Maj 2013 18:26, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 22 Maj 2013 10:56 
Awatar użytkownika

srebrny
viewtopic.php?f=18&t=11201&start=150
No offence ;)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 22 Maj 2013 11:06 
Awatar użytkownika

m3lm4k napisał(a):
http://www.fly4free.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=11201&start=150
No offence ;)

a czy to jakis konkurs czy ankieta w ktorej prosze o oddanie glosu na mnie lub pomoc w ankiecie?? przeczytales to wogole ??
domsylam sie ze nie jestes z woj. Slaskiego i najprawdopodniej nie korzystasz z uslug KS, moze gdybys dojezdzal codziennie do pracy kilkadziesta KM i i zlikwidowali ci polaczenie ktory z niej wracasz a jedyne pozostale to o 13 czy 20 to moze inaczej bys spojrzal zrozumial, i nie wrzucal do jednego wora

btw, panie moderatorze, na forum piszemy w jezyku polskim ;) bez obrazy..
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 22 Maj 2013 11:15 
Awatar użytkownika

srebrny
Tak, przeczytalem i podtrzymuje swoja decyzje. Mamy ku temu dedykowany temat i jak kazdy bedzie zakladal petycje (W Newsy: ciekawe informacje o lotnictwie i podróżach samolotem?) to zrobi sie niezly smietnik.

Bylem z woj. Slaskiego, korzystalem z PR/KS, dojezdzalem codziennie pociagiem i tez mi kasowali polaczenia :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 22 Maj 2013 11:19 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
p14c3k napisał(a):

W takim razie co w języku polskim znaczy "btw"?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 22 Maj 2013 11:20 

Loty: 163
Kilometry: 153 421
Krajów: 27 / 12.6%
srebrny
Sorry, ale skoro firma przeanalizowała, że połączenie jest nierentowne, to po co dla wygody kilkuset osób go utrzymywać? Równie dobrze mogą sobie dojechać do domu autobusami, będzie może dłużej i mniej wygodnie, ale każdy zdawał sobie sprawę z konieczności dojazdu podejmując pracę w Katowicach czy GOP.
Jestem zdecydowanie przeciwny narzucaniu przez niektórych, czy prywatna firma ma przez nich tracić pieniądze, czy nie...

Sam jestem ze Śląska Cieszyńskiego, ale to co wyrabiają niektóre hanysy z Górnego Śląska, to już przegięcie, uważają, że wszystko im wolno i się należy...
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 22 Maj 2013 11:24 

Loty: 248
Kilometry: 532 673
Krajów: 58 / 27.1%
niebieski
krasnal napisał(a):
p14c3k napisał(a):

W takim razie co w języku polskim znaczy "btw"?

Bo tak w ogóle :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 22 Maj 2013 11:52 
Awatar użytkownika

@krasnal: pozostawie bez komentarza twoj off-top, zapraszam do googli i moze zrozumiesz czym jest slang miejski, potoczny zwort, a pozniej zastanowienie sie przez chwule ilu takich zwotow jest potocznie w polsce uzywanych,, internetowy polonisto..

@m3lm4k: ale teraz juz mieszkasz w UK i masz wyj... no nie? a to ze kilkaset osob bedzie w domu zamiast o 18:00 o 22:00 jest tak samo istotne jak zaglosownie na czyjas fotke, czy oddanie glosu w ankiecie,, wybacz

@sranda: skoro jestes ze Slaska cieszynskiego, powiedz mi prosze w jaki sposob dostac sie do Cieszyna z Katowic czy Bielska komuniacja miejsa ?? Moze wyjasnisz dlaczego w Cieszynie zbankrutowal PKS ?? Polaczenia byly nieoplacalne? Ludzie do szkol do pracy przestali jezdzic ??

Podsumowujac ten teamt, umiesiclem ta petycje na forum podruzniczym/lotniczm, liczac na wsparcie osob ktorzy dosc czesto podrozuja srodkami masowej komunicji, a jedyne z czym sie tu spotkalem to ignorancja i potraktowanie sprwy likwidacji polaczen, umozliwiacego powrot ludzi do z pracy, na rowni z ankietami czy glosowaniami na jakies zdjecia.. szkoda ze nawet nie chcialo Wam sie poczytac jej tresci,,

za to jakby petycja dotyczyla zniesienia oplaty admin przez wizz czy ryan to pewnie wszczy sie podpisza..
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 22 Maj 2013 12:04 

srebrny
p14c3k napisał(a):

@sranda: skoro jestes ze Slaska cieszynskiego, powiedz mi prosze w jaki sposob dostac sie do Cieszyna z Katowic czy Bielska komuniacja miejsa ?? Moze wyjasnisz dlaczego w Cieszynie zbankrutowal PKS ?? Polaczenia byly nieoplacalne? Ludzie do szkol do pracy przestali jezdzic ??

Przepraszam za off-top, ale skoro już zostałem wywołany do tablicy, to odpowiem.
PKS zbankrutował, bo nie umiał dostosować się do nowej rzeczywistości i narastającej konkurencji Transkomu czy innych prywatnych przewoźników jeżdżących busami np. do Krakowa.
Skoro firma czy dane połączenie przynosi straty, to w kapitaliźmie się ogranicznia jej koszty, zwalnia ludzi, tnie połączenia, aby zachować przynajmniej te rentowne i pozwolić firmie zarabiać. Tego zarządzający firmą PKS Cieszyn nie potrafili jednak zrobić, więc w końcu musieli całkowicie upaść.

To samo zresztą tyczy się połączenia kolejowego Bielsko Biała - Cieszyn, jeździ nim garstka ludzi i zresztą nikt normalny nie będzie jechał 1,5h pociągiem, skoro S1 może przejechać w 20 min
Nie wiem po co w ogóle kolej jeszcze utrzymuje to połaczenie (choć fakt, już i tak jest mocno obcięte w stosunku do tego, co było kilka/kilkanaście lat temu)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 22 Maj 2013 12:15 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Jest pociag Bielsko Biala - Cieszyn? Od kiedy? :O
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 22 Maj 2013 12:20 

srebrny
Są dwie pary dziennie (bezpośrednie), ale jadą naokoło przez Chybie i Zebrzydowice, a nie tak jak kiedyś przez Pogórze i Skoczów.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 22 Maj 2013 12:32 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
sranda napisał(a):
.. Równie dobrze mogą sobie dojechać do domu autobusami, ...

tez tak uważam! powinno sie w ogóle zlikwidować kolej w całym kraju, europie czy nawet kosmosie, bo przecież każdy rozsądny człowiek ma samochód(no a jak nie ma to przecież nieudacznik jakiś, toż bez blachy nie ma lachy, nie?!) i może sobie dojechać autostrada czy jak mu wygodniej do domu. autobusy tez trzeba zlikwidować bo to przecież takie zasciankowe. aha: trzeba tez podnieść podatki bo utrzymanie dróg i składanie trupów do kupy będzie kosztować.

#13 PostWysłany: 22 Maj 2013 12:36 
Awatar użytkownika

Cytuj:
Przepraszam za off-top, ale skoro już zostałem wywołany do tablicy, to odpowiem.
PKS zbankrutował, bo nie umiał dostosować się do nowej rzeczywistości i narastającej konkurencji Transkomu czy innych prywatnych przewoźników jeżdżących busami np. do Krakowa.
Skoro firma czy dane połączenie przynosi straty, to w kapitaliźmie się ogranicznia jej koszty, zwalnia ludzi, tnie połączenia, aby zachować przynajmniej te rentowne i pozwolić firmie zarabiać. Tego zarządzający firmą PKS Cieszyn nie potrafili jednak zrobić, więc w końcu musieli całkowicie upaść.

Zarzadzajacy byli poprostu ZLODZIEJAMI, powiedz mi jak mozna nie utrzymac polaczen skoro do Cieszyna dojezadzly dzieckai do szkol, glownie sredniej, ludzie do pracy, studenci na Uniwersytet Slaski ?? Jechalas kiedys autobysem Wisla-Cieszyn?? W godzinach szczytu przegubowiec pekal zawsze w szwach, a jezdzil co 30min..

bo wybacz ale miasto prawie 40tys mieszkancow i bankrutuje PKS ?!! a PKP z Katowic czy BB jedzie 3 razy dziennie przez Zebrzydowcie,,

..tak jak widac nie chcialo ci sie nawet przeczytac tresci tej petycji, w 'normalnych' krajach panstwo doplaca do komunikacji publicznej, malo tego nawet w Polsce sa takie projekty, a moze powiesz mi moze ze polaczenie o 13 czy 20 jest bardziej rentowne no tez o 16??

Cytuj:
To samo zresztą tyczy się połączenia kolejowego Bielsko Biała - Cieszyn, jeździ nim garstka ludzi i zresztą nikt normalny nie będzie jechał 1,5h pociągiem, skoro S1 może przejechać w 20 min
Nie wiem po co w ogóle kolej jeszcze utrzymuje to połaczenie (choć fakt, już i tak jest mocno obcięte w stosunku do tego, co było kilka/kilkanaście lat temu)

to ze ty masz samochod i stac cie na dojazd nim do pracy/studia codziennie 30km w jedna strone, nie znaczy ze wszyscy sa na takim samym poziome materialnym, i mniemam ze niezbyt wiele podrozojesz komunikacja miejska..

wiec prosze Cie nie wypowiadaj sie w materi, o ktorej nie masz pojeca,, bo pozniej sprawy wlasnie tak wygladaja ze likwiduje sie polaczenia ktore rzekomo nie sa rentowne,, pozatym widze ze na forum 2tyg a juz wylewasz wielkie madrosci

Ostatnio edytowany przez p14c3k, 22 Maj 2013 14:39, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 15 Cze 2013 21:13 

Jednym z założeń Kolei Śląskich ma być "działanie w sposób optymalny pod względem ekonomicznym" a te połączenie widocznie nie było rentowne. Swoją drogą likwidowane są dzisiaj o wiele ważniejsze połączenia, które nie mają żadnej innej alternatywy oprócz PKP.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 15 Cze 2013 21:35 

niebieski
p14c3k napisał(a):
Cytuj:

to ze ty masz samochod i stac cie na dojazd nim do pracy/studia codziennie 30km w jedna strone, nie znaczy ze wszyscy sa na takim samym poziome materialnym, i mniemam ze niezbyt wiele podrozojesz komunikacja miejska..

wiec prosze Cie nie wypowiadaj sie w materi, o ktorej nie masz pojeca,, bo pozniej sprawy wlasnie tak wygladaja ze likwiduje sie polaczenia ktore rzekomo nie sa rentowne,, pozatym widze ze na forum 2tyg a juz wylewasz wielkie madrosci

Panie moderatorze... Ale to forum chyba nie służy też do wylewania żalów? :)

Poza tym nie wiem skąd te protesty, żeby przenieść temat do właściwego działu. Mentalność pana moderatora jest taka, jak wszystkich, co są u "władzy". Jestem moderatorem - mogę więcej!

Brawo dla drugiego moderatora, który zachował się we właściwy sposób i kulturalnie zwrócił uwagę :)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 16 Cze 2013 01:36 
Awatar użytkownika

@Maris83 a jaki dzial do tego pasuje bardziej ?? luzne gadki?? nie mialem nic do przeniesienia do opwiedniego dzlu, a jedynie bylem przeciw polaczenia tego z tematem o glosowaniach na zdjecia czy ankiety..

@miszti zastanow sie zanim zaczenisz oceniac bo ja tu sie nie uzalam poprotsu twierdze ze traktowane tego na rowni z glowsoniami na fotki czy anktey to trche przesada, ja moglym rowniez powiedziec jestes osoba pokroju "skoro mnie to nie dotyczy to mam to w du..."

pozatym, wg mnie sprawa jest prosta,, jest petycja zgadasz sie lub nie podpuisuje lub nie i tyle, za to zaczely sie bardzo ciekawe rozmowy pokazujace ignorancje i hipokryzje naszych forumowiczow, ja osobiscie tez dojezdzam samochodzem do pracy (dzieki bogu w normalniejszym kraju niz nasz, z normalnymi drogami, rentownymi koleajami), i bez problemow moglbym rowniez korzystac z transportu publicznego, jednak dla wygody korzystam z auta..

chodzio o zworcenie uwagi na pewien problem, gdzie dla niektorych osob ze wzgledu ze teraz jada pociagem w jedna strone a wracac musza busem, lub autobusem koszt dojadu do pracy zwiekszyl o 300pln, co dla ciebei drogi Maris83 nie jest chyba mala kwota skoro czepiales sie o doslownie grosze z wizz..

za to jak juz pisalem, teamt i artykow w ktorym Wizz oszukal biedynch 'biznesemsnow' unimozliwiajac im 'bezinteresowana' pomoc w zakupie biletow innym zaslugiwal na sporo wiecej uwagi..

na zakonczenie nie wiem po co ten zanczynacie OT..
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 16 Cze 2013 07:29 

Zbanowany
p14c3k napisał(a):
koszt dojadu do pracy zwiekszyl o 300pln, co dla ciebei drogi Maris83 nie jest chyba mala kwota skoro czepiales sie o doslownie grosze z wizz..

Sądzę, że to raczej chodzi o zasadę wyegzekwowania należnej płatności, a nie dorobienie się.

Uważam, że nie powinno być miejsca na tym forum na takie tematy, takie jest prawo rynku. Jeżeli to połączenie zostanie skasowane to być może utworzy się luka, zwiększy konkurencja wśród prywatnych przewoźników autobusowych.
70 lat temu Kraków-Katowice jechało się godzinę, teraz 2,5h, kolej dąży ku upadkowi, w grze zostaną tylko magistrale i połączenia przynoszące największe dochody.

Frekwencja w pociągach na śląsku z moich obserwacji bywa niekiedy mierna - często jeżdzę połączeniem Racibórz-Chałupki KŚ, zwykle jadą 3,4 osoby, czasem nawet sam.

Wiele osób miewa zapewne sytuację, że zmienia się rozkład, tną połączenia, ale to nie powód żeby angażować w problem całą forumową społeczność.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 16 Cze 2013 08:36 
Awatar użytkownika

@paula86 przeicez pisalem, ze to jest temat dla zainteresoanych, jezeli Ciebie nie dotyczy, obchodzi nie musisz wchodzic, tak samo jak np. nie intrersuja cie promocje lotnicze z gdaniska, to nie wchodzisz w ten temat i nie zaczynasz dyskusji ze jest drogo, bez sensu itd czyz nie ???

mialo tego po twoim nisku smiem twierdzic ze raczej nie masz prawa wiedziec z wlasnego dosiwadczenia jak bylo 70lat temu wiec dlaczego przywolujesz cos co znasz tylko z opowiadan ??

na forum jest wielu uzytkownikow, i sa osoby ktorych ta sprawa dotyczy i byc moze dzieki temu mogli tez oddac dzieki tej petycji jakis glos w tej sprawie..

wiec nie rozumiem po to te spiny, i komentarze jak juz wspominalem glownie osob ktorych to nie dotyczy, malo tego pewnie nawet nie chcialo im sie przeczytac tej petycji..

a moze tak spojzec na to z innej storny, ze ktos kto wam pomogl w rezerwacji, udostepnil jakies info, znalazl ciekway lot , czy tani nocleg (wcale nie mowie ze to ja ), nie ma jak teraz wrocic do domu z pracy, a dzieki kombinacja kolej/bus/autobus traci 3 godziy dziennie wiecej i 300plna/mies
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 16 Cze 2013 10:18 
Awatar użytkownika

Takimi petycjami można sobie podetrzeć tyłek bo większość ludzi którzy podpiszą takie petycje są ludźmi przypadkowymi zupełnie nie związanymi z daną linią. Nie wiem co oznacza dla Ciebie złodziejstwo ale według mnie sprawa jest prosta. Linia jest nierentowna i zostanie zlikwidowana. Zawsze ktoś na takiej likwidacji ucierpi ale z drugiej strony nikt nie będzie dopłacać do interesu.
Niepokojące jest natomiast to, że takie tematy powstają w takim dziale i to jeszcze temat zakłada moderator..
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 16 Cze 2013 15:24 

Zbanowany
p14c3k napisał(a):
jak np. nie intrersuja cie promocje lotnicze z gdaniska, to nie wchodzisz w ten temat i nie zaczynasz dyskusji ze jest drogo, bez sensu itd czyz nie ???

Jakby mnie interesowała sprawa likwidacji połączeń KŚ to bym weszła na forum jakiejś lokalnej społeczności lub forum kolejowe, a nie o tanim lataniu.

p14c3k napisał(a):
mialo tego po twoim nisku smiem twierdzic ze raczej nie masz prawa wiedziec z wlasnego dosiwadczenia jak bylo 70lat temu wiec dlaczego przywolujesz cos co znasz tylko z opowiadan ??

Masz rację, skoro nie przeżyłam wojny to nie mogę twierdzić, że ona była. Wybacz, ale mam prawo przytoczyć ciekawostkę historyczną o której dowiedziałam się z internetu.

p14c3k napisał(a):
na forum jest wielu uzytkownikow, i sa osoby ktorych ta sprawa dotyczy i byc moze dzieki temu mogli tez oddac dzieki tej petycji jakis glos w tej sprawie..

Wierzysz w to, że wielu forumowiczów wraca z pracy KŚ Katowice-Wisła o 16? Tak jak pisałam, nie to forum.

p14c3k napisał(a):
a moze tak spojzec na to z innej storny, ze ktos kto wam pomogl w rezerwacji, udostepnil jakies info, znalazl ciekway lot , czy tani nocleg (wcale nie mowie ze to ja ), nie ma jak teraz wrocic do domu z pracy, a dzieki kombinacja kolej/bus/autobus traci 3 godziy dziennie wiecej i 300plna/mies

Czyli jak komuś pomogłam, a potem będę w ciężkiej sytuacji nie związanej z tematem forum to mogę się zwrócić z prośbą np. o chleb? Nie, wtedy udaję się do odpowiednieszych miejsc, a na forum oczekuję tylko zwrotnych informacji na temat promocji lotniczych.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości