Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Kwi 2013 13:12 
Awatar użytkownika

Loty: 105
Kilometry: 146 485
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
- W środku nocy ludzie po pieniądze specjalnie przyjeżdżali samochodami. Dzwonili po znajomych. Czekali w kolejce, wypłacali i odjeżdżali - relacjonuje jedna z klientek, która była wtedy na miejscu.
W nocy z soboty na niedzielę krótko przed północą przy bankomacie PKO BP w Gdańsku Wrzeszczu nagle urosła kilkunastoosobowa kolejka. Z każdą minutą przyjeżdżali kolejni klienci prosto z weekendowych imprez lub wyrwani z łóżek przez znajomych. Bankomat miał awarię i wypłacał dwa razy więcej środków, niż podawano na panelu. Wypłacanej nadwyżki bankomat nie odliczał z konta.

Czekali do północy, by wypłacić po raz drugi

Relacja naszej czytelniczki: - Chciałam wypłacić 50 zł, a dostałam 100. Na początku pomyślałam, że się pomyliłam przy wybijaniu kwoty, ale gdy mój kolega także dostał stówę, wiedzieliśmy, że coś jest nie tak. Po sprawdzeniu konta okazało się, że dodatkowe 50 złotych nie zostało odliczone. Urządzenie wypłacało dwa razy więcej, niż powinno - opowiada.

Ludzie dostawali i przekazywali dalej informację znajomym, którzy przyjeżdżali samochodami, by wypłacić pieniądze. Klienci, którzy mieli limit na dzienną wypłatę, czekali, by po północy dokonać kolejnej intratnej transakcji.

- Jeden facet pochwalił się, że pobierał wszystkie oszczędności i dostał dwa razy więcej. W pewnym momencie przyjechał jakiś "dresiarz", który wulgarnie krzycząc do ludzi w kolejce, dopchał się do bankomatu, zabrał pieniądze i odjechał.

Prosimy o zwrot nadwyżki

- Rzeczywiście, dziś dostaliśmy informację od jednego z klientów, który przyszedł do banku zwrócić pieniądze. Zgłosił nam, że bankomat nie działał poprawnie - potwierdza Leonarda Balejko, kierownik działu obsługi klienta z banku PKO BP we Wrzeszczu. - Przy urządzeniu są kamery monitoringu. Każda dokonana transakcja została zapisana. Teraz bank będzie dochodził zwrotów dodatkowo wypłacanych sum. Nasze serwisy już zostały powiadomione i pracują w tym kierunku. Wszyscy klienci, którzy faktycznie dostali więcej pieniędzy, proszeni są o zwrot nadwyżki - mówi przedstawicielka banku.

Czy bank odzyska pobraną gotówkę? Niekoniecznie

- Bank musi udowodnić, że konkretny człowiek świadomie pobrał te pieniądze podwójnie. W mojej ocenie szanse na odzyskanie gotówki są iluzoryczne - powiedział nam znany gdański adwokat Roman Nowosielski. - Po pierwsze dlatego, że klient może odmówić odpowiedzi na pytanie, czy otrzymał kwotę dwa razy większą. Wówczas nie ma dowodu, mamy do czynienia tylko z domniemaniem faktycznym. Inny natomiast może nie pamiętać, jaką kwotę wydał mu bankomat lub że włożył pieniądze do kieszeni, wcale ich nie licząc, a w której miał też inną gotówkę, którą dodatkowo dawno wydał. Wątpię, by kamery monitoringu pokazały, ile banknotów znajduje się w wypłaconym pliku. Bankowi będzie bardzo trudno odzyskać pieniądze.

Bankomat już został naprawiony.
http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,13741292,Bankomat_w_Gdansku_wyplacal_dwa_razy_wiecej__Prawnik_.html#BoxSlotII3img

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 17 Kwi 2013 14:43 

VII - nie kradnij!!!
Jeśli, ktoś specjalnie przyjechał, by pobrać więcej pieniędzy, to zwyczajnie kradł - złodziejstwo w białych rękawiczkach i jeszcze wiele osób akceptuje ten rodzaj kradzieży.
Poniżej stanowisko banku w tej sprawie:
Wszelkie wypłaty dokonane z bankomatu w Gdańsku Wrzeszczu zostały zarejestrowane przez system monitoringu, a każda z transakcji została odnotowana w systemie transakcyjnym PKO Banku Polskiego. PKO Bank Polski będzie dochodził zwrotu bezprawnie pobranych z bankomatu nadpłaconych pieniędzy na podstawie właściwych przepisów Kodeksu Cywilnego zarówno od klientów PKO Banku Polskiego jak i klientów innych banków. W przypadku osób które pobrały gotówkę z wadliwego bankomatu, a nie są klientami PKO Banku Polskiego, PKO Bank Polski przekaże do innych banków informacje o numerach kart wraz z wykazem wartości transakcji nadpłaconych. Ponadto w przypadkach, w których doszło do umyślnego skorzystania z nadpłat dokonywanych przez bankomat - istnieje możliwość dochodzenia odszkodowania nie tylko od osób, które (umyślnie) takie nadpłaty pobrały, ale także od osób, które do takiego zachowania nakłaniały lub w nim pomagały.rozwiń komentarz
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 17 Kwi 2013 19:05 

Wydaje mi się, że sprawa tutaj jest oczywista. Każdy kto wypłacił pieniądze z "bonusem" będzie musiał je zwrócić.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 17 Kwi 2013 19:39 

nikt nie bedzie mogl udowodnic zlej woli wybierajacym pieniadze - ktora jest tutaj kluczowa jezeli chodzi o postawienie jakichkolwiek zarzutow w ewentualnym procesie... szanse na skuteczne wyegzekowanie pieniedzy sa bliskie 0-u. Osobiscie takie zachowanie uwazam za nieetyczne ale z drugiej strony sami postawcie sie w takiej sytuacji - idziecie sobie ulica i widzicie kolejke a tam ludzie mowia Wam, ze bankomat ten dziala na takiej zasadzie jak ten w Gda... po prostu bonus do zycia =]
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 17 Kwi 2013 19:56 

Powiedzcie mi czym to sie różni od nagminnego wykorzystywania błędów cenowych popełnianych przez linie lotnicze czy hotelarzy. Wyciaganie kasy ze zle dzialajacego bankomatu nazywacie zlodziejstwem, a wszyscy pewnie marzycie o kolejnej "promocji" Alitalii ;) i lotach za 100 zl do Azji
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 17 Kwi 2013 22:04 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
geomix napisał(a):
Powiedzcie mi czym to sie różni od nagminnego wykorzystywania błędów cenowych popełnianych przez linie lotnicze czy hotelarzy. Wyciaganie kasy ze zle dzialajacego bankomatu nazywacie zlodziejstwem, a wszyscy pewnie marzycie o kolejnej "promocji" Alitalii ;) i lotach za 100 zl do Azji

zauważyłem że granica zazwyczaj jest taka: jeśli mi się udało wykorzystać to jest to uczciwe, jak ja nie zdążyłem to ci którym się udało to złodzieje :twisted:
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 17 Kwi 2013 22:55 

Loty: 114
Kilometry: 159 258
Krajów: 19 / 8.9%
Nie miał bym skrupułów, aby wypłacić ze wszystkich kart wszelkich dostępnych sum.
Ogólnie to jestem bardzo uczciwy, ale z chęcią przeprowadził bym taką zemste na bankach.
A to wszystko za to co mnie kiedyś spotkało przy wypłacaniu pieniędzy z bankomatu.
Chciałem wypłacić 3 tys zł i podczas próby podjęcia w bankomacie, bankomat się wyłączył.
Środki zostały zablokowane i byłem w dupie. Raty do płacenia i inne niecierpiące zwłoki zobowiązania, a tu środki zablokowane na prawie 2 tygodnie i zero praw. Oni mają bodajże 90 dni na wyjaśnienie takich spraw, czy to nie chore? W drugą stronę wiadomo jak to działa, jeden dzień zwłoki i już afera. Także nawet nie mrugnął bym okiem.

#8 PostWysłany: 17 Kwi 2013 23:37 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
A może jak się ma namacalną gotówkę to nie jest ok, a jak po prostu ogromną zniżkę to już jest.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 17 Kwi 2013 23:39 

niebieski
Witam. A jednak jest w nas jeszcze nie mało uczciwości. Nie sądziłem. Brawo. Pozdrawiam

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości