Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Odbiór paszportu
#1 PostWysłany: 05 Cze 2026 20:30 

niebieski
Orientujecie się czy do obioru nowego paszportu OBLIGATORYJNE jest wylegitymowanie się DOWODEM OSOBISTYM a nie np. starym paszportem? Pytam bo chwili obecnej dowodu nie posiadam a pani w urzędzie była przekonana , że można tylko z dowodem.
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
 Temat postu: Re: Odbiór paszportu
#2 PostWysłany: 05 Cze 2026 20:33 

srebrny
A ten stary paszport jest jeszcze ważny?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 05 Cze 2026 20:48 

niebieski
Oczywiście, że jest . Dlatego wielkie było moje zdziwienie,że rzekomo nim nie można się wylegitymować, stary dziurkują dopiero w momencie odbioru nowego.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 05 Cze 2026 20:56 

srebrny
A zatem jest to ważny dokument tożsamości.
 Profil Relacje PM off
bigosm lubi ten post.
bigosm uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 05 Cze 2026 21:03 

niebieski
Ja to wiem, ale osoba w urzędzie powiedziała, że odbiór nowego paszportu jest możliwy tylko z dowodem osobistym.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 05 Cze 2026 21:05 

srebrny
Zadałeś tu pytanie i otrzymałeś odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 05 Cze 2026 21:29 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 10 447
Krajów: 5 / 2.4%
bigosm napisał(a):
Ja to wiem, ale osoba w urzędzie powiedziała, że odbiór nowego paszportu jest możliwy tylko z dowodem osobistym.

To pewnie zależy od widzimisię urzędnika, ale ja bez problemu odbierałem na podstawie starego paszportu.
Chyba że stary paszport jest już nieważny. Wtedy to inna sprawa.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 05 Cze 2026 21:34 

niebieski
Jest ważny.

Widzi mi się urzędnika? To na to nie ma przepisów?

Moje pytanie brzmiało: "OBLIGATORYJNE jest wylegitymowanie się DOWODEM OSOBISTYM a nie np. starym paszportem?"
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 07 Cze 2026 15:41 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 10 447
Krajów: 5 / 2.4%
Jest uznawany tak jak dowód osobisty, tu ciekawy artykuł:
Cytuj:
W piśmiennictwie wśród dokumentów stwierdzających tożsamość wymienia się zwykle dokumenty paszportowe. Zgodnie z art. 2 pkt 2 ustawy z 13 lipca 2006 r. o dokumentach paszportowych przez dokument paszportowy należy rozumieć paszport, paszport tymczasowy, paszport dyplomatyczny i paszport służbowy Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Art. 4 tej ustawy stanowi, że dokument paszportowy uprawnia do przekraczania granicy i pobytu za granicą oraz poświadcza obywatelstwo polskie, a także tożsamość osoby w nim wskazanej w zakresie danych, jakie ten dokument zawiera. Mając na uwadze wcześniej podane objaśnienia słownikowe słów „poświadcza” i „stwierdza” należy zaliczyć dokument paszportowy do kategorii dokumentów stwierdzających tożsamość.

Źródło: https://gazeta.policja.pl/997/archiwum- ... amosc.html

Generalnie jak masz możliwość to idź do urzędu z dowodem osobistym (plastikowym lub w mObywatelu) i załatwisz sprawę w 5 minut. Jak trafisz na urzędnika co wyda paszport tylko "na dowód" to stracisz sporo czasu i nerwów na chodzenie po przełożonych i składaniu skarg, ale też powinieneś załatwić.
 Profil Relacje PM off
bigosm lubi ten post.
bigosm uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: bigosm, rattaman oraz 5 gości