Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
To jest temat w luźnych na nabijanie się - dyskusję dot. innych aspektów działalności lotniska Radom RDO należy prowadzić tutaj port-lotniczy-warszawa-radom-temat-ogolny,1285,170933

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 513 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26
Autor Wiadomość
#501 PostWysłany: 08 Sty 2026 13:29 

srebrny
Od 2023 do końca 2026 planowana strata to 170 baniek. Do tego strata jest co rok wyższa. Brak perspektyw na rozwój i zmianę tej sytuacji, więc czy nie należałoby w końcu uciąć straty i powiedzieć pass?!
Na pewno jakiś deweloper zainteresuje się terenem i zbuduje tam osiedle.
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#502 PostWysłany: 08 Sty 2026 13:42 
Awatar użytkownika

Loty: 769
Kilometry: 1 122 711
Krajów: 83 / 38.8%
HON fly4free
Rozumiem, że to nabijanie, stąd:
"pass" nie "pas"
propozycja przekazania deweloperowi - to jednak Radom nie Wawa, a na dodatek lotnisko jest chyba też wojskowe
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

#503 PostWysłany: 08 Sty 2026 15:05 

srebrny
Pomysł z deweloperem to oczywiście nabijanie się z tematu (ale w końcu to "Radom - Warszawa"). Niemniej jednak utrzymywanie tego przybytku ze stratą kilkadziesiąt baniek rocznie, a do tego rosnącymi kosztami i brakiem perspektyw to niedorzeczność. Skoro nie ma nawet obsługi na wieży to znaczy, że prezesuncio i spółka przytulają niezłą kasę, co roku z odpowiednią premią, tylko nie wiadomo za co to premia. Moim zdaniem powinno się podjąć niepopularną decyzję, że był to jednak błąd i ciąć straty, szczególnie że i tak nie ma perspektyw rozwoju.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#504 PostWysłany: 08 Sty 2026 16:36 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 627
Kilometry: 955 845
Krajów: 60 / 28.0%
Niepopularną? chyba że u popleczników posła Suskiego ;)
j_a lubi ten post.

#505 PostWysłany: 08 Sty 2026 17:11 

niebieski
opo napisał(a):
Od 2023 do końca 2026 planowana strata to 170 baniek. Do tego strata jest co rok wyższa. Brak perspektyw na rozwój i zmianę tej sytuacji, więc czy nie należałoby w końcu uciąć straty i powiedzieć pass?!
Na pewno jakiś deweloper zainteresuje się terenem i zbuduje tam osiedle.

Zdecydowanie należałoby zamknąć to lotnisko, ja przez moment nie zmieniłem zdania. Zmiany władzy i kolejne zapowiedzi "my damy radę" nic nie zmienią w położeniu tego lotniska, geograficznym, ekonomicznym, i każdym innym.

Ps. Jeszcze jedna ciekawa informacja z tego artykułu :shock:

Osobną kwestią są loty czarterowe, uruchamiane głównie w sezonie letnim i tu Porty informują, że touroperatorzy, który organizowali wyloty na wakacje z Radomia w 2025 roku, potwierdzili wolę ich organizowania i rozwijania także w tym roku, ale wyłącznie na zasadzie usługi marketingowej, czyli mówiąc wprost po otrzymaniu dopłat od właściciela lotniska.

Efekt skali odwrotnej... im większy ruch na lotnisku tym większe straty. A co, potrafimy! :twisted:
 Profil Relacje PM off
abelincoln lubi ten post.

#506 PostWysłany: 08 Sty 2026 18:43 

niebieski
j_a napisał(a):
„Takie działanie nie ma uzasadnienia ekonomicznego i operacyjnego, powodowałoby pogłębienie straty na działalności operacyjnej lotniska (...)"

O ile z początkiem ciężko się nie zgodzić, to druga część jest bullshitem.
 Profil Relacje PM off  

#507 PostWysłany: 08 Sty 2026 19:18 

niebieski
Wyszło jakbym to ja napisał, a zacytowałeś fragment odpowiedzi na interpelację poselską, który przytoczyłem ;)

Mam zbyt mało danych, żeby odnieść się do tego merytorycznie, zwyczajnie nie wiem, czy zapewnienie stałej obsługi kontroli ruchu jest w ogóle możliwe organizacyjnie i jakie koszty mogłoby generować. Natomiast widać, że jest to jakieś zapętlenie, obsługa jest dostosowana do obecnego mizernego ruchu, więc nie można przyjąć dodatkowych samolotów bo nie ma obsadzonej na stałe m.in. wieży kontroli. Już kiedyś czytałem, że na czas obsługi startów i lądowań przyjeżdżają do Radomia kontrolerzy z Okęcia.
 Profil Relacje PM off  

#508 PostWysłany: 09 Sty 2026 20:08 

niebieski
Lotniska w żaden sposób nie finansują cywilnych służb ruchu lotniczego.
To o wycieczkach kontrolerów z Okęcia też jest nieprawdą.
 Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.

#509 PostWysłany: 10 Sty 2026 17:34 

niebieski
Cytuj:
Lotniska w żaden sposób nie finansują cywilnych służb ruchu lotniczego.

Ja nic takiego nie napisałem.
Poza tym w zacytowanych przeze mnie fragmentach mowa jest o PAŻP:
"I jeszcze jedna ważna informacja: ani zarządzający lotniskiem, ani Polska Agencja Żeglugi Powietrznej nie widzą potrzeby i zasadności, aby służby ruchu lotniczego były stale zapewnione na lotnisku w Radomiu." więc nie wiem skąd u ciebie taki wniosek.

Cytuj:
To o wycieczkach kontrolerów z Okęcia też jest nieprawdą.

O wycieczkach z Okęcia to też jest twoja interpretacja, którą mi przypisujesz.
W połowie 2023 przewinęło się szereg artykułów o kontrolerach dojeżdżających z innych lotnisk (Okęcie jest największe i blisko). Może masz jakieś insajderskie informacje jak zorganizowana jest obecnie obsługa i być może teraz jest to zrobione inaczej. Chętnie przeczytam.

Trudno w ten sposób sensownie dyskutować, skoro piszesz bardzo ogólnie i niczym tego nie podpierasz. Fajnie, gdybyś na przyszłość jakoś argumentował swoją wypowiedź.

Jeszcze jedna informacja, z dedykacją dla @DMW

Przypomnijmy, że pod koniec października 2025 r. Polskie Porty Lotnicze złożyły do prokuratury zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez Szpikowskiego i jego następcę - Stanisława Wojterę (prezesa w latach 2020-2024). Szpikowskiemu spółka zarzuca niegospodarność menedżerską i wyrządzenie spółce szkody majątkowej za sprawą decyzji o wybudowaniu lotniska Warszawa-Radom "bez sporządzenia rzetelnego biznesplanu, przy braku analiz rynku, przepustowości oraz otoczenia konkurencyjnego, a także poprzez oparcie się na wadliwych i iluzorycznych opracowaniach analitycznych", a Wojterze to, że kontynuował budowę lotniska Warszawa-Radom.
https://www.money.pl/gospodarka/kleska- ... Cer%C3%B3w.

Jak pod koniec lipca informowało Radio Zet, spółka PPL zamówiła audyt na temat budowy lotniska Warszawa-Radom, decyzji podjętej jeszcze za rządów Prawa i Sprawiedliwości. W ocenie audytorów tylko w 2025 r. radomski port lotniczy przyniesie 67 mln zł straty. Do 2032 r. ich suma ma wynieść 600 mln zł. Jednak w wariancie pesymistycznym kwota strat może sięgnąć nawet 800 mln zł, czyli niemal tyle samo, ile wydano na jego budowę. Już wtedy zapowiadano, że wyniki audytu mogą być podstawą złożenia zawiadomienia do prokuratury.
https://www.money.pl/gospodarka/ppl-zaw ... 7792a.html
 Profil Relacje PM off  

#510 PostWysłany: 12 Sty 2026 12:31 

srebrny
Wyciekła rozmowa pokładowa przy starcie z Radomia:
https://www.linkedin.com/posts/codetwoj ... 22816-3SkW

To tylko potwierdza, że wieża wcale nie jest taka potrzebna. Może faktycznie przy tych dwóch operacjach tygodniowo to chłopaki na VFR mogliby się dogadać, oby tylko odśnieżyli pas.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#511 PostWysłany: 02 Lut 2026 14:32 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Takie tam, z twittera

Załącznik:
rdo.jpg
rdo.jpg [ 39.92 KiB | Obejrzany 782 razy ]
 Profil Relacje PM off
11 ludzi lubi ten post.

#512 PostWysłany: 02 Lut 2026 14:36 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Flightradar24 w formie!
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#513 PostWysłany: 08 Mar 2026 18:47 

HON fly4free
śmichy-chichy, a jest powód do dumy ;)
Załącznik:
rdo-dwc.png
rdo-dwc.png [ 156.34 KiB | Obejrzany 497 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 513 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości