Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 13 Mar 2025 01:08 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 671 009
Krajów: 64 / 29.9%
PawelSz napisał(a):
Osobiście nie znam nikogo, kto nie przestrzegałby w piątek postu.

PawelSz napisał(a):
Wiem, że są ludzie nie przestrzegający postu, choćby w biurze, w którym pracuję. [...]Nie tak dawno, w piątek, zostałem zaproszony w gości i na stole pojawiło się mięso (nie było alternatywy).Trochę się zdziwiłem, ale nie chciałem Gospodarzowi (którego bardzo lubię) sprawiać przykrości ani kłopotu.
To w końcu znasz czy nie znasz nieposzczących w piątek, bo się pogubiłam.
10 ludzi lubi ten post.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#22 PostWysłany: 13 Mar 2025 01:58 

złoty
W sumie to jak się w piątek wieczorem zje schabowego i popije czerwonym winem, to można trafić wszystkie trzy religie monoteistyczne naraz, w tym dwie w sposób kwalifikowany.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#23 PostWysłany: 13 Mar 2025 03:17 
Awatar użytkownika

Loty: 151
Kilometry: 254 156
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
O przestrzeganiu postu w Polsce i jego dalszych perspektywach może świadczyć fakt (wiem, że w ograniczonym stopniu), że właśnie sobie przypomniałem, że coś takiego w ogóle istnieje. Faktycznie, w piątek na stołówce szkolnej nie podawano mięsa. Ale to było 20 lat temu.

Polska szybko się ateizuje, może dynamika tego wzrośnie. Nie oskarżałbym TVNów o manipulowanie, raczej duża w tym zasługa samego kościoła, który skutecznie obrzydza wiarę, a wraz z tym zanika tradycja. Zresztą, wierni też nie próżnują.

Załączniki:
c13144aa44e341b290e39a88550936a2ea3bac0fb1d076abd4d300d7bb0add6a.png
c13144aa44e341b290e39a88550936a2ea3bac0fb1d076abd4d300d7bb0add6a.png [ 50.4 KiB | Obejrzany 645 razy ]
 Profil Relacje PM off
J29 lubi ten post.

#24 PostWysłany: 13 Mar 2025 07:08 

Loty: 47
Kilometry: 130 779
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
PawelSz napisał(a):
Ha ! Jakaż to dyskusja się rozpoczęła po moim wpisie :shock:

Pozwolę sobie odnieść się do niektórych stwierdzeń Sz. Forumowiczów:
Cytuj:
Zapewne jest to kwestia kręgu znajomych/rodziny gdzie się na codzień obracamy.

Oczywiście. Rodziny się nie wybiera, ale przyjaciół / bliskich znajomych już tak. I jest oczywistym, ze obracamy się wśród osób wyznających te same (zbliżone) wartości.
A podstawą jest wiara, w której zostaliśmy wychowani.
Modlimy się, chodzimy do kościoła, przyjmujemy sakramenty, pielgrzymujemy, korzystamy z rekolekcji, dzieci jeżdżą na parafialne obozy, uczestniczymy w Drodze Krzyżowej, nie pijemy alkoholu podczas Wigilii, Świąt Zmartwychwstania Pańskiego oraz w Wielkim Tygodniu, pościmy...
To absolutnie naturalne, jak oddychanie.

Dlatego np. nigdy nie wyjeżdżam z Polski w czasie Bożego Narodzenia. Od bodajże 30 lat nie opuściłem Pasterki oraz Noworocznej Mszy. I tak już zostanie :D

Wiem, że są ludzie nie przestrzegający postu, choćby w biurze, w którym pracuję. Nie mam nic do nich. Co poniektórych nawet bardzo lubię...
Powiem więcej: osobiście uważam, iż przestrzeganie postu nie musi (nie powinno być) ortodoksyjne. Nie tak dawno, w piątek, zostałem zaproszony w gości i na stole pojawiło się mięso (nie było alternatywy).Trochę się zdziwiłem, ale nie chciałem Gospodarzowi (którego bardzo lubię) sprawiać przykrości ani kłopotu.
Zatem zjadłem, z apetytem ;)
Ale potem się wyspowiadałem....

Poza tym znam osoby, które - choć pozbawione łaski wiary - poszczą gdyż tak zostali wychowani, z tradycji

Cytuj:
Czasem trzeba wyjść do ludzi i opuścić swoją strefę komfortu, w tym przypadku... kółko różańcowe :D

Różaniec polecam, modlitwa pomaga.
Aha, w aucie często słucham Radia Maryja

Cytuj:
Onet odpowie ci, że Twoje wyobrażenie odbiega od rzeczywistości

Onet :twisted: jest dla mnie tak samo wiarygodny jak TVN czy Newsweek.. Czyli dno, muł i wodorosty...

Reasumując:
Zachęcam do co piątkowego postu.
Najlepiej jeśli wynika to zasad religijnych, ew. tradycji. Ale dbałość o zdrowie też jest zasadna, mięso warto choćby raz na tydzień odstawić.

Serdeczności

Widzisz, zaraz zahaczymy o tematy polityczne.
Ale pozostając przy tym wyznawaniu wartości, to największy szubrawca i wyzyskiwacz na wsi, zasiada na mszach w pierwszej ławce, jest największym darczyńcą tegoż kościoła. Nie przeszkadza mu to w posiadaniu sfory kochanek, wymienianych częściej niż rękawiczki jednorazowe przy milczącym przyzwoleniu żony, dzieci i wnucząt.
Inna katolicka rodzina. Darcie nawzajem na siebie mordy na pół ulicy, rękoczyny, itd. Ale na mszę jak najbliżej ołtarza.

To ja się pytam wierzących. Ile jeszcze temu Bogu powiesicie na garb? Ile ma wytrzymać z takim stadem, co?
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 13 Mar 2025 08:58 

niebieski
Japonka76 napisał(a):
PawelSz napisał(a):
Osobiście nie znam nikogo, kto nie przestrzegałby w piątek postu.

PawelSz napisał(a):
Wiem, że są ludzie nie przestrzegający postu, choćby w biurze, w którym pracuję. [...]Nie tak dawno, w piątek, zostałem zaproszony w gości i na stole pojawiło się mięso (nie było alternatywy).Trochę się zdziwiłem, ale nie chciałem Gospodarzowi (którego bardzo lubię) sprawiać przykrości ani kłopotu.
To w końcu znasz czy nie znasz nieposzczących w piątek, bo się pogubiłam.

A bo chłopu zamieszaliście z tym Onetem i TVN. I postanowił być tak samo "wiarygodny".

@PawelSz jeśli przytoczone dane były niewiarygodne (nie wykluczam) to czy są inne, bardziej wiarygodne dane na ten temat?
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 13 Mar 2025 09:13 
Awatar użytkownika

Loty: 770
Kilometry: 1 123 624
Krajów: 83 / 38.8%
HON fly4free
Zapytaj onet (to taka dziwaczna stronka dla dzieci), było przenośnią, ale dzięki za tę uwagę bo znalazłem:

https://zapytaj.wiara.pl/pytanie/pokaz/84f4a

ciekawe czy nienawiść do TVN i RASP Polska jest grzechem śmiertelnym?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], Gadekk oraz 10 gości