Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Air Asia 2011
#1 PostWysłany: 27 Gru 2010 23:07 
Awatar użytkownika

Pozwolę sobie założyć nowy temat. Z racji tego, że części z nas udało się kupić promocyjne bilety Air A na loty w 2011 (głównie myślę o promo ORY-KUL, ale także o biletach 0,00) napiszcie w jakim terminie lecicie, w ile osób, co planujecie zobaczyć, czy już poczyniliście jakieś kroki w kwestiach tego wyjazdu. Im więcej informacji wymienimy między sobą, tym lepiej będziemy przygotowani do wyjazdu. Może porobią się grupy wyjazdowe. Ja na pewno skorzystam z tych informacji, bo będzie to mój pierwszy lot do Azji.
Udało mi się zakupić bilety z ORY do KUL w terminie 23.09-07.10.2011 za promocyjne 42E. Razem dla 2 os wyszło ok 1230 pln bez jedzenia i transferu do miasta.
Po ciężkich mękach z zakupem biletów, udało mi się jeszcze dopasować darmowe Bali-Singapur na 06.10 na wcześnie rano. Wylot do ORY jest o 01:20 w nocy 07.10 więc nie wiem czy będzie sens to łączyć. No, ale dla takich właśnie informacji zakładam ten topic.
pozdro

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
 Temat postu: Re: Air Asia 2011
#2 PostWysłany: 28 Gru 2010 15:14 

odrobinkę OT: kiedy przesiadałem się w BKK lecąc na DPS, pani przy "gejcie" nie uznała wydrukowanego onlinowo biletu Air Asi gdyż - uwaga uwaga: wg niej w takim przypadku (odprawa online) konieczny jest stempel tajlandzkiej kontroli granicznej w paszporcie (z oczywistych względów takowego nie miałem). Po kilkudziesięciu godzinach podróży i w związku z tym, że mnie wzięła "z zaskoczenia", poza tym konsultowała się przez radio (usiłowałem wytłumaczyć niedorzeczność jej żądania) - udałem się sprintem z podręcznym do wyjścia (jeszcze tylko wiza - przy fast tracku 10US) i już można biec na piętro żeby przejść normalną procedurę odprawy. Byłem pewien, że się nie uda a tu sam siebie zaskoczyłem. Ikazuje się, że w 25minut da się (o szóstej rano ale jednak). Dobra strona sytuacji: kiedy wpadłem z powrotem do "gejtu" to już nie kazała mi ważyć bagażu (dopuszczają 7kg i... O ZGROZO - ważą! a ja na pewno miałem więcej)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 29 Gru 2010 01:41 

Ja lece 15.09 ORY-KUL następnie Australia i powrót DRW-DPS-KUL-STN 8-14.10. Bardzo fajny temat jak ktoś leci wcześniej to wrzucajcie swoje porady itd :)

#4 PostWysłany: 30 Gru 2010 08:07 
Awatar użytkownika

Ja mam kupiony bilet
STN - KUL - MEL
16-18.09

MEL - KUL - STN
01.10

david napisał(a):
Ja lece 15.09 ORY-KUL następnie Australia i powrót DRW-DPS-KUL-STN 8-14.10. Bardzo fajny temat jak ktoś leci wcześniej to wrzucajcie swoje porady itd :)

A myślałeś już nad lotami po Australii ?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 30 Gru 2010 20:32 

Loty: 129
Kilometry: 230 634
Krajów: 29 / 13.6%
Gdyby ktoś chciał sprzedać/oddać (wie, że nie poleci) jakieś bilety po Azji, byłbym zainteresowany. bede tam przebywal do lipca wiec chetnie bym cos zwiedzil... niestety teraz ceny sa zaporowe.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 31 Gru 2010 01:29 

@Sulik tak, cały czas się zastanawiam co tam poskładać i generalnie jak rozplanować całą tą wycieczkę. W opcji całkiem samolotowej mogło by być np MEL-Cairns jetstar Cairns-Sydney jetstar Sydney-Ayers Rock virgin blue i do Darwin pociągiem bądź Alice Spring-Melbourne Tiger airways (wylotu z Au jeszcze kupionego nie mam). Ale to wszystko na razie czysto teoretycznie.

#7 PostWysłany: 31 Gru 2010 14:06 
Awatar użytkownika

Tylko Alice Springs jest oddalone o 400 km od Ayers Rock

Pociągi w AU są fajną opcją ale, np. MEL - Sydney jedzie 11 godzin i jest w podobnej cenie jak samolot :(

o Cairns też myślałem, ale chyba z przesiadką w Bri"cośtam" ;)

cenowo chyba MEL - Alice - MEL - Sydney będzie tańsze niż MEL - Alice - Sydney.
A przynajmniej tak mi kiedyś wyszło z obliczeń.

Z tego co też widzę, kupując teraz bilety, najtaniej jest pod koniec lutego i w marcu, więc raczej nie ma sensu kupować już, a dopiero na około 3 miechy przed odlotem w AU. (tak się to póki co wygląda, że ta sama trasa kupiona teraz na wrzesień będzie około 2x droższa od kupionej na marzec)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 31 Gru 2010 14:17 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Krajów: 76 / 35.5%
U nas plan taki: Paryż z Lotem 7 lipca, 9 lipca do KUL z KUL od razu po lądowaniu do Singapuru i tu kilka dni na miejscu. Dalej lot do Denpasar i z Denpasar od razu: Małe Wyspy Sundajskie i może Celebes. Powrót od 30 lipca po sladach, odcinek Singapur - KUL pociągiem.

#9 PostWysłany: 31 Gru 2010 18:42 

Ayers Rock-Alice Spring samochodem wypożyczonym. Inna opcja którą rozważamy to camper z Sydney do Cairns, Cairns-Ayers Rock virgin blue i ASP-MEL tiger. Kiedy będziesz wypełniał wniosek o wizę?

#10 PostWysłany: 01 Sty 2011 20:09 
Awatar użytkownika

Pewnie tak w okolicach wakacji, bo ponoć tą internetową wydają w ciągu kilku dni.
O kamperze też myślałem, ale kurde dla jednego kierowcy to są zdecydowanie za duże odległości.

myślę też o:
http://www.hamiltonisland.com.au/airport/

można dolecieć tam:
Melbourne -> Brisbane -> Hamilton Island

z tym że koszt to około 330 zł w jedną stronę :(

są jeszcze loty bezpośrednio z MEL i Sydney - ale muszę dokładnie się przyjrzeć cenom :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 04 Sty 2011 13:02 
Awatar użytkownika

Obczaiłem takie połączenia:

(ceny są cenami najniższymi z okresu 3 miechy przed odlotem, czyli mogą się różnić i przeliczane z Euro/AUD na PLN wg. google)

Melbourne -> Alice Springs : 20.09
Alice Springs -> Melbourne: 22.09
422,99 zł

niestety samoloty na tej trasie latają co dwa dni, w ten sam dzień w obie strony :(
dodatkowo trzeba tam wynająć samochód i przejechać około 400 km w jedną stronę do Urulu. Są co prawda wycieczki z Alice Springs do Urulu, ale nie znalazłem żadnej schodzącą poniżej 300 AUD/2os.
W Alice Springs oferują też lot balonem o świcie za jakieś 200 AUD - może być to bajeczne, ale dość drogie :(

Melbourne - Brisbane: 23.09 - 150,17 zł

Brisbane -> Long Island - Whitsunday Coast: 24.09 - 324,36 zł
Long Island - Whitsunday Coast -> Brisbane: 27.09 - 324,36 zł
Ta pozycja zapowiada się bajecznie, ale na miejscu - cena 2 osobowego pokoju na ten czas to najniżej około 900-1000 AUD :( - więc prawdopodobnie wymienimy to na coś innego
Ma ktoś pomysł na coś innego, też fajnego pod względem wylegiwania się na plaży i odpoczynku ? :)

Brisbane -> Sydney: 28.09 - 88,79 zł
Sydney -> Melbourne: 29.09 - 88,79 zł
te ceny raczej standardowe i można je dość łatwo cały czas znaleźć w każdym okresie czasu

Muszę jeszcze pomyśleć nad ukradzeniem jednego dnia w Brisbane i przełożeniem do np. na Sydney - np. jak znajdę odpowiednie godziny przesiadek.

Kolejny problem to bagaż - większość cen jest z bagażem podręcznym, a za bagaż rejestrowany to minimum 10 AUD dodatkowo, z tym że nie mogę znaleźć info ile jest podręcznego.
Więc będzie trzeba się ostro kompresować na ten wyjazd :(
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 10 Sty 2011 19:09 
Awatar użytkownika

U nas w planach jest Lipiec
Kraków - Paryż 9 lipca (kupiony w easyJet tylko w jedną stronę)
Paryż - Kuala 10 lipca
potem długo nic, czekamy na kolejne promo Air Asia do Indonezji. Przegapiliśmy bilety za 0.00 :(( W planach dolot z KL na Jawę: tam standardowo 2 świątynie, 2 wulkany i transfer na Bali.
Bali: zwiedzanie bez plażowania na Kucie, ale w zamian za to potem wyspa Lombok i Gili (pewnie Meno). Marzeniem jest Komodo, ale kapa z tymi biletami i terminami. Oglądaliśmy różne opcje dolotowe i trochę obciążają nasz budżet i jakoś nie chcą się wkomponować w plan. Realny jest za to powrót znowu na Bali i dalej do Singapuru i pociągiem do Kuala.

Powrót z Malezji do Paryża 29 lipca.
Z Paryża jeszcze nie mamy lotu do Krakowa lub Katowic.
Przygotowane: Lonely Planet, Marco Polo 'Bali', czytamy sobie też Remigiusza Mielcarka "Indonezja we mgle' i "Dżakarta", porady z "Jadę sobie" M. Filipczak, do tego wertujemy wiele fajnych blogów, fora internetowe no i oczywiście codziennie ( czasem kilka razy dziennie ;) odwiedzamy F4F za który wielkie dzięki, że jest.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 12 Sty 2011 21:13 

Także udało nam się załapać na bilety do KL :D
Wylot: 06.09, powrót: 27.09.
Cel: GŁÓWNIE tajskie wyspy. Nie-nie boimy się pory deszczowej :D A ew. zawsze można na Gili uciec (co także planujemy zrobić) :)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 12 Sty 2011 21:46 
Założyciel
Awatar użytkownika

Na Samui/ Ko Phangan/ Ko Tao będzie w tym czasie dosc dobra pogoda.

#15 PostWysłany: 12 Sty 2011 21:46 
Założyciel
Awatar użytkownika

Z ciekaowstek, od dziś Air Asia lata z Kuala Lumpur na Borneo, a dokładnie do Kalimantanu, czyli indonezyjskiej częsci wyspy.

#16 PostWysłany: 16 Kwi 2011 11:24 

Odświeże temat, czy airasia ostro sprawdza ten limit 7kg podręcznego? Druga sprawa pojawił się u nas pomysł przeplyniecia promem z langkawi do Satun w Tajlandii rano powrót wieczór i tu pytanie czy potrzebna jest w takim wypadku wiza i czy w porcie Satun można takowa wyrobić?

#17 PostWysłany: 17 Kwi 2011 17:46 

I jeszcze jedna sprawa czy w Australii da radę wypłacać pieniądze z bankomatów polskimi płaskimi debetówkami? W necie znalazłem sprzeczne informacje

#18 PostWysłany: 18 Lis 2012 22:27 

Borobudur i Prambanan :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości