Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Sie 2012 20:35 

Witam,
Mam problem kupiłem jakiś czas temu bilety WAW-TXL-WAW, odprawiłem się przez internet, przy oddawaniu bagażu napisano mi zły gate a że byłem chory i rozkojarzony poszedłem pod niego i czekałem godzinę - wiem mój błąd powinienem był sprawdzić tablice. Koniec końców przegapiłem samolot, teraz chciałbym odzyskać podatki bo chociaż taryfa była bezzwrotna to podatki się należą z powrotem. Zadzwoniłem do Expedii powiedzieli że skontaktowali się z przewoźnikiem i nie ma takiej możliwości, nie dowierzając zadzwoniłem do LOT-u i tutaj ku mojemu zaskoczeniu miły pan powiedział że zwrot jak najbardziej się należy ale musi go dokonać pośrednik bo oni nie mają możliwości. Po ponownym kontakcie z Expedią i 20 minutowym oczekiwaniu zostałem poinformowany że oni się podatkami nie zajmują i muszę się skontaktować z IRS-em (amerykański urząd skarbowy), tam nic nie wiedzą bo mówią że oni mają tylko podatki za loty w stanach i kółko się zamyka. Czy ktoś z was kiedyś próbował zrealizować podobny zwrot przez Expedię? Sam już nie wiem co robić bo na ich infolinii jak roboty wszyscy powtarzają to samo.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc,
Krystian
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 30 Sie 2012 20:39 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 539
Krajów: 2 / 0.9%
Słyszałem, że expedia robi straszne problemy i nikomu to się nie udało. Tutaj wątki podobne:

viewtopic.php?f=15&t=3055&p=18492&hilit=expedia+zwrot#p18492

viewtopic.php?f=181&t=11006&p=70795&hilit=expedia+zwrot#p70795
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 30 Sie 2012 21:31 

HON fly4free
Da się to załatwić, ale wymaga to niestety dłuższego prześladowania ich.
Uzyskaj przede wszystkim potwierdzenie od LOTu pismne/mailowe że zwrócili podatki pośrednikowi (bo karte przy zakupie przez expedię obciąża LOT) i dopiero na tej podstawie prześladuj expedię.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 30 Sie 2012 22:19 

Ok, wielkie dzięki za pomoc! Zaraz postaram się załatwić z LOT-u potwierdzenie.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 30 Sie 2012 23:24 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Tutaj objawia się jedna z korzyści kupowania biletu bezpośrednio na stronie lot.com nawet kosztem tych dodatkowych 45 PLN "opłaty za wystawienie biletu".
Dwukrotnie byłem w podobnej sytuacji (znaczy nie że pomyliłem gate, po prostu nie poleciałem) i dwukrotnie jeden mail do LOTu powodował, że pieniądze lądowały z powrotem na koncie.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 30 Sie 2012 23:45 

HON fly4free
To generalnie sprawdzona reguła: najbezpieczniej jest kupować jakiekolwiek proste bilety (nie wymagające składania przez agenta) na stronie własnej przewoźnika: w razie zmian czy zwrotów najłatwiej wtedy załatwić sprawę; pośrednicy są fajni do momentu zakupu, potem zaczynają sie schody.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 04 Wrz 2012 11:10 

złoty
Nie ma szans na odzyskanie taxów od Expedii, "nie bo nie".

Jednak w Twojej sytuacji, gdy zorientowałeś się że jednak czekasz pod niewłaściwą bramką, powinieneś iść do obsługi po darmowe przebukowanie na inny lot. W końcu to również ich wina że na karcie pokładowej była zła bramka. Moim zdaniem zmieniliby bilet bez dodatkowej opłaty.

#8 PostWysłany: 04 Wrz 2012 15:31 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nie zapędzaj się tak... wszędzie piszesz tylko chargeback i chargeback jakby to był złoty środek na rozwiązanie wszystkich możliwych problemów.
W tym przypadku nie ma najmniejszych podstaw do zgłaszania chargebacku.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 25 Wrz 2012 12:56 

Byłem u pracowników i abstrahując od tego że byli strasznie nie mili i musiałem czekać 30 min żeby w końcu pani przestała coś robić przy komputerze i odpowiedziała na moje pytanie czy samolot już odleciał poinformowała mnie że nie ma takiej możliwości bo oni na 100% wołają za każdym razem na moją prośbę o przedstawienie mi nagrania albo jakichkolwiek innych dowodów na to że byłem wzywany powiedziała że nie ma nagrań, a to leży w moim obowiązku żeby upewniać się czy jest dobry gate. Jak na razie walka z expedia stoi w tym samym miejscu odpowiadają zawsze tą samą regułką że to nie oni są za to odpowiedzialni i że to LOT ściągnął pieniądze z mojej karty a nie oni. Zgłoszę dzisiaj charge back w mbanku i zobaczymy jak się sprawa potoczy.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 26 Paź 2012 02:38 

Niestety chyba chargeback-iem tej sprawy się nie rozwiąże oto fragment informacji otrzymanej z mbanku dotyczącej mojej reklamacji:
Cytuj:
Wyjaśniam jednak, że mBank ma prawo zareklamować transakcję kartową za pośrednictwem Organizacji Płatniczej, ale w sytuacji, kiedy usługa nie została wykonana z winy sprzedawcy. W sytuacji w której Posiadacz karty nie stawił się na loty, nasz Bank nie ma prawa zareklamować operacji.

Pozdrawiam,
Krystian
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 26 Paź 2012 09:17 

HON fly4free
Pytanie, czy ograniczenia chargeback dotyczą także sytuacji, w której zgodnie z umową / warunkami taryfy, przewoźnik / pośrednik ma obowiązek rozliczyć pobraną kwotę i dokonać częściowego zwrotu np. podatków. Zdaje się , że expedia jednak ma jakies zastrzeżenia w regulaminie dostosowane do prawa amerykanskiego, które pozwala na inkasowanie całej kwoty; ale to temat do weryfikacji.

Co do formalnego obciazenia - kase pobiera LOT więc i teoretycznie LOT powinien ja rozliczyć i ewentualnie byc obciążony zwrotnie.

Ogólnie - jeśli nie jest sie pewnym lotu, expedii i większości pośredników należy unikać.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 27 Paź 2012 09:45 

złoty
marek2011 napisał(a):
Pytanie, czy ograniczenia chargeback dotyczą także sytuacji, w której zgodnie z umową / warunkami taryfy, przewoźnik / pośrednik ma obowiązek rozliczyć pobraną kwotę i dokonać częściowego zwrotu np. podatków.

Nie wiem jak stanowią przepisy, ale kiedyś miałem bilet Air India kupowany u pośrednika (TerminalA, kiedyś b.popularny). Pasażer na lot się nie stawił, tzw. no-show. Warunki taryfy pozwalały na pełen zwrot w takim przypadku, za potrąceniem jakiejś minimalnej kwoty. Pośrednik raz odsyłał do linii, innym razem mówił że zwrot się nie należy, jeszcze innym że z prowizją 80€ od biletu. Air India odsyłała do pośrednika. No więc złożyłem chargeback, po 2 miesiącach reklamację uznali i dostałem pełną kwotę na konto (nawet bez potrącenia).

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości