Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Lip 2012 19:14 

Toczą się konwersacje pod tematami na blogu, a tematy co chwila nowe powstają, dlatego myślę, że forum będzie lepszym miejscem, żeby rozmawiać na ten temat.

30 lipca na oltexpress.com jest taka informacja:

Cytuj:
27 lipca br. został złożony wniosek o ogłoszenie upadłości spółki OLT Express Regional sp. z o.o. Decyzją Urzędu Lotnictwa Cywilnego z dnia 27 lipca br. została zawieszona spółce OLT Express Regional sp. z o.o. koncesja na wykonywanie przewozów lotniczych. Oznacza to, że OLT Express Regional sp. z o.o. nie ma już możliwości wykonywania przewozów lotniczych w ramach regularnych rejsów krajowych.
W celu otrzymania od OLT Express Regional sp. z o.o. zwrotu kosztów zakupu biletów na anulowane regularne rejsy krajowe, prosimy o kontakt z Call Center pod numerem telefonu +48 58 735 5555 lub drogą elektroniczną rezerwacja@oltexpress.com, reklamacje@oltexpress.com i podanie Państwa numeru rezerwacji. Przyśpieszy to proces dokonywania zwrotów.
Nasze Call Center jest do Państwa dyspozycji od poniedziałku do niedzieli przez całą dobę.
Realizowane przez OLT Express Poland sp. z o.o. przeloty czarterowe na rejsach zagranicznych wykonywane są według planu

Jak zauważył http://www.fly4free.pl/masz-bilety-na-olt-express-zobacz-jak-odzyskac-pieniadze-poprzez-chargeback/ Gordon i bart_ek:

Cytuj:
bart_ek :
Otwierając charge back jaką firmę powinienem wpisać? kto jest stroną w postępowaniu, mam wątpliwości gdyż:
- na bilecie widnieje: OLT Express Sp. z o. o.
- firma obsługująca połączenie to: OLT Regional
- a firma która przyjmowała płatność to: jakaś niemiecka obsługująca płatność – zresztą w piątek na konferencji, dyr zarządzający OLT stwierdził, że to jest ta firma z która klienci zawierają umowę kupując bilet.
Niezły mętlik, a szkoda by było zakończyć negatywnie charge back jedynie z powodu podania niewłaściwego podmiotu.

Cytuj:
Gordon :
Będę wdzięczna za potwierdzenie, do jakiego podmiotu należy kierować reklamację:
1. OLT Express Sp. z o.o. (widnieje na bilecie)
2. OLT Express Regional Sp. z o.o. (obsługiwała loty krajowe)
3. OLT Express Poland Sp. z o.o. (dysponowała airbusami latającymi m.in. na trasie Warszawa-Wrocław)

Tak więc pytania:
1. Czy ktoś dostał zwrot pieniędzy od nich? Która z tych 3 firm dokonała zwrotu?
2. Jak sprawdzić z kim zawarliśmy umowę przewozu, tzn którą z tych 3 spółek.
3. Czy ktoś dostał informacje o zwrocie pieniędzy lub odwołaniu lotów międzynarodowych w związku z ogłoszeniem upadłości?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 30 Lip 2012 19:56 

HON fly4free
Umowa zawarta została z OLT Express Sp. z o. o. i do niej nalezy kierować roszczenia związane ze zwrotem należności za bilet.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 30 Lip 2012 21:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Informacja dla osób, które dokonały płatności przy pomocy kart kredytowych, debetowych Citibanku Handlowego:

Dnia 27.07.2012 r., Citibank kontaktował się z OLT w sprawie zwrotów dokonanych płatności. Otrzymali odpowiedź, że w ciągu 14 dni wszystkie wniesione płatności za dokonane rezerwacje, zostaną zwrócone klientom Citibanku.

W sytuacji gdy pieniądze nie wpłyną do dnia 10.08.2012 r., należy skontaktować się z Citi i poprosić o wszczęcie procedury chargeback.

#4 PostWysłany: 31 Lip 2012 07:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Info ze strony OLT:
"Od 31 lipca br. realizowane przez OLT Express Poland sp. z o.o. przeloty czarterowe na rejsach zagranicznych zostają zawieszone."

#5 PostWysłany: 31 Lip 2012 16:32 

Co ciekawsze wpisy z http://www.fly4free.pl/olt-express-zawiesilo-loty-charterowe-dzis-upadlosc/

Cytuj:
Enricco :

Wczoraj dostałem takiego maila z OTLu. Ciekaw jestem czy będzie zwrot. Na infolinii powiedzieli że do 30 dni mają zwrócić.

„Szanowni Państwo

Dnia 27.07.2012r. został złożony wniosek o ogłoszenie upadłości spółki OLT Express Regional sp. z o.o.
Również decyzją Urzędu Lotnictwa Cywilnego z dnia 27 lipca br. została zawieszona spółce OLT Express Regional sp. z o.o. koncesja na wykonywanie przewozów lotniczych.
Oznacza to, że OLT Express Regional sp. z o.o. nie ma już możliwości wykonywania przewozów lotniczych.
Pasażerom, którzy zapłacili za bilety, przysługuje od OLT Express Regional sp. z o.o. prawo do zwrotu kosztów zakupu tych biletów.
OLT Express Regional sp. z o.o. jest spółką z grupy OLT Express, a przedmiotem działalności tej konkretnie spółki, jest wykonywanie przewozów lotniczych w ramach regularnych rejsów krajowych.
Problemy finansowe spółki OLT Express Regional sp. z o.o. nie mają wpływu na sytuację finansową innej spółki z grupy, a mianowicie OLT Express Poland sp. z o.o.
Jak wynika z oficjalnego komunikatu zamieszczonego na stronie Urzędu Lotnictwa Cywilnego z dnia 27 lipca br. „OLT Express Poland sp. z o.o. wykonuje przewozy na zasadach określonych w przyznanej im koncesji”.
W przypadku zwrotu kosztów biletu, prosimy o kontakt z Call Center OLT Express pod numerem telefonu +48 58 735 5555 lub drogą elektroniczną rezerwacja@oltexpress.com, reklamacje@oltexpress.com i podanie Państwa numeru rezerwacji. Przyśpieszy to proces dokonywania zwrotów.
Przepraszamy za wszystkie niedogodności.

Z poważaniem,
Grupa OLT Express

OLT Express Sp. z o.o.

Długie Ogrody 8-14
80-755 Gdańsk
Poland
tel. +48 58 735 55 55″

Cytuj:
irkolo :
Przypomnę dla niezorientowanych mój post z wiosny:

pod marką OLT Express działają 3 firmy polskie:
OLT EXPRESS sp. z o.o. NIP:5833145765,
OLT EXPRESS POLAND sp. z o.o. (d.YES Airways) NIP: 9512293636 i
OLT EXPRESS REGIONAL sp. z o.o.(d.Jet air) NIP:8522255803
i jedna niemiecka
OLT Express Germany GmbH
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 01 Sie 2012 16:47 

przed wami niestety jest cala masa wierzycieli i instytucji, ktorym najpierw OLT musi zwrocic kase, dzis tez lotnisko w Lodzi przyznalo sie iz OLT nie oplacalo ostatnich oplat, pracownicy OLT tez sie skarza ze nie dostali ostatnich wyplat, zreszta cale OLT oglosilo bankructwo, nie maja kompletnie zadnego grosza, wiec nie wiem jak sie to potoczy, prawdopodobnie kasa nie do odzyskania, trzeba bedzie wytaczac procesy, ale kazdy wie jak to jest...
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 01 Sie 2012 17:36 

Gdzie firma ogłasza bankructwo? W sądzie, czy może jest też jakaś baza online?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 01 Sie 2012 17:56 

złoty
Mnie obiecali telefonicznie że do 2-3tyg. zwrócą kasę na kartę. Jak nie, to zgłoszę chargeback. Ale oczywiście kilkumiesięczne czekanie nie jest fajne :roll:

#9 PostWysłany: 01 Sie 2012 18:12 

Czy OLT EXPRESS POLAND sp. z o.o. złożyła wniosek o upadłość czy jeszcze nie? Jeśli tak, to gdzie jest jakiś komunikat?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 01 Sie 2012 18:34 
Awatar użytkownika

srebrny
luzne gatki ? modzi, dzialajcie
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 08 Sie 2012 09:42 

Witam,

Rozmawiałem z przedstawicielem Banku PKO z której kredytówki była robiona płatność za bilety. Przedstawiciel PKO powiedział, że aby rozpocząć procedurę Charge Back należy podjąć próbę odzyskania tych pieniędzy bezpośrednio u przewoźnika. Dopiero po wyczerpaniu tej próby realizacja CB może być rozpoczęta. Prawnik, z którym rozmawiałem powiedział, że trzeba napisać podanie i wysłać je poleconym do OLT Express z prośbą o zwrot należności za nie wykorzystaną usługę. Dopiero po tym bank rozpocznie procedurę.
Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 10 Sie 2012 14:10 

Witam wszystkich,
Chciałam poinformować, że dnia 06.08.12 otrzymałam zwrot za bilety (cała sumę) na konto. Po trzech dniach od ogłoszenia upadłości przez OLT zadzwoniłam na infolinię z reklamacją. Pani przyjęła moje zgłoszenie i powiedziała, że przekazuje je do działu księgowości. Nie była w stanie określić w jakim czasie będzie zwrot. Mówiła, że może to trwać do kilku tygodni. Dnia 04.08.12 (sobota) otrzymałam e-mail z informacją, że zwrot za zakupione bilety został zrealizowany a środki trafią na konto w ciągu 7 dni roboczych. Ku mojemu zdziwieniu w poniedziałek tj 06.08.12 był już wpływ całości kwoty. Wcześniej też złożyłam reklamacje do banku ale chcieli potwierdzenia, że próbowałam odzyskać środki na własną rękę. Teraz mam już to gdzieś. Jestem szczęśliwa, że udało mi się odzyskać kasę.
Żaden z moich znajomych zwrotów jeszcze nie dostał...
Mój lot miał odbyć się dopiero 27 sierpnia do Krakowa

pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 14 Sie 2012 10:30 

Dostałem wczoraj zwrot z OLT.
Dzwoniłem do nich 27-go i tego samego dnia wysłałem reklamacje za pośrednictwem poczty email i formularza na stornie.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 14 Sie 2012 15:36 

Do "da_girl" : zalozylas swoj profil tutaj 10 minut wczesniej tylko po to by takei info nam przekazac? prosze Cie nie spamuj tutaj i nie sciemniaj, z tego co ja wiem to OLT nikomu dobrowolnie nic nie wyplacil wiec nie siej zametu!
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 14 Sie 2012 15:50 
Awatar użytkownika

srebrny
romuald napisał(a):
Do "da_girl" : zalozylas swoj profil tutaj 10 minut wczesniej tylko po to by takei info nam przekazac? prosze Cie nie spamuj tutaj i nie sciemniaj, z tego co ja wiem to OLT nikomu dobrowolnie nic nie wyplacil wiec nie siej zametu!

http://www.goldenline.pl/forum/2861642/ ... 8#50910656

pozdro
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 14 Sie 2012 16:16 

romuald napisał(a):

nie rozumiem tej agresji.

u mnie było podobnie, zadzwoniłem na infolinię i wczoraj otrzymałem zwrot. nie zdążyłem nawet wysłać papierów do chargebacku.

Załączniki:
Capture.PNG
Capture.PNG [ 94.78 KiB | Obejrzany 2782 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 27 Sie 2012 11:58 

No ja niestety nie dostałam zwrotu mimo tego, iż byłam chyba jedną z pierwszych osób składających ustną reklamacje na info linii...czyli 26 lipca. Szukam osób chętnych do złożenia pozwu zbiorowego...oszukanych przez OLT...nadmieniam, iż jest też przepis mówiący o tym, że gdy przewoźnik nas pasażerów nie uprzedzi 14 dni przed planowanym wylotem, iż podróż się nie odbędzie winny jest nam też oddać odszkodowanie w wysokości 250 euro

pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 27 Sie 2012 12:02 
Awatar użytkownika

Loty: 14
Kilometry: 31 648
Krajów: 8 / 3.7%
srebrny
tylko że przewoźnik nie ma środków by ogłosić upadłości - tak stwierdził sąd, to jak odzyskasz 250 euro ?

pomyśl troszkę
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 27 Sie 2012 13:57 

Loty: 92
Kilometry: 225 266
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
No tylko żeby ogłosić tą upadłość musi mieć ponad 5 mln na koszty, a ma tylko 800 tyś. To znaczy, że kasę ma i działa, więc może części osób uda się odzyskać jeśli coś jeszcze zostanie.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 27 Sie 2012 14:28 
Awatar użytkownika

Loty: 264
Kilometry: 273 201
Krajów: 35 / 16.4%
Zbanowany
niebieski
dzidzi napisał(a):
No tylko żeby ogłosić tą upadłość musi mieć ponad 5 mln na koszty, a ma tylko 800 tyś. To znaczy, że kasę ma i działa, więc może części osób uda się odzyskać jeśli coś jeszcze zostanie.

Ta informacja dotyczy OLT Express Poland, nie wiadomo co ze spółką OLT EXpress Regional a spółka sprzedająca bilety czyli OLT Express teoretycznie działa

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości