Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 388 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 20  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 13 Mar 2021 19:29 

HON fly4free
Oczywiście, w pełni się zgadzam. Taka sytuacja daje duży komfort tworzenia "dalszej strategii" ; natomiast bez tego zwyczajnie teraz bym się nazbyt stresował dalszymi wyjazdami, mimo że jak się chce, to cały czas się da, i mimo że należę do grupy wiekowej / zdrowotnej ze statystycznie minimalnym ryzykiem jakiegoś poważniejszego przebiegu covidu.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#202 PostWysłany: 13 Mar 2021 19:44 

srebrny
-- 13 Mar 2021 19:33 --

@monroe zdaję sobie oczywiście z tego sprawę :) Jedna trzecia globu żyje z turystów i dla wszystkich był to ciężki rok. Ale strategia na powrót do przyjmowania zagranicznych turystów nie wszędzie wygląda tak samo, czyż nie? Dlatego pisałem o "rozsądnej polityce", bo moim zdaniem wpuszczanie wszystkich jak leci w tych czasach nie jest dobrym rozwiązaniem i nie spodziewam się również, że latem będzie to podejście powszechne. No chyba, że trzecia fala opadnie do czerwca, na co wszyscy liczymy.

-- 13 Mar 2021 19:44 --

LaMancha napisał(a):
A co do szemranych kurortów w biedniejszych krajach, to wiadomo w czyje ręce zazwyczaj wpadają zyski. Mimo to nie zauważyłem przed 2020 aby komuś to przeszkadzało.

Przeszkadzało, ale nie był to sposób podróżowania, który by mnie interesował. Zresztą na tym forum również Zanzibar czy Cancun to nie były szeroko omawiane kierunki.
Teraz natomiast wydaje się, że trzeba o tym głośniej mówić, jeśli tylu celebrytów lata w tamte strony, aby promować te kierunki w Polsce. Bo chyba nie za własną kasę lecą, prawda? ;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#203 PostWysłany: 13 Mar 2021 21:59 

Loty: 45
Kilometry: 81 086
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Akurat teraz z powodu braku alternatywy lecą tam gdzie można i raczej za własną kasę. ;) Zresztą nie tylko celebryci. Ludzie widzą jak trudne są wyjazdy i mając świadomość, że to mogą być jedyne wakacje w roku, są w stanie wywalić 8 czy tam 10 tysi na Zanzibar.

Swoją drogą ciekaw jestem czy taki Zanzibar w obecnej sytuacji wychodzi na plus czy mimo wszystko notuje spadek ruchu turystycznego.
 Profil Relacje PM off
monroe lubi ten post.

#204 PostWysłany: 14 Mar 2021 08:24 
Awatar użytkownika

srebrny
LaMancha napisał(a):
Poza tym uważam, że wiek i brak dolegliwości ma ogromne znaczenie, a nie drugorzędne. Prawdopodobieństwo hospitalizacji młodej, zdrowej osoby jest bliskie zeru.

Chłopaku , przestań p...isać takie ... rzeczy. Jestem przykładem zdrowego w sile wieku człowieka, którego covid znokautował. Miesiąc przed covidem i związanym z nim pobytem w szpitalu waliłem dziennie z buta z plecakiem po kilkadziesiąt km w Laponii, spałem w namiocie w mrozie, kąpałem się w lodowatej wodzie w strumieniach, maszerowałem w strugach marznącego deszczu. Niejedną, "młodą, zdrową" studencine schrupałbym kondycyjnie na śniadanie. I co? Śródmiąższowe zapalenie płuc, tlen 24h przez wąsy, leżakowanie i spacerowanie przez 13 dni w hotelu pt. szpital.
Trochę pokory

Ostatnio edytowany przez Abcn 14 Mar 2021 12:56, edytowano w sumie 2 razy
Literówka
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

#205 PostWysłany: 14 Mar 2021 08:36 

niebieski
@cypel, ale on pisał o młodych, a ja tu po poście wyczuwam kolegę, który maturę podobnie jak ja mógł zdawać gdzieś we wczesnych 90-tych,
Trzeba się pogodzić z tym, że młodzi to my jesteśmy już raczej duchem tylko.

Ps. I też mimo tej wewnętrznej młodości covid przechodziłem dość ciężko i długo i mam świadomość że to nie grypa.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#206 PostWysłany: 14 Mar 2021 09:58 
Awatar użytkownika

srebrny
Faktycznie 20 lat nie mam.
Wszystko zepsuleś ;)
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#207 PostWysłany: 14 Mar 2021 10:40 
Awatar użytkownika

złoty
Jak w latach 90tych to jeszcze naprawdę młody, nie śledzę tego tematu, ale patrząc na tytuł ze swojej strony dodałbym, Przebukowujecie?, bo ostatnio ta czynność zabiera mi najwięcej czasu
 Profil Relacje PM off  

#208 PostWysłany: 14 Mar 2021 10:42 
Awatar użytkownika

srebrny
A jak, Kolumbie będę przebukowywał 4 raz :lol: a kilka dni temu pokrzyżowali mi plany z San Francisco, ale nie daję za wygraną.
 Profil Relacje PM off  

#209 PostWysłany: 14 Mar 2021 10:50 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Mamy marzec a tu przezywacie - grozicie bojkotem innych krajów.
Przypomnijmy jak rok temu było. Owszem, dało się podróżować beż testu w lecie, ale w marcu mówiono nam, ze podróżowanie zagraniczne będzie nie-realne przez parę lat, i będziemy zwiedzać nasz kraj ewentualnie pobliski kraj w formie travel-bubble, a o longhaulach nie było mowa. No i jakoś wyszło innaczej.

Poczekajcie do Wielkanocy, a potem kraje będą kombinować jak się otworzą na lato
 Profil Relacje PM off
18 ludzi lubi ten post.
Kothson uważa post za pomocny.

#210 PostWysłany: 14 Mar 2021 13:25 

Loty: 45
Kilometry: 81 086
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
cypel napisał(a):
Faktycznie 20 lat nie mam.
Wszystko zepsuleś ;)

Wypadałoby przeprosić skoro nie zrozumiałeś. To, że przeszedłeś ciężko (współczuję) nie zmienia statystyki z której płyną oczywiste wnioski.
Równie dobrze można napisać, że covid jest niegroźny dla staruszków bo wszyscy których znam przeszli go delikatnie... :roll:

Też uważam, że okres po Wielkanocy albo gdzieś w pobliżu maja da nam wiele odpowiedzi. Obawiam się tylko, że o ile w zeszłym roku kraje po prostu się otworzyły, to teraz z powodu nowych mutacji będą robiły to znacznie ostrożniej.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#211 PostWysłany: 14 Mar 2021 13:52 

Otworzą się, bo nie będą miały wyjścia. Wjazd z testem to żadne otwarcie, szczególnie dla bliskich nam kierunków. Jeśli wydaję 3000zł na wakacje w takiej powiedzmy Albanii dla trzyosobowej rodziny i jeszcze mam do tego dodać 1500zł za testy to podziękuje i większość ludzi pewnie myśli podobnie. Szczepionki też nie załatwią sprawy bo po pierwsze i tak rozsiewamy wirusa, po drugie kolejka do szczepień jest dosyć długa.
Więc wracając do meritum, pieniążki załatwią wszystko i kraje szczególnie mocno uzależnione od turystyki otworzą się na lato bez żadnych wymogów. Moje plany na wakacje to wspomniana Albania, jednak ceny lotów z Berlina są porażające, w tej chwili czekam i obserwuję, ostatecznie kupię jakiegoś lasta z biura podróży. Parcie na wyjazd mam już ogromne, szczególnie że z zimowego wypoczynku w Agadirze wyszły mi nici.
Covidek narazie mi niestraszny, bo już przeszedłem (całe trzy dni gorączki, nawet przeciwciała już mam).
 Profil Relacje PM off
pietia lubi ten post.

#212 PostWysłany: 14 Mar 2021 15:47 

niebieski
Zeus napisał(a):
Mamy marzec a tu przezywacie - grozicie bojkotem innych krajów.
Przypomnijmy jak rok temu było. Owszem, dało się podróżować beż testu w lecie, ale w marcu mówiono nam, ze podróżowanie zagraniczne będzie nie-realne przez parę lat, i będziemy zwiedzać nasz kraj ewentualnie pobliski kraj w formie travel-bubble, a o longhaulach nie było mowa. No i jakoś wyszło innaczej.

Poczekajcie do Wielkanocy, a potem kraje będą kombinować jak się otworzą na lato

W marcu? Jeszcze w maju większość krajów Europy (i nie tylko) w ogóle była zamknięta dla cudzoziemców, przy powrocie obowiązywała kwarantanna 14-dniowa (obejmująca też domowników), z której nie zwalniał żaden test. Zresztą do/z Polski żadne samoloty nie latały. Co więcej, ówczesny minister Łukasz "Podkrążone oczy" Szumowski sugerował, że dzieci nie pojadą na wakacje nawet w kraju. Jedynie nieliczne państwa nieśmiało zaczynały rozważać otwarcie na turystów z wybranych krajów, przez tworzenie "korytarzy turystycznych".Właściwie dopiero w połowie czerwca zniesiono większość ograniczeń w Europie.
Dlatego ja raczej jestem umiarkowanym optymistą i myślę, żepod względem podróżowania lato 2021 r. będzie co najmniej nie gorsze niż lato 2020
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#213 PostWysłany: 14 Mar 2021 16:32 

niebieski
Problem polega na tym, że w 2021 pojawił się wróg łatwego podróżowania o nazwie testy PCR dostępne powszechnie za spory hajs.
 Profil Relacje PM off  

#214 PostWysłany: 14 Mar 2021 16:38 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Pojawiły się także testy antygenowe, RT-Lamp oraz testy PCR potaniały porównując z 2020 roku.
 Profil Relacje PM off
snooka lubi ten post.

#215 PostWysłany: 14 Mar 2021 16:44 

niebieski
Tak, ale nie przypominam sobie by w lecie 2020 jakikolwiek kraj europejski żądał negatywnego testu na przylocie. Takie pomysły zostały zaimplementowane na jesieni dopiero, zaś teraz są standardem. I pod tym względem jest dużo gorzej i nie przekonasz mnie że nie jest to utrudnienie.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#216 PostWysłany: 14 Mar 2021 16:48 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Lato 2020, to lato 2020. Potem była jesień, i niektóre kraje pozwalają wjazd na test antygenowy. Sytuacja zmienia się dynamicznie.

Jak chcesz być marudą (był taki jeden, co przegrał zakład) to proszę bardzo. Bojkotuj kraje które żądają od ciebie testu drogiego, ale żal można zostawić na bok, do czasu kiedy będzie więcej wiadomo jak będzie wyglądać turystyka.
 Profil Relacje PM off
snooka lubi ten post.

#217 PostWysłany: 14 Mar 2021 17:20 
Awatar użytkownika

srebrny
Zmieni się po prostu podejście, zamiast jeździć co roku z rodzinka za 3000zl to się pojedzie raz na dwa lata, bądź trzy. Niektórzy odpuszcza, tacy co podróżowali po 10-12 razy do roku pojadą 5-6. Ludzie będą podróżować tylko że inaczej. A za dwa, trzy lata wszystko wróci do normy.
Podróż będzie droższa, ale jak na przykładzie piwa, w sklepie 2zl a w centrum 10zl.. jedni piją sklepowe w domu, jedni na rynku a inni bojkotują i piją sklepowe w parku w centrum ;-) Życie.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#218 PostWysłany: 14 Mar 2021 17:52 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 671 009
Krajów: 64 / 29.9%
Ja jestem skłonna każdorazowo zapłacić za test byle tylko granice otworzyli i przywrócili połączenia lotnicze.
3 ludzi lubi ten post.

#219 PostWysłany: 14 Mar 2021 18:28 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Mam sporo testow poza soba, solidnie place za testy i podrozuje, nalezy sie tylko dopasowac do nowych realiow i przepisow.
Byla okazja wyprobowac rozne technologie, z nosa, gardla, napluc do probowki. Do kolekcji brakuje jeszcze wersji analnej.

Moja szalona podroz do Afganistanu, polaczona z Dubajem w marcu br. wymagala az 5 testow covidowych, mozna sie powoli przyzwyczaic.
De facto PCR test w Kabulu byl cool.
W Afganistanie nikt sie bardzo covidem nie przejmowaj, Lokasi chetnie podawali reke i rzadko kto uzywal maseczek. Nawet na lotniskach polowa personelu i pasazerow nie miala maseczek.
Dopiero na pokladach samolotow rozdawali maseczki.

Najgorsze sa jednak nie same testy, ale kwarantanny.
Wlasnie po powrocie, pomimo negatywnego testu musze odbebnic kwarantanne, bo UAE znalazly sie na czerwonej liscie.
To sa niestety dziwne anomalia przepisowe, ze mimo negatywnego testu obowiazuje kwarantanna. 8-)
Czy warto bylo ryzykowac kwarantanne dla Afganistanu?
W moim przypadku to zdecydowanie tak.
Btw to wlasnie lockdowny u nas w Europie jeszcze bardziej motywuja, aby wyskoczyc na inne kontynenty i podelektowac sie normalnoscia.

A wiec ja kupuje bilety, robie testy i podrozuje.

czy-to-juz-uzaleznienie,18,75203&p=1411499&hilit=serbia#p1411499

Inna opcja to siasc na tylku, nic nie planowac i nigdzie sie nie wybierac, tylko plakac i narzekac, jaki ten system jest zly i niesprawiedliwy...
Milego wieczoru.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#220 PostWysłany: 14 Mar 2021 20:09 
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 698 431
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
pomoglem w rezerwacji miesiecznego wypadu do RPA dla znajomych
dzien bez email od miles more to dzien stracony
skasowano odcinek skontaktuj sie ... zamiana ... skasowano odcinek.. skontaktuj sie
mnie by to juz skutecznie zniechecilo
a oni relaks ok poczekaj aaa moze byc klepnij zgadzamy sie, kolejna zmiana hmmm nie lepiej dzien pozniej

zero stresu wkurzenia zniechecenia
podroze to dzisiaj kwestia pozytywnego nastawienia i cerpliwosci
ktorych mnie niestety brakuje

czekam by jeszcze anulowali lot Krakow-Zadar FR zwroci kase i fruwania sie dotkne jesli kupie bilet dzis na maks wylot pojutrze :D

P.S. @cypel
dopóty dzban wodę nosi, dopóki mu się ucho nie urwie ...
Twardy byk z Ciebie szybkiego powrotu do zdrowia i do zobaczenia gdzies kiedys na szlaku, ufff jutro koncze izolacje bylo ok :)
 Profil Relacje PM off
cypel lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 388 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 20  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 21 gości