Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 388 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 20  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 13 Mar 2021 16:47 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
Dla mnie problemem nie jest zrobienie testu.Problemem jest jego cena. Rok temu test dla pechowców w Grecji za darmo . Test na Maderze za darmo. Test w Istambule ( myslałem , że tam nie ma i się nadziałem) 125 zł. A teraz przyjmnijmy , że test kosztuje +/- 400 zł , do tego pomnózmy to przez liczbę osób w rodzinie i liczbę planowanych wyjazdów i już robią się kosmiczne , niepotrzebne koszty.....
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#182 PostWysłany: 13 Mar 2021 16:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Też uważam, że koszt testu RT PCR +/- 400 PLN jest mocnym hamulcem przy planowaniu podróży. Szczególnie jak się chce zrobić wyjazd weekendowy na 2-3 dni. Zdecydowanie za drogo jak dla mnie.
2 ludzi lubi ten post.

#183 PostWysłany: 13 Mar 2021 16:52 

srebrny
Dlaczego mamy bojkotować kraje wymagające testów i rozwozić w efekcie wirusa po Europie/świecie? Naprawdę wierzycie w takie bajki, że w Meksyku czy na Zanzibarze ludzie nie chorują i nie umierają? Ja nie mógłbym leżeć na plaży ze świadomością, że od wirusa który przywlokłem umrze być może babka kelnerki serwującej mi drinka.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#184 PostWysłany: 13 Mar 2021 16:58 

niebieski
Możesz sobie zrobić sobie test we własnym zakresie i uchronić kelnerkę i jej babcię.

Poza tym pomyśl sobie że nie chodzi o plażę w Grecji tylko tą we Władysławowie. Nikt nie ma pomysłu że jadąc / lecąc nad Bałtyk musisz mieć negatywny test PCR, a do Grecji już tak. A ryzyko złapania / zarażenia kogoś jest takie same czy to tydzień we Władku czy na Zakynthos.

Ostatnio edytowany przez Jac, 13 Mar 2021 17:09, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

#185 PostWysłany: 13 Mar 2021 17:06 

srebrny
@Jac mój komentarz dotyczył wygłoszonej tu opinii, że turyści powinni głosować portfelami i bojkotować kraje wymagające testów
Ja wolę jednak zagłosować moim portfelem na kraje prezentującą raczej rozsądną politykę niż skrajną głupotę.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#186 PostWysłany: 13 Mar 2021 17:15 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
Czyli co wybierzesz?
 Profil Relacje PM off  

#187 PostWysłany: 13 Mar 2021 17:24 

srebrny
Ja myślę na ten rok o mniejszej liczbie wyjazdów, bez weekendówek, raczej takich na minimum 4 dni. I tak już sobie układam projekty zawodowe. Bilety z tanich linii mam różne nabyte po taniości lub praktycznie za darmo, z różnych przesuwanych/anulowanych historii, więc test za 400 zł nie robi już tak wielkiej różnicy. Na pewno nie będę kolejne pół roku siedział w domu, tylko po to żeby tych 400 zł nie zapłacić w ramach protestu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#188 PostWysłany: 13 Mar 2021 17:27 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Warto także wspomnieć ze sporo krajów nie potrzebuje PCR do przekroczenia granicy,
ale wystarczy antygenowy lub tańszy odpowiednik PCR
 Profil Relacje PM off
snooka uważa post za pomocny.

#189 PostWysłany: 13 Mar 2021 17:29 
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 521 460
Krajów: 79 / 36.9%
srebrny
Jak już liczymy też opłatę za test. Można też wyliczyć tańsze „życie”, noclegi w wielu krajach niekiedy są tańsze nawet o 50%.

#190 PostWysłany: 13 Mar 2021 17:29 
Awatar użytkownika

Loty: 27
Kilometry: 45 291
Krajów: 10 / 4.7%
Zbanowany
niebieski
@Misiatek

To, że "kraj wymaga" nie oznacza od razu, że wszędzie. To jest hak dla nieświadomych, którzy od razu robią ten test, a jest wiele furtek, przez które można przejść, bo nikt ich nie uwzględnił. Znają je tylko nieliczni i sztuką jest się w tym połapać. Na przykład Hiszpania wymaga testów drogą lotniczą lub morską. Samochodem lub pociągiem już nie.

Ktoś pewnie powie: "ale nie każdy ma czas, żeby autem tak daleko długo jechać". O dziwo test trzeba najczęściej 2-3 dni przed wykonać i czekać na wynik. A zamiast w te 2-3 dni bawić się w test, wolę zdecydowanie te 2-3 dni przeznaczyć na dłuższą podróż bez konieczności testów ;) podróżowanie w czasach pandemii to prawdziwa sztuka, której w 2019 roku jeszcze nie było ;)
 Profil Relacje PM off  

#191 PostWysłany: 13 Mar 2021 17:31 

srebrny
Jac napisał(a):
Poza tym pomyśl sobie że nie chodzi o plażę w Grecji tylko tą we Władysławowie. Nikt nie ma pomysłu że jadąc / lecąc nad Bałtyk musisz mieć negatywny test PCR, a do Grecji już tak. A ryzyko złapania / zarażenia kogoś jest takie same czy to tydzień we Władku czy na Zakynthos.

Zupełnie się nie zgodzę. W Polsce ryzyko rozkłada się może i równomiernie, poza mniej narażonymi rejonami na wschodzie. W Grecji zaś (czy nawet na Zanzibarze) przylot kilkunastu samolotów dziennie z zarażonymi ludźmi na niewielką wyspę, powoduje że to ryzyko dla miejscowych rośnie zapewne kilkukrotnie. Przyjmowanie w marcu 2021 Polaków bez testów to moim zdaniem skrajnie nieodpowiedzialna polityka.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#192 PostWysłany: 13 Mar 2021 17:39 
Awatar użytkownika

złoty
Marco Manno napisał(a):
Jak już liczymy też opłatę za test. Można też wyliczyć tańsze „życie”, noclegi w wielu krajach niekiedy są tańsze nawet o 50%.

Mogę się zgodzić z tą tezą, ale tylko jeśli dotyczy miejsc, do których obecnie niezbyt dużo ludzi chce latać np. ze względu bardzo mocnych obostrzeń/bardzo wielu zakażeń. W miejscach do których podróżowanie jest łatwiejsze, a pobyt bardziej komfortowy, widzę dokładnie odwrotną tendencję - jest drożej niż zwykle.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#193 PostWysłany: 13 Mar 2021 17:46 
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 521 460
Krajów: 79 / 36.9%
srebrny
No dziwne jakby ktoś doliczał koszt testu do Meksyku który nie wymaga testów :D

Oczywiście można tu mówić o tym że loty są wykonywane jak w moim przypadku przez Amsterdam ( doliczenie ceny testu ) ale za to ceny biletów lotniczych były milsze dla portfela.

Uważam że to wszystko i tak się bilansuje przy minimum tygodniowym pobycie.

#194 PostWysłany: 13 Mar 2021 17:55 

Loty: 45
Kilometry: 81 086
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Misiatek napisał(a):
Jac napisał(a):

Zupełnie się nie zgodzę. W Polsce ryzyko rozkłada się może i równomiernie, poza mniej narażonymi rejonami na wschodzie. W Grecji zaś (czy nawet na Zanzibarze) przylot kilkunastu samolotów dziennie z zarażonymi ludźmi na niewielką wyspę, powoduje że to ryzyko dla miejscowych rośnie zapewne kilkukrotnie. Przyjmowanie w marcu 2021 Polaków bez testów to moim zdaniem skrajnie nieodpowiedzialna polityka.

Jak rozumiem jesteś adwokatem uciemiężonej ludności Zanzibaru, która błaga aby turyści przestali do nich przylatywać?
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#195 PostWysłany: 13 Mar 2021 18:07 

srebrny
Na to wychodzi. Jasne, że ludzie potrzebują pracy, a turystyka to źródło dochodów. Ale to nie jest też wielką tajemnicą komu i ile trzeba "zapłacić", aby postawić hotel na Zanzibarze czy w Meksyku. I w czym interesie jest, aby te hotele były pełne. A osoby te, możecie być pewni, z turystami się nie będą kontaktować.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#196 PostWysłany: 13 Mar 2021 18:18 

niebieski
Hm. Do Macedonii nie potrzebujesz absolutnie żadnych testów i nie podlegasz kwarantannie, a mimo to lokalsi nie wydają się być niewolnikami turystycznych mafiosów. Oczywiście, jeżeli Twoim zdaniem racjonalne jest np. testowanie analne, izolacja w hotelu itp. to ok. Fajnie byłoby jedynie mieć w przyszłości wybór, który obecnie na świecie jest bardzo ograniczony, ponieważ państw otwartych jest nieporównywalnie mniej z tymi sanitarnie sterylnymi. Obawiam się, że z biegiem czasu (i gdyby tfu tfu szczepionki nie spełniły swojej roli) to będzie jeszcze ciężej.

A co do szemranych kurortów w biedniejszych krajach, to wiadomo w czyje ręce zazwyczaj wpadają zyski. Mimo to nie zauważyłem przed 2020 aby komuś to przeszkadzało.
 Profil Relacje PM off
pietia lubi ten post.

#197 PostWysłany: 13 Mar 2021 18:31 

niebieski
Misiatek - ale sam test zrobiony na 72 godziny przed lotem nie daje żadnych gwarancji, że wirusa nie przywieziesz, to pozorowanie troski.

Gwarancje dawałaby dopiero kwarantanna kilkudniowa i powtórny test i dopiero wczasy.

A najlepszą gwarancję braku zarażenia tym, którzy się boją i żądają testu zrobionego przed lotem daje nielatanie w takie miejsca i uszanowanie w ten sposób tych obaw.

Jeśli latasz sam to test to tylko koszt finansowy, ale przy 4 osobowej rodzinie test pcr to dodatkowe 1600 zł i co gorsza cztery razy większe ryzyko, że jakiś wynik nie dojdzie, będzie fałszywie pozytywny, albo będzie pozytywny bo kilka tygodni wcześniej członek rodziny przeszedł covid bezobjawowo.
Ale nie leci cała rodzina, z wszystkimi kosztami wynikłymi z rezygnacji w ostatniej chwili.

Poza tym jak do kosztu rodzinnych wczasów w Bułgarii dodasz testy to już masz prawie Hel, a bez wywołanego przez testy stresu.

Ja przed pandemią latałem turystycznie z rodziną 6 -7 razy w roku, więc teraz będę trzymał tego, że nie latam turystycznie w miejsca wymagające testów - szkoda moich nerwów, że coś nie zagra.

Każdy wybierze sam.
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#198 PostWysłany: 13 Mar 2021 19:03 

HON fly4free
Podchodząc obiektywnie i nie z pozycji negowania / olewania wszystkiego, co związane z pandemią, to podróżowanie zagranicę, a zwłaszcza po innych kontynentach, choć z mniejszymi czy większymi trudnościami cały czas możliwe, jest IMO nierozsądne jeśli ktoś nie jest w pełni zaszczepiony i do tej pory nie chorował na covid; wiek i inne sprawy tu mają drugorzędne znaczenie.

Przede wszystkim bez względu na wiek i kondycje covid można całkiem realnie złapać gdzieś tam w świecie, a ryzyko to oczywiście proporcjonalnie rośnie w krajach olewających częściowo czy całkowicie kwestię pandemii, po drugie można go złapać akurat w wersji wymagającej takiej czy innej profesjonalnej pomocy lekarskiej (a z tym może gdzieś tam na świecie być różnie - uzyskajcie np. jakiekolwiek leczenie na covid w Tanzanii - powodzenia), po trzecie można przez to dostać pozytywne wyniki testów (tam gdzie są wymagane) i skończyć na jakieś kwarantannie, przy braku szczęścia nawet i wielotygodniowej (aż do uzyskania np. dwóch testów negatywnych pod rząd) oraz przy okazji odbywającej się na własny koszt. Pomijam tu dodatkowe atrakcje w postaci zmienienia co tydzień zasad wyjazdów, wyjazdów i innych transferów w niektórych krajach, co także może mocno skomplikować w trakcie podróży życie.

Dlatego na 2021 mam strategię : nie wyjeżdżam nigdzie, dopóki nie będę w pełni zaszczepiony (co w moim wypadku nastąpi na początku maja), a następnie będę starał się ruszać przede wszystkim tam, gdzie takich zaszczepionych będą przyjmowali bez dodatkowych wymogów, w szczególności bez testów, przede wszystkim dlatego, że mam średnią ochotę "wspomagać" cały ten biznes okołotestowy - zwłaszcza tam, gdzie jest on nastawiony na finansowe łupienie ludzi (a tak jest niestety m.in. w Polsce). Oczywiście zdaje sobie sprawę, że nie zawsze tego będzie się dało uniknąć itp. , ale zarazem jestem przekonany, że spora liczba krajów oprze się na takich czy innych "paszportach szczepieniowych" bo nie będzie miała zwyczajniej innego wyjścia.

Abstrahuję tu od dyskusji, na ile szczepionka daje gwarancje niezachorowania i czy ludzie zaszczepieni roznoszą dalej wirusa czy nie - dla mnie zaszczepienie stwarza w wystarczającym stopniu komfort do podróżowania z akceptowalnym poziomem ryzyka w tych czasach.

Ostatnio edytowany przez marek2011, 13 Mar 2021 19:07, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.

#199 PostWysłany: 13 Mar 2021 19:06 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 633 266
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
Misiatek napisał(a):
Na to wychodzi. Jasne, że ludzie potrzebują pracy, a turystyka to źródło dochodów. Ale to nie jest też wielką tajemnicą komu i ile trzeba "zapłacić", aby postawić hotel na Zanzibarze czy w Meksyku. I w czym interesie jest, aby te hotele były pełne. A osoby te, możecie być pewni, z turystami się nie będą kontaktować.

Podobno czas kiedy rok temu wstrzymano loty i Tanzania również ogłosiła "lockdown" był dla wielu mieszkańców m.in. Zanzibaru najgorszym okresem w ich życiu. Szczęście dla nich, że stało się to w porze deszczowej.

Obawiam się więc, że Tanzańczycy z Zanzibaru w zdecydowanej większości nie podzielaliby Twojej "troski" ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#200 PostWysłany: 13 Mar 2021 19:21 

niebieski
@marek2011

Zwróć uwagę, że znając termin zaszczepienia jesteś jednak w nieporównywalnie łatwiejszej sytuacji niż osoby, które wiedzą, że nie zaszczepią się nawet w grudniu 2021. Poza tym uważam, że wiek i brak dolegliwości ma ogromne znaczenie, a nie drugorzędne. Prawdopodobieństwo hospitalizacji młodej, zdrowej osoby jest bliskie zeru. Aczkolwiek przyznam, że miałem sporo stresu przed wykonaniem testu w obcym kraju.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 388 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 20  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości