Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Kwi 2020 17:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Hej, wykorzystując czas kwarantanny rozwijam side-projekt i super jeśli udałoby się na rozpocząć dyskusję w sprawie muzeów! Sztuka, historyczne, czy też zupełnie inne jak np. Wieliczka.

Czy odwiedzając muzea zdarzyło Wam się korzystać z usług przewodnika (osoby)?

1. Jakie korzyści widzicie korzystając z jego usług lub też co skłania Was do rezygnacji i zwiedzenia samodzielnie?
2. Czego oczekujecie od dobrego przewodnika?
3. Czy w ogóle warto zwiedzać z przewodnikiem muzea?

Jakby projekt ruszył to wszyscy tutaj dostaną jakieś prezenty :lol:
Dzięki!

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 01 Kwi 2020 17:39 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
Zależy jakie muzeum, kopalnia, kolejowe, przemysł - tak.
Sztuki - nie

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off
miki3475 lubi ten post.
miki3475 uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 01 Kwi 2020 17:41 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
W ogóle ostatnio odkryłem te free tour'y i bardzo je sobie cenie. Ja wiem, że pytałeś o muzea ale to w sumie na jedno wychodzi.
Tak, przewodnik to jest wygoda ale nie jest luksusem (znaczy się, że sobie można pozwolić bez większych wyrzeczeń).

Ad.1. Niewątpliwą korzyścią jest to, że oszczędzasz sporo czasu. Możesz przyjść zupełnie nieprzygotowany i wyjść z ogromną wiedzą i będziesz miał wrażenie dobrze spożytkowanego czasu.
Ad.2. Jako że, muzea zwykle odwiedzam w czasie mniejszego lub większego relaksu to wymagam żeby zwiedzanie wpisywało się w tą konwencję. Wiedza, informacje - OK ale niech to będzie w przyjemnej formie. W zasadzie nie ma dla mnie większego znaczenia przygotowanie merytoryczne przewodnika o ile nadrabia je sposobem prowadzania.
Ad.3. Oczywiście. Wyjście bez przewodnika to jak pojechać do Watykanu nie będąc katolikiem - coś tam człowiek zobaczy ale ile z tego zrozumie?
miki3475 lubi ten post.

#4 PostWysłany: 01 Kwi 2020 18:00 
Awatar użytkownika

srebrny
jeśli wchodzisz bo wypada ale za bardzo cie nie interesuje to faktycznie przewodnik zapcha ci głowę wiadomościami , tylko ze i tak zaraz to zapomnisz bo przecież nie twoje klimaty
ja tak mam
zatem preferuje samemu, ale czasem ze względu na specyfikę miejsca warto przewodnika zabrać(bardzo rzadko)

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
miki3475 lubi ten post.

#5 PostWysłany: 01 Kwi 2020 18:01 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
miki3475 napisał(a):
Czy odwiedzając muzea zdarzyło Wam się korzystać z usług przewodnika (osoby)?

1. Jakie korzyści widzicie korzystając z jego usług lub też co skłania Was do rezygnacji i zwiedzenia samodzielnie?
2. Czego oczekujecie od dobrego przewodnika?
3. Czy w ogóle warto zwiedzać z przewodnikiem muzea?

Tak wiele razy, np. w Uganda Museum w Kampali i moim zdaniem warto, wiele ciekawych informacji i mozna otrzymac odpowiedzi na wiiele pytan.
Mialem mloda dziewczyne, ale posiadala odpowiednia wiedze. :)
Z przewodnika czasami rezygnuje:

1.) gdy mam za malo czasu i chce zwiedzic jak najszybciej, bo czekaja inne atrakcje
2.) przewodnik wydaje sie byc natretny

Oczywiscie, ze przewodnicy oczekuja napiwku za poswiecony czas i chetnie daje.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
miki3475 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 01 Kwi 2020 18:06 

srebrny
Przewodnika akceptuję tylko w przypadku zwiedzania labiryntu.
 Profil Relacje PM off
miki3475 lubi ten post.

#7 PostWysłany: 01 Kwi 2020 18:10 

niebieski
1. Wykopaliska archeologiczne zdecydowanie z przewodnikiem. Kamienie nabierają życia przez opowiedzianą historię. Muzea sztuki z racji zainteresowań wolę indywidualnie.
2. Wiedzy
3. To zależy jakie i co kto lubi zwiedzać. Ja jednak wolę spędzić tyle czasu ile chcę w danym miejscu. Zwykle gdzieś się zapatrzę a potem szukam grupy. Zwiedzanie z przewodnikiem jest fajne ale ograniczenie czasowe jest denerwujące.
 Profil Relacje PM off
miki3475 lubi ten post.

#8 PostWysłany: 01 Kwi 2020 18:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki za odpowiedzi i oczywiście im więcej opinii od innych tym lepiej, zapraszam!

Póki co wygląda na to, że jeśli jest to muzeum które należy odbębnić a kogoś to nie za bardzo interesuje to raczej ludzie wybierają opcję "na szybko".
Przewodnik wydaje się być super jeśli ktoś chciałby poznać więcej lub bardzo interesuje się tematem.

A np. odwiedzając muzeum sztuki wolelibyście usłyszeć takie suche informacje (faktyczna wiedza) czy bardziej ciekawostki, kim była Mona Lisa, albo jak Leonardo w górach zbierał zioła żeby tworzyć nowe kolory farb (zmyślam)?

#9 PostWysłany: 01 Kwi 2020 18:26 

HON fly4free
miki3475 napisał(a):
(...) muzeum które należy odbębnić a kogoś to nie za bardzo interesuje (...)
:?:
 Profil Relacje PM off
boots lubi ten post.

#10 PostWysłany: 01 Kwi 2020 18:34 
Awatar użytkownika

srebrny
nie każdy lubi chodzić po muzeach w a niektórych miejscach to największe atrakcje , zatem...

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
miki3475 lubi ten post.

#11 PostWysłany: 01 Kwi 2020 18:35 
Awatar użytkownika

niebieski
pemat napisał(a):
miki3475 napisał(a):
(...) muzeum które należy odbębnić a kogoś to nie za bardzo interesuje (...)
:?:

Chodziło mi o to, że a przykład odwiedzając Paryż warto zobaczyć Luwr nawet jeśli nie interesujesz się sztuką. Każde miasto ma kilka takich atrakcji, które koniecznie trzeba zaliczyć.
Po wcześniejszych komentarzach wygląda na to, że to są okazje, gdy ludzie rezygnują z przewodnika.

#12 PostWysłany: 01 Kwi 2020 18:36 

srebrny
Wystarczy zrobić selfie na tle wejścia. I już zaliczone....
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 01 Kwi 2020 18:40 
Awatar użytkownika

Loty: 220
Kilometry: 532 267
Krajów: 35 / 16.4%
eskie napisał(a):
Zależy jakie muzeum, kopalnia, kolejowe, przemysł - tak.
Sztuki - nie

popieram kolegę @eskie, dodalbym że miejsca archeologiczne generalnie bez przewodnika wg mnie nie mają większego sensu
 Profil Relacje PM off
miki3475 lubi ten post.

#14 PostWysłany: 01 Kwi 2020 18:43 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Są takie muzea, których potencjał bez przewodnika można wykorzystać na maksymalnie 5 proc. Pierwsze, które mi się kojarzy to Muzeum Klejnotów w Teheranie. Generalnie wolę zwiedzać sam, choć w małych grupach też może być fajnie, szczególnie gdy ludzie zadają ciekawe pytania.
 Profil Relacje PM off
miki3475 lubi ten post.

#15 PostWysłany: 01 Kwi 2020 18:48 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
marwok napisał(a):
dodalbym że miejsca archeologiczne generalnie bez przewodnika wg mnie nie mają większego sensu

Dokladnie, przykladowo w Jerash bez przewodnika moglbym nie zauwazyc, ze kolumny sie poruszaja. :)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
miki3475 lubi ten post.

#16 PostWysłany: 01 Kwi 2020 18:52 

srebrny
Nie korzystacie z opisów przy eksponatach, ani przewodników pisanych lub automatów głosowych?
 Profil Relacje PM off
miki3475 lubi ten post.

#17 PostWysłany: 01 Kwi 2020 18:54 
Awatar użytkownika

niebieski
boots napisał(a):
Nie korzystacie z opisów przy eksponatach, ani przewodników pisanych lub automatów głosowych?

Właśnie to jest super pytanie!

Czy czujecie dużą różnicę między audio guide a fizycznym przewodnikiem?

#18 PostWysłany: 01 Kwi 2020 19:34 

Loty: 513
Kilometry: 961 676
Krajów: 81 / 37.9%
złoty
Podczas zwiedzania muzeów chętnie korzystam z oprowadzania o ile takie jest dostępne. Czasami ze względów czasowych rezygnuje, bo w moim przypadku wizyta z przewodnikiem zawsze wydłuża czas pobytu w danym miejscu, a czasami program mam dość napchany.

Nie są to jednak przewodnicy i wycieczki komercyjne, a takie darmowe, prowadzone przez wolontariuszy. Zwykle każda z nich trwa ok. godziny i pozwala dowiedzieć się o samym muzeum i jego najważniejszych eksponatach lub jakiejś konkretnej wystawie, dlatego potem i tak samemu zwiedzam resztę. Szczególnie w krajach będących swego czasu częścią Imperium Brytyjskiego można natrafić na wiele takich wycieczek każdego dnia, więc czasami korzystam z więcej niż jednej.

Nie jestem miłośnikiem systemów audio, nawet jeśli są w cenie biletu. Jeśli chodzi o czytanie tablic i opisów, albo oglądanie multimediów, to bardzo chętnie to robię.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#19 PostWysłany: 01 Kwi 2020 19:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Pięknie dziękuje, bardzo szeroko opisane!

adam1987 napisał(a):
Nie jestem miłośnikiem systemów audio, nawet jeśli są w cenie biletu.

A co sprawia, że nie masz ochoty z tego korzystać? Co robią źle, że nie potrafili do Ciebie trafić?

#20 PostWysłany: 01 Kwi 2020 20:42 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Jeśli mam czas i wizyta jest planowana - to bez przewodnika, wolę sam znaleźć i poczytać źródła.
Jeśli wizyta "przypadkowa", planowana spontanicznie, to stanowczo z przewodnikiem lub chociaż audioguidem.

Przy 'dużych' muzeach, w szczególności sztuki różnej, do których mam szansę wrócić więcej niż raz, robię pierwszy raz z przewodnikiem, a później poprawki wybranych części z własnymi materiałami. Żeby się wczytać i napatrzeć do woli na wybrane dzieła. W ten sposób zwiedzałem m.in. Del Prado, podczas krótkiego epizodu pomieszkiwania w Madrycie kiedyśtam.

No i nie wiem ile lat macie chłopaki, ja nie jestem młodzieniaszek, ale przewodniczki - jakie by nie były ładne - zazwyczaj były jednak w wieku zacnym, nawet dla mnie ;-)
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości