Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Mar 2018 19:48 

Poniższy wpis ma na celu przedstawienie okoliczności związanych z podróżą do Aten z listopada 2017 r. (ku przestrodze dla innych - jeżeli chodzi o rezerwacje noclegu i loty)

Historia Wakacji w Atenach:

W połowie sierpnia zarezerwowałem dla mnie i małżonki bilety lotnicze do Aten z Katowic za powalającą kwotę 79 zł od osoby. Dodatkowo na promocji w bookingu udało się zaklepać apartament z dzielnicy Plaka (samo centrum miasta) o powierzchni 130 m2 w bardzo dobrym standardzie za śmieszne pieniądze. Zadowolony całością sprawy czekałem na ten wyjazd z niecierpliwością.

Schody zaczęły się we wrześniu, przewoźnik zmienił pierwsze godzinę wyloty, następnie dzień na późniejszy. Po moich działaniach udało się nam wrócić do właściwych dat jednocześnie rozpoczynając podróż w Krakowie a nie Katowicach.

Trzy tygodnie temu zadzwonili z apartamentu, że może być problem z przyjęciem bo planują remont i mają być przerwy w dostawie wody. Tydzień zajęło im sprawdzenie czy to utrudni nam zakwaterowania. Pierwotnie sugerowali żebyśmy sami odwołali rezerwacje (za free co nie było wcześniej możliwe). Zadzwoniłem do bookingu i oni przejęli tą kwestie proponując nocleg w innym miejscu (gdzie to poprzedni gospodarz miał pokryć różnice w cenie). Problemów nie udało się przeskoczyć i wybraliśmy inny lokal w interesującym nas terminie. Kiedy mieliśmy rezerwować nowe lokum, skontaktował się z nami właściciel że jednak nie będzie wstanie nam pomóc i musimy szukać gdzie indziej. Po kolejnych kilku dniach zaproponowano nam trzecie miejsce i zarezerwowaliśmy całość.

Następnie przyszedł dzień wylotu, jedziemy na Balice z małym zapasem bo cholera wie Krakowskiej korki - wylot o 8:30. Jesteśmy jako druga para przy bramce na odprawy z sporym wyprzedzeniem. Czekamy cierpliwie. Gate się nie otwiera i na 5 minut przed PLANOWANYM zamknięciem gatu jest oficjalna informacja, że ze względu na problemy z mgłą lot ma być opóźniony na początku o 15 minut a później dostaje smsa od przewoźnika, że odlot jest planowany na 10:55.

Jako, że opóźnienie wynosi więcej niż 2h przewoźnik proponuje nam voucher na jedzenie, który odbieramy jako jedni z pierwszych pasażerów i po 5 minutach kulturalnie idziemy zjeść śniadanie jak wychodzimy z kolejki to jeszcze są rozdawane dalej vouchery bo kolejka robi się bardzo długa.

Zjadamy śniadanie i wracamy do Gate o 10:20 i dostajemy informację, że już jest zamknięty i nie ma możliwości wejścia na pokład :o . Dopytujemy jako to, przecież dostaliśmy smsa o godzinie wylotu, nie słyszeliśmy w ogóle wywołań na nasz lot (autentyk ani ja ani żona, a jak siedzieliśmy to nawet rozmawialiśmy o jednym z wywołań). Pani w Gate mówi nam z pełnym przekonaniem, że mnie pamięta bo wypisywała mi voucher ale niestety jesteśmy po czasie i podobno nas wywoływała. Prosimy o potwierdzenie o której godzinie jesteśmy na Gate ale niestety nie możemy otrzymać takiego dokumentu i odsyłają nas do stanowiska FR w hali głównej.

Idziemy do stanowiska serwisowego gdzie sprzedawane są bilety naszego przewoźnika prosimy o takowe potwierdzenie ponownie nam odmawiają i pada magiczne "ale ja nie wiem o której Państwo byliście przy bramce" , pytamy o możliwość przebookowania i słyszymy, że będzie to kosztować 480 zł od osoby (sam bilet kosztował 79zł). Rezygnujemy i wracamy na pociąg do domu.

Po drodze dzwonimy do naszego apartamentu, że mamy problem z lotem i nie będziemy mogli dojechać i odwołujemy rezerwację. Praktycznie na peronie PKP na lotnisku otrzymuje kontakt telefoniczny z nieznajomego numeru od Pana ze stanowiska sprzedaży FR, że jednak można bezpłatnie przebookować nasz lot i mogę do niego podejść. Tutaj byli wstanie znaleźć mój numer ale przy wywołaniu już nie :(

W czasie jak idziemy to załatwiać dostaje email od przewoźnika z potwierdzeniem takiej możliwości lub dodatkową opcją zwrotu opłat za bilet w całości.

Decydujemy się, że jednak chcemy lecieć na urlop dzień później i musimy skontaktować się apartamentem (już opłaconym), że będziemy dzień później żeby jednak nie odwoływali rezerwacji. Nikt nie odbiera przez ponad godzinę czasu ani telefonu, ani email. Z informacji które mam miejsc w samolocie może być 2 lub 3. więc decyzję trzeba podejmować szybko, czy lecimy czy nie. No i czy jak przylecimy do Aten to tam musimy szukać noclegu.

Po godzinach prób i braku informacji decydujemy, że jednak nie lecimy bo wszystkie poprzednie "znaki" mówią nam NIE JEDŹ. Dodatkowo dowiadujemy się przez booking, że mogą nam zwrócić część kosztów za nocleg więc nie będziemy stratni praktycznie nic.

W momencie kiedy wchodzę na email żeby odwołać bezpłatnie lot, dzwoni właściciel apartamentu że wszystko ok i możemy przyjeżdżać :)

Wyjazd się udał następnego dnia wylecieliśmy z Katowic.
Z Krakowa mamy magnes ;)

Ku przestrodze żeby nie odpuszczać z noclegiem (rezerwacja przez booking) i żeby pojawiając się przy gate nagrywać godzinę pojawienia się i nie odpuszczać potwierdzenia stawiennictwa.
Po tym czasie kilka lotów już odbyliśmy i za każdym razem na 30 min przed planowanym odlotem (jak w sms) nigdzie nie było nawet otwartej bramki :)
 Profil Relacje PM off
10 ludzi lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 06 Mar 2018 23:10 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Co nie zmienia, że 30 minut przed odlotem powinniście być przy bramce, więc daliście ciała. Jakby nie patrzeć to Wam bardziej zależy żeby polecieć, niż liniom, żeby Was zabrać. A dzwonienie spod gate na komórkę zeby Was przywołać to rozumiem, że żartowałeś.... ;)
Ale dobrze, że ostatecznie wszystko się skończyło pozytywnie.

Ostatnio edytowany przez BrunoJ, 07 Mar 2018 00:11, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#3 PostWysłany: 06 Mar 2018 23:21 

spóźniłeś się kilka godzin - może jeszcze załapałbyś się na plebiscyt na Przypał Roku :lol:
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#4 PostWysłany: 07 Mar 2018 00:12 
Awatar użytkownika

Loty: 198
Kilometry: 375 135
Krajów: 45 / 21.0%
niebieski
@BrunoJ

Byli pod gate'm o 10:20, a wylot mieli mieć o 10:55 więc złapali się w ramy czasowe ;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 07 Mar 2018 00:15 
Awatar użytkownika

niebieski
To był opóźniony lot, 10:55 było szacowaną godziną wylotu, więc w każdej chwili mogło to się zmienić. Są zapowiedzi, są ekrany z informacjami. Trzeba czuwać i tyle.

Ostatnio edytowany przez michzak, 07 Mar 2018 08:20, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Grzes830324 uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 07 Mar 2018 00:24 

Niestety jak jest opóźnienie to zawsze może się to zmienić i nie ma co się sugerować treścią sms-ów. Jak samolot wyląduje to momentalnie rusza cała procedura odprawy i nikt nie będzie dodatkowo czekał na locie opóźnionym o kilka godzin. Najpewniej jest śledzić flightradar gdzie jest samolot. Jak gdzieś nad Alpami to można spokojnie jeść posiłek, jak na płycie lotniska to trzeba się zbierać do bramki.
 PM off
5 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 07 Mar 2018 00:37 

niebieski
Scooby-doo napisał(a):
Następnie przyszedł dzień wylotu, jedziemy na Balice z małym zapasem bo cholera wie Krakowskiej korki - wylot o 8:30. Jesteśmy jako druga para przy bramce na odprawy z sporym wyprzedzeniem. Czekamy cierpliwie. Gate się nie otwiera i na 5 minut przed PLANOWANYM zamknięciem gatu jest oficjalna informacja, że ze względu na problemy z mgłą lot ma być opóźniony na początku o 15 minut a później dostaje smsa od przewoźnika, że odlot jest planowany na 10:55.

1. Problemy z mgłą nie muszą stosować się do planów przewoźnika, stąd normalne, że jak tylko mgła ustąpi każdy przewoźnik chce ruszyć jak najszybciej i niwelować opóźnienia.

2. Sam napisałeś, że odlot był planowany na 10:55, plany mają to do siebie, że mogą się zmieniać (vide punkt 1), więc to wy zawaliliście sprawę nie śledząc sytuacji.
 Profil Relacje PM off
Grzes830324 lubi ten post.

#8 PostWysłany: 07 Mar 2018 00:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Mimo wszystko historia pouczająca, pokazująca jak proste z pozoru plany moga się skomplikować

#9 PostWysłany: 07 Mar 2018 00:47 

Loty: 1040
Kilometry: 1 602 175
Krajów: 130 / 60.8%
niebieski
kumkwat_kwiat napisał(a):
2. Sam napisałeś, że odlot był planowany na 10:55, plany mają to do siebie, że mogą się zmieniać (vide punkt 1), więc to wy zawaliliście sprawę nie śledząc sytuacji.

Ale w którym momencie uważasz że "zawalili" sprawę? Skoro stawili się na gate prawidłowo 30 min przed zamknięciem.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 07 Mar 2018 00:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Otóż nie, stawili się 30 minut przed _domniemanym_ zamknięciem. Na podstawie niekoniecznie aktualnego SMSa.

#11 PostWysłany: 07 Mar 2018 09:02 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 632
Kilometry: 1 378 944
Krajów: 76 / 35.5%
Stare przysłowie mówi. Gdy rejs opózniony, kanapke w dłoń weź i pod bramkę wróć
17 ludzi lubi ten post.
becek uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 07 Mar 2018 11:35 

Panowie,

mam świadomość, że jak jest opóźniony lot to trzeba czuwać - siedzieliśmy w knajpie naprzeciwko gatu (specjalnie żeby nic nie umknęło). I nikt nie będzie po mnie dzwonił na mój prywatny numer :)

To bardziej post w charakterze przestrogi dla innych bo co jak co ale mam zasadę, że nic nie ostatnią chwilę w kwestiach lotów, jestem pierwszy na lotnisku itd. Ale może dzięki tej wiadomości komuś nie ucieknie samolot i nie będzie miał zepsutych wakacji. My mieliśmy wyjazd na weekend więc niewielka strata ale jakby mi uciekły 2 tyg wakacje to bym inaczej rozmawiał.
 Profil Relacje PM off
arturro lubi ten post.

#13 PostWysłany: 07 Mar 2018 11:51 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
To jak to sie stalo, ze nie zauwazyliscie, ze ludzie wsiadaja? Tez kiedys prawie spoznilam sie na samolot, bo wybralam sie na posilek, a nie pamietalam, ze lotnisko w Sztokholmie jest tak duze.

Ostatnio edytowany przez Aga_podrozniczka, 07 Mar 2018 12:27, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#14 PostWysłany: 07 Mar 2018 11:51 

niebieski
Siedzieliście w knajpce naprzeciwko gate'u i nie zauważyliście jak prawie dwieście osób przez nią przechodzi?!
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 07 Mar 2018 12:01 
Awatar użytkownika

srebrny
a co jedliście? może ta informacja komuś w przyszłości pomoże

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
11 ludzi lubi ten post.

#16 PostWysłany: 07 Mar 2018 12:04 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Scooby-doo tu nie trzeba przestrzegac tylko myslec, samolot nie bedzie czekal na pasazerow az sobie spokojnie pojedza i popija. 8-)
Mi tez sie przydarzylo, ze poszedlem na piwko, ale wywolali przez glosniki i w ostatniej chwili zdazylem. :D
Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
Grzes830324 uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 07 Mar 2018 12:27 

Loty: 87
Kilometry: 127 811
Krajów: 20 / 9.4%
Scooby-doo napisał(a):
I nikt nie będzie po mnie dzwonił na mój prywatny numer :)

:shock: :lol:
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 07 Mar 2018 12:31 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
I tym akcentem temat do zamkniecia. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 07 Mar 2018 12:39 
Awatar użytkownika

Loty: 424
Kilometry: 457 207
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
adamuto napisał(a):
Siedzieliście w knajpce naprzeciwko gate'u i nie zauważyliście jak prawie dwieście osób przez nią przechodzi?!

Być może to dziwne, ale jest taka możliwość. Siedziałem kiedyś w bliskiej odległości gate, czekając na boarding, nie widząc go bezpośrednio. Jakież było moje zdziwienie, gdy na tablicy nade mną zobaczyłem napis „gate closed” mimo, że kolejka ludzi, na którą patrzyłem, w ogóle się nie przesuwała. Nie przesuwała się, bo ludzie ci stali do innego, nieotwartego jeszcze gate’u.

#20 PostWysłany: 07 Mar 2018 13:22 

cccc napisał(a):
@Scooby-doo tu nie trzeba przestrzegac tylko myslec, samolot nie bedzie czekal na pasazerow az sobie spokojnie pojedza i popija. 8-)
Mi tez sie przydarzylo, ze poszedlem na piwko, ale wywolali przez glosniki i w ostatniej chwili zdazylem. :D
Pozdr.

Myślimy myślimy :) Mam taką zasadę że jak już znam numer bramki to siedze przy niej żeby nie było przypałów (jak wtedy) - tutaj się oddaliliśmy na jakieś 20 sek na nogach i siadliśmy tyłem do bramki.

Mam świadomość, że powinniśmy obserwować, i być wcześniej przy bramce przy opóźnieniu, 30 min wydawało się ok biorąc pod uwagę że nie słyszeliśmy wywołania. Wpis jest ku przestrodze jakby komuś miał uciec samolot na wakacje życia.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości