Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Sty 2018 23:54 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 70 255
Krajów: 7 / 3.3%
niebieski
Czy jest tu jakis lekarz? ?
tak na poważnie to nie znalazłem żadnego tematu i postanowiłem napisać tutaj.

Mam planowaną operację przegrody nosa i 2-3 tygodnie wolnego później. Zapomniałem zapytać lekarza czy jest jakieś przeciwskazanie aby w czasie wolnego latać, może ktoś z was miał coś podobnego lub coś wie na ten temat? Nie uśmiecha mi się siedzieć 2-3 tygodnie w domu. Mógłbym już zacząć planować coś w tym czasie
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 21 Sty 2018 00:15 

Musisz unikać wysiłku i zmiany ciśnienia ze względu na możliwość wystąpienia krwotoku, takie zalecenia otrzymałem po swojej operacji przegrody

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
lovenz lubi ten post.

#3 PostWysłany: 21 Sty 2018 06:51 
Awatar użytkownika

Loty: 92
Kilometry: 201 600
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
A do tego będziesz miał nos jak kulfon i jak dobrze pójdzie siniaki pod oczami. Wygląd ofiary przemocy domowej. Na każdym lotnisku służby zainteresują się ludkiem, który szuka zemsty.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 21 Sty 2018 10:03 
Awatar użytkownika

niebieski
@12groszy
tylko nie nastopnego dnia , myślałem ze gdzieś po tygodniu kiedy juz ta opuchlizna zejdzie.
u mnie będzie robiona komora wewnątrz a nos zostaje tak jak jest jesli to ma znaczenie,
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 23 Sty 2018 00:38 
Site Admin

Loty: 542
Kilometry: 1 003 793
Krajów: 82 / 38.3%
Właściwą odpowiedź da Ci tylko twój lekarz który będzie wykonywał zabieg. Ewentualnie inny lekarz laryngolog.

Natomiast opuchlizna zwykle schodzi do 2 tygodni. W tym czasie zmiany ciśnienia związane z lotem mogą powodować ból zatok i nasilać obrzęk.
(broszurka dla pacjentów po operacji zdaje się to potwierdzać http://www.chicagonasalsinuscenter.com/ ... urgery.pdf czy tu blog chirurga plastycznego https://www.newfaceny.com/blog/flying-a ... s-it-safe/ ; Brytyjczycy nieco łagodniej podchodzą do sprawy, ale też nie zalecają oddalać się na wakacje przez 2 tyg http://www.lnwh.nhs.uk/services/a-z-ser ... ptoplasty/)

Inna sprawa że zwolnienie zdrowotne nie jest urlopem wypoczynkowym i lepiej żeby ktoś mało życzliwy nie dowiedział się że latasz po świecie (nie wrzucaj zdjęć na fb, nie opowiadaj w pracy) bo może zawiadomić ZUS który wezwie na kontrolę.
5 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 23 Sty 2018 00:40 
Awatar użytkownika

niebieski
@lovenz, better call Saul 8-) .
lovenz lubi ten post.

#7 PostWysłany: 23 Sty 2018 01:03 
Awatar użytkownika

niebieski
@Washington dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Lekarza zapomniałem się zapytać a będę się z nim widział dopiero w dniu zabiegu.
Na 2 tygodnie to nie chciałem lecieć ale już po tygodniu wyskoczyć gdzieś fajnie było by. No cóż zostaje w takim razie zobaczenie czegoś w Uk.
Mój pracodawca to akurat by nic do tego nie miał, dość luźno podchodzi do tych spraw!
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 23 Sty 2018 09:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Washington napisał(a):
Inna sprawa że zwolnienie zdrowotne nie jest urlopem wypoczynkowym i lepiej żeby ktoś mało życzliwy nie dowiedział się że latasz po świecie (nie wrzucaj zdjęć na fb, nie opowiadaj w pracy) bo może zawiadomić ZUS który wezwie na kontrolę.

Jest taka kratka na L4 gdzie wstawiona jedynka oznacza : chory powinien leżeć, a dwójka oznacza chory może chodzić. W drugim przypadku nie musisz przebywać w domu. Wyobrażasz sobie kogoś ze złamanym palcem, siedzącego przez miesiąc w domu? Podobno na opuchliznę dobre są okłady z błota z Morza Martwego aplikowane bezpośrednio nad tym morzem.
 Profil Relacje PM off
Maktravel lubi ten post.

#9 PostWysłany: 23 Sty 2018 10:09 

lovenz napisał(a):
Czy jest tu jakis lekarz?

Nie lekarz, ale jest ofiara. Miałem operację przegrody. Lekarz zalecił przez pierwsze dwa tygodnie powstrzymać się od wysiłku (w tym seksu) i od podróżowania samolotem. Natomiast po 8 tygodniach mogłem nurkować

Ostatnio edytowany przez Abcn, 23 Sty 2018 23:10, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 PM off
Tufli lubi ten post.

#10 PostWysłany: 23 Sty 2018 10:41 
Site Admin

Loty: 542
Kilometry: 1 003 793
Krajów: 82 / 38.3%
12groszy napisał(a):
Jest taka kratka na L4 gdzie wstawiona jedynka oznacza : chory powinien leżeć, a dwójka oznacza chory może chodzić. W drugim przypadku nie musisz przebywać w domu. Wyobrażasz sobie kogoś ze złamanym palcem, siedzącego przez miesiąc w domu? Podobno na opuchliznę dobre są okłady z błota z Morza Martwego aplikowane bezpośrednio nad tym morzem.

Niestety nie. Oznacza to ze chory moze samodzielnie wychodzic w razie potrzeb zyciowych (np wizyta u lekarza, zakupy spozywcze). W razie kontroli trzeba uzasadnic swoja nieobecnosc. Gdyby ktos niezyczliwy doniosl do ZUS w sprawie wakacji zostanie niewyplacone wynagrodzenie za caly okres zwolnienia.

Wysłane z mojego Armor_2 przy użyciu Tapatalka
kumkwat_kwiat lubi ten post.

#11 PostWysłany: 23 Sty 2018 10:51 
Awatar użytkownika

niebieski
W czym problem? "Nie było mnie w domu proszę pani, bo była świetna okazja na bilety do.... Pani by nie brała?"
 Profil Relacje PM off
Tufli lubi ten post.

#12 PostWysłany: 23 Sty 2018 11:20 

niebieski
Uważam, że to nierozsądny pomysł. Po pierwsze jedna operacja drugiej nierówna, możesz znosić to gorzej lub może Ci się goić dłużej niż innym. Nigdy nie wiesz jak to będzie.

Po drugie mi lekarz także mówił o unikaniu wysiłków, zmiany ciśnień i głównie nie wychodzeniu z domu. W nosie cały czas będziesz miał niezagojone rany i narażasz się na kontakt z innymi (zarazki, wirusy, bakterie i inne syfy itp.) co może spowodować się babranie całej rany. Myślę, że zwłaszcza samoloty i lotniska, z klimatyzacją, suchym powietrzem i masami ludzi nie są najlepsze w tym względzie. Weź też pod uwagę, że jak coś się stanie podczas podróży a jesteś na L4 to raczej żaden ubezpieczyciel Ci tego nie uzna. Jestem także ciekawy jak zareagowały by linie lotnicze jeśli coś stało by się podczas przelotu.

Ogólnie ciężko przesiedzieć tyle czasu w domu ale wg. mnie lepiej zaopatrzeć się w książki, filmy i seriale niż ryzykować loty.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 23 Sty 2018 16:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Ok , dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Latać nie będę ale może np do Cornwallii lub Szkocji skoczę na kilka dni autkiem.

Bez wysiłku , na luzie!

Ostatnio edytowany przez Abcn 23 Sty 2018 23:37, edytowano w sumie 2 razy
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 23 Sty 2018 17:46 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@lovenz, mysle ze mozesz nawet promem czy statkiem, o ile lekarz operujacy nie bedzie mial przeciwwskazan. ;)
Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 23 Sty 2018 19:05 
Awatar użytkownika

Loty: 771
Kilometry: 1 124 537
Krajów: 83 / 38.8%
HON fly4free
Jeśli lekarz ma przeciwskazania to problem lekarza.
 Profil Relacje PM off
HandSome lubi ten post.

#16 PostWysłany: 24 Sty 2018 01:11 

niebieski
@lovenz
Weź jeszcze jedno pod uwagę. Nigdy nie wiadomo na ile dostaniesz zwolnienie. Ja po relacjach znajomych liczyłem na 2-3 tyg. a skończyło się na 1,5 tyg. Na dodatek po tygodniu miałem wyznaczoną wizytę kontrolną. To lekko może utrudnić wyjazdy.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 24 Sty 2018 04:45 
Awatar użytkownika

niebieski
@kumkwat_kwiat
Już mi powiedział ze 2 tygodnie i dostanę papier jeszcze przed operacją abym mógł dać pracodawcy a może po 2 tygodniach jeszcze z tydzień lub dwa.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 24 Sty 2018 08:54 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@lovenz zrobisz jak bedziesz chcial, Twoje zdrowie, ja bym nie kombinowal i wykurowal sie w domu, aby nie doszlo do niepotrzebnych komplikacji.
Pojdziesz nagle do lekarza w innym koncu UK?
Poza tym nie wiadomo jak moze zareagowac pracodawca, jesli przez przypadek sie dowie. ;)
Zdrowia zycze.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 24 Sty 2018 14:49 
Awatar użytkownika

Loty: 280
Kilometry: 490 342
Krajów: 52 / 24.3%
niebieski
Miałem kilka lat temu taką operację i lekarz stwierdził, że lot samolotem niedługo po niej grozi poważnymi komplikacjami. Nie pamiętam już niestety po jakim czasie można było lecieć, chyba minimum 14 dni lub nawet miesiąc. Kolidowało mi to z zaplanowanymi lotami więc przełożyłem operację ;)
 Profil Relacje PM off
Maktravel lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości