Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Porównanie opcji ubezpieczeń ma 2025 rok:
https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

icarhireinsurance od dłuższego czasu nie wydaje już polis dla osób z Polski

Firma Questor aka Riverside Malta również zaprzestała wydawania rocznych polis dla osób z Polski (stan bez zmian od stycznia 2022) - można natomiast wykupić polisę na pojedynczy wynajem.

Wg stanu na sierpień 2023 r. roczne polisy dostępne są na portalach worldwideinsure.com, cover4rentals.com lub defend-online.eu/pl/

Porównanie by @Kashpir + aktualizacje na bazie postów (ostatnia 1 sierpnia 2024 r.)

cover4rentals
- 2 rodzaje polis: Silver Cover i Gold Cover, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- uwaga również na wiek samochodu - w Europie zachodniej pewnie to nie problem, ale np. na Bałkanach pewnie da się trafić na samochód starszy niż 10 lat, a takiego polisa nie obejmuje.
- wartość samochodu to pewnie mniej istotna kwestia, ale przy galopujących cenach aut też na wszelki wypadek zaznaczę 8-) "The vehicle must not have a retail price of more than €65,000 (or currency equivalent)".
- minimalny wiek kierowcy (posiadacza polisy) to 26 lat :!:

- UWAGA! nie działa na wynajmy w wypożyczalni Green Motion, Wheego, Panek

Cover4rentals nie ma już odrębnych niższych limitów na szyby.
W "Policy wording" na https://cover4rentals.com/policy-documents/ "AutoGlass" jest wymienione pod "cover provided", a w tabelce z limitami nie ma odrębnej pozycji na szyby, czyli mieszczą się w ogólnym limicie 10.000 EUR.
Różnica między Gold a Silver Cover polega teraz m.in. na objęciu w Gold Cover wnętrza pojazdu.

worldwideinsure (WWI)
- 2 rodzaje polis: Standard i Deluxe, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- dla porównania z cover4rentals: minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 50 000 GBP; wiek samochodu maksymalnie 20 lat, ubezpieczenie nie obejmuje modeli samochodów, które nie są produkowane od ponad 10 lat; "damage to glass" po prostu wskazane jako zawarte w ramach sumy ubezpieczenia.
- można nieco obniżyć koszt dzięki cashbackowi quidco (obecnie 8%). w teorii nieaktualne - obecnie pokazuje jedynie cashback za travel insurance, ale forumowicze donoszą, że jednak cashback się nalicza.

DEFEND Car Hire XS
- jeden rodzaj polisy z wyborem Europa lub Świat - pokrycie udziału własnego w szkodzie do 35 000 zł
- minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 350 000 PLN; wiek samochodu do 20 lat

Cover4rentals i worldwideinsure nie obejmują wynajmu w Armenii, na Dominikanie, Islandii, Jamajce, w Izraelu. WWI także w Rosji.
DEFEND Car Hire XS nie obejmuje wynajmu na terytorium Afganistanu, Kuby, Białorusi, Kongo, Iranu, Iraku, Wybrzeża Kości Słoniowej, Liberii, Korei Północnej, Myanmaru, Rosji, Sudanu, Sudanu Południowego, Syrii, Ukrainy lub Zimbabwe. Polisa Europa obejmuje kraje kontynentu europejskiego oraz Maroko, Tunezję, Turcję i Izrael, ale wyłącza terytorium Ukrainy, Rosji i Białorusi.

Podsumowujący artykuł z SG: https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

Karty kredytowe z ubezpieczeniem wkładu własnego
- MC Platinum PKO 1200 EUR
- VISA Infinite PKO 2400 EUR

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1861 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94  Następna
Autor Wiadomość
#1801 PostWysłany: 01 Gru 2025 00:29 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
@tarman tam nie ma szczegółów

Takie coś znalazłem bardziej szczegółowe: https://www.which.co.uk/reviews/car-hir ... d1p9P5n1Rs
 Profil Relacje PM off
tamtam uważa post za pomocny.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#1802 PostWysłany: 16 Gru 2025 22:19 

Loty: 39
Kilometry: 70 170
Krajów: 16 / 7.5%
Widzę, że w C4U jest maksymalny wiek samochodu 10lat. Spotkał się ktoś kiedyś że starszymi autami w wynajmie? Ja na jakieś 10x zawsze miałem dość nowe. Potrzebuję ubezpieczenie wynajmu Dacii Sandero w Maroko i zastanawiam czy mogą mi tam dać starsze niż 10lat.

#1803 PostWysłany: 16 Gru 2025 22:58 
Awatar użytkownika

Loty: 769
Kilometry: 1 122 711
Krajów: 83 / 38.8%
HON fly4free
Ale prezes w Dacii Sandero?
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#1804 PostWysłany: 16 Gru 2025 23:47 

niebieski
prezes napisał(a):
Widzę, że w C4U jest maksymalny wiek samochodu 10lat. Spotkał się ktoś kiedyś że starszymi autami w wynajmie? Ja na jakieś 10x zawsze miałem dość nowe. Potrzebuję ubezpieczenie wynajmu Dacii Sandero w Maroko i zastanawiam czy mogą mi tam dać starsze niż 10lat.
Zdążyło mi się, np. w Gruzji i chyba gdzieś jeszcze w mniej rozwiniętych krajach. Może właśnie w Maroko, gdzie też miałem Sendero? Nie jestem pewien. Ale chyba był wybór rocznika, oczywiście ccc. Jak nie masz info o roczniku możesz się skontaktować z wypożyczalnią.
 Profil Relacje PM off
prezes uważa post za pomocny.

#1805 PostWysłany: 19 Gru 2025 00:39 
Awatar użytkownika

srebrny
prezes napisał(a):

no to przecież zagadasz z nimi i poprosiisz o auto młodsze, nawet jeśli miałbyś trochę dopłacić do tego interesu - to ciągle warto, byle mieć ubezpieczenie

mi osobiście nie, nigdy się nie zdarzył samochód starszy niż 10 lat, choć jak sobie myślę o wypożyczeniu na Cabo Verde / Sal to może tam miał coś koło tego? albo nawet więcej? nie wiem, zniszczony był, trudno żeby w takim miejscu było inaczej
ale też, poza tym wypożyczeniem, wszystkie pozostałe to był tzw pierwszy świat
 Profil Relacje PM off  

#1806 PostWysłany: 03 Sty 2026 21:00 

Cały czas odsyłacie do OWU PKO BP, ale OWU jest napisane bardzo ogólnikowo. Jest tylko "pojazd" i "wypadek" (mechaniczny kontakt z osobą, rzeczą, innym autem, itp.). Nie ma zupełnie nic o szybach, dachu, itd. Co np. w sytuacji odprysku na szybie zaliczonego na autostradzie ? Raz, że w OWU nie ma nic o szybach, dwa - rozumiem, że będzie to potraktowane jako "mechaniczny kontakt z rzeczą" ?

Z Waszego doświadczenia, czy ubezpieczenie w PKO BP pokrywa pi razy drzwi to samo, co Rentalcover, C4R, WWI i reszta ? W sensie szyb, dachu, podwozia, itd. ?

Ja dopiszę pochwałę dla Rental Cover z grudnia - zostawiłem kluczyki w aucie, chyba była słaba bateria no i się auto zatrzasnęło. Wezwany ślusarz do awaryjnego otwierania, 400 zł. Potem pomyślałem, gdy już wróciłem do domu, że może to mieć pokrycie w RC, więc poprosiłem go o FV, wysłałem wniosek, 3 dni i pieniądze na koncie, na bazie faktury, która w zasadzie nie musiała nawet być prawdziwa :| Mocno liberalnie bym powiedział.
 Profil Relacje PM off  

#1807 PostWysłany: 03 Sty 2026 21:17 

złoty
@robespierre a to pojazd nie ma szyb, podwozia, dachu itp.? Co Ty tam wypożyczasz na wyjazdach, wozy drabiniaste? Pojazd, jak to ujmujesz ma te części jakie wymieniasz, po co OWU ma je wymieniać osobno?
 Profil Relacje PM off  

#1808 PostWysłany: 04 Sty 2026 23:21 

@lluukk - skąd więc rozróżnianie u niemal każdego pośrednika tych newralgicznych części ?

Jeżeli dla Ciebie OWU "siła mechaniczna oddziałująca na pojazd od innego pojazdu / człowieka / rzeczy" wszystko wyjaśnia, to powodzenia. Dla mnie to jest niejasne w kwestii choćby zniszczeń wewnątrz auta (i tutaj też jedni je ubezpieczają i to wyszczególniają, inni nie).
 Profil Relacje PM off  

#1809 PostWysłany: 04 Sty 2026 23:59 

złoty
@robespierre to Ty mi powiedz, jeśli ubezpieczają całe auto, to dlaczego dodatkowo wymieniają pewne części, choć też ubezpieczają te, których nie wymieniają (zderzak tylny, zderzak przedni, lusterko lewe, lusterko prawe, klamka lewa tylna... itd.) no chyba, że wymieniają części których ubezpieczenie nie obejmuje a to już inna sprawa. W kk PKO cały pojazd jest ubezpieczony, nawet klamka lewa przednia choć nie wymieniona w OWU jest ubezpieczona tak samo jak szyba tylna itd.
 Profil Relacje PM off  

#1810 PostWysłany: 05 Sty 2026 08:59 

niebieski
robespierre napisał(a):
@lluukk - skąd więc rozróżnianie u niemal każdego pośrednika tych newralgicznych części ?

Te części nie są newralgiczne, tylko częściej uszkadzane. A wymieniane są, w wykluczeniach. W PKO jak widzisz nie ma takich wykluczeń.
 Profil Relacje PM off
lluukk lubi ten post.

#1811 PostWysłany: 08 Sty 2026 14:05 

złoty
No to się porobiło na Rentalcars, i co w przypadku super kart PKO ;) takie pytania:
1. Auto nie ma ubezpieczenia od kradzieży (TP) to w przypadku kradzieży odpowiadam do udziału własnego 30k THB czy za pełną wartość auta?
2. Mam ubezpieczenie w kk PKO ale PKO nie wydaje certyfikatów i nie będę miał co przedstawić w wypożyczalni - czyli albo wykupię u nich, albo nie dadzą auta?

Od kiedy tak się porobiło w Rentalcars?

Samochód zawiera wkład własny w razie uszkodzenia w wysokości 30 000,00 THB w tym VAT.
Ubezpieczenie od kradzieży (ang. TP) Ten wynajem nie ma w cenie ubezpieczenia od kradzieży. Jeśli masz własne ubezpieczenie od kradzieży (na przykład od wystawcy karty kredytowej), weź ze sobą pismo wystawione przez firmę zapewniającą to ubezpieczenie. Pismo będzie stanowić potwierdzenie posiadania ochrony ubezpieczeniowej na potrzeby tego wynajmu. W razie braku takiego zaświadczenia personel wypożyczalni będzie wymagać wykupienia ubezpieczenia od kradzieży na miejscu.

EDIT: Ktoś pamięta z jakiego maila wysyłali Certyfikat - nie mogę wyszukać w poczcie ;)
 Profil Relacje PM off  

#1812 PostWysłany: 08 Sty 2026 17:37 

srebrny
Moim zdaniem w przypadku kradzieży odpowiadasz do wartości auta i obawiam się, że z dużą dozą prawdopodobieństwa twoje ubezpieczenie z kk nie wypłaci ci ani grosza.
 Profil Relacje PM off  

#1813 PostWysłany: 08 Sty 2026 19:41 

złoty
@boots tym razem się z Tobą zgodzę, wybrałem po prostu inną wypożyczalnię.
 Profil Relacje PM off
Kri$ lubi ten post.

#1814 PostWysłany: 09 Sty 2026 13:28 

Powracając do dyskusji, że karta PKO BP Platinum wystarczy. Otóż nie zawsze, a wręcz coraz rzadziej - chyba, że zwiększą pułap z 1500 euro na np. 2500 euro. Niemal wszystkie wypożyczalnie - a przynajmniej we Włoszech - solidnie podniosły te pułapy. Najczęściej - przy budżetowych wypożyczalniach - to 1200-1400 euro od szkód (i to PKO pokryje), ale już wtedy 1800-2000 euro od kradzieży, więc tej części już nie pokryje. Przy bardziej renomowanych wypożyczalniach to już odpowiednio np. 2000 euro i 2500 euro. Tak jak my teraz wynajmujemy z Sicily by Car, więc i tak musimy dokupić jeszcze jedno ubezpieczenie.
 Profil Relacje PM off  

#1815 PostWysłany: 11 Sty 2026 13:34 

niebieski
Kończy mi się roczne ubezpieczenie w cover4rentals. Przedłużenie tej polisy (wariant gold, worldwide z CDW) to prawie 50% więcej niż zeszłoroczna cena. Srogi wzrost. Trochę wzrosły niektóre kwoty odpowiedzialności C4R ale i tak to ogromny wzrost.
 Profil Relacje PM off
meczko uważa post za pomocny.

#1816 PostWysłany: 12 Sty 2026 11:31 

niebieski
robespierre napisał(a):
Powracając do dyskusji, że karta PKO BP Platinum wystarczy. Otóż nie zawsze, a wręcz coraz rzadziej - chyba, że zwiększą pułap z 1500 euro na np. 2500 euro. Niemal wszystkie wypożyczalnie - a przynajmniej we Włoszech - solidnie podniosły te pułapy. Najczęściej - przy budżetowych wypożyczalniach - to 1200-1400 euro od szkód (i to PKO pokryje), ale już wtedy 1800-2000 euro od kradzieży, więc tej części już nie pokryje. Przy bardziej renomowanych wypożyczalniach to już odpowiednio np. 2000 euro i 2500 euro. Tak jak my teraz wynajmujemy z Sicily by Car, więc i tak musimy dokupić jeszcze jedno ubezpieczenie.
Ta kwota zależy bardziej od klasy samochodu niż od wypożyczalni. I niestety może zdarzyć się tak, że dostaniesz bez dopłaty samochód wyższej klasy niż zamawiałeś.
 Profil Relacje PM off  

#1817 PostWysłany: 13 Sty 2026 12:39 
Awatar użytkownika

Witam.

Chce wykupić roczne ubezpieczenie samochodu. Zorientowałem się w ofertach wymienianych firm. Ale gdzieś mi smignelo że któraś firma w ramach tego rocznego ubezpieczenia ubezpiecza i samochody i kampery w ramach jednego ubezpieczenia. Możecie mi podpowiedzieć która ma taką zasadę?
Bo nie chciałbym być zmuszony w przypadku wynajmu kampera wykupywać ponownie ubezpieczenie.
Pomoże ktoś?:)
 Profil Relacje PM off  

#1818 PostWysłany: 18 Sty 2026 01:04 

Polecam polisę z Defend Insurence. W RPA uszkodziłem przednią szybę, po zgłoszeniu szkody na drugi dzień kontakt z firmy, potem przez kilka dni dosyłanie dokumentów i od razu pozytywna decyzja i wypłata całości szkody. Wszystko sprawnie, łatwy kontakt z uwagi na to, że jest to firma zarejestrowana w Polsce.
 Profil Relacje PM off
xyrxis lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1819 PostWysłany: 19 Sty 2026 17:01 
Awatar użytkownika

Loty: 478
Kilometry: 508 581
Krajów: 56 / 26.2%
niebieski
Potrzebuję podpowiedzi osoby doświadczonej w tej materii. Czy ubezpieczenie „zero excess” kupowane bezpośrednio w ubezpieczalni (tutaj Wheego w BEY za grube ~1000zł. za wynajem) będzie identyczne jak to oferowane przez DiscoverCars (tutaj w cenie ~240zł.)? Oczywiście poza różnicą w depozycie i procedurze. Różnica w cenie kolosalna, inaczej w ogóle bym tego nie brał pod uwagę, tylko kupował przy odbieraniu auta.
 Profil Relacje PM off  

#1820 PostWysłany: 19 Sty 2026 17:21 

złoty
@1955845624 Ciężko stwierdzić nieznający warunków ubezpieczenia a którym piszesz.
Wklej tu screen'a lub skopiuj warunki ubezpieczenia oferowanego przez wypożyczalnię.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1861 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości