Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 19 Sie 2025 16:31 
Awatar użytkownika

złoty
"poza Europą krajów, w których „można”wynająć auto jest (przynajmniej na ten moment) jednak mniej niż więcej", poważnie ?, byłem w 100 krajach i auta nie wypożyczył bym w 4 może 5 ?
Więc ten temat jest bez sensu jak można by było wymienić te kilka krajów gdzie mogą być problemy, ale nie dla wszystkich, bo np nie wypożyczę auta w Nepalu, ale myślę że ktoś się znajdzie kto nie będzie miał z tym problemu, podobnie jak w Peru, ludzie jeździli chociaż w dużych miastach jak dla mnie to hardcore
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#22 PostWysłany: 19 Sie 2025 16:35 

niebieski
Ok. To faktycznie możemy ugryźć temat od drugiej strony - skutek zostanie osiągnięty

#23 PostWysłany: 19 Sie 2025 17:12 

Loty: 198
Kilometry: 486 540
Krajów: 108 / 50.5%
złoty
To jeśli zmieniamy formę w temacie, to dotychczasowe kraje, w których nie decydowałbym się na wynajem auta, to:
- Etiopia, ze względu na to, że jest podzielona na regiony i klany, gdzie mają postawione przystanki kontrolne i pewnie trzeba negocjować pozwolenie na przejazd, a wiadomo, że białas to chodzący bankomat + niektóre regiony nie są stabilne,
- Turkmenistan, ze względu na poziom łapówkarstwa, którego nie widziałem nigdzie indziej,
- Białoruś, w której podróżowałem głównie pociągami i komunikacją miejską, a pewnie też trzeba przygotować się na łapówki + obecna sytuacja międzynarodowa raczej nie zachęca do takich podróży.
 Profil Relacje PM off
MeHow lubi ten post.
MeHow uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 19 Sie 2025 18:31 

niebieski
To ja bym dorzucił do tej nowej listy Algierię (okolice Djanet, pustynie itd) z uwagi na kiepskie drogi. Z drugiej strony, wiem że niektórzy forumowicze jeździli w okolicach Algiersu.

Iran - jazda po mieście typu Shiraz to naprawdę wyzwanie - sami mieliśmy kolizję z karetką (!) z drugiej strony, są też pozytywne relacje o jeździe samochodem

Indonezja - Surabaya - ogromna liczba skuterów + tanie taksówki = ograniczony sens wynajmu

#25 PostWysłany: 19 Sie 2025 18:56 

niebieski
MeHow napisał(a):
...
Indonezja - Surabaya - ogromna liczba skuterów + tanie taksówki = ograniczony sens wynajmu

To podpada podpada kategorię "duże miasta", więc chyba raczej nie ma sensu wymieniać?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 25 Sie 2025 15:06 
Awatar użytkownika

To ja może dodam trochę od siebie, ponieważ wypożyczam samochód w każdym kraju który odwiedzam - lubię samodzielność.
Z nietypowych lokalizacji:

Indonezja - zarówno w Yogyakarcie na podróże po świątyniach i wodospadach, jak i na wyspie Lombok. Wypożyczenie bezproblemowe, zwrot również. W drugim przypadku straciłem lusterko z własnej winy, dogadane na miejscu na równowartość 100 PLN - miałem zewnętrzne ubezpieczenie ale dla stówki nie chciało mi się bawić.

Borneo - to chyba naturalne, wszyscy tam wypożyczają, ale nie widziałem ani Malezji osobno ani Borneo a samochód miałem tu i tu.

Tajlandia - wypożyczałem z sześć razy, od małego hatchbacka po SUVa na siedem osób, bez problemu.

Laos - świetna obsługa w Hertzu w stolicy, auta nowe i starsze - nowy Hyundai jakiś crossover klęknął po godzinie jazdy, szybko podmienili na dziesięcioletnią Sportage, a kolejnego dnia na paroletnie Santa Fe. Bardzo dobrze mi się jeździło, do Luang Prabang dojechaliśmy, parę wypadów w głąb czasem aż do momentu kiedy droga się nie skończyła:)

Nowa Zelandia - jak w Europie

Samoa - bez problemu, fajne, niespotykane u nas samochody, dostałem jakieś pudełko które miało drzwi kierowcy "normalne" a pasażera przesuwane elektrycznie, wielkości Matiza - objechało wyspę na luzie.

Wietnam - długo się naszukałem ale znalazłem, jest wypożyczalnia w Hanoi. Wymaga międzynarodowego prawa jazdy, Pan zna temat od podszewki, dorzuca wydrukowaną ustawę dla policjantów nie ogarniających że obcokrajowiec może. Miałem trzy kontrole po drodze, wszystkie z uśmiechem przechodziłem. Zrobiłem Ha Giang Loop Fordem Rangerem Wildtrak, 213KM biturbo diesel ze skrzynią 10AT, świetne auto, a później Hoi An i Da Nang Mazdą 6. Zwrot i kontakt świetny.

Do tego dwa razy robiłem trasy w USA kamperem za 1 USD dziennie, odbierałem z fabryki w Illinois i raz odwoziłem do LA a drugi raz do Calgary, łącznie jakieś pięć tygodni. Za drugą trasę dali jeszcze prawie 500 USD na paliwo. Podobną relokację zrobiłem w Nowej Zelandii, tam dostałem bilet na prom za free.

Pytajcie jakby co. Póki co nie wziąłem auta tylko w Kambodży, choć mogłem - po prostu musieliśmy wcześniej wyjechać i nie zdążyłem.

Teraz planuję wynajętym autem pojeździć po Sri Lance, Omanie i Indiach - te ostatnie już widzę są lekkim wyzwaniem, może ktoś ma doświadczenia?
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 25 Sie 2025 15:18 
Awatar użytkownika

złoty
W Indiach można szczególnie na poludniu kraju, Goa, Karnataka i Kerala, gorzej północ kraju, szczególnie duże miasta, ale ludzią z top gear nie przeszkadzało,
Ogólnie może jeszcze raz, wypożyczyć można prawie wszędzie, dla mnie największy problem to Afryka szeroko pojęta środkowa część, północ i południe bezproblemowo, więc proponuję się skupić na tej części Afryki jeśli ktoś ma doświadczenia, a NZ czy USA sobie darujmy
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 25 Sie 2025 21:25 

niebieski
bizz napisał(a):
...
Wietnam - długo się naszukałem ale znalazłem, jest wypożyczalnia w Hanoi...

@bizz Napisz proszę jaka to firma.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: W których krajach
#29 PostWysłany: 26 Sie 2025 02:41 
Awatar użytkownika

Loty: 72
Kilometry: 185 531
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
piwili napisał(a):

I jeszcze jak dorzucisz kontakt do kolesia i oreientacyjen koszt będzie super

Temat postu: Re: W których krajach
#30 PostWysłany: 26 Sie 2025 19:22 
Awatar użytkownika

-- 26 Sie 2025 18:20 --

piwili napisał(a):
bizz napisał(a):
...
Wietnam - długo się naszukałem ale znalazłem, jest wypożyczalnia w Hanoi...

https://carforrenthanoi.jimdofree.com/

-- 26 Sie 2025 18:22 --

Dryblas napisał(a):
piwili napisał(a):

I jeszcze jak dorzucisz kontakt do kolesia i oreientacyjen koszt będzie super

Wrzuciłem wyżej stronę, jeszcze na google: https://share.google/rc5jGY8fS2Mx1c6Oo

Koszt - 100 USD doba za Forda Rangera Wildtrak, 213KM diesel biturbo i automat 10 biegowy.
70 USD za Mazdę 6, też automat 2.0 skyactive
Kaucja chyba 1000 USD gotówką. Zwrot bezproblemowy.
 Profil Relacje PM off
Dryblas lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 26 Sie 2025 20:39 

niebieski
kostek966 napisał(a):
Afryka szeroko pojęta środkowa część, północ i południe bezproblemowo, więc proponuję się skupić na tej części Afryki jeśli ktoś ma doświadczenia

Mam z Kenii (krotko, 3 dni - szeroko pojęte okolice Mombasy) i Ugandy (dłużej 10 dni) - wiadomo, że warto mieć drobny bilon na łapówy (w Ugandzie kilkukrotnie, w Kenii ani razu), być pogodzonym z gigantycznymi korkami które potrafią się tworzyć w dużych miastach (Kampala WTF :) ) i jeździć NAPRAWDĘ ostrożnie po zmroku, bo lokalsi lubią chodzić wzdłuż nieoświetlonych dróg, nierzadko nawaleni, a co o zasady nie ma co liczyć że światła aut jadących z naprzeciwka będą poprawnie ustawione...
Natomiast ja tam lubię ichnie "flexible use of roadspace", także jeśli ktoś czuje się za kierownicą na tyle pewnie żeby się w czymś takim odnaleźć - polecam, a jeszcze może się okazać że i będziecie mieli z tego trochę frajdy ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości