Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Sie 2025 12:06 

niebieski
Cześć wszystkim,

nie wiem, czy też tak macie, ale zauważyłem, że wyjazdy, podczas których decyduję się na wypożyczenie auta, są zazwyczaj o wiele bardziej udane. Daje to zupełnie inny poziom elastyczności - można zboczyć z utartego szlaku, zatrzymać się gdzieś spontanicznie, dotrzeć do miejsc poza zasięgiem komunikacji publicznej. Z drugiej strony, nie wszędzie taka opcja ma sens (np. Sri Lanka, gdzie niewiele drożej można wynająć auto już z kierowcą).

Chodzi mi o coś konkretnego – w jakich krajach naprawdę opłaca się wynajmować samochód, tzn. nie tylko że to możliwe, ale że rzeczywiście:

1) warunki drogowe są sensowne (drogi w dobrym lub akceptowalnym stanie, przewidywalne lub mniej więcej przewidywalne zachowania kierowców, sensowna lub wystarczająca infrastruktura),
2) wypożyczalnie są względnie uczciwe (albo jest przynajmniej jedna względnie uczciwa)

Moje obserwacje, tzn. kraje, które spełniają powyższe warunki:

1. RPA - okolice Kapsztadu to ostatnie odkrycie i rewelacja.
2. Jordania - przyjemnie.
3. Oman - rewelacyjny kraj.
4. Australia - okolice Sydney - kangury i koale.
5. Mauritius
6. Gwadelupa (terytorium Francji).
7. Turcja (od granicy z Gruzją po Gaziantep) - bardzo dobre drogi.
8. Islandia - nawet wypożyczalnia polska...
9. Szkocja - od Edynburga po wyspę Skye
10. Kanary - wiadomo, życzyłbym sobie takich warunków drogowych i wypożyczalni na całym świecie (może filie Autoreisen / Cicar na całym świecie? ;) )

Macie coś jeszcze w zanadrzu? ;)

Ostatnio edytowany przez MeHow 06 Sie 2025 13:25, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 06 Sie 2025 12:10 

Loty: 46
Kilometry: 73 674
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
Cała Europa, Cypr
 Profil Relacje PM off
MeHow lubi ten post.

#3 PostWysłany: 06 Sie 2025 12:11 

Loty: 553
Kilometry: 1 235 909
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
Rwanda, choć gdzieniegdzie drogi są jeszcze w budowie. Na północy bardzo elegancko, ruch znikomy. Lepiej 4x4
Argentyna
Chile
Ekwador
Meksyk
Kanada
Korea płd
2 ludzi lubi ten post.
MeHow uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 06 Sie 2025 12:15 

niebieski
@maxima

Dzięki! Meksyk brzmi bardzo zachęcająco - czy dotyczy to również zachodniego wybrzeża czy np. wyłącznie Jukatanu?

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 06 Sie 2025 12:17, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 06 Sie 2025 13:11 

Loty: 1121
Kilometry: 1 114 676
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
MeHow napisał(a):
wypożyczalnie są względnie uczciwe

Ten punkt niekoniecznie zależy od kraju. Na nieuczciwe wypożyczalnie można nawet trafić w Skandynawii.
A co do samych miejsc to dodałbym też:
Japonia - tam gdzie to ma sens względem korzystania z transportu publicznego, czyli np. Okinawa
USA - o ile chcemy coś zobaczyć poza miastami, to w zasadzie warunek konieczny
Izrael - choć z oczywistych względów nie jest to kierunek na teraz i być może nie na najbliższą przyszłość

#6 PostWysłany: 06 Sie 2025 13:12 
Awatar użytkownika

Loty: 501
Kilometry: 839 409
Krajów: 77 / 36.0%
srebrny
Kazachstan / Kirgistan, ale stan dróg pozostawia wiele do życzenia.

#7 PostWysłany: 06 Sie 2025 13:21 

niebieski
Sudoku napisał(a):
MeHow napisał(a):
wypożyczalnie są względnie uczciwe

Ten punkt niekoniecznie zależy od kraju. Na nieuczciwe wypożyczalnie można nawet trafić w Skandynawii.
A co do samych miejsc to dodałbym też:
Japonia - tam gdzie to ma sens względem korzystania z transportu publicznego, czyli np. Okinawa
USA - o ile chcemy coś zobaczyć poza miastami, to w zasadzie warunek konieczny
Izrael - choć z oczywistych względów nie jest to kierunek na teraz i być może nie na najbliższą przyszłość

Dzięki! Chodzi o to żeby przynajmniej jedna wypożyczalnia była w miarę uczciwa (np polecana przez forumowiczów) - oczywiście nawet w tej jednej mogą zdarzyć się próby naciągania

#8 PostWysłany: 06 Sie 2025 13:23 

Loty: 818
Kilometry: 1 453 044
Krajów: 86 / 40.2%
srebrny
Azerbejdżan, Tajlandia, Nowa Zelandia, UAE, Maroko, Egipt, Brazylia, Salwador, Botswana.
MeHow lubi ten post.

#9 PostWysłany: 06 Sie 2025 13:26 
Awatar użytkownika

Loty: 1428
Kilometry: 2 943 707
Krajów: 124 / 57.9%
platynowy
Brazylia
Boliwia
Kostaryka
Tajlandia (Phuket)

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off
MeHow lubi ten post.

#10 PostWysłany: 06 Sie 2025 13:35 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
Z mniej oczywistych:

Tajlandia - kilka wypożyczeń, generalnie bezstresowo, jazda przyjemna (nie wjeżdżałem do centrum Bangkoku), drogi dobre i nie najgorzej oznaczone
Japonia - wypożyczalnie w porządku, raz zwróciłem auto wcześniej, bo i tak nie było już gdzie pojechać, to mi oddali od ceny najmu za 2 niewykorzystane godziny (chociaż potem żałowałem, że oddałem wcześniej, bo z powodu tajfunu stanęły pociągi :mrgreen: ), infrastruktura kapitalna, pojeździłem poza utartymi szlakami i naprawdę jest przyjemnie, choć ruch generalnie odbywa się powoli; z dodatków: nocny przejazd po tokijskich estakadach wśród wieżowców pewnie będzie nie lada przeżyciem dla fanów motoryzacji
Kenia - Nairobi, jako tako, choć gdy centrum się przykorkuje to są męki, główne drogi - walka o życie, zwłaszcza w nocy, na bocznych już dużo lepiej, choć ich stan pozostawia wiele do życzenia
Jordania - wypożyczenie bardzo dawno, poza Ammanem jazda raczej bezproblemowa, choć progi zwalniające na autostradzie to ciekawe rozwiązanie :)

Z oczywistych:

Poza kategorią - Kanary. Bywam regularnie od 2016 roku, multum wypożyczeń, zawsze bezproblemowo, drogi super, jazda fajna
MeHow lubi ten post.

#11 PostWysłany: 06 Sie 2025 14:03 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
Na pytanie w jakich krajach ma sens wynająć samochód odpowiedziałbym, że w tych, w których jest słaba komunikacja publiczna a przynajmniej mało połączeń do miejsc, które planujemy odwiedzić.
Ale jeśli ktoś by zapytał, które kraje? To wymieniłbym z własnego doświadczenia wspomniany Cypr, Macedonię Płn. Chorwację też, jeśli chcemy zrobić objazd po określonych atrakcjach - w ub. roku trochę pojeździłem po Istrii. Trasa transfogarska w Rumunii też jednak samochodem. Ale np. z Lisbony do Porto czy z Wenecji do Mediolanu jechałem pociągiem i nie widziałem sensu pożyczania samochodu, podobnie na trasie Bolonia - Florencja - Rzym - tu samochód by raczej utrudniał niż ułatwiał.
W Polsce podobnie - np. objazd po zamkach krzyżackich pomorskiego i kujawsko-pomorskiego samochodem ale np. z Gdańska do Krakowa pociąg. Ogólnie - odwiedzanie małych miejscowości raczej samochodem, podróż między dużymi przeciwnie ze wskazaniem na pociąg lub samolot.

Nie zauważyłem prawidłowości, aby uczciwość wypożyczalni była wprost zależna od kraju. Raczej wiązałbym ja z konkretną "firmą", były na ten temat relacje na forum.

Podobnie jak nie stwierdziłem prawidłowości, że wypożyczenie samochodu to o wiele bardziej udany wyjazd.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 13 Sie 2025 14:18 

niebieski
Pięknie dziękuję wszystkim. Tak powstała lista mniej oczywistych miejsc, w których "można" (warto) wypożyczyć auto. Nic, tylko latać i szukać nowych miejsc ;)

1. Argentyna
2. Australia
3. Azory
4. Azerbejdżan
5. Boliwia
6. Botswana
7. Brazylia
8. Chile
9. Chorwacja
10. Cypr
11. Ekwador
12. Egipt
13. Gwadelupa & Martynika
14. Islandia
15. Izrael
16. Japonia (szczególnie Okinawa)
17. Jordania
18. Kanada
19. Kazachstan
20. Kenia
21. Kirgistan
22. Maroko
23. Mauritius
24. Meksyk
25. Macedonia Północna
26. Nowa Zelandia
27. Oman
28. Phuket (Tajlandia)
29. Rumunia
30. RPA
31. Rwanda – północna część
32. Salwador
33. Szkocja (szczególnie wyspa Skye)
34. Tajlandia
35. Turcja
36. UAE (Zjednoczone Emiraty Arabskie)
37. USA
Raphael lubi ten post.

#13 PostWysłany: 13 Sie 2025 19:04 
Awatar użytkownika

Loty: 72
Kilometry: 185 531
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
Dorzucam jeszcze Maltę choć sugeruję wersję automat bo kierownica u pasażera ale jedzie się dobrze i można całą wyspę zwiedzić i objechać
MeHow lubi ten post.

#14 PostWysłany: 13 Sie 2025 19:23 
Awatar użytkownika

Gruzja, pomimo tego jak jeżdzą miejscowi auto bardzo nam się przydało.
 Profil Relacje PM off
MeHow lubi ten post.

#15 PostWysłany: 13 Sie 2025 19:27 

Loty: 79
Kilometry: 208 420
Krajów: 28 / 13.1%
Sri Lanka, ale tam polecam wypożyczyć Tuktuka, trochę jak auto
MeHow lubi ten post.

#16 PostWysłany: 13 Sie 2025 19:40 

niebieski
Mam wrażenie, że ten wątek jest raczej bez sensu. Samochód można i zwykle warto wypożyczyć prawie wszędzie, gdy zamierzamy eksplorować tereny poza miastem. Napisałem prawie bo nie dotyczy to dziwnych krajów typu Wietnam i nie wiem jakich jeszcze. Chyba lepiej zrobić taką listę, byłaby krótsza.
Natomiast w dużych miastach zwykle wypożyczenie nie ma sensu, bo jest dobra komunikacja publiczna, a za to jest problem z parkingiem.
Sam tak właśnie robię na każdym wyjeździe ze względu na oszczędność czasu, wygodę, elastyczność. Czasem nawet wychodzi to też taniej przy paru osobach.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
rw30 uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 13 Sie 2025 21:40 
Awatar użytkownika

złoty
@piwili Wątek ma na pewno sens dla Wątkotwórcy ?

#18 PostWysłany: 14 Sie 2025 00:18 

MeHow napisał(a):
Dzięki! Meksyk brzmi bardzo zachęcająco - czy dotyczy to również zachodniego wybrzeża czy np. wyłącznie Jukatanu?

Jeździłem wypożyczonym autem po stanach Guanajuato i San Luis Potosi, jazda bezproblemowa.
 Profil Relacje PM off
MeHow lubi ten post.

#19 PostWysłany: 19 Sie 2025 13:04 
Awatar użytkownika

srebrny
tez mi sie zdaje ze raczej lepiej byloby stworzyc liste krajów gdzie nie mozna / strach / lepiej nie wypożyczać
bo ogólnie to, w cywilizowanym świecie, wszędzie warto, argumentów nie będę wymieniał bo to banał

z krajów, których nie ma na liście którą tu tworzycie ja bym dopisał Cabo Verde, ja kiedyś po Sal pojeździłem bardzo sympatycznie, choć to tylko 1 dzień ale krajobrazy fajne i bardzo przyjemnie to wspominam

Dacia Duster koszotwała w 2022 ok 50€ za dzień
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 19 Sie 2025 15:50 

niebieski
Dzięki! Możemy zatem stworzyć także „czarną listę”, choć z powyższego wynika, że poza Europą krajów, w których „można”wynająć auto jest (przynajmniej na ten moment) jednak mniej niż więcej.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości