Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Porównanie opcji ubezpieczeń ma 2025 rok:
https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

icarhireinsurance od dłuższego czasu nie wydaje już polis dla osób z Polski

Firma Questor aka Riverside Malta również zaprzestała wydawania rocznych polis dla osób z Polski (stan bez zmian od stycznia 2022) - można natomiast wykupić polisę na pojedynczy wynajem.

Wg stanu na sierpień 2023 r. roczne polisy dostępne są na portalach worldwideinsure.com, cover4rentals.com lub defend-online.eu/pl/

Porównanie by @Kashpir + aktualizacje na bazie postów (ostatnia 1 sierpnia 2024 r.)

cover4rentals
- 2 rodzaje polis: Silver Cover i Gold Cover, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- uwaga również na wiek samochodu - w Europie zachodniej pewnie to nie problem, ale np. na Bałkanach pewnie da się trafić na samochód starszy niż 10 lat, a takiego polisa nie obejmuje.
- wartość samochodu to pewnie mniej istotna kwestia, ale przy galopujących cenach aut też na wszelki wypadek zaznaczę 8-) "The vehicle must not have a retail price of more than €65,000 (or currency equivalent)".
- minimalny wiek kierowcy (posiadacza polisy) to 26 lat :!:
Uwaga na automatyczne przedłużenie w Cover4Rentals

- UWAGA! nie działa na wynajmy w wypożyczalni Green Motion, Wheego, Panek

Cover4rentals nie ma już odrębnych niższych limitów na szyby.
W "Policy wording" na https://cover4rentals.com/policy-documents/ "AutoGlass" jest wymienione pod "cover provided", a w tabelce z limitami nie ma odrębnej pozycji na szyby, czyli mieszczą się w ogólnym limicie 10.000 EUR.
Różnica między Gold a Silver Cover polega teraz m.in. na objęciu w Gold Cover wnętrza pojazdu.

worldwideinsure (WWI)
- 2 rodzaje polis: Standard i Deluxe, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- dla porównania z cover4rentals: minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 75 000 GBP; wiek samochodu maksymalnie 20 lat, ubezpieczenie nie obejmuje modeli samochodów, które nie są produkowane od ponad 10 lat; "damage to glass" po prostu wskazane jako zawarte w ramach sumy ubezpieczenia.
- można nieco obniżyć koszt dzięki cashbackowi quidco (obecnie 8%). w teorii nieaktualne - obecnie pokazuje jedynie cashback za travel insurance, ale forumowicze donoszą, że jednak cashback się nalicza.

DEFEND Car Hire XS
- jeden rodzaj polisy z wyborem Europa lub Świat - pokrycie udziału własnego w szkodzie do 35 000 zł
- minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 350 000 PLN; wiek samochodu do 20 lat

Cover4rentals i worldwideinsure nie obejmują wynajmu w Armenii, na Dominikanie, Islandii, Jamajce, w Izraelu. WWI także w Rosji.
DEFEND Car Hire XS nie obejmuje wynajmu na terytorium Afganistanu, Kuby, Białorusi, Kongo, Iranu, Iraku, Wybrzeża Kości Słoniowej, Liberii, Korei Północnej, Myanmaru, Rosji, Sudanu, Sudanu Południowego, Syrii, Ukrainy lub Zimbabwe. Polisa Europa obejmuje kraje kontynentu europejskiego oraz Maroko, Tunezję, Turcję i Izrael, ale wyłącza terytorium Ukrainy, Rosji i Białorusi.

Podsumowujący artykuł z SG: https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

Karty kredytowe z ubezpieczeniem wkładu własnego
- MC Platinum PKO 1200 EUR
- VISA Infinite PKO 2400 EUR

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1865 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 94  Następna
Autor Wiadomość
#1201 PostWysłany: 27 Lip 2021 09:42 

złoty
@prezesso - kwota np. 750 E udziału własnego oznacza, że do 750 E zapłacisz w razie uszkodzenia auta. Jeśli uszkodzisz na 237 E to tyle zapłacisz jeśli na 2300 E to zapłacisz 750 E bo tyle wynosi Twój udział własny. Kwotę powyżej 750 E wypożyczalnia dostanie od swojego ubezpieczyciela. Właśnie po to aby nie zapłacić nic (z tego do 750 E) ubezpieczasz udział własny. On bywa różny w zależności od wypożyczalni i auta jakie wypożyczasz.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 27 Lip 2021 10:01, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
prezesso lubi ten post.
prezesso uważa post za pomocny.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#1202 PostWysłany: 27 Lip 2021 10:29 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 633
Kilometry: 960 279
Krajów: 61 / 28.5%
@prezesso I ważne, żeby mieć świadomość jak to wszystko działa:
A) bierzesz tylko ubezpieczenie podstawowe od wypożyczalni - depozyt na karcie (zwykle wymagana kredytowa), pokrywasz wszystkie szkody do wysokości udziału własnego – wypożyczalnia obciąży wtedy twoją kartę. Opcja najtańsza, ale i zarazem najbardziej ryzykowna.
B) bierzesz ubezpieczenie bezpośrednio od wypożyczalni przy odbiorze samochodu – udział własny jest wtedy zerowy lub symboliczny. Depozytu na karcie nie ma lub jest dość niski. Opcja najdroższa (bo stawki w wypożyczalniach są czasem brane z sufitu), ale wtedy właściwie niczym się nie przejmujesz.
C) od wypożyczalni bierzesz tylko ubezpieczenie podstawowe, a na własną rękę dokupujesz ubezpieczenie np. od worldwide insure (tutaj możesz wziąć roczne)/ od firmy, w której bierzesz ubezpieczenie podróżne/ od pośrednika w wynajmie samochodów. Dla wypożyczalni to jest jak pkt. A tzn. zablokują depozyt i ściągną środki z twojej karty w przypadku szkody. A ty dopiero wtedy zgłaszasz się z tą szkodą do ubezpieczyciela, u którego wykupiłeś dodatkową polisę, przesyłasz dokumentację od wypożyczalni, potwierdzenie obciążenia karty i czekasz na zwrot środków.
3 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#1203 PostWysłany: 27 Lip 2021 12:22 

Dzięki za rzeczowe wytłumaczenie.
Faktycznie opcja C wydaje się najlepsza dla mnie ale chyba też w ogóle.
Natomiast kwestię udziału własnego rozumiałem zupełnie na odwrót :lol: dzięki za sprostowanie.
pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#1204 PostWysłany: 27 Lip 2021 15:54 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Tak bardzo ogólnie w temacie ubezpieczeń kart. Myślę, że nie ma 'jednej najlepszej' karty, wszystko zależy od potrzeb i wykorzystania. I czasem zbytnio skupiamy się tutaj na detalach, które w skali marko nie mają specjalnie znaczenia. Jak już zwróciliście uwagę, suma ubezpieczenia jest ważniejsza (a potrafi być o rząd wielkości wyższa niż podawane tutaj), niż jakaś niewielka franczyza. To detalizm, który nie jest istotny w skali makro, gdy wypożycza się kilkanaście/dziesiąt razy rocznie, i nie jest się jakiś motoryzacyjnym Jonaszem, rozwalającym każde jedno wypożyczone auto. Nie wiem na jakiej zasadzie karty są klasyfikowane jako Infinity czy WE, ale w ramach tego samego segmentu kart, oferta w różnych bankach jest znacząco inna (podobnie jak warunki wejścia). Dlatego nie należy generalizować, że WE jest gorsze od Infinity czy odwrotnie. To są konkretne oferty konkretnych banków.
No i warto napisać dla jasności - wypożyczenie auta, czy też inne rzeczy które chcemy mieć objęte ubezpieczeniem - muszą być opłacone rzeczoną kartą, inaczej ubezpieczenie nie działa.

#1205 PostWysłany: 27 Lip 2021 16:13 

złoty
BrunoJ napisał(a):
No i warto napisać dla jasności - wypożyczenie auta, czy też inne rzeczy które chcemy mieć objęte ubezpieczeniem - muszą być opłacone rzeczoną kartą, inaczej ubezpieczenie nie działa.

Nie zawsze, w przypadku choćby Visa Infinite PKO działa całość ubezpieczenia za fakt posiadania karty (choć nie ma powodu by nią nie płacić... inne waluty rozlicza po kursie Visa)
 Profil Relacje PM off  

#1206 PostWysłany: 27 Lip 2021 16:32 

A jak wygląda sytuacja w przypadku pobrania opłaty zamiast blokady? Przychodzi wyciąg, trzeba spłacić, później np. po 2 miesiącach dostajecie zwrot i jest spora nadpłata.
 Profil Relacje PM off  

#1207 PostWysłany: 27 Lip 2021 17:57 

złoty
@iceman87 - zadzwoń do banku w którym masz kk i zapytaj czy w takim przypadku bez kłopotu i kosztów przeksięgują nadpłatę z karty na konto bankowe, myślę, że nie powinno być problemu a po rozmowie z bankiem będziesz miał informację ze źródła (konkretna karta, konkretny bank).
 Profil Relacje PM off  

#1208 PostWysłany: 28 Lip 2021 22:19 
Awatar użytkownika

niebieski
lluukk napisał(a):
BrunoJ napisał(a):

Nie zawsze, w przypadku choćby Visa Infinite PKO działa całość ubezpieczenia za fakt posiadania karty (choć nie ma powodu by nią nie płacić... inne waluty rozlicza po kursie Visa)

Masz to gdzieś w szczegółowych warunkach ubezpieczenia? Bo z dostępnych na stronach OWU nic takiego nie wynika. Fakt, że nie jest wspomniane, że trzeba płacić kartą przy usługach, które chcemy ubezpieczyć, nie oznacza że tak nie jest. Nie ukrywam, że brzmi to trochę bajkowo. Jeśli faktycznie tak jest że moge płacic sobie inną kartą np za bilety lotnicze czy wynajem auta, a potem z tej karty korzystać z ubezpieczenia za opóźnienia czy utratę bagażu, czy udział własny za wypożyczenie auta, to zdejmuję czapkę z głowy i biegnę po nią do banku. Bo te kilka kart które posiadałem/am lub odpytywałem, to jednak zawsze wymagały żeby jeśli nie całośc to większa część była opłacona właśnie z nich.

#1209 PostWysłany: 28 Lip 2021 22:23 

złoty
@BrunoJ - nie ma żadnych warunków płacenia za cokolwiek poza chyba zakupem biletu na Wydarzenie (jak trafnie zauważył @boots).
Masz kartę = masz ubezpieczenie. dla tych zasadniczych "podróżniczych" ale jednak nie dla wszystkich
§ 1.3 Ochrona ubezpieczeniowa
1. Okres ubezpieczenia, w przypadku Ubezpieczonych, którzy do dnia 18 marca 2021 roku zawarli umowę dotyczącą wydania i korzystania
z Karty albo do dnia 18 marca 2021 roku zawnioskowali o kartę dodatkową PKO Mastercard Platinum albo PKO Visa Infinite, rozpoczyna się 8
kwietnia 2021 roku.
2. W przypadku Ubezpieczonych, którzy zawarli umowę dotyczącą wydania i korzystania z Karty od dnia 19 marca 2021 roku (włącznie) albo
zawnioskowali o kartę dodatkową PKO Mastercard Platinum albo PKO Visa Infinite od dnia 19 marca 2021 roku (włącznie), Okres
ubezpieczenia rozpoczyna się od dnia wydania Karty.

Tu masz poczytaj:
https://www.pkobp.pl/media_files/d51196 ... 4f4096.pdf

Ostatnio edytowany przez lluukk 29 Lip 2021 00:21, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#1210 PostWysłany: 28 Lip 2021 23:09 
Awatar użytkownika

niebieski
lluukk napisał(a):
@BrunoJ - nie ma żadnych warunków płacenia za cokolwiek. Masz kartę = masz ubezpieczenie.
§ 1.3 Ochrona ubezpieczeniowa
1. Okres ubezpieczenia, w przypadku Ubezpieczonych, którzy do dnia 18 marca 2021 roku zawarli umowę dotyczącą wydania i korzystania
z Karty albo do dnia 18 marca 2021 roku zawnioskowali o kartę dodatkową PKO Mastercard Platinum albo PKO Visa Infinite, rozpoczyna się 8
kwietnia 2021 roku.
2. W przypadku Ubezpieczonych, którzy zawarli umowę dotyczącą wydania i korzystania z Karty od dnia 19 marca 2021 roku (włącznie) albo
zawnioskowali o kartę dodatkową PKO Mastercard Platinum albo PKO Visa Infinite od dnia 19 marca 2021 roku (włącznie), Okres
ubezpieczenia rozpoczyna się od dnia wydania Karty.

Tu masz poczytaj:
https://www.pkobp.pl/media_files/d51196 ... 4f4096.pdf

To co cytujesz nie ma związku, dotyczy okresu ubezpieczenia, a nie kwestii płatności kartą. Dla spokoju zadzwoniłbym na infolinię i sprawdził. Jest wiele rzeczy które nie sa napisane, typu zmiana biletów tylko gdy jest ważny, udokumentowany powód itp. OWA standardowe, jak w wielu innych bankach. Podoba mi się zaliczanie dołka za pierwszym razem ;-)

#1211 PostWysłany: 28 Lip 2021 23:21 

złoty
@BrunoJ - zapewniam Cię, że nie ma żadnego warunku płatności kartą - też nie chciałem wierzyć jak wyrabiałem bo porównywałem do podobnych kart (World Elite i infinite) i chyba we wszystkich które sprawdzałem był warunek płatności. Potwierdziłem na Infolinii. Możesz nawet do nich napisać to będziesz miał na piśmie.
Pamiętam, że też brak franszyzy był czymś co zwróciło moją uwagę, bo też chyba wszystkie do jakich porównywałem miały taki "udział Posiadacza w szkodzie".
I jeszcze koledzy cieszyli się, że mają ubezpieczony wkład własny w aucie z wypożyczalni na 50.000 EUR w karcie... ale z franszyzą 200 EUR. Ja mam 2400 EUR więc jakieś 20 x mniej... ale nigdy nie wypożyczałem auta z większym udziałem własnym więc jestem (na moje potrzeby) chroniony na 100% a oni z 20 x większym ubezpieczeniem jak stukną w płot zapłacą 900zł
EDIT - jednak w pewnych częściach są warunki opłacenia kartą - np. za Bilet na Wydarzenie. Więc warto się dokładnie zapoznać w tych zakresach które nas interesują!

Ostatnio edytowany przez lluukk 29 Lip 2021 00:02, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
BrunoJ lubi ten post.

#1212 PostWysłany: 28 Lip 2021 23:31 

srebrny
Cytuj:
.nie ma żadnych warunków płacenia za cokolwiek. Masz kartę = masz ubezpieczenie.
Pewne są, ale za najem nie ma.
 Profil Relacje PM off  

#1213 PostWysłany: 28 Lip 2021 23:34 

złoty
@boots - podpowiesz jakie? Za co z zakresu jaki obejmuje ubezpieczenie tej karty musisz zapłacić aby aktywować ubezpieczenie i nie jest automatyczne za sam fakt jej posiadania?
 Profil Relacje PM off
dg72 uważa post za pomocny.

#1214 PostWysłany: 28 Lip 2021 23:43 

srebrny
A choćby za to:
Cytuj:
. Warunki ubezpieczenia „Zwrot kosztów Biletu na Wydarzenie”
§ 1. Ubezpieczenie „zwrot kosztów biletu na wydarzenie”
§ 1.1 Przedmiot i zakres ubezpieczenia
1. Przedmiotem ubezpieczenia są koszty zakupu Biletu na Wydarzenie w Okresie ubezpieczenia w przypadku, gdy Bilet na Wydarzenie został opłacony Kartą przez Posiadacza lub Użytkownika Karty i nie może zostać użyty zgodnie z przeznaczeniem, z powodu zaistnienia Wypadków ubezpieczeniowych wymienionych w ust 2.
 Profil Relacje PM off
lluukk lubi ten post.

#1215 PostWysłany: 28 Lip 2021 23:47 

złoty
@boots - a to faktycznie jakoś niedawno dodali to ubezpieczenie, mnie nie interesowało więc nawet nie czytałem.
Czy jeszcze coś czy tylko ten jeden przypadek?
Pytam bez złośliwości, bo części nie czytam - po co mam się zapoznać z ubezpieczeniem sprzętu golfowego jak nie posiadam i nie gram w golf itp.
 Profil Relacje PM off  

#1216 PostWysłany: 28 Lip 2021 23:50 

srebrny
Ja też całości nie analizowałem. :)
Alle widzę jeszcze:
Cytuj:
.zwrot kosztów w związku z zaliczeniem dołka za jednym uderzeniem „Hole in one” - jeżeli podczas rozgrywania meczu w golfa w Podróży zagranicznej, Ubezpieczony wprowadzi piłkę do dołka za jednym uderzeniem, Ubezpieczyciel zwróci Ubezpieczonemu koszty zwyczajowych przy okazji „hole in one” wydatków w barze, do wysokości kwoty określonej w „Tabeli nr 3 zakresy ubezpieczenia i sumy ubezpieczenia/gwarancyjne” (Załącznik nr 6 do OWU); Ubezpieczyciel zwróci koszty pod warunkiem, że koszt wydatków w barze opłacono przy użyciu Karty (co udokumentowane jest w zestawieniu Karty) oraz na podstawie dostarczonego do Ubezpieczyciela zaświadczenia, podpisanego przez sekretarza klubu golfowego potwierdzającego „Hole in one”;6

;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
lluukk uważa post za pomocny.

#1217 PostWysłany: 28 Lip 2021 23:56 

złoty
@boots - OK.
Trzeba dokładnie przeczytać te rzeczy, które nas interesują, bo faktycznie dodali to ubezpieczenie "Biletu na Wydarzenie" pod warunkiem zapłaty za niego, więc jak widać nawet ona nie ma 100% zalety "masz kartę to masz ubezpieczenie", znajdzie się zakres przy którym to nie działa i za co nią trzeba zapłacić by działało. Dzięki za zwrócenie uwagi!
 Profil Relacje PM off  

#1218 PostWysłany: 05 Sie 2021 16:54 

Loty: 225
Kilometry: 397 314
Krajów: 42 / 19.6%
Czy może ktoś miał taką sytuacje i może doradzić?
Z uwagi na ogromny wzrost cen wynajmu aut, kilka miesięcy temu wynająłem auto na Korsykę w Hertz, w atrakcyjnej cenie, Za kilka dni lecę, więc zweryfikowałem wynajem który był przez posredników Priceline i Kayak i okazało się że auto jest totalnie bez żadnego ubepieczenia co potwierdziłem w Hertz, nawet oni byli zdziwieni że była taka oferta tzw. goła, ja tez mam pierwszy raz taką sytuacje. Jak myślicie, czy jak mam ubezpieczenie worldwide insure, Europa Deluxe, które jest chyba od kazdego przypadku tj. uszkodzenia, kradzieży, nawet uszkodzenie podwozia, szyby, dachu, opon itd., a Hertz nie będzie nalegał na wykupienie chociaż podstawowego, to skorzystać z tej opcji i nie przejmować się?
 Profil Relacje PM off  

#1219 PostWysłany: 05 Sie 2021 18:37 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
CDW i tak jest obowiązkowe, pewnie za nie dopłacisz na miejscu
 Profil Relacje PM off
jerzy5 uważa post za pomocny.

#1220 PostWysłany: 26 Sie 2021 17:53 

Loty: 46
Kilometry: 73 674
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
Co może mieć na myśli wypożyczalnia, która w ofercie napisała mi coś takiego:
"It comes with Greek insurance with a 200€ excess." ?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1865 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 94  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości