Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 286 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 05 Sty 2014 14:38 

Witam.W Londynie będę już drugi raz i mam takie pytanko.Macie może jakieś ciekawe propozycje , co odwiedzić w Londynie , oczywiście nie chodzi mi o te standardowe atrakcje :).
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#42 PostWysłany: 05 Sty 2014 14:46 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Krajów: 59 / 27.6%
Zbanowany
Pub The Cock Tavern, 27 Great Portland Street, London, W1W 8QG

Jedyne miejsce w którym znalazłem coś, co można nazwać dobrym angielskim piwem

Image

Uploaded with ImageShack.us

#43 PostWysłany: 10 Sty 2014 12:14 

Jak chcesz pic Lager (lagry? lagera?), to do Niemiec, albo Czech. W UK pijemy tylko Ale :)
 Profil Relacje PM off
santo11 lubi ten post.

#44 PostWysłany: 30 Sty 2014 11:10 

niebieski
A ja ułożyłem sobie taki plan na jednodniówkę - lecę jutro, uwagi mile widziane:

Lądowanie – 7:30 London Luton Airport
odjazd pociągiem do Londynu – 9:05
1. St.Pancras Station 10.00 (do stacji BAKER STREET i tam przesiadka i do stacji do ST.JOHN`S WOOD 1 stacja)
2. Abbey Road (ze stacji ST.JOHN`S WOOD do stacji BAKER STREET 1 stacja)
3. Baker Street Muzeum Sherlocka Holmesa - dalej już z buta:
4. Piccadilly Circus
5. Trafalgar Square
6. Downing Street 10
7. Big Ben - z wejściem na most i widok na Parlament
8. Parlament
9. Opactwo Westminster (18 funtów wejście, ale za darmo ogrody, kryużganki i kościół św.Małgorzaty - czy warto wyłożyć te 18 Ł ? )
10. Pałac Buckingham
11. Royal Albert Hall (potem przez Hyde Park do stacji metra LANCASTER GATE i metrem do stacji BANK /ok 8 stacji/ tam przesiadka lub na nogach do stacji MONUMENT /1 stacja/)
12. Tower Bridge oraz The Monument i Tower of London (wejście płatne?) potem metrem do:
13. Primark (ze stacji BANK metrem do stacji TOTTENHAM COURT ROAD /ok 8 stacji/) 14-28 Oxford Street ‎
14. British Museum jak dobrze pójdzie to tam co najmniej 2 godziny, wiem, zę to bardzo mało na to miejsce – potem do St.Pancras Station, na nogach (20 minut) lub metrem. (Metrem ze stacji HOLBORN do stacji KING KROSS/St.Pancras Station 2 stacje)

Link do trasy w google.maps.pl - http://tinyurl.com/na75s8r
Piesza trasa ma 11 km to jest ok 2,5 godzinny spacer.
O godzinie 18 powinniśmy odjeźdzać pociągiem z St.Pancras.
20:45 lot powrotny

-----------------------------------
http://www.londyn.webd.pl + ciekawa strona z informacjami o zabytkach i ciekawostkach Londynu
http://londyn.lovetotravel.pl/royal_albert_hall - krótka charakterystyka zabytków i atrakcji
http://www.fly4free.pl/tanie-latanie-na ... o-londynu/ - relacja z 2-dniowej trasy po Londynie - warto przejrzeć

Inne atrakcje w centrum Londynu:
- Muzeum Historii Naturalnej
- Katedra Świętego Pawła
- wieżowiec 30 St.Mary Axe
- LONDON EYE – 20 funtów

Proszę o komentarze, czy taka trasa jest wykonalna, sensowna ?
chris0o lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#45 PostWysłany: 30 Sty 2014 11:16 
Awatar użytkownika

wow niezle
fajnie zobaczyc tyle rzeczy w jeden dzien

może ktos doradzi ile stoi sie w kolejkach do muzeów które wymieniles?
bo na to pewnie schodzi trochę czasu?

Image
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 30 Sty 2014 11:19 

niebieski
Liczę na to ze kolejek nie będzie, teraz nie sezon turystyczny - w zasadzie większość to miejsca do zobaczenia 'z ulicy' - jedynie British Museum chcemy zaliczyć od środka

#47 PostWysłany: 30 Sty 2014 11:29 
Awatar użytkownika

a to spoko :)
zazdroszcze :)

czekam na jakąs fajną jednodniówkę z Gdańska, może na wiosnę jak będzie cieplej do zwiedzania miasta, zeby sobie posiedzieć nad Tamizą... to się rozmarzyłam hehe.... miłej wyprawy

Image
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 30 Sty 2014 11:34 

Loty: 41
Kilometry: 48 991
Krajów: 9 / 4.2%
niebieski
Duży ścisk czasowy sobie zrobiłeś ;)
Może być tak że na B. Museum już Tobie czasu nie starczy ( zależy jak długo zagościsz w Primarku ;)

Jak będziesz na Tower Bridge to ja bym jeszcze zahaczył o Dockland's chociaż w zimie może nie być tam dużo łodzi, ale i tak bardzo klimatyczne miejsce. Dojdziesz tam schodząc po schodkach w dół po lewej stronie.

No i życzę dobrej pogody bo 8 godzin w deszcze to będzie masakra

#49 PostWysłany: 30 Sty 2014 11:47 

Loty: 47
Kilometry: 49 067
Krajów: 8 / 3.7%
niebieski
Trochę dużo jak na jeden dzień, wszystkiego możesz nie zaliczyć.
Wg mnie powinieneś skupić się na transportem metrem/autobusami (warto iść, jeżeli masz do przebycia max 1 stację metra).
Do opactwa warto wejść, ale musisz doliczyć minimum godzinę pobytu (pierwsze miejsce, w którym widziałem przewodniki audio w języku polskim).
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 30 Sty 2014 11:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Camden Town jest na pewno warte zwiedzenia, najlepiej w weekend. Kolorowo i na luzie.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 30 Sty 2014 12:20 

niebieski
Spoko pogody się nie boję. Będzie lało, tego jestem pewien. Tak wygląda każda moja jedno- czy dwudniowa wycieczka.
Bergamo x 2, Rzym (listopad 2013, 10 godzin ulewy :-)), Dortmund, Luton rok temu.
BM to główny punkt wycieczki i będę tak manewrował, żeby te 2 h tam mieć, najwyżej wcześniej z czegoś zrezygnuję. W Primarku wyrobię się w 10-20 minut, moja żona też :-D

#52 PostWysłany: 30 Sty 2014 12:25 

niebieski
Dockland's - czy to ten port jachtowy ?

#53 PostWysłany: 30 Sty 2014 12:56 
Awatar użytkownika

Loty: 652
Kilometry: 746 940
Krajów: 56 / 26.2%
niebieski
Ja mogę polecić przejrzenie mapy najatrakcyjniejszych miejsc na świecie powstałą w oparciu o ilość zdjęć umieszczanych w internecie: www.sightsmap.com
Można odkryć ciekawe, nietypowe miejsca ;)

#54 PostWysłany: 30 Sty 2014 12:59 

niebieski
cichyy napisał(a):
Dockland's - czy to ten port jachtowy ?

Tak, port jachtowy

#55 PostWysłany: 30 Sty 2014 13:02 

Loty: 167
Kilometry: 174 841
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
cichyy fajne opracowanie! Sam niedługo się wybieram i już zaczynam zbierać pierwsze informacje na temat Londynu. Ma ktoś może jeszcze inne takie trasy w google maps?
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 30 Sty 2014 14:27 

HON fly4free
chris0o napisał(a):
Ma ktoś może jeszcze inne takie trasy w google maps?

nasz spacer wyglądał tak (easybus jeździł jeszcze wtedy na Earls Court): https://maps.google.pl/maps?f=d&source= ... 6&t=m&z=13
BM naprawdę polecam! zeszło nam tam ponad 2 godziny, oczywiście nie obejrzeliśmy całości - kwestia czasu i sił. Primark sobie wtedy odpuściliśmy, choć żona była mocno zawiedziona ;) (wcześniej zaliczyliśmy Harrodsa, ale bardziej na zasadzie oglądactwa)
polecam wizytę w którymś z parków (Hyde, St. James) - można odetchnąć od zwiedzania obserwując (lub karmiąc) wiewiórki
 Profil Relacje PM off
chris0o lubi ten post.

#57 PostWysłany: 30 Sty 2014 19:39 

British Museum - jeśli chcesz rzeczywiście zobaczyć każdą wystawę i dość dokładnie czytać opisy, 2h nie wystarczą.

Na mnie o wiele bardziej pozytywne wrażenie zrobiło Museum of London - nie wiem, czy jesteś absolutnie zdecydowany na BM, jeśli nie, polecam zainteresowanie się MoL.
Ciekawsze wystawy, więcej interaktywnych elementów.

Ale to taka moja skromna opinia, gdzie z historią nie miałem w życiu za bardzo po drodze ;)
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 31 Sty 2014 10:03 

Loty: 47
Kilometry: 49 067
Krajów: 8 / 3.7%
niebieski
W tej chwili (w sobotę jeszcze tak było) w National Gallery można obejrzeć obok siebie 2 egzemplarze "Słoneczników" Van Gogha :)
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 31 Sty 2014 10:14 

niebieski
W Muzeum Nauki jest wystawa poświęcona Wilekiemu zderzaczowi hadronów

http://www.sciencemuseum.org.uk/visitmu ... lider.aspx

Bilety od 10 GBP

#60 PostWysłany: 05 Lut 2014 16:04 

niebieski
:-)

Dziękuję za uwagi.
Porada kolegi Picollo nt transportu (wybór biletu kolej+metro off-peak travel pack) świetna.
Nie zrobiliśmy całej trasy - ToL i TB już nie zdążyliśmy. Byliśmy za to jeszcze w Natural History Museum - odwiedzam je w każdym kraju. Londyńskie mieści się w 100 letnim budynku i już samo to dodaje mu uroku. Niestety było to ekspresowe, 30 minutowe zwiedzanie. W BM byliśmy 90 minut, chciałem dłużej ale po całym dniu już wszyscy byli zmęczeni maksymalnie.

No i mam zdjęcie przy Baker Street 221b oraz na Abbey Road Crossing - http://www.abbeyroad.com/Crossing fajne miejsce dla fanów Czwórki z Liverpoolu.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 286 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości