Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5084 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240 ... 255  Następna
Autor Wiadomość
#4721 PostWysłany: 23 Gru 2024 23:13 
Awatar użytkownika

platynowy
Jeszcze raz, statusy można darować po osiągnięciu nocek 60 albo 100. Zdobycie samemu D nic nie daje w kwestii darowizn.
 Profil Relacje PM off
cekace lubi ten post.

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#4722 PostWysłany: 01 Sty 2025 17:50 

Hejka, kilka pytań do osób bardziej obytych w aktualnych warunkach programu ;)

W 2023 i 2024 roku mieliśmy diamond w hiltonie, jednak po 2024 spadniemy na golda. Ostatnio spora część pobytów to z różnych względów noclegi w portfolio marriota (i w sporej części oceniam bardziej pozytywnie niż hiltona - ale to temat na inną dyskusję), niemniej w hiltonach również mamy plany na 2025, a trochę szkoda byłoby tracić choćby defaultowy dostęp do EL itd.

Kilka pytań:

1. Do kiedy jest ważny status z 2024?

"Standardowo" było tak, że przy podwyższeniu statusu upgrade następował od razu, natomiast przy obniżeniu stary status zachowywało się do 31.03 kolejnego roku. Obecnie w warunkach HH uaktualnionych w grudniu 2024 zapis wygląda następująco (i jest on analogiczny, jak w wersji en):

Gdy Uczestnik Programu uzyska określony poziom członkostwa Elite, może utrzymać go przez rok kalendarzowy, w którym poziom ten został uzyskany, i przez kolejny rok kalendarzowy. Wszyscy uczestnicy programu o statusie Elite, którzy mieli utracić ten status w roku 2023, zatrzymają go do 31 marca 2024 r.

Z pierwszego zdania wynika, iż status był ważny do 31.12, niemniej z praktyki z poprzednich lat oraz z drugiego zdania (które wygląda na pomyłkę w dacie) wynika, że do końca marca 2025? ;)

Kojarzy ktoś, jak to wygląda obecnie, tj. w 2025? Mając diamond w 2024 i mając uzbierane noclegi jedynie na golda, wyższy status mieliśmy do 31.12.2024, czy mamy nadal do 31.03.2025?

---
2. Jaki status jest widoczny na rezerwacji w hotelu?

Tutaj w praktyce standardem jest to, że na rezerwacji w hotelu widzą nie aktualny status, ale taki, jaki uczestnik miał w momencie dokonywania rezerwacji. Ma o swoje minusy przy upgrade statusu (bo trzeba pokazywać np. apkę), niemniej ma to plusy przy spadku na niższy status (bo hotel może widzieć jeszcze poprzedni).

Niemniej jak to działa w I kwartale kolejnego roku?

Przykładowo:
- mając diamond w 2024 i spadek do golda w 2025;
- przy założeniu, że diamond wygasa 31.03.2025;
- co się stanie przy rezerwacji zrobionej np. w 01.2025 na np. 06.2025? Zassie jeszcze diamonda, czy już golda?

---
3. Fast track?

Na zagranicznych forach są nieliczne informacje, że w przypadku spadku statusu ludzie pisali do HH z prośbą "co w takiej sytuacji zrobić?" :D i dostawali fast tracka do poprzedniego statusu (np. przy spadku do silver -> x noclegów w ciągu 30 dni -> gold albo 18 noclegów w ciągu 90 dni -> ponownie diamond itd.). Spotkaliście się realnie z czymś takim?

Info są głównie z I połowy 2024 roku.

Nie ukrywam, że dla nas dosyć fajną sytuacją byłoby skorzystanie ze statusu diamond do np. 31.03 br., a w tym czasie nabicie noclegów w ramach takiego fast track i utrzymanie w ten sposób statusu na 2025, 2026, i I kw. 2027 ;)

Mamy w planach tripa po Azji akurat w marcu i jak nie pyknie, to raczej nie będziemy się spinać pod kątem diamonda na kolejne lata (golda spokojnie utrzymamy), niemniej jest to też fajna opcja.

Oczywiście napiszę, co odpisali, niemniej być może ktoś spotkał się już z taką sytuacją? :)

---
4. Reklamacja + zwrot w punktach?

I jeszcze jedno pytanie, ponieważ generalnie nigdy nie wysyłaliśmy żadnych reklamacji itd. do HH, niemniej ostatni pobyt w Dubaju był lekko żenujący pod kątem podejścia i obsługi.

V-Curio w centrum, 5*, my na statusie diamond + druga para bez statusu, ale na tej samej rezerwacji. Próbujemy się zameldować ok. 13, ale kolejka po horyzont więc po ok. 45 minutach zostawiliśmy bagaże u concierge i poszliśmy na miasto. Druga próba ok. 15, znowu czekanie ok. 30 minut, dla nas upgrade na górne piętra + EL, znajomi dostali zwykły pokój niżej.

I tutaj pierwszy zonk -> informacja z recepcji, że dzisiaj mają problem z prądem i nie ma prądu na niższych piętrach, ale "za ok 1-2h będzie ok". W sensie u nas w pokoju jest, w drugim pokoju nie ma, ale nie dadzą dwóch wyżej.

No spoko, 1-2h nas nie zbawi.

Wracamy ok. 18:30, na zewnątrz już ciemno, u nas ok, niemniej u znajomych w pokoju nadal nie ma prądu.

Na recepcji znowu tłum ludzi, więc wyciągnęliśmy kogoś z restauracji, on wyciągnął kogoś innego ze staffu w recepcji i info, że... "prądu nie będzie jeszcze kilka godzin, a znajomi z drugiego jeśli nie chcą siedzieć po ciemku w pokoju, to mogą sobie ten czas spędzić na sofie na recepcji". Zmiana pokoju na wyższe piętro gdzie jet prąd -> nie, refund za pobyt -> nie itd. :D "Ile trzeba czekać?" -> "No tak ok. 21-22 (czyli za 2-3h może będzie prąd w tym drugim pokoju) :D

5* hotel, no nie? :mrgreen: :roll:

Po kolejnych 20 minutach i ściągnięciu managera, udało się oczywiście znaleźć pokój na wyższym piętrze, w ramach przeprosin dostaliśmy również EL dla 4 osób. Niemniej finalnie.... z latarkami w telefonie przenosiliśmy sami bagaże po ciemku z jednego piętra na drugie (bo przecież w 5* hotelu nikt tego nie ogarnie...) :mrgreen:

Jak rozumiem opisanie historii + film / zdjęcia -> realnie powinny skutkować dorzuceniem do konta jakiś bonusowych pkt. i jest warto o to pisać? ;)

I generalnie - brak prądu rozumiem (mogła być awaria, czy coś). Nie rozumiem:
- czekania 45 min przy pierwszym check-in;
- braku jakiegokolwiek ogarnięcia obsługi (pytaliśmy o godz. EL -> dostaliśmy złe info, pytaliśmy o bagaże -> dostaliśmy złe info, pytaliśmy o basen -> dostaliśmy info, ale bez mapki bo "ooo kurcze, nie wiem gdze są")
- czekania pół godziny przy kolejnym check-in;
- braku możliwości kontaktu z recepcją wieczorem (nikt nie odbiera tel, na recepcji tasiemcowa kolejka itd.)
- braku przenosin do innego pokoju mimo dostępności takich bez awarii i totalnego "wyj...." w tym zakresie;
- braku pomocy przy przeniesieniu rzeczy itd.
 Profil Relacje PM off  

#4723 PostWysłany: 01 Sty 2025 18:14 

HON fly4free
Status ważny do końca marca, czasem go zassie do poźniejszych rezerwacji, czasem nie, różnie to bywa, co do FT co roku są oferty więc jest szansa duża że w tym roku też będą. Reklamację w opisanej sytuacji warto napisać.
 Profil Relacje PM off
kot_feliks lubi ten post.
kot_feliks uważa post za pomocny.

#4724 PostWysłany: 03 Sty 2025 18:23 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Przeliczyły się już statusy i na kontach są nocki wynikające z rollingu.
 Profil Relacje PM off
jaco027 lubi ten post.

#4725 PostWysłany: 03 Sty 2025 18:34 

niebieski
Na pewno już weszły nocki z rollingu? Miałem 72 noce i mam wszystko wyzerowane.
 Profil Relacje PM off  

#4726 PostWysłany: 03 Sty 2025 18:35 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Ja już wszystkie u siebie widzę.
Wiec może to kwestia godzin.
 Profil Relacje PM off  

#4727 PostWysłany: 03 Sty 2025 19:04 
Awatar użytkownika

platynowy
Tak dokładnie. Rano byl tylko status, a na wieczór just sa cyferki.
Lubię takie cyferki pierwszego dnia po przeliczeniu. Już prawie D na 2025
Image
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#4728 PostWysłany: 03 Sty 2025 19:06 

Loty: 124
Kilometry: 228 707
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Co roku to samo.
Jedni mówią, że już mają, drudzy płaczą, że jeszcze nie mają.
Statusy przeliczają się zawsze kilka dni !
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4729 PostWysłany: 03 Sty 2025 19:13 

HON fly4free
I nie ma sensu zaśmiecać tego wątku tym kto już ma, a kto nie ma. Kto jeszcze nie ma - niech poczeka 1-2 dni na update a nie pisze tu, że nie ma.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4730 PostWysłany: 04 Sty 2025 09:36 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
Nie wiem czy to odpowiedni wątek, ale jakby ktoś był zainteresowany to na priv:
Image
 Profil Relacje PM off  

#4731 PostWysłany: 11 Sty 2025 20:30 

Jakby ktoś miał status gold do przekazania to jestem bardzo zainteresowany, gdyż raczej w tym roku nie uda mi się go utrzymać.
 Profil Relacje PM off  

#4732 PostWysłany: 14 Sty 2025 02:15 
Awatar użytkownika

Loty: 307
Kilometry: 488 854
Krajów: 70 / 32.7%
niebieski
Polecam zalogować się na swoje konto i sprawdzić, czy nie ma info o przedłużeniu statusu.
Dzisiaj sprawdziłem swoje i o dziwo, nie spełniając warunków w 2024, wyświetliła mi się informacja o przedłużeniu statusu (Gold w moim przypadku).
Załącznik:
Hilton-Honors-My-Account-2025.jpg
Hilton-Honors-My-Account-2025.jpg [ 63.13 KiB | Obejrzany 1320 razy ]

Warto porobić screenshoty i jak jednak status po marcu spadnie, można będzie próbować się kłócić.
Informacja pojawia się tylko raz, później znika i nie ma jak do niej wrócić.
W aplikacji również miałem takie info. Emaila póki co nie dostałem

#4733 PostWysłany: 14 Sty 2025 02:43 
Awatar użytkownika

Loty: 151
Kilometry: 254 156
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
@zoli , a jesteś pewien, że dostałeś za darmo? Ja też nie spełniłem, bo wiedziałem, że będę miał do marca 2026, ale za co to już za bardzo nie pamiętam :) chyba jakiś SM challenge albo inny fastrack dawał status do marca 2026 niewielkim wysiłkiem.

Ostatnio edytowany przez ghostwriter, 14 Sty 2025 02:47, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#4734 PostWysłany: 14 Sty 2025 02:47 
Awatar użytkownika

Loty: 307
Kilometry: 488 854
Krajów: 70 / 32.7%
niebieski
w poprzednim roku nie spełniłem wymagań i spałem w Hiltonach tylko 5 nocy.
Na pewno też gdzieś mi się przewinęła wcześniej data ważności obecnego statusu marzec 2025.
@ghostwriter ale w sumie jak napisałeś, to zacząłem mieć wątpliwości, czy też nie robiłem podobną drogą jak Ty i czy nie dostałem do marca 2026.

Od jakiegoś czasu ani w apce ani na www nie mogę znaleźć miejsca, gdzie jest wymieniona data do kiedy jest status. Da się to gdzieś sprawdzić?

#4735 PostWysłany: 14 Sty 2025 07:22 
Awatar użytkownika

platynowy
W internetach piszą, że niektórym dawali w tym roku przedłużenie statusu bez kwalifikacji.
 Profil Relacje PM off  

#4736 PostWysłany: 14 Sty 2025 10:34 

niebieski
Szkoda tylko, że gold już prawie nic nie warty jest. Poza darmowym śniadaniem ciężko o benefity w hotelach.
 Profil Relacje PM off  

#4737 PostWysłany: 14 Sty 2025 10:37 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Śniadanie akurat jest wymierne, a czy będziesz spał w mniejszym czy większym pokoju to w większości przypadków myślę że bez różnicy.
2 ludzi lubi ten post.

#4738 PostWysłany: 14 Sty 2025 10:59 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nic nie jest warty?
Tylko śniadania?

Przejrzyj proszę benefity hotelowe i zweeyfikuj które popularne programy maja jeszcze śniadania przy odpowiednik statusu Gold w cenie.
Jeżeli to dla Ciebie za mało (pomijając inne benefity), to nie wiem gdzie znajdziesz lepszą ofertę (podkreślam przy podobnej ilości hoteli jaką ma Hilton).
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

#4739 PostWysłany: 14 Sty 2025 11:04 

niebieski
pawi napisał(a):
Śniadanie akurat jest wymierne, a czy będziesz spał w mniejszym czy większym pokoju to w większości przypadków myślę że bez różnicy.

Akurat mam dzieci i dla mnie różnica jest :)

Chodzi mi o to, że przeskok Diamond - Gold dla mnie akurat jest ogromny. W Diamond najlepsze pokoje, dostęp do executive lounge - to mocno podbija cenę kiedy musisz sam wykupić. Dużo bardziej niż samo śniadanie. Kiedyś przy goldzie, też dawali już super podwyższenie standardu pokoju, czy dostęp do executive był w prawie każdym hotelu.

Chociaż tak, zgodzę się że jak można sobie kupić Golda na eBay za 150 USD to się nie ma co zastanawiać bo się zwraca moment.
 Profil Relacje PM off  

#4740 PostWysłany: 14 Sty 2025 12:51 

HON fly4free
Już damo śniadanie w normalnych i droższych lokalizacjach dla kilkuosobowej rodziny (z dziećmi) to może być całkiem spory wydatek każdego dnia, więc zjedzenie go w ramach statusu przynosi wymierną oszczędności + zawsze jakiś tam voucher na drinka, lekki up (akurat na D te upy też są bardzo różniaste) czy późniejsze wymeldowanie będą wartością dodaną. Plus więcej punktów = sui generis cashback od rezerwacji.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5084 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240 ... 255  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości